serpenyők

Öntöttvas edények: a lefedettség típusai, a választás jellemzői és az ellátás szabályai

Öntöttvas edények: a lefedettség típusai, a választás jellemzői és az ellátás szabályai

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Jellemzők, előnyök és hátrányok
 2. Lefedettségi lehetőségek
 3. méretek
 4. Népszerű modellek
 5. A választás árnyalatai
 6. Gondozási szabályok

A főzőedények minden otthonban rendelkezésre állnak. Ma a gyártók lehetővé teszik a konyhai eszközök különböző anyagokból történő kiválasztását. Az öntöttvasból készült edények híresek arra, hogy hosszú ideig tárolják a hőt, aminek következtében az ételek ízletesek.

Jellemzők, előnyök és hátrányok

Öntöttvas az anyag, amelyet több mint két ezer éve használnak. Őseink gyorsan felismerték, hogy az ilyen anyag tökéletesen megtartja a hőt, nem olvad, és sokáig nem veszíti el tulajdonságait, így könnyű és kellemes főzni. A tűzhely megjelenése előtt, amikor a tűzhelyen vagy tűzhelyen főzött emberek csak öntöttvas edényeket vagy serpenyőket használtak., amelyek a lábakra vannak lógva vagy felszerelve. Amikor elkészültek az első lemezek, megjelentek a lapos alsó edények.

A 20. század 60–70-es években öntöttvas ételeket kezdett fokozatosan helyettesíteni zománcozott és alumíniummal. Az öntöttvas népszerűsége elkezdett esni, egyre több háziasszony részesítette előnyben a modern híreket a dicsőséges múltban.

Az utóbbi években azonban a helyzet ismét változni kezdett, sok szakács felismeri, hogy a legfinomabb pilaf, leves vagy sült csak öntöttvas ételekben készül.

Ennek következtében az ebből az anyagból származó edények, edények és üstök ismét igényesek és szeretik.

De mielőtt a boltba vásárolna, meg kell ismerkednie a modern öntöttvas előnyeivel és hátrányaival.

A következő előnyökkel jár:

 • az öntöttvas serpenyőt meglehetősen hosszú ideig melegítjük, ami azt jelenti, hogy minden termék egységes sütése és fűtése garantált;
 • a hő egyenletesen oszlik el: az alsó és a falak egyformán forróak, a hő nem megy sehová, így az ilyen serpenyőben lévő étel eltűnik, minden oldalról ízekkel áztatva;
 • az öntöttvas tulajdonsága a lassú hűtés, ezért még a kályha kikapcsolásakor is lehetővé teszi, hogy az étel egy ideig tovább készüljön, és „elérje”;
 • a modern modellek nem tapadó bevonattal rendelkeznek, amely segít az ételek nem égetni, még zsír nélkül is;
 • az anyag nem fél a magas hőmérséklettől, így az ételeket öntöttvas serpenyőben is tűzzel lehet főzni.

Hátrányok a következők:

 • Ez az anyag meglehetősen nehéz, még egy 1 literes serpenyő is körülbelül két kilogrammot tesz ki, mit mondhatunk a nagycsalád modelljeiről, három literről és annál többre;
 • jobb, ha nem dobja az öntvényeket öntöttvasból - az óvatos keménység ellenére az edények eltörhetnek;
 • a bevonat nélküli modellek porozitásának tulajdonítanak, azaz elnyelik az étel minden szagát, ami nehéz lesz megszabadulni;
 • a nem megfelelően használt öntöttvas cserép gyorsan rozsdásodik, ami további problémákat okoz;
 • Ellentétben a jó hőállósággal, az öntöttvas nem lesz képes „túlélni” egy éles csökkenést, ezért jobb, ha nem forró ételeket öntenek.

Lefedettségi lehetőségek

Ma az öntöttvas ételei újfajta létezését kezdik. A gyártók nemcsak az ilyen eszközök vitathatatlan előnyeiből vonzzák a felhasználókat, hanem a különböző bevonatok, amelyek új főzési lehetőségeket nyitnak meg.

fedetlen

A gyártási szakaszban az öntött edényeket speciális kenőanyaggal fedik le, amely megakadályozza a rozsda kialakulását.

Mint már említettük, az ilyen termékek porózusak, ezért használat előtt fel kell készülniük. A zsírt leöblítjük, és a bankot alaposan kalcináljuk.

De még a pörkölés után is, a bevonat nélküli modell nem alkalmas minden típusú edényre. Szakértők azt javasolják, hogy megsütjük, nem főzzük. Az a tény, hogy amikor a terméket sütjük, egy könnyű olajréteg lesz, amely folyékony edény elkészítésekor elkezd lebomlani, és a zsír minden bizonnyal az ételbe esik, és elpusztítja az ízét.

Ezen kívül, az ilyen ételek nem ajánlom főzés savanyú ételek: tejfölös mártások, paradicsompüré, és így tovább.

De benne ízletes pilaf, madár sütés, sült sütés. Emlékeztetni kell arra is, hogy ritkán használt öntöttvas használatával elkezdődik a szagtalan olaj kellemetlen aromája. Ha ilyen kényelmetlenséget észlel, 10–15 percig kell forralnia vizet, majd újra meggyújtania.

Non-stick

A tapadásmentes bevonat természetes és mesterséges lehet. A vállalkozás feltételei között tett fedezet természetes jellegű. Ez azt jelenti, hogy az ételek előállításánál már kalcinált és olajréteget hozott létre. Emellett nem szükséges kalcinálni, ajánlott csak enyhén olajozni By the way, egy ilyen serpenyőben is nem ajánlott főzni, és kell sült egy minimális zsírt.

A második típusú mesterséges bevonat több típusra oszlik.

 • Kerámia. Nagyszerű azok számára, akik szeretik a párolt vagy sült ételeket. A zsír nélkül lehet főzni. A fedőréteg fenntartja a hőt, nem szívja fel a szagokat. Azonban nem tolerálja a fémlapátok használatát.
 • Márvány vagy kő tartósabb megoldás. A durva tapintású, bármilyen olyan táplálékra alkalmas, amely gyakori keverést igényel. A több kerámia ára.
 • Titán bevonat - a legmagasabb minőség, de a legdrágább megoldás. Mindent meg lehet főzni, az ételeket fém lapátokkal és kanálokkal keverjük. Azonban érdemes megjegyezni, hogy az ilyen bevonattal ellátott cserépeket csak egy jó hírű gyártótól kell megvásárolni, itt nem lehet menteni.
kerámiai
titán

zománcozott

A zománc öntöttvashoz ideális, mivel a külső pórusokat, amelyek károsíthatják az ételt. Úgy tűnik, hogy lezárja őket, így a hő még hosszabb ideig tarthat. A zománc különböző típusú.

 • Black. Ez durva fekete edényekben található. A közelebbi vizsgálat során láthatóak a kis homokszemcsék.
 • White. Ha pontosabban beszélünk, az ilyen zománc üveg-kerámia. A gyártás során öntöttvas edényeket folyékony anyagba merítünk, majd speciális sütőben szárítjuk. Így a zománc "beragadt" a serpenyőben.
 • Non-stick. Az egyik legjobb lehetőség. Egy ilyen bevonat gyártásakor különböző komponenseket adnak hozzá a tapadásmentes tulajdonságok fokozásához.

méretek

A serpenyő mérete az átmérője. Nagy, közepes és kis példányok vannak. A kis edények aljának átmérője 18 cm vagy kevesebb. Egy átlagos edény 20 cm, egy nagy - 24 cm és több, legfeljebb 30 cm. Az alábbiak szerint dönthet:

 • 11–18 cm-es kis serpenyők alkalmasak tojás, kolbász, kis adag zabkása vagy leves forralására;
 • 18-20 cm-es modellek alkalmasak a hús, a pilau, a család fűtésére szolgáló ételek sütésére és párolására;
 • 20 cm-nél nagyobb termékekre van szükség az első ételek főzéséhez egy nagy család számára.

A termékek dimenziós paraméterei közé tartozik a falak térfogata, mélysége és vastagsága is.

A térfogat közvetlenül arányos a serpenyő átmérőjével. Minél nagyobb az átmérő, annál több ételt lehet készíteni. Mindkét literes serpenyők és modellek 6 literre vannak. Ami a mélységet (magasságot) illeti, az eladáskor 11-36 cm-es termékek találhatók.

Népszerű modellek

Érdemes többet figyelembe venni a népszerű modelleket.

 • A piac egyik legjobb modellje az amerikai KitchenAid edények. Fedett serpenyővel rendelkeznek, a legjobb megoldás a sült ételekre. Az ilyen edények térfogata - 3,7 liter. A legnépszerűbb szín a piros, de vannak más színek is ebben a sorban.
 • Rondell német gyártóamely 30 éven át jó minőségű termékekkel várja ügyfeleit. Kiváló megoldás lenne a Rondell Noble Red modell, amelynek falvastagsága 4,5 mm, az alsó 6,5 mm. Térfogat - 4,2 liter, mint egy ajándék a témához, egy recepteket tartalmazó füzet.
 • Francia pans Le Creuset a Marseille-i vonalból - nagyszerű vásárlás azok számára, akik élénk színeket szeretnek. A választékban zöld, lila, kék, kék, narancssárga árnyalatú modellek találhatók. A serpenyő átmérője - 18 cm, az egész madár süthető.
 • Mallony egy kínai modell. A térfogata 3 liter, mindenféle kályhához alkalmas, valamint nyílt tűz esetén. Szín - standard fekete. Ebben a sorban van egy másik rakott - 24 cm átmérőjű és 4,5 literes térfogatú.
 • Egy másik német gyártó a Gipfel. Például ennek a cégnek az egyik modellje a termék Válassza ki az Orange-t. Ennek a serpenyőnek a színe sárga, térfogata - 3 liter, üvegtetővel. A 7 literes öntöttvas zománcozott modell, Saria, nagyobb tömegűnek tűnik.
 • "Seaton" egy ukrán vállalkozásamely régóta öntöttvas termékek gyártásával foglalkozik. A modellek alja vastagsága - 4 mm, a térfogat más. A választékban olyan termékek találhatók, mint a WOK serpenyő, fedett edények és fedelek sütőedényekkel, valamint sok más.
 • "Biol" cég Már régóta ismert Oroszország, Ukrajna, FÁK országok és Európa piacain. A választékban 3, 4, 6 literes üvegtetővel öntött edények, edények fedőlappal azonos térfogatúak.
Gipfel
Seaton
Mallony
Le creuset
Rondell
KitchenAid

Fontos! Az orosz gyártású pannák közül a Balezinsky Casting and Mechanical Plant termékei, valamint a Kamskaya Utensil Factory modelljei is jól bizonyították.

A választás árnyalatai

Miután eljutott a boltba a vásárláshoz, határozza meg a serpenyő méretét. Ha egyedül él, vásároljon egy 12-18 cm átmérőjű modellt, ha nagy család van - 20 cm-ről és annál magasabbra. Tekintsük a mélységbeállításokat is - ha a serpenyő túl magas, akkor nem illeszkedik a hűtőbe.

Fontos árnyalat a lemezkompatibilitás.

A gáztűzhely elfogadja az ételeket, nem kell aggódnia, de az elektromos tűzhelyhez tökéletesen sík fenekűre van szükség. Néhány edénymodell alkalmas indukciós tűzhelyre, de győződjön meg róla, hogy a megfelelő terméket választja. Általában az indukciót fel kell tüntetni a serpenyőben.

Egy másik pont - a borító. Különböző anyagokból készülnek, elsősorban üvegből és maga a vasból. Szinte mindenki kedveli az üveget a legjobban - rajtuk keresztül nézheted az ételeket, és van egy lyuk a gőz számára, hogy meneküljön. Az öntöttvas fedél nehéz, de teljes tömítést hoz létre, ami megakadályozza az aromák rohanását. Különösen érdekes borítók, serpenyők, hiányoznak egy toll. Ezt a fedelet serpenyőben lehet használni, vagy egy serpenyővel lefedni. Ez a modell indukciós főzőlapokra is alkalmas.

Vásárláskor érdemes megfontolni a serleg fogantyúját.

Öntöttvas fogantyúk tartósak és megbízhatóak, de gyorsan felmelegednek, ezért ne felejtsük el a csapokat.

Az acél általában hűvös marad, de ez nem vonatkozik azokra az esetekre, amikor a következő égőt a serpenyő mellett melegítik. A fából készült fogantyúk csak kis serpenyőkön találhatók, ha ezt az opciót választja, csak a levehető.

A következő további kritériumokat kell figyelembe venni:

 • indukciós tűzhely esetében a serpenyő átmérője egybeesik a főzőlap átmérőjével;
 • ha azt tervezi, hogy valamit sütni akar a sütőben, akkor válasszon egy kis serpenyőt;
 • Legyen óvatos a tapadásmentes bevonatokkal szemben - nem tudnak ellenállni a nyitott tűznek vagy sütőnek, mindig kérdezze meg a maximális üzemi hőmérséklet megvásárlását.

Gondozási szabályok

Gondoljunk bele, hogyan lehet otthon önteni öntöttvas edényeket, nevezetesen:

 1. tisztítsa meg a serpenyőt a gyári zsírból, hogy ezt mossa meg forró vízben, mosogatószerrel, puha szivaccsal;
 2. alaposan törölje le a felületet egy ruhával, hogy teljesen száraz legyen;
 3. Az utasítások sok gyártója jelzi, hogyan kell gyújtani az edényeket; ha nincs ilyen jelzés, folytassa a következő elemre.
 4. nyissa ki az ablakokat a konyhában, és szorosan zárja be az ajtót, tegye a fóliát a sütő aljára, hogy a berendezés ne szennyeződjön zsírral, +170 fokig melegítse fel;
 5. egyenletesen zsírozzuk meg a potot növényi olajjal, a kényelem érdekében ecsettel vigyük fel; Fordítsa meg a zsírtalanított edényeket és helyezze 30 percig a sütőbe, majd vegye ki és zsírozza újra, majd egyidejűleg tegye vissza őket;
 6. Ezután a serpenyőt eltávolítjuk, várva, hogy lehűljön és dörzsölje.

Fontos: A fenti utasítások csak a bevonat nélküli edényekre vonatkoznak. A zománcozott vagy más ételeket semmi esetre sem lehet kalcinálni.

Ezt követően a tálcát minden használat után le kell mosni. Ne húzza meg ezt a folyamatot, de ne feledje, hogy egy forró tárgy nem használható hideg vízzel. Ügyeljen arra, hogy a terméket szárazra törölje, a pára belsejében lévő nedvesség nem maradhat. Célszerű kézzel öntöttvas ételeket mosni, mosogatógépet nem ajánlott. Ha a serpenyő rozsdásodik, azt jelenti, hogy valahol hibázott. A rozsdás termék tisztításához tegyen egy kis szódát az aljára, majd adjon hozzá vizet. Használja a pasztát a rozsdás töredékek dörzsöléséhez, majd várjon néhány percet és öblítse le.

Ebben a videóban megismerkedhet a zománc bevonatú öntöttvas edények gyártási folyamatával és annak használatának titkaival.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok