Házi macskák

Érdekes tények macskákról és macskákról

Érdekes tények macskákról és macskákról

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
  1. Mit szeretnek a macskák?
  2. Őszi jellemzők
  3. Whisker információ
  4. Az állatok megkülönböztetik a színeket?
  5. Kíváncsi tények az alvásról
  6. Feline kommunikáció
  7. Néhány adat a mancsokról
  8. A leghíresebb macskák
  9. Szokatlan információ

A macskák a legkedveltebb és legkedveltebb háziállatok közé tartoznak. Úgy tűnik, hogy egy állat mellett egymás mellett élünk, teljes mértékben tanulmányoztuk, és mindent tudunk róla. Ez azonban messze van az esettől, és a macskáknak mindig van valami, ami meglepni az embereket. Rengeteg érdekes tényt rögzített a macskákról és macskákról.

Mit szeretnek a macskák?

A macskáknak, mint minden más állatnak is vannak saját érdekeik, és olyan dolgok, amelyek örömet hoznak nekik. Először is, a háziállatok értékelik a kényelmet, a gondoskodást és a jó táplálkozást. A macskák szeretik a hőt, ezért gyakran fekszenek a földön, melegítik a nap, vagy a kanapékon és a fotelekben.

Az állatok nem fogják kihagyni a lehetőséget, hogy megosszák az ételét. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy egy személy asztalából származó étel nem alkalmas macskára, és károsíthatja az egészségét.

Ha olyan fontos, hogy az állat részt vegyen a fogadó étkezésében, mindig szükség van a macska kezelésekor.

A macskák természetüknél fogva nagyon tisztaak és szeretik nézni a megjelenését. Megtisztítják a saját gyapjúukat, megmossák a szemüket és a fülüket, és tisztítják a karmát. Azt is szeretik, hogy a WC-t megtisztítsák, így az állat tálca mindig tiszta és száraz legyen.

Gyakorlatilag minden macska szereti a tetejét meghódítani. Ezért hajlamosak a magas szekrényekre ugrani, felmászni a szőnyegekre és mászni a függönyre. A macskák egy másik kedvenc tevékenysége a karomfordulás. Háziállatok örömmel csinálják a bútorokat vagy a lakberendezési tárgyakat. Ez a probléma megoldható a kaparóhoz való időben történő képzéssel.

A háziállatok gyakran érdekes beltéri növények. Az állatokat mancsokkal, szippantással, sőt enni is megérintheti. A beltéri virágok megőrzése és az állat megóvása a mérgezéstől bizonyos növényekben található mérgekkel, a legjobb, ha a macskák számára külön füvet ültetnek otthon. Háziállatok szeretik a szeretetet, a figyelmet és az ellátást, még akkor is, ha néha megpróbálják megmutatni az ellenkezőjét. Mindenesetre ne felejtsük el, hogy minden egyes macska egyéni és sajátos függőségekkel rendelkezik.

Őszi jellemzők

Az ősidők óta az emberek érdeklődtek a macskák szokatlan jellemzőjével az ősszel. Ebben a folyamatban meglepő, hogy az állatok mindig mind a 4 mancson landolnak. Az ilyen titokzatos jelenség lényegének megértéséhez komoly kutatást végeztünk.

Azt tapasztaltuk, hogy a mancsokra eső esés esélye 3-4 hetes korban esik a cicákra. Végül a készség a születés pillanatától számított 6-7 héten belül alakul ki.

Ez a képesség az állatok élettanának köszönhető: a macskáknak nincsenek clavicles, és a gerinc rugalmassága jó.

Ahhoz, hogy egy állat teljes 180 ° -os fordulatot tudjon tenni a levegőben, az őszi magasságnak legalább 30 cm-nek kell lennie. A kialakult vestibularis készülék, amely a belső fülben található, elsősorban a csodálatos leszállási képességért felelős. Ezen kívül a macskáknak az ősszel való reflexe van, hogy a végtagokat az oldalakra szaporítsa.

A reflex tenyésztő mancsok azonban nem működhetnek, ha az esés magassága túl nagy, mivel az állat sokkot tapasztalhat. Ha a macska kis magasságból esik, akkor megsérülhet, mivel nincs ideje csoportosítani. Ami a magasságot illeti, az esés sebessége nem haladja meg a 100 km / ht.

Azt tapasztaltuk, hogy amikor az esés csökken, az átrendeződés technikája szinte azonos minden macska esetében. Az állatok az első végtagokat közelebb hozzák magukhoz, és a hátsó egyenes. Ezután a macska gyorsan megváltoztatja a test helyzetét, míg az elülső és a hátsó részek különböző irányokban elhajlanak. Ezután az elülső végtagok kinyílnak és a hátsó lábak közelebb kerülnek a testhez.

A hajótest hátulja és eleje elfordul, és a kívánt helyzetbe kerül a leszálláshoz. Úgy gondolják, hogy a farok segít a macskáknak az egyensúly megértésében és a kívánt pozícióban. A tailless képviselői ugyanakkor fajtájukon fészkelnek földet, valamint unokatestvéreiket.

Whisker információ

A bajuszok nemcsak a macska arcát díszítik, hanem számos fontos funkciót is ellátnak. Ha beszélünk a bajusz tudományos nevéről, úgy hangzik, mint a rezgés. Szilárd hosszú szőrszálak, amelyek különleges érzékszervek.

A Vibrissae nemcsak a macska orra közelében van, hanem a test egyes területein szétszórva, mint például az álla, a szemek fölötti területe és a hátsó és a mellső részeken. Minden ilyen haj hajzsákkal van ellátva, amely közelében az idegvégződések találhatók.

Speciális képződmények segítségével az idegimpulzus formájú információ az agy bizonyos részeire kerül átadásra.

A Vibrissae képes arra, hogy a közeli tárgyakról és a macskákról származó közeli tárgyakról és macskákról származó levegőáramokat kapjon. A rezgéscsillapító segít az állatoknak a sötétben való navigációban. A bajuszok segítenek az úgynevezett vak zónában lévő objektumok érzékelésében is. Az a tény, hogy a macskák nem látnak jól rövid távon. Így a bajusz és a szag segíthet macskák és apró ételek megtalálásában a macskák közelében.

Az állatokat nem lehet megfosztani a vibrissustól. Ha levágja a bajuszokat, akkor nem lesz végzetes egy állat számára, de negatívan befolyásolja mentális állapotát, és képes jól navigálni az űrben. Ne félj, ha a padlón vagy a ház bútorain találtak több esőcsíkot. A macskák az életük során rendszeresen elveszítik a bajukat, de a helyükön újok nőnek. Kivételek azok az esetek, amikor nagy mennyiségben csökkennek. Ez vitaminok vagy betegségek hiányát jelezheti.

Úgy vélik, hogy a bajusz macskák segítségével kifejezhetik érzelmeiket. Ha a rezgés oldalra kerül, és nem feszült, a kisállat nyugodt hangulatban van. Amikor egy állat előhúzza a bajuszát, és ilyen feszes helyzetben tartja őket, ez szorongást jelent. Ha a bajusz arcra van nyomva, akkor abban a pillanatban, amikor a kisállat dühös vagy félelmetes. Ahhoz, hogy a macska állapotáról teljes körű tájékoztatást kapjunk, fontos elemezni a gesztusok teljes hangját és hangjait, és nem csak a bajuszok helyzetét kell figyelembe venni.

Az állatok megkülönböztetik a színeket?

Sok különböző mítosz van a macskákról. A hamis hiedelmek is befolyásolták az állatok látását. Vannak, akik úgy vélik, hogy a macskák természetüknél fogva nem különböztethetik meg a színeket, hanem látják a körülötte lévő világot fekete-fehérben. Tény, hogy tudják, hogyan kell rögzíteni és meghatározni az árnyalatokat.

A macskák látása színes, de nem pontosan ugyanaz, mint az embereknél.

Az állatok rosszabbak a zöld, a sárga és a vörös színek között. De van egy apró felfogása a szürke és sötét színekről. Ez magyarázható az állat életmódjával. A háziasított ragadozók fő ragadozója a rágcsálók, amelyeknek szürke szőrük van. A zöld szín elsősorban növényzet, ami nem a macskák étrendjének fő összetevője.

Kíváncsi tények az alvásról

Majdnem minden ember tudja, hogy a macskák nagyon szeretik az alvást. Azonban nem minden ember tudja pontosan megmondani, hogy mennyi idő áll az alvásban. A statisztikák szerint az állatok az életük 70% -át alvás közben töltik. 18 órát tudnak aludni.

Az alvás ilyen időtartama nem az állatok lustaságának köszönhető, ahogy az első pillantásra tűnhet. Az a tény, hogy a macskák természetükben ragadozók.

A ragadozó állatok esetében a folyamatos aktivitás vagy a kitűnő kitartás a nap folyamán fontos, de intenzív terhelések rövid ideig.

A vadász ciklus így néz ki: a macska zsákmányt vadász, közeledik és támad. Mindez általában néhány perc alatt történik, amikor az állat sok energiát tölt. Ezt követően zsákmányt eszik, és pihenést és helyreállítást biztosít a testnek, ezért elalszik.

Otthon, a vadászat helyett, a cica és a felnőttek kénytelenek egyszerűen futni és játszani különböző tárgyakkal. A zsákmány helyettesíti az élelmiszereket, amelyek az állatok háziállatát adják. Ugyanakkor a szervezet jellemzője nem változik, és a hazai ragadozó, mint a vadon élő rokonok, a „vadászat” után kénytelenek helyreállni, és ezért lefekszik.

Ami az alvó helyet illeti, az állatok inkább egy meleg és biztonságos menedéket választanak maguknak. Ösztönösen igyekeznek a lehető legmagasabbra mászni, legyen az fa vagy szekrény. A macskák úgy vélik, hogy senki sem képes észlelni és megzavarni őket, és viszont meglátják, mi történik az alábbiakban.

Az állatok elég érzékenyen tudnak aludni, és ha szükséges, hirtelen felugrik és elfutnak. Az alvás macskákban lassú és gyors fázisokra oszlik. A gyors fázis alatt az állatok álmaik lehetnek.

Feline kommunikáció

Régóta ismert, hogy a macskák nemcsak a társaikkal, hanem más állatokkal és emberekkel is kommunikálhatnak. Ezt mozdulatokkal, arckifejezésekkel, hangokkal és kémiai jelekkel segítik. Egy személy nem érzékel minden jelet, amellyel a macskák információt továbbítanak.

Az állatok között gyakran kommunikálnak a kibocsátott hangok segítségével. A macskák meglehetősen fejlett énekhangokat tartalmaznak. Ezért sokféle jelet hozhatnak létre hangon, térfogatban és intonációban.

A macskák körülbelül 100 különböző hangot adhatnak, míg a kutyák csak 10-et tudnak.

A macskák hangjelzéseit elemezve megérthetjük, milyen érzelmeket tapasztalnak abban a pillanatban, és mit akarnak jelenteni. Például, a háziállatok gyakran panaszkodnak alacsony timbres használatával, és a jó hangulat jó hangulatot mutat. A macskáknál a kiscicák inkább a különleges hangok segítségével kommunikálnak, amit egy személy nem tud elkapni.

A hangon kívül az állatok testbeszédet, arc-kifejezéseket és szagokat használnak a kommunikációhoz. A kémiai jelek leggyakrabban azt jelentik, hogy a macskák jelzik területüket. Az emberek számára az ilyen címkék kevéssé mondanak, de más állatok is elég sok információt kaphatnak. Például a macska életkorát és viselkedési jellemzőit szaggal érzékelik. Egy személy számára az állatmozgások és az arckifejezések érthetőbbek.

Ha legalább egy pillantást nézett egy macskára, információt kaphat a hangulatáról és az érzelmeiről. A félig zárt szemhéjak gyakran nyugodt állapotáról beszélnek, különösen, ha csípéssel jár. A nagy domború szemek jelzik a kisállat érdeklődését a megfigyelés tárgyában, vagy hogy valami zavarja őt.

A legjobb, ha egyszerre figyelmet fordítunk a macska által jelzett összes jelre. A kommunikációban nemcsak a szemek és a hangszalagok vehetnek részt, hanem a farok, a fülek, a rezgések, a végtagok és az egész test egésze is. Minden kisállatnak lehetnek saját karakterkészletei, amelyek közvetítik ezeket vagy más érzelmeket. A gyakori rendszeres kommunikáció az állattal az idő múlásával világossá válik a szerető tulajdonos számára.

Néhány adat a mancsokról

A macska mancsai természetesen az állat testének legérdekesebb részei közé tartoznak, amelyek sok emberben pozitív érzelmeket okoznak. A mancsok számos hasznos funkciót is ellátnak a kisállat számára. Szerkezetüket tekintve, a normál első végtagoknál 5 ujj, hátul pedig 4.A genetikai mutációk azonban lehetségesek, ha 6 vagy több ujj van a mancsokon.

Úgy tartják, hogy a macska család képviselői, mint az emberek, jobbkezesek és balkezesek lehetnek. A macska domináns részét általában összetett műveletek végrehajtására használják.

Vannak olyan egyének, amelyekben mindkét elülső láb azonos azonos ügyességgel rendelkezik.

A macskák szokásos módon mozognak, vagyis a kezükben. Ez lehetővé teszi számukra, hogy csendben csípjenek, és lehetőséget adnak egy gyors indítási manőverre is, ha szükséges. Az állatok mancsai jó érzékenységgel és rugalmassággal rendelkeznek.

Egy kicsit szokatlannak tűnhet, hogy a macska mancsai egyfajta termosztátként szolgálnak a macskák számára. A dolog az, hogy az izzadságok kitűnnek a párnákon. Ne felejtsük el, hogy a mancsok egy része karmok, amelyek nagyon fontosak az egyes macskák életében.

A leghíresebb macskák

A macskacsalád képviselői közül az egész történelemben sok szokatlan és híres volt az egész világon élők számára. Ismeretes, hogy egy amerikai Stubbs nevű macska az alaszkai Talkitna terület polgármestere. Az uralkodás 1997-ben kezdődött, és 2017-ben véget ért, amikor az állat meghalt.

A világ legnagyobb macskája az ausztráliai Maine Coon, Oscar. 2017-ben a Guinness-rekordok könyvében volt. Hosszúságban elérte az 1 m 20 cm-es jelet, és testének tömege 14 kg volt. A történelemben azonban egy másik maine coon volt, amelynek hossza 1 m 23 cm volt, a macska neve Stew volt, és az amerikai Reno városból származott. Az állat csak testtömegben volt alacsonyabb, mint Oscar.

Az ősi időkben a tengerészek gyakran úsztak.

Ezért a hajók macskái nem voltak nagyon ritkák. Szükségük volt a hajókra, hogy felvidítsák az összes csapattagot, és egyfajta talizmánként is működtek. Simon világszerte hírnevet szerzett az összes hajó macska között.

Egy angol tengerész 1947-ben fedezte fel Hongkongban a hajók javítására kijelölt helyszínen. Az állat beteg volt és gyenge volt. A kapitánytól titokban a cica visszakerült a hajóba, ahol gyorsan elment. Hamarosan a kisállat megkezdte a patkányok vadászatát, sőt "megosztotta" a zsákmányát, és a tengerészek ágyába húzta.

Az új kapitány, aki egy évvel a Simon megjelenése után jött a hajóhoz, gyorsan talált egy közös nyelvet vele. A macska letelepedett a kabinjába, és szeretett aludni egy kapitány sapkájában.

Simon a világhírű hírnevet kapta a Jangce folyón történt esemény után.

A kínaiak elkezdtek lőni a hajón, és az egyik kagyló a hajó kapitányát meghalta. A macska a közelben volt, és megsérült. A csapat tagjai sietve segítettek Simonnak, és sikerült megmenteni az életüket. A rehabilitáció után a macska visszatért a hajóhoz, és folytatta a rágcsálók elkapásának feladatát, valamint növelte a tengerészek parancsnokságát.

Szokatlan információ

Bár úgy tűnik, hogy a hazai macskákat már régóta tanulmányozták, és mindent tudunk róla, soha nem szűnik meg. Idővel egyre több vicces és érdekes tény áll az állatokról, és a tudósok továbbra is tanulmányozzák a macskát. Nem is olyan régen kiderült, hogy a macskák, ellentétben az emberekkel, sós vizet isznak a tengerekből. Ennek oka a vesék sajátos szerkezete, így a folyadékot szűrhetik.

A macskák azonban nem használhatnak rendszeresen és nagy mennyiségben sót, mivel ez vesekő kialakulásához vezet.

A macska füle ultrahangjeleket érzékel. Így feltételezhető, hogy hallják a rágcsálók és a delfinek által készített hangokat. A házi macskák futás közben akár 50 km / h sebességet is elérhetnek. A leggyakrabban azonban a sebesség nem haladja meg a 14 km / ht.

A macskák nem rendelkeznek receptorokkal, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megkóstolják az édes ízeket. A kisállat nem érzi sem cukrot, sem annak helyettesítőit. A fiziológiai tulajdonság a macska életmódjának köszönhető.Természetes élőhelyükön a ragadozók nem eszik gyümölcsöket és bogyókat, így az édes ízek felismerésének képessége felesleges.

A macska teste csak a kora korában képes emészteni a tejet. Nem ajánlott ezt a terméket felnőtteknek adni, mivel súlyos egészségügyi problémák léphetnek fel. A házi macskák érzékenyek az élelmiszer hőmérsékletére. Az ételnek szobahőmérsékleten kell lennie, de nem hideg vagy meleg. Egy férfi és egy macska sokkal több közös, mint amilyennek első pillantásra tűnhet.

Az állatok képesek ugyanazokat az érzéseket tapasztalni, mint az emberek, és a mentális zavarok miatt szenvednek.

Több mint 10 érdekes tény a macskákról és macskákról, lásd az alábbi videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok