Konyhai kiegészítők

Sütő ételek: fajták, tanácsok az alkalmazás választékáról és finomságáról

Sütő ételek: fajták, tanácsok az alkalmazás választékáról és finomságáról

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Jellemzők
 2. anyagok
 3. alak
 4. méretek
 5. Top gyártók
 6. Ajánlások a kiválasztáshoz
 7. Hogyan kell használni?

Az ízletes és egészséges ételek főzése nem könnyű feladat mind a háziasszony, mind a kávézók és éttermek számára. Ahhoz, hogy a sütőben bármilyen edényt sütjünk, a sütéshez kiváló minőségű és kényelmes formákat kell kialakítani, amelyek nélkül nehéz jó eredményt várni. Ez a helyes választás a főzőedényeknek, amelyek lehetővé teszik a kulináris remekművek létrehozását.

Jellemzők

A sütőedény fontos konyhai eszközök bármely vendéglátó számára, mivel lehetővé teszi, hogy gyorsan elkészítse a kívánt edényt. Az ilyen ételeket a jól megalapozott formájú kanonok és a nemzeti ételek megjelenése okozta, mint például a húsvéti sütemények, muffinok, sárgabarackok és kekszek, amelyeket bizonyos módon sültek a termék átmérőjének és magasságának megfelelően. Otthon nehéz pontosan megismételni az ilyen ételek eredeti megjelenését, de minden háziasszony elkötelezett.

Széles választékának köszönhetően a megfelelő anyagból egy kívánt átmérőjű, alakú, méretű terméket kaphat.

Ebben az edényben főzhet:

 • mézeskalács;
 • tartlets;
 • pékáruk;
 • Muffin, muffin, eclairs;
 • sütemény;
 • sütemény;
 • pudingok;
 • húsos;
 • felfújt.

Annak érdekében, hogy a megfelelő sütőformát válasszuk egy adott ételhez, meg kell vizsgálni az egyes típusok sajátosságait.

anyagok

Különböző ételek és azok előkészítési módszerei, a sütőben való tartózkodásuk időtartama és a heterogén összetétel teszi lehetővé a különböző sütőipari anyagok kiválasztását. Egy adott étel elkészítéséhez fontos az anyagválasztás, mivel mindegyiknek saját jellemzői vannak: hőmérséklet-keret, hővisszatartás időtartama, hirtelen hőmérséklet-változásokra adott reakció, és egyéb mutatók. Egy adott fajta kiválasztásakor biztosan tudnia kell, hogy alkalmas a kívánt ételekre.

 • Fém - kényelmes és tartós formában, ahol kekszet, pástétát, halat és húst süthet a magas hőmérséklet és hosszú sütési idő nélkül. Az ilyen formák leggyakoribb anyagok az acél, az alumínium és a rozsdamentes acél. A nem tapadó bevonattal ellátott termékek lehetővé teszik az étel elkészítését anélkül, hogy a tartályt olajjal megnedvesítenék, de ügyelni kell arra, hogy gondoskodjanak róla, különben gyorsan értéktelenné válnak. A márvány chipek lehetővé teszik a termék szilárdságának növelését és élettartamának növelését. Ha a forma teflon, gondosabban válassza ki a főzési módot, és állítsa be a hőmérsékletet 300 ° -nál magasabbra.

A zománcozott felületet általában acél edényekre alkalmazzák, hogy megvédjék a korróziót és a környezet káros hatásait. Az alumínium és más fém sütőformák, amelyek nem rendelkeznek ilyen védőréteggel, olajozásra szorulnak, de fóliát vagy pergamen papírt használhat.

 • szilícium - a modern hostess legkényelmesebb formája. Az anyag sajátosságai miatt a terméknek bármilyen konfigurációja, mérete és színe lehet. Ilyen kapacitás esetén mind édes, mind sós ételeket készíthetünk anélkül, hogy belseje zsírozna, papír vagy fólia használata nélkül. Az ilyen formák nem karcolódnak, könnyen tisztíthatók, könnyen eltávolíthatók az edények. Az öntőanyag speciális jellemzői miatt akár -60 ° C-os hőmérsékleten is használható, magas hőmérsékleten: + 250 ° -ig. Az ilyen formák előállításához kiváló minőségű, nem mérgező orvosi szilikonot használtak.
 • kerámiai - ezekben a formákban főzhetnek az összes főétel: hús, hal és mellékételek. A kerámiák különleges tulajdonságai miatt az étel hosszú ideig meleg marad, amíg a tartály teljesen kihűl. Az ilyen termékek alakja és mérete is változhat, egy nagy kerámia serpenyőtől kezdve, kis edényekig, amelyekben adagolt ételeket készíthet. A sütőformák másik lehetősége a porcelántermékek, amelyek az agyag alapján készülnek, de szépebb és szépebb megjelenésűek. Az ilyen edények hőállóak és ellenállnak a magas hőmérsékletnek.
 • üveg - mindenféle pitehez és pörkölthez alkalmas, ahol különböző termékeket kevernek élénk színekkel. Az ilyen ételek általában átlátszóak, tűzálló üvegből készülnek.

Használhatja a tartályt mind a hűtőszekrényben, mind a sütőben, a legfontosabb, hogy ne hozzon létre nagy hőmérsékletű kontrasztot, különben a termék megreped.

 • Öntöttvas - alkalmas hús, hal és baromfi sültetésére általában. A vastag alsó rész és a falak miatt a termék egyenletesen felmelegszik, ami hozzájárul az egyenletes sütéshez az égés veszélye nélkül. És az étel hosszú ideig meleg marad és sikerül a saját gyümölcsléjében és illatában áztatni. Az öntöttvas formának nagy súlya van, ezért óvatosan kell használni, különösen a sütőből való kilépéshez.
 • papír - sütemények sütésére, húsvéti süteményekre, muffinokra fog menni. A kényelem az űrlap egyszeri használatából és annak későbbi megszüntetéséből áll, anélkül, hogy gondoskodnunk kell róla, és meg kell mosni, valamint meg kell keresni a tárolás helyét.

alak

A háziasszony a konyhában nemcsak funkcionális célokra, hanem más szempontokra is választja az ételeket, amelyek közül az egyik a termék alakja lesz. A sütő esetében az alábbi lehetőségeket használhatja:

 • téglalap alakú;
 • kerek;
 • ovális;
 • szokás.

A téglalap alakú forma a leggyakoribb, fémből, kerámiából, üvegből és szilikonból készül. Az ilyen tartályban meglehetősen nagy méret miatt az egész család számára elkészítheti az ételt, vagy elegendő mennyiségű sütést végezhet. A kerek csomagolás kevésbé gyakori, de népszerű, különösen sütemények és kekszek sütésére, bármilyen anyagból készülhet. Az ovális formát gyakran kerámiából és üvegből készítik, és hús- és halételek, pörköltek és rakottok számára készült.

A nem szabványos formák sütéshez fazekassággal rendelkezhetnek, amelyeket adagolt edények formájában készítenek. A leggyakoribbak a szilikon tárgyak, amelyeket virágként, szívként, csillagként, medvékként és más lehetőségként lehet készíteni, és mind a felnőttek, mind a gyermekek számára örömmel fognak élni.

A szín, a méret és a konfiguráció megválasztását egyedileg kell elvégezni a leggyakrabban előkészített élelmiszer elvárásainak megfelelően.

méretek

A sütőformák mérete eltérő lehet. Egy nagy konténerre van szükség a kávézók és éttermek számára, ahol a nap folyamán óriási mennyiségű ételkészítésre van szükség, a kicsi a 2-3 fős család igényeit kielégíti. A termék típusától függően kiválaszthatja a leggyakoribb méreteket:

 • 18 cm;
 • 20 cm;
 • 25 cm;
 • 28 cm;
 • 34 cm;
 • Téglalap alakú 42x25 cm.

Az átmérőn túlmenően a sütőformák méretét is literenként lehet besorolni:

 • 0,2 l;
 • 0,5 liter;
 • 0,9 L;
 • 1,3 liter;
 • 2 l.

Minden gyártó saját belátása szerint készítheti el a terméket, ezért előzetesen ellenőrizze, hogy a kiválasztott forma illeszkedik-e a tűzhelyhez, és hogy kényelmes-e használni.

Az oldalak magassága is fontos szerepet játszik: minél magasabbak, annál jobban illeszkedik az étel.

Top gyártók

Mivel a sütő ételek elég népszerű konyhai eszközök, sok márka próbálja bemutatni a terveit. A legismertebb osztott formákat gyártó cég Tefal. Ez a márka kiváló minőségű és optimális árpolitikának bizonyult. A legnépszerűbb termék Tefal Easy Grip 25 cm átmérőjű, legmagasabb minőségű szénacélból.

Ez ellenáll az erős hőmérséklet-ingadozásoknak és nem romlik a mechanikai ütközés következtében. Tekintettel arra, hogy ez a modell nem tapadó bevonattal van ellátva, amely a termék mindkét oldalát lefedi, nincs szükség további olajozásra. A vállalatok is magas minősítéssel rendelkeznek. Nadoba Pada, Brial Rondell, „Hazel”.

A hőálló üvegből készült termékek egyre népszerűbbek a szép megjelenés és a főzési folyamat megfigyelésének képessége miatt. Ebben az iparágban a tenyér is érdemes a Tefal márkának, amely konténereket gyárt Clip & Close. Ezen túlmenően a márkáknál magas minősítés is szerepel Étvágy, Pyrex "Classic", Glasslock.

A Tefal szilikon termékek kiváló minőségűek és könnyen kezelhetők. Gyakran vásárolnak olyan termékeket, mint a márkák Regent Inox, Beccer, „Mikulás”. A kerámia sütőformák vezető gyártói márkák. Agness, Katun, Tima. A termelési képességektől függően a termékek köre eltérő lehet, valamint a költség. A kapacitás kiválasztása során ki kell értékelni az egyes modellek minden előnyét és hátrányát a különböző gyártóktól.

Clip & Close

Ajánlások a kiválasztáshoz

Minőségi, nem túl drága, de tartós sütési formák kiválasztásához helyesen kell értékelnie a rendelkezésre álló lehetőségeket. Előnyösebb, ha azokat a termékeket választjuk, amelyek hosszú ideig szolgálnak, miközben nem befolyásolják az emberi egészséget, és nem változtatják meg az élelmiszer ízét. A legsikeresebbek:

 • fémből;
 • szilikon;
 • kerámia;
 • öntöttvas.

Az első opció lehet szilárd és levehető. Ráadásul grillező is lehet, amely lehetővé teszi a különféle ételek főzését. A szilikon a legkönnyebben használható, nem igényel különleges felhasználási és tárolási feltételeket, ugyanolyan jó a sós és édes ételeknél. A szilikon formák kényelme az, hogy nemcsak eredeti és szép, hanem adagolt is lehet. A kerámiát általában fedéllel értékesítik, ami javítja a sütőben sült élelmiszerek ízét. A kerámia alakja különböző színű lehet, a porcelán általában fehér.

Öntöttvas termékek a legtartósabbak és megbízhatóak de a mindennapi életben nem mindig célszerű használni őket, mivel meglehetősen nagy súlyuk van. Nem kevésbé népszerűek az üvegtermékek, amelyek vonzó megjelenéssel, alacsony tömeggel és átlagos költséggel rendelkeznek. Az anyag tűzálló szerkezete lehetővé teszi, hogy mind a sütőben, mind a mikrohullámú sütőben használják.

Hogyan kell használni?

Minden konténer bizonyos termékek előállítására készült, és nem szabad kísérletezni és főzni a süteményeket üvegedényekben vagy pörköltekben szilikonban: az eredmény inkább csalódás, mint valami újdonság a főzéshez. Ahhoz, hogy a sütőedény hosszú ideig szolgáljon, és ne rontja meg, megfelelően kell használni.

 • fémesenNe tegye a termékeket mikrohullámú sütőbe, hanem puha, fémháló nélküli mosással, amely különösen fontos a teflon bevonat számára.
 • Szilikon Az űrlapok használhatók a sütőben, a mikrohullámú sütőben és a lassú tűzhelyen, nem helyezheti őket a gázra vagy az elektromos tűzhelyre. Mossa le a formákat enyhe mosószerrel kemény szivacsok használata nélkül Ne használjon kést vagy éles tárgyakat szilikonos munkavégzés során.
 • A sütő és a fagyasztó egyaránt alkalmas üvegáru, de fontos, hogy hirtelen ne változtassa meg a hőmérsékleti módot, különben az üveg megreped. Meleg vízzel mossa le a forró edényt, és hideg, hideg mosogatórongyot használjon.
 • Kerámia tartályok sütőkben használt. Az ápolás gondos kezelés és semleges eszközökkel való mosás puha szivaccsal.

Ahhoz, hogy megtanulják, hogyan kell sültek sütni, tanuljunk a következő videóból.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok