Házi macskák

Mindössze annyit kell tudni a macskákról, mint a Manx

Mindössze annyit kell tudni a macskákról, mint a Manx

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. A származás története
 2. leírás
 3. Karakterjellemzők
 4. Színváltozatok bevonása
 5. A fogva tartás feltételei
 6. etetés
 7. tenyésztés

Van egy legenda, hogy a macska Manx késett Noé bárkájához, és a záró ajtó levágta a farját. A Man-szigetből származó macskák természeténél fogva gyengédek, stabil génmutáció. Ez a fajta macska nagyon népszerű az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, a skandináv országokban. A Tailless macskák a jó szerencsét és boldogságot jelzik a Man-szigeten: bálványosak, a sziget lakói büszkék rájuk, és angol érmék és postai bélyegek is ábrázolják.

A származás története

A Manx macskák eredetének története kétértelmű, több változat is létezik:

 • Valószínűleg ennek a fajtának a képviselői Ázsiából származnak, mert Oroszországban és Kínában is megtalálhatók, de a Man-szigeten van, hogy a zseniális gént továbbadta az összes, ma ma lakó személynek;
 • egy másik változat szerint ezek a macskák a japán Bobtail fajták leszármazottai, nagyon rövid farokkal;
 • a harmadik változat szerint egy elsüllyedt spanyol hajóról érkeztek a szigetre.

A sziget lakói örülnek ezeknek a macskáknak, és nem számít, hogy ez a fajta hogyan került bevezetésre: nemcsak az érmék, hanem az ékszerek, a festészet és a különböző műalkotások is tükröződtek.

Manx
Japán bobtail

leírás

A 20. század elején megalakult a Manx macska szerelmeseinek klubja, és elfogadták az állatok tiszta tenyésztésének színvonalát, ahol a fő jellemzője nem a farok hiánya, hanem a gerinc különleges szerkezete, és ennek következtében az „ugró járás”.

A legelõnyösebbek egyfajta rámpának tekintendõk - egy macska, egyetlen caudalis csigolya nélkül. Kevésbé értékes fajta - rayser (ezeknek az egyéneknek farok és hajszálak vannak a farok helyett). Stumpy egy rövid horgos farok tulajdonosai (már nem engedhetők ki a kiállításokon).

Hosszú - a közepes hosszúságú szokásos farok, úgy tűnik, egy ilyen macska két rámpa átlépésekor. A kiállításokhoz való hozzáférés zárva van számukra, de nagyon nagy igényük van a rámpával való párosításra - az ilyen unióból nagyon jó egészségű, tiszta vérű Maen macskákat kapnak.

A macskafajta macskái és macskái nagymértékben eltérőek: a női képviselők szokatlanul apróak, mint a 4 hónapos cica. A nők átlagos súlya 4 kg, férfiak - több mint 5 kg.

limes
Rayser
hosszú

A törzskönyv megkülönböztető jellemzői a Manx fajtának egy speciális szabványában szerepelnek:

 • ezeknek a macskáknak sajátos "nyúl járása" van;
 • egy kerek, nagy kerek és enyhén ferde szemű fejük van;
 • duzzadó arccsontok;
 • rövid, vastag nyak;
 • magasan beállított fülek lejtővel előre;
 • helyes fogak harapás;
 • erős kettős áll;
 • izmos erős test;
 • erős csípő és lekerekített szamár;
 • a hátsó lábak kissé hosszabbak, mint az elülső;
 • erős csontvázzal, széles mellkasi és elsüllyedt oldallal, rövid hajjal alsószőrűvel.

A Manx fajta rövidszőrűnek tekinthető, és a hosszú hajú macskák külön fajtába, a Cymric-be vannak osztva (egy ilyen macska egyedülállónak tekinthető, mivel szinte lehetetlen megtalálni a szigorú tenyésztési előírásoknak megfelelő tenyésztési párokat).

A cymric macskák veszélyeztetett fajok.

A manxok elég hosszú ideig élnek - körülbelül 14 év, köztük vannak hosszú életűek, akik 20 évig éltek.

walesi Cat

Karakterjellemzők

A jellegüknél fogva a Manx macskák hasonlítanak a kutyákra: a hűséges, intelligens, jóindulatú, jól jönnek a gyerekekkel és kutyákkal, játékos, minden családtaghoz kötődő.Ezek a macskák szeretik az áramló vizet és a halat nézni, jól elkapják a rágcsálókat, és szeretik a fákat mászni, de nem tudják, hogyan kell menni.

A Tailless macskák abban is egyedülállóak könnyen kiképezhetők, mint a kutyák - megtanulhatják, hogy hozzák a dolgokat, és a labda után futnak. Menksy-nek nem kell az utcán sétálni, legtöbbjük kanapé burgonya, de ebből a fajtából a legjobb a magánházban, ahol érezni fogják magukat a kertben. De alkalmazkodhatnak az életkörülményekhez, akár egy kis lakásig.

Színváltozatok bevonása

A Manx macskák szőrzet színválasztékai annyira változatosak, hogy még a hivatalos tenyésztési szabványnak nincs pontos leírása. A macskák szőrzetének színe szinte bármi lehet, kivéve:

 • Sziámi és más "hibrid" rajzok;
 • lila és csokoládé színek.

A színnél sokkal fontosabb, hogy a vastag aljszőrzet közepesen hosszú selymes szőrszálakkal együtt van jelen. Ez a gyapjú nyulakban található, ugyanakkor plüss és selymes.

A tenyésztési szabvány szerint A Manx macska kabátszínének összhangban kell lennie a szem színével.

A fogva tartás feltételei

A maine-macskáknak napi fésülködésükre van szükség a közepes keménységű fésűvel, a furminátor használata hetente legfeljebb két alkalommal és csak a szezonális moltolás során megengedett. Szükséges továbbá, hogy a szemeket hetente egyszer, vagy a szennyezés tekintetében is mossuk (ha a szemek folyamatosan szennyeződnek, ez fertőzés jelenlétére utalhat, ebben az esetben a macskát be kell mutatni az állatorvosnak).

Az aurikákat hetente egyszer le kell törölni egy 3% -os hidrogén-peroxiddal mártott pamutrésszel. A tisztító fogakat plakk jelenlétében kell elvégezni.

Ezt az eljárást egy szakemberre bízhatjuk, vagy egy független kefe-tartó és egy speciális macska fogkrém segítségével.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a plakk előfordulását a kedvtelésből tartott fogak fogain, megadható különleges száraz étel.

A Tailless macskáknak meg kell vágniuk a karmokat. Az első alkalom, hogy jobban elvégezzük az eljárást egy szakemberrel annak érdekében, hogy világosan megértsük, hogyan kell megfelelően vágni a karmokat és milyen eszközökkel kell károsítani a kedvtelésből tartott állatok egészségét.

Manxek szeretnek a vízre nézni, de nem szeretik a zuhanyban mosni, így ha a háziállat házi, jobb, ha csak vészhelyzetben mossa le: a kiállítás előestéjén, párzáskor vagy szüléskor (az állat stressz elkerülése érdekében a medencét és a kancsót vízzel használhatja). A fürdő alján egy vastag frottír törülközőt kell helyezni, be kell kapcsolni a zuhanyozót szobahőmérsékleten, megnedvesíteni a kezét egy speciális samponnal, mossa le az állatot és óvatosan öblítse le a fülét. Fürdés után a macskát törölközőbe kell csomagolni. 5 perc elteltével ezt a törülközőt szárazra kell cserélni. A szobában, ahol a macska megszárad, nem kell huzat, kívánatos, hogy a levegőt 25-27 fokig melegítse, ideális esetben addig, amíg az állat teljesen megszárad, törölközőben kell tartani.

A tálcacsípő macskáknak mindig tisztaaknak kell lenniük, ezért célszerű tömör granulátumot, nedvességet és szagot felszívni töltőanyagként. Ezenkívül szüksége lesz egy kogtetochkára egy házzal és játékokkal. A manxek nagyon kíváncsiak, ezért további védelmet kell telepíteni az ablakokon (a szúnyoghálók csak a biztonság megjelenését hozzák létre, sőt, törékenyek és könnyen törhetők).

etetés

Az élet első két hónapjában a kiscicáknak csak anyatejükre van szüksége, aztán naponta egyszer elkezdhetjük a rántott főtt húst (az első etetés 1/5 teáskanál). Javasoljuk, hogy az ilyen energiagazdálkodási rendszert legfeljebb 4 hónapig tartsák.

Ha a cica 4 hónapos, akkor száraz ételeket adhatsz, naponta néhány darabról kezdve, fokozatosan növelve a számot az állat súlya szerint a takarmányra vonatkozó utasításoknak megfelelően.

4 hónap elteltével ideje elindítani a vitaminokat és ásványi anyagokat a kisállat étrendjébe.

A napi takarmányok száma a cica életkorától függ (4 hónapig 4 takarmányra van szükség, 5 már csak naponta kétszer, valamint felnőtteknek). A cica körülbelül 2 hétig történő megvásárlása után be kell tartania a tenyésztő által beállított ételt, akkor jobb, ha konzultáljon egy állatorvossal, és készítsen egyedi menüt.

A Maine macskák napi étrendje általában:

 • 1/3 prémium száraz étel (lehetőleg nagy, tömör darabokat kell összeomlani);
 • 1/3 természetes termék (főtt marhahús és baromfi, alacsony zsírtartalmú túró, forró vízzel, csont nélkül, 1 fürj főtt tojás hetente, 1 evőkanál zabpehely a vízben naponta - ajánlott nedves ételekkel keverni);
 • 1/3 nedves szuper prémium és prémium takarmány.

Minden étkezés után el kell dobnia a maradékokat és mossa le az edényeket, tiszta edényben mindig tiszta ivóvíz legyen. A macskafű ajánlott a padlón tartani, hogy a macska ne essen az ablakpárkányról. Ahhoz, hogy "az asztalról" takarmányos macskákat szigorúan tiltsanak, speciális ívelt gerincük van, amelyben szigorúan tilos túlzott súlyt szerezni.

Szükséges azonnali vakcinázása és a paraziták megelőzése az állatorvosgal egyeztetett ütemezés szerint. Ne takarítson meg erőt az állatorvos keresésére, az ilyen szokatlan macskákat folyamatosan ellenőrizni kell, évente legalább 2-szer látogasson el orvoshoz, hogy elkerülje a gerinc, a túlsúly stb. Problémáit. , emésztőrendszeri diszfunkció, végtag-disztrófia), az egyénet holtnak tekintik, és nem engedhetjük meg a párzást. Talán ebben az esetben sterilizálásra van szükség.

tenyésztés

Nem minden kiscica az alomban születik, és ha áthalad a két zsákmányon, akkor lesz a szokásos farok utódja (a farokgén ilyen hatású, mint mínusz, és egy plusz). Ezért, hogy tartsa az óvodát a tenyésztő egyének számára, ez a fajta rendkívül veszteséges. Ha a cica a farkát dokkolja, az aláássa az egészségét, még a halál is lehetséges.

Más fajtájú egyedekkel nem lehet átkelni a manx fajták képviselőit.

A legegészségesebb, legkevésbé genetikai betegségekkel rendelkező utódok a Manx hosszú farok egyének és rámpák egyesüléséből származnak. A Menks-i pubertás 3 éves korában van, nem ajánlott párosodni az életkorig.

Egy macska legfeljebb 4 cica születhet, ha az ultrahang 6 személyt mutat, akkor szükség lesz egy császármetszésre, különben a macska szüléskor meghal.

A kiállításokon való részvétel főként egyfajta rámpát, néha sugarakat enged. Vásárláskor kérjük, vegye figyelembe, hogy Oroszországban nincsenek hivatalos macskák kenneljei, és csak magán tulajdonosoktól vásárolhat. A rámpa költsége szerint a felszálló és a stumpi eltérő: minél rövidebb a farok, annál drágább a cica. Emellett az ár a szülők bajnoki címének jelenlétével növekszik.

A cica megvásárlásakor legalább 4 hónaposnak kell lennie, a fajtiszta fajnak szükségszerűen ugró járással kell rendelkeznie. Egy egészséges cica jó haj, tiszta szem, fül és orr, és nagyon játékos és mobil.

A cica megvásárlásakor egy dokumentumcsomagot csatolnak hozzá: az adásvételi szerződés, az útlevél (tartalmazza a nevet, születési dátumot, törzskönyvet) és a vakcinázási bizonyítványt.

A cica minimális ára 500 dollár, és ha szülei kiállítási bajnokok, akkor elérheti a 2 ezer dollárt. A fajtatiszta kiscicákat soha nem értékesítik kedvezménnyel, mert nagyon nehéz megtalálni a párosodást, és sok cica elutasításra kerül a 4. hónapban.

Praktikus, kockázatos és nagyon drága, hogy a macskákat eladják. Ne felejtsük el, hogy ezek a macskák gyakran "arany" ügyfelek állatorvosok számára: az állandó megfigyelés mellett számos örökletes betegség is előfordulhat. Célszerűbb bármilyen rövidszőrű, fajtiszta macskát vásárolni, nagyságrenddel kevesebb genetikai betegséggel és a kiállításokra vonatkozó korlátozásokkal. Háziállatokként azonban a Menxes szépek a saját módján.

A fajtájú Manx macskákról lásd a következő videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok