Konyhai kiegészítők

Fa vágódeszkák: típusok, formák és választások

Fa vágódeszkák: típusok, formák és választások

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Előnyök és hátrányok
 2. típusok
 3. anyagok
 4. Méretek és alakzatok
 5. Kiválasztási kritériumok
 6. Gondozási szabályok

A középkorban a fa vágódeszkák megjelentek, és szinte változatlanok voltak a XX. Századig. Azonban még az új technológiák és anyagok (műanyag és üveg analógok) megjelenésével is, a faipari termékek nem kerülnek homályba. Ezen túlmenően az ilyen táblák javultak, és ma elégedettek a funkcionalitás, a formák és a méret változatosságával.

Előnyök és hátrányok

A fapadlók egyik fő előnye a környezetbarát. Ez azonban csak az egyetlen darab fából készült termékek esetében igaz. Ha ragasztott változatokról beszélünk, akkor ezek egymáshoz képest rögzített fa lamellák. Az ilyen termékek a priori nem nevezhetők környezetbarátnak, mert ragasztót tartalmaznak.

A fából készült termékeket tartósság, megbízhatóság, tartósság jellemzi.

Vannak speciális fafajok, amelyek fából készültek és húst vágnak, egy fém kalapáccsal ütnek. Azonban még a leggyakoribb változat a fa nem fél a sztrájk késsel. Nem reped, és nem sérül meg, ha a magasságból esik. Egy ilyen konyhai kiegészítő mindennapi használatra alkalmas.

Ellentétben az üveg és kerámia analógokkal, a fa deszka nem tompítja a kést. De a kést kopogtatva a fa nem bosszantó (mint például a kést az asztal üvegfelületein), ez szinte észrevehetetlen.

Visszatérve a környezetvédelmi termékek kérdésére, érdemes megjegyezni, hogy (a típustól függetlenül) így néz ki. Sokan fából készült táblákat használnak a konyhában vagy étkezőben, mivel a természetes fa komfortot és nemességet biztosít a belső térnek. Fontos, hogy az árkategória is változzon - a megfizethető ártól a drágább opciókig.

Az előnyök közül a termék méreteinek, alakjainak sokaságáról is elmondható.

A sokféle nehézség nélküli fafaragó között egy hatalmas tábla található a tészta vágásához, és a kis kenyéreszközök. Ezen túlmenően, ma már nagyon népszerűek a fából készült táblák, amelyek nem vágnak, hanem ételeket szolgálnak fel. Leggyakrabban a kenyér, a pite, a pizza, de lehet, hogy a hús és a zöldség darabjai vannak.

Bármilyen termékhez hasonlóan, a fából készült táblák hibái is vannak. Először is az anyag higroszkópossága. Bármilyen fát nagyobb vagy kisebb mértékben elnyel a víz, a termékek lé, stb. Természetesen ez a szagok felszívódásához vezet, ezért a fából készült táblát minden használat után meg kell mosni.

Azonban a túlzott mosás (különösen a termék áztatása) a fa romlásához, különösen a termék deformációjához vezethet.

A fa táblák különös gondot igényelnek, például mosogatógépben ellenjavallt.

típusok

Minden fa termék két nagy csoportra osztható:

 • tömörfa;
 • összeillesztve.

Ha a fedélzet oldalára nézve egy fa rajzot lát, akkor az egy darab fából készült termék. Ha a végrészen szálak vannak, és a felületeken egyedi lamellák vannak megkülönböztetve, ez egy ragasztott változat.

Mindegyik típusnak van előnye. A tömörfa táblák környezetbarátabbak, de erősebbek, mint a ragasztott változat, de deformálódnak. Különösen nagy méretű termékek esetében.

Ragasztott tábla
Tömör lapok

Különben válassza ki a végtáblákat.Fő tulajdonságaik: erősebb és keményebb felület (alkalmas hús vágására), nagyobb nedvességállóság, magasabb fokú antibakteriális védelem.

A végtermék vastagsága és tömegessége, valamint a szálak iránya alapján felismerhető - merőlegesek a nyíróerőre.

Ez magyarázza azt a tényt, hogy az ilyen felületen lévő kések lassabbak, mint egy fából készültek. A kés fűrészlapja, mintha a fa szálakat elterjedné, nem kell akadályként legyőzni őket. Ebben a tekintetben meg lehet jegyezni, és a végtáblák hosszabb élettartama.

anyagok

Különböző típusú faanyagok gyártásához, amelyek mindegyike jellegzetes tulajdonságokkal rendelkezik. Tekintsük a leggyakoribb lehetőségeket.

Fenyőfa

Elég megfizethető és olcsó, magas higroszkópos anyag. Az ilyen termékek hosszú ideig erősen elnyelik és megtartják a szagokat. Ezen kívül A fenyő rendkívül instabil a nedvességgel szemben, ezért a lemezek nem tartanak sokáig.

nyírfa

A fenyőhöz képest egy kicsit tartósabb anyag. Ugyanakkor alacsony áron is megkülönböztethető. Azonban a nyírfából készült termékek működés közben gyorsan elsötétülnek, így a lemezek gyorsan elveszítik megjelenésüket. Ezen kívül nyírfa nem a leginkább ellenáll a nedvesség hatásának fafajtáknak, gyorsan láncol. Hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek hársból, égerből készült termékek.

bükkfa

Ebből a fából készült termékek erőssége és ereje megkülönböztethető. A fa azonban rendkívül higroszkópos, könnyen felszívja a nedvességet. Természetesen a speciális lakkokat védelemre használják, de ez nem lehetséges minden típusú táblán.

akác

Jó fajta fa vágódeszkák gyártásához. Jellemzője tartósság, nedvességállóság, ezért hosszú élettartamú.

tölgy

Talán a tölgyfa táblák jó választás, ha tartós, vízálló és tartós termékeket keresnek. A nedvességgel szembeni ellenállása miatt a termékeket víz nélkül le lehet öblíteni anélkül, hogy félniük kellene alakjuk és állapotuk miatt.

vörösfenyő

A vörösfenyő termék az egyetlen fából készült változat, amely nem fél a vizet. Ennek oka a fa nedvességállóságának növekedése.

Ezenkívül a művelet során (különösen a mosás során) a termék további szilárdságot szerez.

Ez a fafaj is ellenáll a magas hőmérsékletnek, így a tartozék forró állványként használható.

Ash fa

A hamu gyakran végzőlapok. A ragasztás technológiájának betartásával egy olyan terméket kaphat, amely valóban évekig szolgál.

olíva

Egy olajfa közül egy termék egyik legerősebb változata kiderül. Ezen túlmenően a fa tulajdonságai miatt az ilyen termék munkafelülete antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Gumi sziklák (Hevea)

A fa modernebb változata, erősíti az erőt és az alacsony higroszkóposságot. Ennek eredményeként a termék hosszabb ideig tart, de nem szívja fel a szagokat, kevésbé ki van téve a nedvességnek. Ezen túlmenően a késből a karcolások és repedések kevesebbet jelennek meg az edények felületén, a gumi-erdő alapján.

Amikor anyagokat szállít, gyakran említik a bambuszot. Ez nem teljesen igaz, mivel ezeket a termékeket inkább különálló eszközhöz lehet megkülönböztetni.

A bambuszlemezeket mindig a növény sajátosságai miatt ragasztják. A vékony csövekből nem lehet szilárd lapot készíteni, vágni és ragasztani. A bambusz analóg kisebb súlyú, jobban tolerálja a nedvességet (mosogatógépben is mosható), de a kések a bambusz felületén gyorsabbak.

Néha megtalálható a fent leírt fák fűrészáru eladó. Az edények gyártásához alkalmas fűrészvágott keményfa: elm, kőris, tölgy, nyárfa.Mivel minden esetben a fűrészvágás méretei egyediek, nincsenek szabványos méretű kész lapok, nem is kalibrálhatók.

A minőségi terméknek sima felülete van, és a szárítási folyamat során megjelenő repedések helyét epoxigyantával zárják le.

A késztermék ásványi eredetű olajjal van borítva. Így a fűrészáru elég vastag és nehéz, tartós és hosszú élettartamú. Eltérően a tömb termékeitől, a vágás változata mindig a fa keresztmetszete. A tömbből származó analóg hosszirányú.

Méretek és alakzatok

A fa deszkákat különböző méretek és formák jellemzik. Válassza ki a kívánt terméket a fórum célja alapján. A szabvány tehát a 30-50 cm-es tábla, melyet hússal és baromfival dolgozni lehet. A 25 és 40 közötti termék alkalmas gyümölcsök és zöldségek, sajtok, kolbászok vágására. A kenyér vágásához általában még kompaktabb verziót vásárolnak.

Ami az alakot illeti, univerzálisnak nevezik négyzet vagy téglalap, valamint sokféle változata. A termékek alkalmasak minden terméktípusra, kényelmes tárolni. Egy másik népszerű forma egy kör. A kenyér, a pite, a sütemények vágásához gyakran a kerek lehetőségeket használják, kenyér, kenyér, sajt, kolbász vágására is alkalmasak. A kerek lapokat gyakran tálaló lemezként használják, sajtszeleteket, sült húst zöldekkel és kenyeret.

A félkör alakú lap egy kicsit kevésbé népszerű. Még kevésbé gyakran vannak más geometriai alakzatok. Nem túl népszerűek, mert nem mindig kényelmesek. Az üzletek polcain gyakran találhatók alma vagy körte, hal, sonka. Formájuk jelzi, hogyan kell használni a terméket.

Gyakran előfordul, hogy minden formájú termék rendelkezik egy fogantyúval, ami nem annyira szükséges ahhoz, hogy tartsa a táblát, mint a függesztéshez.

Ha azt tervezi, hogy a táblákat egy dobozban tárolja, az ilyen fogantyú ellenkezőleg, kényelmetlen lehet - hasznos tárolóhelyet fog „elfogyasztani”. Ne vásároljon kártyákat bonyolult formákban, gyakran nehéz megtalálni a módját, hogy tárolja őket. A sok mintával és vágással rendelkező termék nem lesz könnyű tisztán tartani.

A leírt formák mellett kiemeljük a szokatlan fából készült edényeket további opciókkal. Között - egy tábla egy visszahúzható konténerrel. Lábai és speciális fiókja van, amely kihúzható és tolható. Miután a vágási termékeket a tartályba esett, az kiszáll, és az összes darab egy helyen tárolódik. Ezen túlmenően, egy ilyen tartály felhasználható hulladékként, hámozáskor, majd hagyma, sárgarépa, uborka, répa stb. Vágásakor. Ebben az esetben a főzés végén a tartály eltávolítása és rázása megmarad.

Ha a fából készült deszkát lefelé mozog, és kényelmetlennek tűnik, nézd meg a sarok opciót. A termék a konyhakomplexum sarkára van szerelve, és biztonságosan rögzítve van erre a helyre. A húst leütni vagy szilárd ételeket vágni kényelmesen használhatja a lábakon. A termék ezen verziója is szorosan kapcsolódik az asztallaphoz, így a konyhában a munka kényelmesebb és biztonságosabb.

Corner Board

A belsőépítészethez gyönyörű, eredeti rajzlapokat használnak. Ha kivágták őket, akkor csak azon a oldalon, ahol nincs minta. A faragott lapokat ugyanúgy használják, és jobb, ha száraz termékeket vágnak, hogy a termék nedvességgel való érintkezését minimalizálja.

Kiválasztási kritériumok

Kiválasztásakor fontos figyelembe venni a fa típusát. Az egyik legjobb lehetőség a tölgy vagy az akác. A következő kritérium a tábla jellemzői: egyetlen darabból készült, vagy ragasztott analóg.

Nagyobb méretek jobban választják a ragasztottakat, mivel kevésbé érzékenyek a deformációra.

Ha azt tervezi, hogy vágja le a húst a táblán, válassza ki a véget. A kisebb táblák tömörfa lehetnek. A termék méretét a kinevezés határozza meg.

Ha a választás tűkből készült termékekre esett, érdemes megvásárolni a legminőségesebb (és általában drágább) opciót. Ebben az esetben biztosítani tudja magát a gyanta kiválasztásától. Ne használja ugyanazt a táblát minden termékhez. Legalább 3 termékre lesz szüksége: nyers húsra, zöldségekre és gyógynövényekre, kenyérre.

Ha sajtot kíván vágni, jobb, ha egy külön táblát is vásárol: ez a termék annyira finom, és így könnyen elnyeli az ízeket és szagokat, hogy nem áll készen arra, hogy „megosszák” a táblát más típusú élelmiszerekkel.

Ha úgy dönt, hogy egyszerre több terméket is megvásárol és vásárol, érdemes egy sor terméket keresni az állványon. A vásárlás általában olcsóbb lesz, mint egy hasonló számú konyhai termék megvásárlása. Igen, és a készlet ugyanabban a stílusban fog kinézni. Végül fontos figyelmet fordítani az edények megjelenésére, mivel a tábláknak meg kell felelniük a konyha vagy az étkező teljes belső terének.

Gondozási szabályok

A fa vágódeszkák gondozási szabályainak való megfelelés elsősorban higiéniai követelmény. A felületek rendszeres tisztítása és fertőtlenítése segít elkerülni a patogén mikroorganizmusok terjedését és az emberek mérgezését. Természetesen a megfelelő ellátás jelentősen meghosszabbíthatja a termék élettartamát.

Javasoljuk, hogy a megvásárolt táblát csiszolópapírral enyhén polírozza, forgassa el a forgácsot, és lenmaggal vagy ehető ásványolajjal kezelje.

Az olajat vékony rétegben felvesszük, több órán át hagyjuk megszáradni, majd ismét bevontuk. Az eljárást 3-4 alkalommal meg kell ismételni. Hasonlóképpen, a régi táblát újra lehet újraéleszteni, de jobb, ha jobban megtisztítja, törli a rést egy késsel a tábla felületén. Ezután fedjük le olajjal több rétegben.

A felhasználás után azonnal le kell mosni a faanyagot, nem teszi lehetővé a szagok és a pigmentek felszívódását. A szóda, az ecet vagy a citromlé alkalmas mosásra és fertőtlenítésre. Mindezek az anyagok kiválóak és szagok. De jobb, ha megtagadják a háztartási vegyszerek mosását - fát eszik, és megnehezíti a szálakból való mosást.

Fontos szabály a fából készült edények ellátásában - a vízzel való hosszú távú érintkezés kizárása. Ne küldje a táblákat a mosogatógépbe, ne hagyja őket a mosogatóban piszkos edényekkel, vagy engedje meg áztatni.

Az ilyen termékek tisztításának optimális technológiája a következő:

 1. közvetlenül a használat után a lemezt egy késsel tisztítani kell az élelmiszer darabok eltávolításához;
 2. öblítsük le meleg vízben, szódával vagy konyhai szappannal;
 3. öntsünk forró vizet fertőtlenítésre;
 4. szárítsa meg törölközővel és tárolja száraz, jól szellőző helyen.

  A faburkolatoknak világos formában kell lenniük, nem dobozokban. Jobb a speciális állványok használata a táblák függőleges elhelyezéséhez. Fontos, hogy ne érjenek egymáshoz, és a víz nem halmozódik fel. Ne tárolja a tartozékot sütő vagy főzőlap közelében.

  Ezeknek az ápolási és tárolási intézkedéseknek a betartása mellett a higiéniai előírások szerint a fa táblákat 10-12 havonta kell cserélni. Ha a termék felületén megjelenik a penész, azonnal cserélje ki.

  Fontos megjegyezni hogy ugyanazon a fórumon nem lehet különböző termékeket vágni. Az utóbbiak minden csoportjára külön táblát kell készíteni: nyers hús és baromfi, hal, gyümölcs és zöldség és kenyér esetében. Elmondható, hogy a minimálisan szükséges "darab fa". Valójában számuk nagy lehet.

  .

  A következő videóban megfigyelheti a végső vágódeszka gyártási folyamatát.

  Írj egy megjegyzést
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

  divat

  szépség

  kapcsolatok