Konyhai kiegészítők

Az ebéddobozokról

Az ebéddobozokról

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Mi az?
 2. Előnyök és hátrányok
 3. típusok
 4. Űrlapok és méretek
 5. anyagok
 6. A szín és a design megválasztása
 7. A gyártók áttekintése
 8. Hogyan válasszuk ki?
 9. Gondozási funkciók

Az ebéddoboz nélkülözhetetlen elem a gyors és ízletes ételeket kedvelők számára, amelyekhez nem kell hosszú ideig üzletekben és vendéglátásban állni. A minőségi ebéddobozok nemcsak az élelmiszer frissességét képesek megőrizni, hanem hosszú ideig melegen tartják. Fontolja meg az ebéddobozokról szóló információkat: a gyakori fajtákat, valamint a használatuk előnyeit és hátrányait.

Mi az?

Az ebéddobozok külön vagy összecsukható típusú tartályok az élelmiszer hosszú távú tárolásához és ízének, vitaminjának és főzési hőmérsékletének megőrzéséhez. Minőségi ebéd dobozok szolgálhatnak nemcsak a főételek és a harapnivalók tárolására, hanem a levesek, saláták és gyümölcsök hosszú ideig tartására is.

Előnyök és hátrányok

Az ebéddobozok minden modellje mind az egyéni, mind az általános pozitív és negatív tulajdonságokban különbözik. Kezdetben figyelni kell a profikra.

 • Megtakarítást. Az önmagában elkészített természetes ételek, amelyeket a tartályba helyeznek a jövőbeni fogyasztásra, sokkal olcsóbb, mint a standokon vásárolt termékek és áruk. Emellett a modern élelmiszerpiac hatalmas választékot kínál a költségvetés és a kiváló minőségű élelmiszerek tárolására.
 • minőség. 100% -ban biztos lehet benne, hogy pontosan milyen ételeket fogyasztanak, amikor az ebéddobozban természetes ételeket fogyasztanak. Eközben soha nem lesz biztos benne, hogy milyen minőségűek azok a termékek, amelyeket az étkezdékben vagy üzletekben készített ételek készítésére használtak.
 • idő. Az élelmiszerek konténerekben az egyik fő előnye, hogy elkezdheti az étkezést bármikor, ami kényelmes az Ön számára, anélkül, hogy megzavarná az étrendet, és nem éri meg az éhínséget. Ezen túlmenően, ha konténer segítségével reggelizik, nem kell időt töltenie az étkezdék és üzletek soraiban.
 • Design. Ma sokféle ebéddoboz van a különböző színekben és mintákban.

A szép, új és kiváló minőségű konténerek nemcsak az ételeket megőrzik, hanem az egész munkanap előtt emelik a hangulatot.

  A konténerek nyilvánvaló előnyei és hátrányai mellett.

  • tér. Még a kiváló minőségű ebéddobozok is sok helyet foglalnak el hátizsákokban és táskákban. Ez különösen igaz a több szakaszos modellekre.
  • Szag. Alacsony minőségű konténerekben és ma a legtöbb esetben az élelmiszer olyan kellemetlen aromát szerezhet, amely tönkreteheti az egész étvágyat. Sőt, ha ilyen ételt egy nyilvános helyen eszik, ez a szag felhívhatja a többi ember figyelmét. A rosszul zárt vagy zárt fedéllel ellátott tartályok nemcsak a tárgyak és zsákok szagát ronthatják, hanem festik is.
  • Az ízek keveréke. A többdimenziós ebéddobozok fő problémája az, hogy a különböző rekeszekben elhelyezett élelmiszerek illata az idő folyamán egyetlen folyamatos íze lesz. Ez az aroma messze nem kellemes mindenkinek, és elronthatja az élelmiszer élvezetét.
  • Felmelegedés Sajnos a modern ebéddobozok nem minden modelljét mikrohullámú sütőben melegíthetik, és nem minden munkahely képes érzékelni a működő mikrohullámú sütőt. Míg az étkezdékben és a boltokban lévő ételek frissek, és ha szükséges, előmelegítik.
  • Time. Ha a konténerek esetében az étkezőkben nem töltenek időt várakozással, akkor rendszeres főzés esetén tölteni. Ehhez naponta legalább fél órát kell felkelnie, hogy elkészítse az ételeket és tegye azt egy tartályba.

  típusok

  A konténerek használatától és méretétől függően több gyakori ebéddoboz van.

  Ebéddobozok fűtéses gyerekeknek

  A szülők általában olyan ebéddobozokat vásárolnak gyermekeiknek, akik iskolába járnak, vagy csoportokba, mert minőségi oktatáshoz csak egy teljes, egészséges és időszerű étkezésre van szükség. Emellett Ezek a tartályok sokáig tartósak és egészségesek az ételek ízében és egészséges állapotában, képesek fenntartani a kényelmes hőmérsékletet, hogy meleg maradjon, és sokáig melegítse.

  Az ilyen típusú ebéddobozok általában szoros és teljesen lezárt fedelekkel vannak ellátva, és hordozható fogantyúval is rendelkeznek a kényelmes élelmiszer-szállításhoz. Az ilyen modelleknél több osztály is rendszerint egyszerre történik: forró ételek, saláták, gyümölcsök, lisztek. Az ilyen modellek egyik hátránya viszonylag magas költségük és csökkentett volumenük, ellentétben a felnőtt ebéddobozokkal.

  Emeletes fatörzsek

  Ezeket az ebéddobozokat két vagy három kis szint képviseli az egyes típusú élelmiszerekhez. A csomagtartókat úgy hívják, mert az ilyen tartályokat speciális szövetzsákokban helyezik el, ovális törzsek formájában, fogantyúval. Az ilyen ebéd dobozok megkülönböztető tulajdonsága az, hogy megjelenésük szerint nem lehet azt mondani, hogy az étel benne van.

  Általában ez a lehetőség ebéddobozok, amelyeket sportolók vagy piknik szerelmesei használnak a természetben.

  Az ilyen ebéd dobozok olyan előnyökkel rendelkeznek, mint:

  • 2 különálló teljes edényt szállíthatnak egyszerre;
  • a tartós fogantyúnak és a stílusos megjelenésnek köszönhetően ezek a konténerek zavartalanul szállíthatók bármelyik nyilvános helyre és dolgozhatnak;
  • Az ilyen konténerek egy csoportja általában asztali szerszámkészletet tartalmaz: villák, kanálok és kések, amelyek megkönnyítik az élelmiszer használatát.

  Fűtött szendvicsdobozok

  Különösen népszerű a közelmúltban kizárólag snackelésre és gyorsételekre tervezett konténerek. Ilyen ebéddobozokat használnak liszt és szendvicsek hordozóként. Általában úgy néz ki, mint egy nagy, speciális belső izoterm bevonattal ellátott tartály, amely lehetővé teszi, hogy a kenyér és a húsipari termékek eltűnjenek, és több órán keresztül frissek maradjanak.

  Jellemzően ezek a "tartályok" speciális hevederrel vannak ellátva, ami megkönnyíti az áthelyezésüket a helyről a másikra. És van egy belső heveder, amely rögzíti a szendvicset egy előre meghatározott helyzetben, és nem teszi lehetővé, hogy elszakadjon és összetörjön.

  Leggyakrabban ilyen opciókat vásárolnak azoknak a gyerekeknek és diákoknak, akiknek túlságosan szűk ütemterve van az étkezésekre.

  Ez az ebéddoboz opció a következő előnyökkel rendelkezik:

  • széles termékválaszték;
  • nagyszerű választások;
  • kompakt és kis méret hordozható.

  Ebéddobozok hőcsomagok formájában

  Ezek az összes ebéddoboz közül a leginkább költségvetés és kompakt lehetőség. Általában az ilyen csomagolások belső csomagolásúak, amelyek anyagát a hő visszaverésére és megtartására tervezték. Ilyen csomagokban a termékek akár több órán át melegek maradnak, a tömítést a rögzítőelemek vagy speciális tépőzárak biztosítják. Leggyakrabban ez az opció ebéddobozokat használ gyümölcs, zöldség tárolására, vagy egyéb hőszigetelőként más tartályok számára.

  Eldobható ebéddobozok

  Az ilyen opciókhoz az ebéddobozok habosított polisztirolt használnak, amely hosszú ideig melegen tart, és nem rontja az élelmiszer ízét és minőségét. Az ilyen konténerek hátránya azok alacsony szilárdság, a hőkezelés elleni védelem hiánya és az alacsony hőmérsékleten való tartós tárolás lehetetlensége. Az ilyen tárolóedényeknek legfeljebb 3 elosztása van az élelmiszer számára.

  Űrlapok és méretek

  Érdemes megemlíteni, hogy az ebéddobozok méretét és alakjától függően nincs hivatalos besorolása. Ez azt jelenti a gyártó megválasztja, hogy mely dimenziókat és mennyi rekeszeket hozzon létre neki. Tehát a modern piacon 500 ml-es, 2 vagy több literes térfogatú ebéddobozok találhatók.

  A szintek és szintek számától függően az ebéddobozok a következő típusokra oszlanak:

  • egyetlen szint;
  • duplex;
  • három szinten.

  A rekeszek és szekciók számától függően a konténerek az alábbiakra oszthatók: egyrészes, 2-szelvényes és 3-szekcionált. Az előételekhez, salátákhoz, szószokhoz vagy pástétumokhoz több mint 4 rekesszel rendelkező modell is lehetséges. A nagy vagy kis konténerek megválasztása csak attól függ, hogy mennyi étel van, amit egy kiránduláson vagy munkába szállít.

  A legjobb és legnépszerűbb opció a legfeljebb 1,5 literes és 2-3 szakaszos ebéddobozok.

  anyagok

  A modern ebéddobozokat számos olyan anyag képviselheti, amelyek többé-kevésbé alkalmasak bizonyos élelmiszerek tárolására.

  fém

  A fémtartályok előnyei és hátrányai. Például, tartósabbak, mint a legtöbb más tartály, hosszú ideig megtartják a hőt, nem deformálódnak a hőmérsékletről, és hosszabb ideig tartják a hűtőszekrényben az ételeket.

  A fémtartályok azonban nehezebbek, drágábbak és különleges gondosságot igényelnek, hogy ne provokálják az élelmiszer-oxidációt.

  A fém ebéd dobozok legnagyobb előnye, hogy egyszerre több belső rétegük is lehet. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy az élelmiszer-tárolás legdrágább fémmodelljeiből 4-6 óráig (mint a többi ebéddoboz esetében), de néhány napig eljuthasson. Ideális megoldás lenne a kiváló minőségű rozsdamentes acél modelljei.

  műanyag

  Ma az élelmiszer-konténerek gyártásának leggyakoribb lehetősége műanyag. Általában a műanyag modellek teljesen lezártak, olcsón megfizethetők és nem igényelnek különös gondosságot. A műanyag tartályok kiválasztásakor ügyeljen a csomagolóelemekre.

  Ha a csomagolás azt jelzi, hogy a termék nem tartalmaz biszfenol-A-t, biztos lehet benne, hogy az ilyen ebéddoboz nem károsítja az Ön egészségét. Ez az elem rendkívül káros az emberi testre.

  Az ilyen tartályok olyan előnyökkel rendelkeznek, mint:

  • alacsony költség a fém- és kerámiatermékekhez képest;
  • az élelmiszer több szakaszra való szétválasztásának lehetősége, valamint az élelmiszer ízének és minőségének teljes megőrzése; az ebéddobozok legmodernebb modelljei különböző szelvényekkel és szintekkel készülnek műanyagból;
  • a műanyag tartályok minden hardverboltban megtalálhatók;
  • az iparágban a műanyag használatának sokoldalúsága miatt az ilyen ebéddobozok rendelkezhetnek az összes szükséges konténerrel és szerszámmal a teljes étkezéshez;
  • a műanyag tartályokat általában lezárják, ami megakadályozza a különböző típusú élelmiszerek keverését.

   A mínuszok között a következők találhatók:

   • a további fűtőelemek nélkül készült műanyag nagyon gyorsan hőt ad ki, és nem képes hosszú ideig tartani a tartály belsejében;
   • a nedvességgel és zsírral való állandó érintkezés következtében fellépő műanyag modellek nagyon gyorsan romlanak, elveszítik megjelenésüket és eltörik;
   • nem minden műanyag tartálymodell alkalmas mikrohullámú fűtésre.

   üveg

   Az ebből az anyagból származó konténerek egy változata sokkal ritkábban található a hardverboltokban, mint más fajták. Eközben az üveg ebéd dobozok pozitív és negatív tulajdonságokkal rendelkeznek.

   Az előnyök közül érdemes megjegyezni a következőket:

   • az átlátszó üvegtartályok lehetővé teszik az élelmiszerek állapotának nyomon követését anélkül, hogy veszélyeztetné a tartály feszességét, ami potenciálisan növeli az élelmiszer eltarthatóságát;
   • az üvegeszközök az "öko" típushoz tartoznak - nem bocsát ki káros elemeket, és nem válik a baktériumok elterjedésének forró edényévé;
   • szinte minden modern üveg ebéd doboz a mikrohullámú sütőben való fűtésre alkalmas, ami a műanyag, szilikon és polisztirol modellek előtt versenyképes.

    A hátrányok a következők:

    • az üvegáruk sokkal nehezebbek, mint az ebéddobozok fémmodelljei, ami vesztes lehetőséget jelent hosszú túrák és utazások esetén;
    • az ilyen edények külső szilárdsága ellenére az üveg rendkívül rosszul ellenáll a fizikai stressznek és nyomásnak; egy csempe vagy kő alá nem esnek, üvegedények repednek és morzsolódnak;
    • az üveg túl sűrűségének köszönhetően nem lehet sok osztással és szinttel rendelkező modelleket készíteni;
    • az üveg rosszul reagál a hirtelen hőmérsékletváltozásokra - ha a fagyasztóban lévő üvegedényben élelmiszereket tárol, nem szabad azonnal leereszteni meleg víz alatt, mivel az ebéddoboz valószínűleg megreped;
    • Az üvegtartályokat nem lehet nyitott helyen tárolni - nem zavarják a napfény bejutását az élelmiszerekbe, amelyekből romolhat.

    kerámia

    A kerámia tartályok szintén nem népszerűek más modellek között.

    Meg kell jegyezni, hogy a jobb hőmegőrzés érdekében a kerámia tartályokat néha egy speciális hőre szőtt szövetbe csomagolják. Ez lehetővé teszi, hogy kényelmesebb hőmérsékleten növelje az élelmiszer eltarthatóságát.

    Az előnyök a következők:

    • a kerámia szerkezetének köszönhetően a hő hosszú távú megőrzése;
    • viszonylag nagy sűrűségű, mint a műanyag és a szilikon modellek;
    • nem befolyásolja az élelmiszer ízét és minőségét, nem keveri össze a szagokat, és környezetbarát megoldásnak is tekinthető;
    • Ha az üvegmodellekben minimális lehetőség van több részből álló ebéddobozok létrehozására, akkor a kerámia modellek leggyakrabban csak egy minőségi elválasztással rendelkeznek.

     A mínuszok között a következők találhatók:

     • olyan nehéz, mint az üveg - ez rossz választás a hosszú utakon történő használatra;
     • a kiváló minőségű kerámia ebéddobozok sokkal drágábbak, mint a műanyag, szilikon és még üvegüveg modellek, de olcsóbbak, mint a rozsdamentes acél modellek;
     • A kerámia erőssége ugyanolyan törékeny, mint az üveg - a legkisebb cseppektől, az ilyen tartályok megszakadhatnak vagy repedhetnek, ezáltal megzavarva a feszültséget és a hőszigetelést.

     szilikon

     Néhány ilyen anyag konténerét „eco” típusúra szállítják - nem baktériumokat termesztenek, mindig kellemes illatú. A szilikon fedelek a tartály teljes tömítettségét biztosítják, szorosan a tartályhoz, ami megakadályozza a keverékek és folyadékok kifolyását. Emellett a szilikon tartályok sokkal olcsóbbak, mint a fém- és kerámiatermékek.

     A szín és a design megválasztása

     Szerencsére a piac ma is rengeteg ebéddobozot kínál bármilyen ízléshez, amikor a konténerek tervezésével és díszítésével kapcsolatos. Ebben a tekintetben a rozsdamentes acél vagy kerámia modelljei a legnagyobb választékot képviselik: a konténerek külső rétege különböző színekkel és rajzokkal van díszítve. Ha műanyagból, szilikonból vagy polisztirolból áll, akkor itt a leggyakrabban egyszínű kivitelű modellek találhatók.

     Leggyakrabban az ebéddobozok elrendezéséhez az élénk friss színeket az élelmiszer frissességének hangsúlyozására használják: zöld, sárga, piros, zöld, kék. A polisztirol tartályok esetében a fekete-fehér variánsok gyakrabban fordulnak elő.

     A gyártók áttekintése

     A legismertebb gyártók közül a minőségi konténerek azonosíthatók 5 a leggyakoribbak közül: Tupperware, GoEat, Gipfel, IKEA. Ennek a minősítésnek a gyártói ma a legjobb minőségű ebéddobozokat gyártják kiváló hővezérléssel, fűtéssel és tartóssággal. Például a Tupperware ebéddobozai nagyszerű formatervezési minták, színek és a belső részek száma miatt ismertek. Ezek a tartályok egyszerre több anyagból készülnek, ami lehetővé teszi az élelmiszer minőségének megőrzését.

     Ebéddobozok Bento a házon belüli exkluzív feszesség, tartósság és használhatóság különbözik. Általában ezekben a tartályokban két egész réteg van - a belső egy vastag rozsdamentes acélréteg, a külső egy tartós és hőálló ABS műanyagból készül.

     Tupperware
     Gipfel
     GoEat
     IKEA

     Hogyan válasszuk ki?

     Ma az élelmiszer-konténerek szinte minden hardverboltban megtalálhatók, de sajnos nem minden bemutatott modell kiváló minőségű, és képes lesz megfelelően megőrizni az összes ételt. Annak érdekében, hogy az optimális ebéddobozmodellt az Ön igényeihez igazítsa, tanulmányozza annak leírását, specifikációit, fényképeit és dokumentumait. A konténerek kiválasztásakor tanácsos néhány pontot figyelembe venni.

     • Az élelmiszer típusa. Az ebéddobozok és -tartályok minden típusa egy adott élelmiszertípushoz igazodik. Például forró folyadékok, például levesek, teák vagy kompótok tárolásához érdemes termoszokat választani, főételek és snackek, például saláták tárolására, klasszikus konténereket kell választani. A teljes gyümölcs és zöldség tárolásához az ebéd dobozok izotermikus bevonattal kell rendelkeznie - frissen és ízletesebben tartják őket.
     • Szorítás. Az ebéddoboz modelljének, függetlenül a fajtától, légzárónak kell lennie - azaz szoros és jól zárt fedéllel kell rendelkeznie. Ideális megoldás lehet olyan fedéllel rendelkező modellek, amelyek további műanyag zárakkal vagy rögzítőkkel vannak ellátva.
     • Felmelegedés. Az ebéddobozok modern modelljein általában azt jelzik, hogy milyen hőmérsékleti körülmények között használhatók. Ha ezt az információt nem találta - forduljon a tanácsadóhoz, és tisztázza ezt a pontot. Ezen kívül ma már fűtéssel vagy termoszzsákkal ellátott ebéddobozok találhatók, mint például a termosz, az étel, amelyből nem kell annyira melegíteni.
     • Érdekel. A modern ebéddobozok, és különösen a több rekeszes modellek gyakran kényelmetlen kialakításúak a karbantartáshoz és a mosáshoz. Ha Ön rendelkezésére áll egy mosogatógép, ellenőrizze a tanácsadót, ha a modellt meg lehet mosni.
     • Zárni. Ha sok időt töltesz a munkahelyen, és a munka során több étkezéshez szoktál használni, a különböző termékekhez különböző szakaszokkal rendelkező konténerek modelljeit kell választanod.
     • Kiegészítők. Az ebéddobozok néhány drága modelljében további elemek állnak rendelkezésre, amelyek kényelmet biztosítanak az étkezés közben. Ezek lehetnek kanálok, villák, plug-in konténerek, mini tálcák, összecsukható szemüvegek.

     Gondozási funkciók

      Szerencsére a modern technológiával készült ebéddobozok nem igényelnek különös gondosságot. A konténerek gondozásakor először is figyelembe kell venni a gyártási anyag optimális tárolási feltételeit. Tehát az összes ebéd doboz gondozásának fő szabályai.

      • Az anyagtól függetlenül mindig tartsa tisztán a tartályokat. Minden étkezés után alaposan mossa le a tartályt, törölje le ruhával vagy hagyja száradni meleg helyen. Ne felejtsük el, hogy a tartályokat a külső és a belső oldalról kell törölni.
      • Próbálja meg elkerülni a magas vagy alacsony hőmérsékletek túlzott expozícióját az ebéddobozban. A fent leírt anyagok közül sokat deformálhatunk hosszantartó hideg vagy hőhatással.Emellett néhány olyan anyag, amelyből a modern élelmiszer-tartályok készülnek, veszélyes és egészségtelen anyagokat bocsáthatnak ki a hőkezelés során.

      Az élelmiszer-ebéddoboz kiválasztásának módjáról lásd alább.

      Írj egy megjegyzést
      Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

      divat

      szépség

      kapcsolatok