A ruhák színei

Minden, amit tudni kell a Pantone-ról

Minden, amit tudni kell a Pantone-ról

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Mi az?
 2. Megjelenés története
 3. Mi az?
 4. Színpaletta
 5. A használat jellemzői

Az amerikai Pantone cég által kifejlesztett "Panton" színmodellt referencia katalógusnak tekintik, amely különböző árnyalatok gazdag palettájával rendelkezik. Számos katalógusban van, különböző nyomtatási feltételekhez tervezve. Az ebben a cikkben szereplő anyag segít az olvasónak megérteni, hogy mi a Pantone, milyen rajongója van, és hogyan kell használni.

Mi az?

A Pantone alatt szokás megérteni egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi a kívánt hang kiválasztását egy hatalmas katalógusrendszerből. Ez egy népszerű világszínmodell, amely univerzálisnak és bármilyen tevékenységnek megfelelő. Valójában az általánosan használt szabványosított rendszer a színek azonosítására és kiválasztására, vagy az általánosan elfogadott színvonalra az egész világ számára.

Megjelenés története

Volt egy színpaletta, amikor a nyilvános nyomtatás színes formátumra vált. Ekkor sürgősen ki kellett választani egy minőségi palettát, de az új kritériumok szerint nem volt egységes szabvány az áruk előállítására. A bonyolult kérdés az, hogy a nyomdák világszerte szétszóródtak. A Pantone egy egységes palettát fejlesztett ki, amely egy adott kódszámot rendelett egy hatalmas rendszer minden színéhez. Ez latin betűkből és számokból állt, így ugyanazt a színt lehetett használni bárhol a világon.

Bármilyen színrendszert több árnyalat keverésével hoztak létre, egy meghatározott számot kaptak a megállapított osztályozásnak megfelelően.

Ez lehetővé tette számunkra a nyomtatás nyomtatásának megrendelését anélkül, hogy félt volna a végtermék torzulásáról. Mindegyik Pantone árnyékot a megadott CMYK alapszín arány segítségével lehet létrehozni, hogy egy bizonyos félhangot hozzon létre.

A pontos árnyalat megszerzésének sürgőssége és fontossága alapvető fontosságú minden vállalat vállalati identitása szempontjából. Az ügyfél a katalógusból kiválaszthatja a nyomtatás konkrét hangját, anélkül, hogy attól tartaná, hogy a művész saját maga fogja megérteni a színt. Más szóval, a Pantone megjelenése egyszerűbbé teszi az életet. Ma a nyomdák ebben a rendszerben elrendezéseket igényelnek.

Mi az?

Ezek a különböző színek katalógusai a CMYK rendszerben való tájoláshoz. A rendszernek nemcsak osztályozása van, hanem speciális címtárai is, a rajongók. A gyártótól függően különböző anyagokhoz, például textíliákhoz, műanyagokhoz, papírokhoz ajánlhatja őket. Papír esetében a referenciakönyveket saját alfajjukra osztják: ofszet, bevont, bevont matt és fényes.

Az információ azonban nem csak a rajongókra korlátozódik, hanem elektronikus formában is bemutatható. Ez kényelmes a tervezők számára, akik különböző programokba exportálhatják.

A Pantone színrendszer egyik fő jellemzője az, hogy lehetővé teszi a fluoreszcens és fémezett festékek nyomtatását.

Mindezek fényében a nyomtatási kialakítás gyakran megvilágosodik és szokatlan.

A pantone színpalettája árnyalatokban gazdag, amelyeket a folyamat színei reprodukálnak. Ilyen paletta használata kényelmes a nyomtatási tervezés kialakításához, mert a nyomtatáskor nem lesz különbség. Ezenkívül a kívánt színt nem csak néhányra, hanem egy futásra is elérheti. Ez a tény a megtakarításokról szól, ami fontos a nyomtatás megrendeléséhez.

A Pantone rendszer nemcsak a nyomtatáshoz használható, hanem belsőépítészeti, ruházati, valamint ömlesztve festett műanyag termékek gyártására is alkalmas.

A rendszer az árnyalatok digitális azonosítását használja a vegyes és háromdimenziós festékekkel történő nyomtatáshoz. A színek-szabványok egy könyvben vannak számozva, amely ventilátor összecsukható.

Érdemes megjegyezni, hogy a minták nagyon eltérőek lehetnek, de a gyártó ragaszkodik ahhoz, hogy a ventilátort évente frissítsék. Elmondása szerint az év során a színek elhasználódnak és elhalványulnak, ezért pontatlanok lesznek. 2007 augusztusa óta a Pantone megvásárolta az X-Rite céget, amely színkezelő berendezéseket és szoftvereket gyárt.

Színpaletta

A színek ábrázolása a Pantone táblázatban eltérő lehet. Például lehet egy kód, amely három pár hexadecimális számjegyből áll, amelyben minden párnak saját színértéke van. Ezenkívül a színek kulcsszavak szerint osztályozhatók (mondjuk zöld, fekete, rózsa). Ha a böngésző nem érti a szót, a hangszínspektrum csökken, ha csak az összes böngésző számára érthető alapkiválasztást választja.

Az RGB formátum 0 és 255 közötti számok használatát jelenti, ami egy adott szín teljes mennyiségét jelenti az eredményben.

Az RGBa formátum eltér az előző formátumtól. Ez abban rejlik, hogy az utóbbi érték határozza meg az átláthatóság szintjét vagy az alfa-csatornát. 0 és 1 közötti frakcionális értékre van állítva.

A palettán több mint 8000 különböző színárnyalat található. Ebben az esetben az egyik forrásszín különböző fokú telítettségű lehet, és hőmérséklete változhat. Lehet hideg vagy meleg, világos, homályos, fehérített. Különösen fontos a nyomtatáshoz szükséges pantonnik, ahol még enyhe színváltozás is elronthatja az egész munkát.

A titokzatos asztal vagy az úgynevezett katalógus hosszirányú papírlapok formájában jelenik meg, melyeket bizonyos színekkel festettek.

Rendszerint szekvenciájuk egymáshoz való közelség elvén alapul.

Ez nagyon kényelmes a felhasználó számára, mivel képes kiválasztani egy adott szín bizonyos hangját, és minden szükséges árnyalattal rendelkezik egy helyen az előtte. Nem számít, hogy hányan vannak, nem zavarja az észlelést, de segít csökkenteni a kívánt árnyék kiválasztásának idejét.

A szisztematika olyan, hogy a levél ugyanolyan színű zónákra van osztva, amely megváltoztatja a telítettség fokát, kezdve egy sötét tónussal és a fehérítettével. A pantone-virágok által létrehozott feltételes ventilátor sárga színnel kezdődik, majd okkerrel, majd narancssárga, korall, rózsaszín, lila és lila színnel. Így folytatódik majdnem fekete.

A cég minden évben először egy színt jelöl ki, tekintve, hogy az egész paletta kedvence. A színt nem véletlenszerűen választják: a vállalat képviselői figyelik a bolygó állapotát a közgazdaságtan, az ökológia, a pszichológia és a társadalom területén. A kapott adatok alapján egy bizonyos színt társítanak hozzájuk. Például az 1999-es évezred színe kék volt, néhány év elteltével (2005-ben) a lila volt az év legjobb színe. További 4 év elteltével a Mimosa két év után nyerte a Honeysuckle-t, 2014-ben pedig a ragyogó „ragyogó orchidea” győzelmet kapott.

Az intézet, amely színes kísérleti munkát végez, biztos abban, hogy hatással van az élet különböző területeire: nemcsak a divat vagy a nyomtatás, hanem a reklám, a mozi, a grafika, a tájtervezés és más iparágak is.

mimóza
lonc
Ragyogó orchidea

Az eredeti szín nem azonos a különböző anyagoknál. A nyomtatott anyagtól függ: például, ha a papír bevonat nélküli matt, a szín nem olyan fényes, mint a fényes.

E tulajdonság figyelembevételével a ventilátor elrendezése két változatban van nyomtatva - bevonva és bevonat nélkül.

Ami az RGB és a CMYK fordítását illeti, ezek a színterek egy meghatározott nyomtatási technikához vannak kötve. Az RGB megfelel a monitor képernyőjén megjelenő diódák színének, a CMYK megfelel egy adott nyomtatóban vagy más típusú nyomtatási berendezésben használt tinta árnyalatoknak. A színek azonban soha nem fordítanak tökéletesen egymásra. Ezek mereven kötődnek egy adott létrehozási technikához, és gyakorlatilag nem alkalmasak a keverő festékekkel való munkára.

A használat jellemzői

A kalibrátor árnyalatai A Pantone lehetővé teszi a kívánt szín kiválasztását, kiküszöbölve a kisebb pontatlanságokat és a tónus különbségeket. Bármely tervezés vagy elrendezés alapján az aktuális színt, az első évben jelölve. Ez lehet a betűtípus színe a nyomtatási címsorokban, geometriai alakzat grafikai tervezésben, belső elem vagy ruhadarab, valamint egy interfészelem, egy betűtípus, amely kiemeli a cikkben szereplő fontos információkat.

A Pantone paletta nemcsak a megfelelő szín kiválasztása.

Ezenkívül lehetővé teszi, hogy összpontosítson a kész tiszta színekre, ha egy bizonyos árnyalathoz harmonikus társalgót kell találnia. Ezt nem nehéz meghatározni, ráadásul a kifutón lévő színek is vezérelhetők - mindig a jelek a legújabb színárnyalatoknak, amelyek a design minden ágában használhatók.

Például ebben a szezonban a fogadás a színes bizalmat, az energiát és a vitalitást terheli. Ma nincs egyértelmű szétválasztás a férfiak és a nők között, amely a nemek függetlenségéről beszél. Fontos, hogy a jelenlegi paletta a társadalom megerősítéséről beszél, ez a kifejezés, a dinamika és az energia.

A színárnyalatok kombinációja egymást kiegészítő lehet, ahol a kontrasztok egymással szemben állnak a Itten színkerékben.

Ez különleges energiát ad, lehetővé teszi, hogy egyedi kombinációkat érjen el a két társ telítettségének változásával. A háromdimenziós kombináció modellje egy háromszög elvén alapul, és ugyanakkor a színek a feltételes csúcsokon kerülnek kiválasztásra. A kombináció szokatlan, de nincs harmónia nélkül, még akkor is, ha a tervezéshez kipárnázott árnyalatokat választanak.

Ezenkívül a kombináció hasonló lehet, amelyben két vagy három árnyalatot használnak, a színkeréken egymás mellett. A különálló kiegészítő kombináció más elvre épül. Ebben az esetben az adott szín ideális társai a szomszédos hangok, amelyek pontosan a megadott színnel szemben találhatók.

Ez a kombináció lehetővé teszi, hogy kevésbé intenzív, de nagyon harmonikus kontrasztot kapjon.

Ha ezek a rendszerek az átlagos személy számára nehéznek tűnnek, figyeljen az egyes árnyalatok kompatibilitására, például:

 • fehér a szín univerzális és jól illeszkedik a színpaletta minden árnyalatához;
 • bézs harmonikusan néz ki, kék, barnás, smaragd, bor és semleges színekkel (fekete, szürke, ezüst);
 • szürke érzelmi színezést kap, ha homokos, fás, lila, bordó, rózsaszín vagy kék színű;
 • a rózsaszín a szín harmonikus duett, menta, fehér, olíva színárnyalatokkal, valamint semleges szürke tónusú;
 • türkiz fukszia, cseresznye piros, barnás, krém, telített lila színárnyalattal díszíthető;
 • ibolya meglehetősen harmonikusnak tűnik, ha narancssárga, rózsaszínű, olajbogyó, szürke vagy fehér kombinációval rendelkezik;
 • lime a szín harmóniában van a szürke, barna, narancssárga, napos barna;
 • narancs lehet kombinálni piros, kék, menta, valamint fehér vagy fekete.

A kívánt szín számának meghatározása egyszerű: rendszerint a személyes Pantone kóddal van aláírva, vagy HTML kóddal rendelkezik. Például a „PANTONE Yellow 012” felirat vagy a „# FFD200” kód a kívánt sárga árnyalat közelében lehet.

  Ha az árnyékot meg kell határozni a nyomdában, még könnyebb a kívánt opció kiválasztása: csak használja a meglévő katalógust. Ami az elektronikus verziót illeti, lehetnek eltérések semitonokban, amit a monitor háttérvilágítása magyaráz. Ha az ügyfél kétségbe vonja a hangok pontosságát, akkor el tudja fogadni a palettáját, és megnézheti a gyártott színminta mintát, ellenőrizve az árnyalatokat.

  Elektronikus katalógus
  Színtartomány

  Mi a Pantone és hogyan kell használni, lásd alább.

  Írj egy megjegyzést
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

  divat

  szépség

  kapcsolatok