serpenyők

A nagy serpenyők kinevezési és kiválasztási kritériumai

A nagy serpenyők kinevezési és kiválasztási kritériumai

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Jellemzők
 2. faj
 3. Gyártó anyag
 4. Hogyan válasszuk ki?

Sok családban a legnagyobb potot 5 literes leltárnak tekintik. Azonban ez a serpenyő egyáltalán nem nagy, hanem közepes méretű, és a nagy hajók 10 liter vagy annál nagyobb hajókat szállítanak. Az ilyen hatalmas edények, mint például a tartályok, különböző anyagokból készülhetnek, és több fajtában is kínálhatók. Talán az otthoni konyhában ez a készülék nem olyan kényelmes, de a vendéglátó-ipari létesítményekben nem lehet nagy edény nélkül.

Jellemzők

A 10 literes fazék megfelelő választás egy olyan család számára, ahol gyakran készítenek tányérokat, zselét főznek, és kompótokat és gyümölcsitalokat készítenek. Ha a serpenyőt a főzéshez választottuk ki, akkor tartsd észben, hogy a leves standard része 250-300 gramm, emellett a főzés során az első edények gyakran keverik, ezért további 2-3 literes térfogatra van szükség.

Az anyag kiválasztásakor fontos, hogy előnyben részesítsük a vastagfalú változatokat.. A nagy kapacitású edényeknek jó minőségűnek kell lenniük, különben az étel egyenletesen kerül feldolgozásra, vagy egyáltalán éghet. A vendéglátó-ipari létesítményekben egy nagy serpenyő lehetővé teszi, hogy egy időben nagy mennyiségű ételt készítsen. A tágas tartály kényelmes termékeket készít, amelyek a főzés során növelik a térfogatot, mivel a magas falak kizárják a tartályból történő kidudorodást.

Egy nagy termék hiányosságai közül érdemes megjegyezni az ételek gyakrabban égnek be őket, ezért ajánlott kapszulákkal rendelkező mintákat választani.

Minél nagyobb az edény átmérője, annál nagyobb a fal, annál nehezebb dolgozni vele. Ehhez néhány kiegészítő elemre van szükség, például egy hosszú fogantyúval ellátott kanál. Az ilyen ömlesztett tartályok mosása során is felmerülnek a problémák.

faj

Megkülönböztetjük a következő nagy fajta fajtákat.

 • 10 liter. Ez az opció otthoni használatra alkalmas. A viszonylag kis volumen miatt ez nem egy nehéz serpenyő, amit egy háziasszony egyedül képes kezelni. A családban egy ilyen egységet használhatunk például a kompót előkészítéséhez, vagy a mosáshoz vagy a forró víz leválasztásához szükséges víz forralásához.

 • 15 liter. Ezek a példányok nem különböznek a korábbi verzióktól, mind otthon, mind az ebédlőben használhatók.

 • 20 liter. Ezeket a termékeket főleg víz forrására és második tanfolyamok főzésére használják iskolákban, óvodákban, gyermek étkezdékben.
 • 50-70 liter. Ezek a másolatok kizárólag közintézmények számára készültek. Ezeket az ételeket sok kávézóban, étteremben, étkezdében vásárolják.

Gyártó anyag

Nagy edények különböző anyagokból készülhetnek.

alumínium

Vonzza a demokratikus árát, de a minőség alacsonyabb, mint a többi lehetőség. Ha zabkása vagy tészta van benne, akkor az edény éghet, és a folyékony élelmiszerek, mint például a leves vagy a lé az ilyen termékben jobbak nem főzni, mivel az alumínium savval érintkezve káros anyagokat bocsát ki. Ezek a termékek gyorsan deformálódnak és hajlítanak, nehezen kezelhetők, de könnyűek. Akkor, ha a választás egy alumínium serpenyőre esett Jobb a legfeljebb 15 literes másolatot választani, hogy a főtt termékek könnyebbek legyenek zavarni és elkerüljék az égést.

Rozsdamentes acél

A legnépszerűbb lehetőség az otthoni konyhában és a nyilvánosságban. A legelőnyösebb opció 18/10. Az ilyen ételek fő előnye, hogy minimális mennyiségű olajjal főzhet. A belső nedvesség nem éget termékeket.

Nagy, rozsdamentes acél tartályokat gyakran használnak gyógy- vagy kórházi konyhákban. Ha lehetséges, jobb, ha előnyben részesítjük a kettős kapszula alatti modelleket úgy, hogy az alsó és az oldal gyorsabban felmelegedjen. A rozsdamentes acél minták könnyen tisztíthatóak, higiénikusak és hosszú élettartamuk van. Javasoljuk, hogy mossa le őket normál szóda oldat. Az ilyen ételek másik előnye - a termékben lévő termékek tárolásának képessége, az anyag bakteriosztatikus tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hosszú ideig megőrzik a tartalom frissességét.

zománcozott

Meglehetősen gyakori lehetőség. Alacsony költségű, kis súlyú és érdekes design. Ezek a termékek azonban igen törékenyek. Ha nagyon nagy térfogatú serpenyő, akkor nehezebb kezelni, nagyobb valószínűséggel véletlenül megüt a fal vagy a mosdó alja a működés közben. ezért a felületen gyorsan zsetonok és repedések keletkeznek, és egy ilyen deformált serpenyőt nem lehet használni.

A zománcozott fajták másik hátránya az élelmiszerek gyakori égése, különösen vékony aljzatú modellek esetében. Ezen túlmenően, az első használat előtt, egy ilyen serpenyőt speciális technológiával kell feldolgozni: öntsünk vizet a karimába, öntsünk sót 2 evőkanál arányban. l. literenként vizet, forraljuk fel és várjon a teljes hűtésre.

Vannak más anyagok is, amelyekből a serpenyők készülnek: kerámia, öntöttvas, üveg, azonban ezek a lehetőségek gyakran nem nagy mennyiségű termékek előállítására szolgálnak, mivel például egy öntöttvas hajó egyszerűen túl nehéz lesz.

Hogyan válasszuk ki?

A potméret kiválasztása előtt vegye figyelembe a következő tényezőket:

 • A 10 literes változat egy nagy család vagy egy nyilvános étkező számára alkalmas, kb. 25 embert tud táplálni belőle;
 • a 20 literes termék a legjobb választás a nyilvános konyha számára, amely naponta akár 50 embert is kínál;
 • egy 30-40 literes másolatot egy kis étkező vagy szanatóriumi konyha számára terveztek;
 • A masszív 60 literes változat csak akkor alkalmazható, ha nagyszámú embert folyamatosan kiszolgálnak.

Ha egy nagy serpenyőt választanak az otthoni főzéshez, akkor érdemes figyelembe venni a konyhai tűzhely jellemzőit is. Tehát a legegyszerűbb módja annak, hogy válasszon egy edényt egy gázegység számára, mivel ebben az esetben a láng intenzitása szabályozható, ami azt jelenti, hogy az alsó mérete nem olyan fontos.

De, mint már említettük, a ház legnehezebb opcióját 15 literes mennyiségre kell korlátozni, nehezebb dolgozni más tárgyakkal, gyakorlatilag nincs szükség rájuk.

Ha egy régi stílusú elektromos tűzhelyet használnak a konyhában, akkor fontos, hogy az égő kerületénél kisebb alsó átmérőjű edényeket válasszunk, azonban a nagy serpenyők között gyakorlatilag nincs ilyen. Ezen túlmenően a legtöbb elektromos tűzhely nem büszkélkedhet nagy erővel, ami azt jelenti, hogy egy nagy serpenyő tartalmát nagyon hosszú ideig melegítik. Ezért az elektromos tűzhely nem a legmegfelelőbb megoldás főzéshez egy ömlesztett tartályban.

Üveg-kerámia lemezek esetében lehetőség van a fűtési folyamat finomhangolására különböző méretű edényekben. Ne feledje, hogy egy széles alsó és alsó falú mintában az étel gyorsabban fog főzni, mint egy keskeny, de magas terméknél. Nézze meg néhány további ajánlást egy nagy serpenyő kiválasztásakor.

 • Ha az első tanfolyam főzéséhez kapacitásra van szükség, akkor válasszon egy magas falból álló másolatot.
 • A gabonafélék vagy más főételek főzéséhez előnyben kell részesíteni a széles alsó modelleket. Ezután az étel könnyebben keverhető, és az égés valószínűsége minimális lesz.
 • Válassza ki a bizonyított gyártóktól származó serpenyők készletét. Tehát az ügyfél véleménye szerint a legmagasabb minőségű, nagy mennyiségű termékeket Gipfel, Luxstahl, Zepter, Fissman gyártja.

Nézze meg az alábbiakban, hogyan kell kiválasztani a megfelelő potot.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok