Nemzeti jelmezek

Orosz népviselet

Orosz népviselet

csatlakozzon a vitához

 

A nevek és a politikai rendszer változása ellenére, Hazánk az őseink ősi és különleges kulturális értékeit hordozza. Nemcsak a művészet, a hagyományok, a nemzet jellegzetességei, hanem a népviselet is.

A teremtés története

A régi orosz jelmez az orosz népesség nemzeti ruhája, a mongol előtti invázió és a muskovás népe, mielőtt Péter eljött hatalomra. Hés a ruhák különleges jellemzőinek kialakulását számos tényező befolyásolta: szoros kapcsolatok bizánci és nyugat-európai országokkalszintű éghajlati viszonyok, a lakosság túlnyomó többségének tevékenysége (szarvasmarha tenyésztés, talajművelés).

A ruhákat főleg lenből, pamutból, gyapjúból varrták, és önmagában egy egyszerű vágás és hosszú, zárt stílus volt. De azok, akik megengedhetik maguknak, minden lehetséges módon díszítették a szerény díszítőelemeket: gyöngyöket, gyöngyöket, selyemhímzést, arany- vagy ezüstszálas hímzést, szőrmellátást. A népviseletet az élénk színek (bíborvörös, skarlát, azúrkék, zöld) jellemezte.

A moszkvai orosz korszak jelmezei a 15. és a 17. században megtartották jellegzetességeit, de a kifinomultabb vágás irányába némi változáson mentek keresztül. Az osztályosztályok befolyásolták a lakosság jelmezei közötti különbségeket: a gazdagabb és figyelemre méltóbb az a személy, annál többrétegű volt az öltözéke, és mind beltéren, mind szabadban viselték, függetlenül az évszaktól. A swing és a felszerelt ruhák megjelentek, a keleti és a lengyel kultúra befolyásolta. A len, a ruha, a selyem és a bársony anyagok mellett használtak. Van egy hagyomány, hogy fényes ruhákat varrjon és gazdagon díszítse őket.

A XVII. - XVIII. Század fordulóján I. Péter rendeleteket tiltott, amelyek mind a parasztokat, mind a papokat kivéve tiltakoztak nemzeti jelmezeket, amelyek negatív szerepet játszottak fejlődésükben. Rendelkezéseket hoztak az európai szövetségesekkel való politikai kapcsolatok kialakítására, kultúrájuk elfogadására. Az emberek erőszakkal beburkolódtak az ízlésbe, helyettesítve az elegáns, de hosszú szexű és kényelmetlen, többrétegű ruhákat, kényelmesebb és könnyebb európai ruhákkal, rövid kaftánokkal, alacsony vágású ruhákkal.

Az orosz népviselet továbbra is az emberek és a kereskedők használatában maradt, de mégis néhány divat trendet fogadott el, például a mell alatti sundress öv. A XVIII. Század második felében II. Katalin megpróbálta visszavezetni a nemzeti divatot az európai jelmezekbe, amelyek a divatba kerültek., különösen a felhasznált anyagokra és a befejezésre.

A 19. század visszanyerte a nemzeti jelmez iránti keresletet, amelyben a hazafias háború miatt növekvő hazafiság szerepelt. A Sundresses és a kokoshniksek nemes hölgyek visszatértek. Varratokból, muszlinból, batistaból varrták őket. A ruhák megjelenése, például a „női egyenruha”, külsőleg nem hasonlíthat egy népviseletre, de még mindig volt egy bizonyos szimbolikus felosztása „ing” és „sundress”. A 20. században az európai beszállítóktól való elszigeteltség miatt a nemzeti ruhák egyfajta visszatérése következett be, és a második felében, a 70-es években nem volt több, mint egy divatos trend.

Annak ellenére, hogy az ország nagy területe miatt van egy bizonyos hagyományos ruházat a nemzeti jelmezek egyes régiók jellemzőit vették át. Az észak-orosz szett egy ruha, és egy kicsit ősi dél-orosz - egy új. Közép-Oroszországban az öltöny az északhoz hasonlított, de a déli régiók jellemzői találkoztak.

A Sundresses csuklópántok és süketek, trapéz alakúak voltak, egy vagy több vászonból varrva. Az egyszerűbb sundressek a hevederek termékei, egyenes vágással. Ünnepi varrott selyemből és brokátból, valamint a mindennapi tevékenységek és az életszövetek és a calico. Néha a sundress tetején meleg kabátot viselt.

A dél-orosz ruha tartalmazott egy hosszú inget és egy elakadt szoknyát. Ponevet egy inget viselték, a csípő köré tekerték, és gyapjúzsinórral rögzítették a derékig. Lehet, hogy mind a csuklós, mind a süket, a kötényt kiegészítve lehet.

Mindegyik tartománynak saját preferenciái és sajátosságai voltak a díszítésben, a színekben, az elemekben és a nevekben. Voronezh kormányzóságban narancssárga színű hímzés volt díszítve, geometriai szimbólumok terjesztése Arkhangelszkben, Tverben és Vologdában.

A modern világban, saját különleges módon, de az emberek érdeklik a források, a nemzeti ruha. A hagyományos ruhákat múzeumokban és néha kiállításokon láthatjuk, színházi és táncos előadásokra, ünnepekre használják. Sok tervező és divattervező használja az orosz népviselet jellegzetességeit gyűjteményeiben, és néhányuk, mint a kutatók, mélyrehatóan részletes tanulmányba kerül, például Sergey Glebushkin és Fyodor Parmon.

Jellemzők

Annak ellenére, hogy nagy különbségek vannak a régiókban és a tartományokban, a nemzeti orosz ruházat közös jellemzőit is meg lehet határozni: a rétegződés, az égetett sziluett, az élénk színek, a gazdag befejezések.

A ruha sokszínűsége a lakosság minden szegmensére jellemző. Míg a dolgozó emberekben a ruha hét elemből állhatott, a gazdag nemesek már húszból. Egy ruhát helyeztek a másikra, legyen az evező, süket, sapka, rögzítők és kötelékek. A közeli sziluett gyakorlatilag nem sajátos a nemzeti számára, éppen ellenkezőleg, a szabad, trapéz alakú stílusok nagyra becsülik, és a legtöbb esetben emelet.

Amíg az orosz nép szenvedélyesen élt az élénk színekkel. A leggyakoribb a piros, kék, arany, fehér, kék, rózsaszín, bíbor, zöld, szürke. De ezek mellett mindegyik tartomány saját preferenciái voltak az árnyalatokban, amelyek közül sokan voltak: cowberry, búzavirág, füstös, csalán, citrom, mák, cukor, sötét szegfűszeg, sáfrány - és ezek csak néhány közülük. De a fekete színt csak bizonyos régiókban használták, majd hosszú ideig csak gyászruhával társult.

Az ókorban a hímzésnek szent jelentősége volt az orosz népviseletnek. Először is, mindig nem mint díszítés volt, hanem talizmánként, védve a gonosz szellemektől. A pogány szimbolizmus még a kereszténység megjelenésével sem merült fel feledésbe, de a díszek új elemeket szereztek, a régi szláv és az új templom motívumokat ötvözve. A gallérra hímzett védőbordák, mandzsetta, szegély. A leggyakrabban használt színoldat a fehér vászon vörös szálai voltak, majd a sokszínűség elkezdett terjedni.

Idővel a hímzés meglehetősen dekoratív jellegű, bár önmagában ősi díszeket és mintákat hordozott. Az érték megváltoztatásában szerepet játszott az arany-hímzésművészet, az édesvízi gyöngy hímzés és a kézműves termékek, amelyek elemei az ételekből és a bútorokból ruházatba kerültek. Az eredeti orosz minta geometriai szigorú formákat feltételez, szinte teljesen hiányzik a lekerekített elemek, amelyeket a hímzési technika okozott. A leggyakoribb motívumok és konkrét szimbólumok: a nap, a virágok és a növények, az állatok (madarak, lovak, szarvasok), női figurák, kunyhók, figurák (gyémántok, ferde kereszt, halszálkás, rozetták, nyolcszögletű csillagok).

A kézműves elemek, például Khokhloma vagy Gorodets festmény használata később került felhasználásra.

A hímzés mellett a nemes ruhákat gombokkal díszítették. (fából készült gombok, amelyek cantle, csipke, gyöngyök, és néha drágakövek)ruzhevom és szőrme a szegélyen és a nyakon, csíkok, nyakláncok (gyöngyökkel hímzett, szatén, bársony, brokát). A további elemek közül hamis ujjú, övek és szárnyak, a hozzájuk varrott táskák, ékszerek, csatlakozók, kalapok.

faj

A modern női népviselet egyfajta többféle jellemző összeállítása egyszerre, mivel valójában rengeteg fajta és változat van az eredeti orosz ruha. Leggyakrabban elképzeljük, hogy egy hosszú ujjú ing, színes vagy piros sundress van. Az egyszerűsített változat azonban, bár ez a leggyakoribb, messze nem az egyetlen, mivel sok tervező és népművész egyszerűen visszatér a régiói hagyományaihoz, ami azt jelenti, hogy különböző stílusok és elemek kerülnek használatba.

Jelmezek lányoknak és gyerekeknek Ezek nagyon hasonlítanak a felnőtt modellekhez, és magukba foglalják a ingek, dzsekik, nadrágok, sundresses, kötények, szoknyák, sapkák. A gyermekmodellek többnyire rövid ujjúakkal varrhatók, nagyobb kényelmet biztosítanak, és elvileg általános öltözködéssel rendelkeznek, de bizonyos nemzeti elemekkel. A tizenéves lányok esetében a felnőtt modellek szélesebb választéka létezik, nemcsak a sundresses és a ingek, hanem a szőrme is.

A téli népviselet sok nehéz ruhát jelent. A meleg, gyapjú sarafán mellett a hideg szezon felszerelésének egy része egy rövid swing kabát, egy tollas ruha, egy meleg kabát, párnázott kabát, szőrme kabát, gyapjú harisnya, meleg sapka és kendő. A jelenlegi szőrme gazdagabb változataiban.

ünnep

Színpadi jelmezek Kétféle típus létezik: leginkább a valódi népviseletekhez hasonlít (a kórus számára), ahol a szabási szabályokat betartják és stilizálják, amelyek számos hagyományos elemet tartalmaznak, de a szükséges eltérések megengedettek. Például a tánc, az orosz néptánc vagy más táncstílusok ruháinak először is a lehető legkényelmesebbeknek kell lenniük, így a szoknyák rövidíthetők, túlságosan bujaak, és az ujjak nemcsak hosszúak, hanem „zseblámpák” is. Emellett a színpadi jelmezek, ha nem színházi produkció, gazdagon díszítettek és a lehető legvilágosabbak, és figyelmet kapnak.

Különösen elegáns és luxus megjelenésű esküvői népviselet. A gazdagok és nemesek számára nehéz drága szövetekből varrták őket, és az emberek megengedhették volna egyszerűbbé, például vászonra. A fehér szín a szentség szimbóluma volt, ezért esküvői ruhák más színben készültek - ezüst, krém vagy többszínű, elegáns. A flóra - bogyók, levelek, virágok szimbólumainak hímzését kötelezőnek tartották. Emellett az esküvői ruha fogalma egyszerre négy ruhadarabot tartalmazott - egy esküvő előtt, esküvők, szertartások és ünnepségek.

Népviseletek a lehető legközelebb a forráshoz. A kézművesek újjáépítik a jelmezeket egy adott régió, tartomány jellegzetes jellemzőivel. A farsangi jelmezek hasonlóak lehetnek a folklórhoz, vagy ellenkezőleg, sokféleképpen egyszerűsíthetők. Azonban az ünnepi ruhák kétségkívül világosak és leginkább díszítettek.

Modern stílusban

A nemzeti íz a divat egyik különleges stílusa.mert magában foglalja a modern divatirányzatok és a hagyományos vonások összefonódását egy adott nép kultúrájában. A szláv és orosz motívumokat nemcsak honfitársaink, hanem néhány külföldi tervező is szereti. Ilyen ruhákban bármikor megjelenhet, miközben ultra-stílusos és megfelelő.

A modern stílus elsősorban a színek, díszek, hímzés. A divatos ceruza szoknyákon, térdhosszú ruhákon, blúzokon találhatók ismerős minták.Hosszú ruhák és sundresses a padlón a leghitelesebb nemzeti ruha. Megváltoztattam a divatot és az egyedi elemeket, különösen a stoles és kendők, cipők, kalapok esetében.

elemek

A népviselet a ruházatot, a cipőt, a kalapot tartalmazza. A fő elem egy hosszú póló, amelyen egy speciális övvel rögzített sundress, szoknya vagy mélynyomó van elhelyezve. A köpenyek és szoknyák fölött néha kötényt viselnek. Az ing felett és a sundress elfogadható női viselet, szőrme.

A hagyományos fejdísz, amely idejére jött, ünnepi kokoshnik, mindazonáltal a ruha egy része karika, szalag, fejpánt, sál. A hiteles felszerelés az ékszerek, gyöngy nyakláncok, hímzett levehető gallérok kötelező használatát foglalja magában. A cipők közül érdemes megemlíteni a csizmákat és a hosszú csizmákat, a bast cipőt, a téli csizmát.

szövet

Oroszországban az ágyneműt, az ágyneműt, a ruhát, a selyemet, a bársonyot és a gyapjú anyagokat használták fel, és bélésként használták. Ezek a szövetek a lakosság túlnyomó többségének rendelkezésére álltak. De a gazdag osztály drága, taftból, damasztból, brokátból, obyárból, szaténból, kutniból, szaténból, foltokból készült jelmezeket engedhetett meg.

A modern jelmezeket pamutból, gabardinából, szaténból, vászonból, viszkóz selyemből, kötöttáruból, kreppszaténból, sifonból, tüllből, jacquardból varrják.

Hol lehet vásárolni vagy bérelni?

A legegyszerűbb orosz népviseletet farsangi ruházati üzletekben bérelni. Leggyakrabban a jelmezek elég monoton, egyszerűek, olcsó anyagokból készülnek. A tánc- vagy színpadi jelmezeket a jelmeztervezőktől és az ilyen szolgáltatásokat nyújtó műhelyben lehet megrendelni. De nemcsak a stilizált ruhát, hanem a hagyományos szláv ruházathoz hasonlóan sok olyan helyszínen is vásárolhat kész ruhát. Ezek a webhelyek könnyen megtalálhatók egy keresőmotorban, és az egyik leghíresebb az orosz Vintage üzlet (bestavantage).

ábrázolás

  • Jelmez a "Az orosz északi varázslat" gyűjteményből. Elegáns szafafán gazdag kék színű, virágos fekete és narancssárga dísz, bézs bunda és korund, hangosan (fejdísz), és meleg sál rajta. Mivel a ruha tél, a legmegfelelőbb cipő a filccsizma.

  • Laza piros sundress a hevedereken, padlóhosszúság, a mellkas alatt hímzett övvel van rögzítve. A hosszú, egyenes ujjú ingek és a hagyományos mintákkal ellátott nyomtatás alatt.

  • Téli vörös sundress vastag szövetből és hímzett pipacsokból. Az öltöny felett fekete szőrme van, amely szőrszálakat borít, és széles karimájú ujjakat, bőrbilincseket, hímzést, valamint sundresset. A csizma lábánál, és a fején - egy kalap szőrmével.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok