Konyhai kiegészítők

A sajtok űrlapjai: típusok, tippek a kiválasztáshoz és a használathoz

A sajtok űrlapjai: típusok, tippek a kiválasztáshoz és a használathoz

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Jellemzők
 2. Típusok, anyagok és méretek
 3. Hogyan válasszuk ki?
 4. Használati tippek

A sajt elkészítése otthon nagyon egyszerű: ki kell választania a megfelelő receptet, megvásárolnia kell az űrlapot, és szigorúan követnie kell a termelési technológiát. Számos fajta sajt van, melynek egyedülálló íze a késztermék nedvességének és textúrájának bizonyos aránya miatt van: a lágy pácolt Suluguni sajtoktól a kemény parmezánig. Teljesen magabiztos lehet a késztermék kiváló minőségében, amikor a sajtot otthon készíti.

Jellemzők

A sajttartálynak a lehető legegyszerűbbnek, tartósnak kell lennie, ellenállnia a sajtó nyomásának és a hőmérséklet változásának. A sajt finomságok készítésére szolgáló edénynek hőálló, nagy szilárdságú vagy kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült élelmiszerből kell készülnie, és nem reagálhat a tejsavóval. A műanyag formák a következő típusú sajtokhoz használhatók:

 • félig szilárd (Kostroma, Gouda, Roquefort penészrel) - A készítmények hőmérséklete +30 fok;
 • tejtermékek (Adygei, krém, litván) - hideg erjesztéssel + 21–27 fok és meleg fermentáció +32 fok.

Rozsdamentes acél tálakat használnak ilyen sajtok készítéséhez:

 • kemény (Parmesan, Edam, orosz) - a főzési hőmérséklet + 40–50 fok magas nyomáson;
 • sóoldat (Feta, Suluguni, Brynza) - körülbelül +60 fokos főzési hőmérséklet mellett;
 • puha (brie, camembert, dorblu, riccotta) - krém hozzáadásával és önnyomással készülnek, a főzési hőmérséklet eléri a + 72–75 fokot.

Bármilyen típusú sajt létrehozására szolgáló űrlapnak perforációval kell rendelkeznie: a kész termék mérete és konzisztenciája függ a lyukak méretétől és helyétől. Minél kevésbé nedves a sajt, annál nagyobb a kalcium és a tápanyagok koncentrációja. A hasznos anyagok mennyisége szempontjából a legértékesebbek a Parmesan-hoz hasonló sajtok, amelyek szeletelve szó szerint összeomlanak.

A formákban lévő lyukak átmérője és elhelyezkedése befolyásolja a konzisztenciát, a tejsavó elvezetésének sebességét és a késztermék érési sebességét.

A sajt sajtolásához speciális, teljesen sima fedőre van szükség, vastag és lapos (a főnyomás a fedél közepén) vagy adapterrel. Az adapternek tartósnak kell lennie, könnyen ellenállni a sajtó nyomásának, de nem adhat extra terhelést a sajtra (leggyakrabban az adapterek üregesek). A fából készült fedél, a túlzott terhelés visszavonhatatlanul ronthatja a sajt ízét és textúráját.

A legjobb a speciális prések használata.. nyomás - Ez egy szükséges lépés a sajttermékek gyártásában, amelynek lényege az intergranuláris nedvesség eltávolítása, a tömörítés és a fej formálása.

Önpréselés - a nedvesség eltávolítása a penész forgatásával, nincs nyomás a sajtra, a felesleges nedvesség természetesen áramlik. Szövet préselés - a sajtmasszát egy speciális vízelvezető szövetbe csomagolják, és hozzájárul a folyadék megfelelő eltávolításához. Raklap nélküli préselés - perforált penészformát használva sajtoláshoz, vízelvezető anyag nélkül, a fej és így egyenletes és egyenletes.

A sajt fejének megnyomása a kiválasztott recepttől függően 2-18 óra lehet. A sajtolást zökkenőmentesen kell végezni, naponta növelve a nyomást az adott típusú sajt előállításának technológiája szerint.Ha a préselés felgyorsul, a tetején sűrű, deformálódott túró alakul ki, amely megakadályozza a felesleges folyadékot, és a sajtot elrontják, és nem lesz képes érni.

Fontos, hogy nemcsak a fej megfelelően előkészüljön, hanem hogy a késztermékbe érlelt idő elegendő legyen a receptben feltüntetett tárolási feltételek mellett.

Típusok, anyagok és méretek

Az előkészítési technológia szerint minden egyes sajtfajtát olyan formában állítanak elő, amely meghatározott típusú perforációval rendelkezik, nevezetesen:

 • borsó - szilárd sima sajtok gyártására szolgálnak: kör alakú és ritka lyukakkal ellátott forma, valamint a falak és alsó részek minimális számú lyukai;
 • kosár - túró és lágy fajták gyártására alkalmas, a papírkosárhoz hasonló formájú: kerek alap, gyakori, hosszúkás téglalap alakú függőleges lyukak, amelyek jól megtartják a vérrögöket;
 • henger - nemesfajtafajtáknál használják (Camembert, Kachotta, Brie, Reblochon) kis perforációval rendelkezik kis négyzetek formájában;
 • szita - a késztermék konzisztenciájára a legkellemesebb előkészítéshez a forma hasonlít (hosszú fogantyúval), nagyon kis perforációk, gyakran négyzetek formájában, a vérrögök lassan és egyenletesen áramlanak;
 • kúp - meglehetősen ritka lyukak, amelyek egymástól körülbelül 1 cm távolságban egyenes sorokban helyezkednek el, ez a típusú tálak alkalmasak kemény és félig kemény sajtokhoz (Cheddar), továbbá vízelvezető zsákot kell használni;
 • piramis - trapéz alakú tartály, ritka nyílásokkal, egyedi francia sajt Valance készítésére;
 • tégla - a gyakori téglalap alakú lyukak vízszintesen elhelyezkedve, az edényt lefelé szűkítik, tál alakú formájú, túrós sajtok készítéséhez (közepes lágyság), ebből az alakból származó savó a leggyorsabban folyik le;
 • háló - négyzet alakú, gyakori keresztirányú téglalapok, sós és félig lágy sajtokhoz (Suluguni, Kachotta);
 • meztelen - keresztirányú csíkok kerülnek elrendezésre egy körben, a „virág” alján lévő közepén, magas, lyuk nélküli oldalak, hosszú fogantyú, a minta hasonlít egy hálóra; a felesleges nedvesség könnyen eltávolítható, alkalmas a mozzarella előállítására.
9 fénykép

A sajtcsomag mérete a késztermék típusától függ, például:

 • adyghe: átmérő - 18-22 cm, magasság - 5–6 cm, hengeres forma;
 • hollandA: hossza - akár 30 cm, szélessége - akár 15 cm, sávforma;
 • Edam: golyó átmérője - 10 cm.

Anyagok: műanyag és fém (rozsdamentes acél).

Hogyan válasszuk ki?

Az űrlapot a főzési folyamathoz szükséges késztermék típusától függően kell kiválasztani. Érdemes megjegyezni a következő fő kiválasztási kritériumokat:

 • tál anyaga (fém vagy műanyag);
 • falvastagság;
 • perforációs típus;
 • Milyen nyomás képes ellenállni a kapacitásnak.

A nagyméretű fejek (5–6 kg) főleg önnyomó sajtokhoz készültek, amelyeket gyakran meg kell fordítani, ezért megnövelt szilárdsággal és tartóssággal kell rendelkezniük. A piac bemutatja a különböző termelő országok formáit: Oroszország, Hollandia, Olaszország és így tovább (a vásárlás előtt tanácsos minőségi tanúsítványt kérni az eladótól).

Nem ajánlott kínai formákat vásárolni, gyakran gyenge minőségű anyagokból készülnek, és a szabványok megsértésével készülnek, mivel a sajttermékek gyártása Kínában nem elterjedt.

A formában lévő repedések, csíkok, aprítás, horpadás vagy zárványok nemcsak a fej megjelenését rontják, hanem a főzési folyamatot is megzavarják, mivel a nyomás egyenlőtlenné válik, aminek következtében a termék tömörül és megfelelően érik.

Használati tippek

Speciális formák helyett a sajthoz szokásos szűrőedényt és sajtot használhatunk, de a finom finomságból csak néhány fajtát lehet főzni.A sajtot nyomással kell elkészíteni, ezért a formanyomtatványon kívül ajánlott speciális sajtó használata. A házi sajtó több részből áll: keretek, kosarak, tányérok, dugattyúk, vízelvezető zsákok.

A kézi prések a lehető legkényelmesebbek és hatékonyabbak, nem igényelnek további áramforrást, kompaktak és könnyen kezelhetők, és otthoni használatra ajánlottak.

Minden használat után minden tartozékot alaposan ki kell öblíteni, szárítani és tárolni.

A főzés után a sajtot megfelelő érlelésnek kell alávetni, csak azt követően, hogy felszolgálható. A sajtok előkészítésében és érlelésében célszerűbb otthon főzni. A sajtot otthonosan és gyakran használó formában, az asztalon mindig ízletes és egészséges finomságok lesznek, és a főzési folyamat automatikusan automatizálódik és kevés időt vesz igénybe. A sajt elkészítése otthonában kiküszöböli annak szükségességét, hogy a boltokban megtalálják a megfelelő terméket, és az importált sajtok értékesítésének tilalmától való függetlenség jelenik meg.

Tekintse meg a következő videót a sajtok űrlapjainak kiválasztásához és használatához.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok