Házi macskák

Hogyan szelídíthetek egy macskát?

Hogyan szelídíthetek egy macskát?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
  1. Miért nem megy a macska kezét?
  2. Hogyan szelídíthetünk egy vad macskát?
  3. Cica háziasítása
  4. Felnőtt állat megszilárdítása
  5. Hasznos ajánlások

Látva egy kis cica az utcán, sokan úgy döntenek, hogy hazaviszik. Azonban nem is gondolkodnak azon a tényen, hogy némi problémával találkozhatnak, de a vadon élő állat adaptálása sokáig tarthat. Továbbá, a macskák iskolázása - a feladat meglehetősen nehéz és hosszú.

Miért nem megy a macska kezét?

Gyakorlatilag minden macska természetüknél fogva önálló, és nagyon szabadságot kedvelő állatok. És nagyon nehéz lesz arra kényszeríteni őket, hogy tegyenek valamit az akarata ellen. Ez nemcsak a kóbor macskákra, hanem a törzskönyvekre is vonatkozik. Először is ez az állat természetének köszönhető. Szóval, a brit macska minden simogatáshoz, valamint a kézfogás megpróbáltatásai meglehetősen szkeptikusak, és néha agresszívek. És csak akkor fog megtenni, ha akar.

Néhány macskában ez a félelem miatt van. A félelmetes állat soha nem fogja jól érezni magát egy személy kezében.

Ráadásul a legkisebb rázkódás okozhatja, hogy azonnal leugorja a kezét, és még karcolja a mesterét. ezért Mielőtt a macskát a karjába venné, győződjön meg arról, hogy jó hangulatban van.

Szinte minden macska csodálatos szaglással rendelkezik. És ha egy személy illat, illatos krém, illatos fűszerek, alkohol vagy akár citrus, akkor sem fog ülni a kezébe. Ha ez meglehetősen gyakran történik, akkor az állat elveszítheti a tulajdonosa iránti bizalmát. Ebben az esetben a macska megkerüli azt.

Az is lehetséges, hogy a múltban az állatot megverték vagy egyszerűen megfélemlítették.

Ebben az esetben túl nehéz lesz rávenni a kezét. Egyes törzskönyvek egyszerűen nem tolerálják a magasságot, ezért félj elveszteni az egyensúlyukat és az esésüket.

Sok macska nem szereti, ha a kisgyermekek befogadják őket a karjukba, mert akár az állatot is összenyomhatják, vagy csíphetik.

Hogyan szelídíthetünk egy vad macskát?

A valódi életben nagyon nehéz lesz egy macskát az utcáról tanítani nem csak önmagára, hanem a házra is, mert minden hajléktalan állat gonosz és agresszív lesz az első néhány napban. El kell kezdeni a táplálkozást. Ezenkívül az első napokat egyidejűleg az utcán kell megtenni. Szó szerint egy hét alatt az új kisállat várja az új tulajdonosát a takarmányozási helyen.

Nem tudsz utcai macskát tanítani az embernek, ha félnek róla, mert az állat azonnal érezni fogja, és nem fog működni. Meg kell próbálnunk, hogy ne közelítsük az állatot először, hanem várjunk arra, hogy a macska közeledjen a tulajdonoshoz.

Ha megevett és ugyanazon a helyen marad, megpróbálhatsz egy kicsit beszélni vele. Az egyetlen dolog, hogy megvédje a kezét.

Ezen túlmenően, a vadon élő macska agresszív viselkedése esetén meg kell védenie az arcát is.

Az első alkalom, hogy néhány percig új kisállattal kell rendelkeznie. Minden nap meg kell növelni az eltöltött időt. Ha az állat érdeklődést mutat a tulajdonosával szemben, megpróbálhat vele beszélni. Először ezt suttogva kell végrehajtani, hogy a macska ne féljen és elfutjon. Amikor több időt tölt a személy közelében, megpróbálhatja felvenni. De ezt nagyon óvatosan is meg kell tenni. Ha először nem működött, és a macska elfogyott a tulajdonosától nem érdemes folytatni.

Azt is megpróbálhatja beültetni az állatot, hogy belsejében üljön, és várjon egy kicsit, amíg megszokja az új lakóhelyet.

A macska házához való alkalmazkodás körülbelül egy napig tart. A szobában, ahol a macska zárva van, tegyünk egy tál vizet és ételt. Tegyen egy tálcát, hogy megtanuljon az első napokból, hogy menjen hozzá. Néhány speciális játékot, valamint az ágyat is elhelyezheted. Ezenkívül tudnia kell, hogy túl világos fényben az állat nem lesz túl kényelmes a szobában. ezért a fénynek egy kicsit elfojtottnak kell lennie.

A tálcát először a földdel kell feltölteni, amelyet a virágok ültetésére használnak, hogy a macska természetes környezetében érzi magát. Ezenkívül el kell távolítani a helyiségből minden olyan elemet, amely leeshet.

Az első néhány nap nem kell túl gyakran menni a macskára, így jobban érezte magát.

Egy alkalmazkodási időszak után az állatot az állattól az állatorvoshoz kell vinni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy gyakorlatilag nincs betegsége. Ehhez a macskát különleges tartályba kell ültetni, tartós kesztyűt használva, és állatorvosi rendelőbe kell vinni. Az ilyen intézkedéseket végre kell hajtani, mert a vadon élő állat bármilyen vírusos betegség hordozója lehet.

Ha egy személy meg van győződve róla az állat teljesen biztonságos, fokozatosan elkezdhetik az iskolába járni. A legjobb, ha játékokat használnak erre a célra, amit speciális boltokban vásárolhatnak vagy improvizált eszközökből készülhetnek.

Először a macska a játékkal együtt fog játszani, de az idő múlásával elfogadja a céget.

Kezdők számára egyszerűen csak helyezze a kezét a macska mellé, hogy meggyőződjön a biztonságáról. Akkor meg kell próbálnod őt megütni. Ha ezt nem teszi lehetővé, ne sietjen, jobb, ha várni egy kicsit. Idővel, az állat nem csak agyvérzésre, hanem a karjaira is beletartozik. Az a tény, hogy elégedett, megmutatja a nyugodt megjelenését, és felemelte a fülét.

Cica háziasítása

De sokkal gyorsabban taníthatsz egy kis cica. Néhány nap múlva valósítsa meg. Ha azonban túlságosan félénk, akkor a háziasítás folyamata kicsit hosszú lesz. De mégis meg lehet csinálni, és nem csak a szeretet és a kedvesség, hanem a finom ételek segítségével is. Az iskolai oktatáshoz különböző játékokat és szokásos kötéleket használhat.

Amikor az emberek először hoznak egy kis cica-t a házba, akkor először is ki kell zárni a kapcsolatot más emberekkel és más háziállatokkal. Ehhez tedd az állatot vagy egy külön helyiségbe, vagy egy kis ketrecbe. A második esetben a ketrecet a szoba legtávolabbi és csendes sarkában kell elhelyezni. Ezenkívül minden ruhát fel kell fedni. Azt is meg kell tenni két tálat. Az egyiknek vízzel kell rendelkeznie, a második pedig élelmiszerrel.

A ketrecben is el kell helyezni és a tálcát úgy, hogy az első napból származó állat beléphessen. Ezt követően a cica egy ideig egyedül marad. Ez azért szükséges, hogy gyorsabban alkalmazkodjon.

Néhány óra elteltével el kell mennie a ketrecbe, és meg kell próbálnia beszélni egy kis kisállattal. Emellett ízletes, például főtt húst vagy halat is kaphat. A cica meg kell enni a tulajdonos kezével. Gyorsan hozzászokik hozzá, és rájön, hogy egy barátból, és nem ellenségből kap ételt.

Ha a kisállat még etetés közben is fizikál, és nem akar enni, akkor egy ideig hagyja őt egyedül hagyni. Miután megnyugodott, kipróbálhatja kissé kinyitni a ketrecet és kölcsönözhet egy kezét. Ezt nagyon óvatosan kell megtenni, hirtelen mozgások nélkül, hogy a cica ne féljen. Lehet, hogy még mindig zúg, de ne figyelj rá, mert ez egy egyszerű védekező reakció.

Amikor megpróbál karcolni egy személyt, el kell távolítania a cicát úgy, hogy megértse, aki a felelős, először.

Amikor a tulajdonos megrázza a cicát, és megnyugszik, egy kis darab finom finomságot kaphat. A teljes állatot csak 10–12 óra múlva lehet táplálni, amikor elég éhes. Ebben az esetben a baba kijön a menedékéből, és akár az új tulajdonos kezéből is beveheti az ételt. Ez csak azt jelenti, hogy a személy mindent megtett.

Még akkor is, ha a cica elkezdett enni a kezéből, és megszokta egy kicsit, nem szabad túl hangosan beszélni a jelenlétében, mert megijedhet, és elmenekülhet, ami azt jelenti, hogy mindent meg kell tennie. Ahhoz, hogy egy cica lágy legyen az emberrel való kommunikációban, sok időt kell töltenie: többet kell játszania vele, megütnie őt és vigye a karjába. Amikor teljesen háziasodik, bemutathatja neki a család kis tagjait, ha vannak ilyenek.

Felnőtt állat megszilárdítása

Ugyanígy fontos, hogy egy felnőtt állatot tanítsunk tenyésztőtől vásárolva, és nem az utcán, mert a házban megjelenő izgalmas nemcsak az új tulajdonosok, hanem a macska is. Az új tulajdonos csak akkor tud gyorsan megtenni, ha az állat sok szeretetet és figyelmet kap. Vannak azonban olyan fajták, amelyek nem szeretnek a tulajdonosaik kezébe ülni, így nem.

Minél alacsonyabb a megszerzett állat kora, annál gyorsabban lesz képes alkalmazkodni az új körülményekhez.

Szó szerint egy hónap alatt a macska vagy macska kedvtelésből lesz, és nem fog elmenekülni egy új házból.

Nagyon fontos, hogy a macskát a régi helyről az újba szállítsuk helyesen. A legjobb, ha a fuvarozót használjuk, mert ha a karjaidban tartod, akkor megrémülhet az utcai hang, vagy egy futó motor hangja, és akár el is menekülhet. Ezen túlmenően szükség van arra, hogy az állat múltbeli életéből egy tárgyat helyezzen a fuvarozóba, hogy jobban érzi magát. Emellett ne használjon tömegközlekedést a megszerzett állat szállítására, a legjobb, ha taxit hívunk.

Egyszer az új házban a macska azonnal belép egy sarokba, vagy megkezdi az új területek felfedezését. Mind a másik, mind más esetben ez a viselkedés normálisnak tekinthető.

A tulajdonos számára az a legfontosabb, hogy segítse az állatot az új helyhez és a tulajdonoshoz a lehető leggyorsabban megszokni.

Először is kissé korlátozni kell a macska mozgását a szobában. Győződjön meg róla, hogy egy edényt és vizet tartalmazó tálat, valamint egy töltőanyaggal ellátott tálcát helyeztek el, amelyet az előző lakóhelyen használtak. Ezt követően a macskát fel kell szabadítani a fuvarozóból, és kövesse az akcióit. Ha nem akar menni, akkor ízletes ételekkel csalogathatja.

A tulajdonosnak minden esetben nyugodtan kell viselkednie, mivel az állat mindig az ember hangulatát érzi.

Ügyeljen arra, hogy a lehető legtöbb időt töltse a kisállatával, miközben soha nem bosszantja vagy sikoltozik rá.

Az első napon nem szükséges a macska bemutatása minden családtagnak, mert még stresszt is okozhat neki. Jobb, ha ezt másnap csináljuk, amikor a macska egy kicsit használ. Az ülést nagyon nyugodt környezetben kell megrendezni, hogy a macska ne féljen.

Ne vegye be azonnal a karjába, ha maga nem akarja. Ha gyakran vannak a vendégek a házban, akkor nem szabad azonnal megismerni a macskát. Ezt fokozatosan kell végezni, hogy az állat ne féljen. Vannak azonban olyan fajták, amelyek egyáltalán nem félnek az idegenektől. Ebben az esetben az adaptációs időszak sokkal gyorsabb és könnyebb.

7-12 nap után be kell mutatnia a macskát más háziállatoknak, ha vannak, a házban. Ebben az időszakban az új kisállat képes lesz megszokni a szagait, és nem lesz olyan agresszív.

Amikor egy állat belép egy új házba, meg kell adni azt az ételt, amelyhez a múltban megszokta. Azt is meg kell kérdeznie az adagok méretét, és azt az időt, amikor a macska eszik.És csak néhány nap múlva átadhatja azt a jövőben használandó takarmánynak. Ezt fokozatosan kell végrehajtani.

Hasznos ajánlások

Ha egy személy úgy döntött, hogy elkap egy utcai macskát, akkor ne használjon egy zsákot vagy takarót erre, valamint más olyan tárgyakra, amelyek ezekre néznek.

Egy kis cica csábíthat a menedékről finom ételek vagy a kötélhez kötött szokásos cukorkát. Amikor az állat elhagyja a menedéket, azt a nyakon lévő gyűrődéssel kell megtenni, és nagyon óvatosan nyomja a mellkasra.

Ha ez a módszer nem alkalmas, használhatunk tartályt állatok szállítására. Szükséges az élelmiszer vagy egy érdekes játék elhelyezése a cica számára. Amikor belép, be kell zárnia az ajtót.

Annak érdekében, hogy megvédje magát egy kicsit a lehetséges állati harapásoktól, ehhez speciális fogót használhat. Minden állatorvosi gyógyszertárban értékesítik. Ezen kívül csak bérelheti.

Szükséges csapdát állítani olyan helyen, ahol az állat leggyakrabban jelenik meg. Belül is kell egy finom ételt. Zárja be, miután a macska belép a cica.

Egy utcai állat elkapásához speciális podsackot is használhat. Használja a legjobbat a sötétben. Szükséges, hogy a macskát csendesen és észrevétlenül megközelítsük, a legjobb, ha hátulról csinálod. Fedjük le a macska kell nagyon gyors és éles, mert a második alkalommal, hogy az élelmiszer, akkor nem jön. A vadon élő állat elkapása előtt házi macskákon kell gyakorolni.

Kétféleképpen lehet az állatot kiszállni a leszállási hálóból:

  • az első opció használatával a fogott állatot biztonságosabb helyre kell mozgatni, és csak aztán átültetni az elkészített hordozóba;
  • a második lehetőség veszélyesebb: az állatot a helyszínen áthelyezik a fuvarozóba.

Mindenesetre az állat feszültséget tapasztal, és azonnal belép egy sarokba. Ez a személy kezében van, mert külön akadályok nélkül bezárhatja a szállítóajtót.

A hordozó a legjobb, ha viszonylag erős anyagot használunk. A macskát be kell helyezni a farokkal, hogy kevésbé ellenálljon.

A legjobb, ha az állatot közvetlenül a fogás után mutatják be az állatorvosnak, hogy ne károsítsa a háziállatokat. Szükséges, hogy a macskát óvatosan vigyük el, figyelembe véve az összes óvintézkedést.

Ha egy vad macska harap egy személyt, azonnal forduljon orvoshoz. Szükség esetén speciális injekciókat kell tennie, hogy ne károsítsa az egészségüket. Azt sem szabad megnézni, ha az állatot közvetlenül a szemébe ragadja, mert ők magukra nézve fenyegetést érzékelnek.

Nincs szükség a macska csupasz kezével, hogy megvédje magát a harapásoktól és a karcolásoktól.

Ne legyél túl buzgó az étellel, és ne vigyük túl a macskát. Az adagokat fokozatosan növelni kell. Az új háziállatok nevelésében feltétlenül nemcsak kitartást, hanem szeretetet kell mutatnunk. És az utcai állatok rögzítésekor a legfontosabb dolog annak biztosítása, hogy ne legyen mesterük.

Összefoglalva elmondható, hogy bármelyik macska, akár az utcán, akár tenyésztőktől szerzett, bizonyos ideig tanítható és hazatérhető. Mindez nemcsak a nevelés, hanem a képzés. A legfontosabb dolog az, hogy sok melegséget és türelmet mutasson az újonnan lefoglalt háziállatok felé.

A vadon élő macska rehabilitációjáról lásd alább.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok