Konyhai kiegészítők

Melyik olaj a vágódeszkák feldolgozásához?

Melyik olaj a vágódeszkák feldolgozásához?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. kinevezés
 2. Olajfajták
 3. Hogyan válasszuk ki a táblán lévő anyagot?
 4. Hogyan kell feldolgozni?

Szinte minden konyhában van egy vágódeszka, és nem egy. Ahhoz, hogy a kulináris tulajdonság hosszú ideig szolgáljon, gondoskodni kell, és ez nem csak időben történő mosás és szárítás. A táblák feldolgozásához olajat kell beszerezni - ez a rendszeres impregnálás, amely garantálja azok tartósságát, szilárdságát és minőségét, amely nem szűnik meg.

Csak speciális olajok feldolgozására alkalmas: az olívaolaj és a napraforgó nem ad semmilyen értelemben.

Ugyanígy, az ecet, a szóda és más fertőtlenítőszerek (amelyeknek saját funkciójuk van) nem lesznek hasznosak a fára.

kinevezés

Az új fa deszka impregnálásához és már használt olajhoz is szükség van. A megfelelő olajban nincs szag és íz, nem hagy látható nyomokat, nem befolyásolja a termékek élelmiszer-jellemzőit. Amint hazaért egy új vágódeszkát, használat előtt mossa le meleg vízzel, szárítsa meg, és speciális olajat alkalmazzon a tábla felületére.

Miért van szükség a termék feldolgozására:

 • elnyeli a kellemetlen szagokat, így eltávolítja őket;
 • nem engedi meg, hogy a fán belüli mikrobák, penész, gomba megjelenjen a táblán, ami sokkal gyakrabban történik, mint gondolnád;
 • megakadályozza az aprítást és repedést, amely jellemző a nagyon száraz anyagra, amely nem kap különösebb időben történő impregnálást.

A fa szerkezete olajfeldolgozás: a folyadék behatol a szálakba, kitölti az anyag pórusait.

Az impregnáláshoz használt olajnak minden élelmiszerblokkban kell lennie, de még az otthoni főzéshez is szükséges. Áztassa fel a táblát 1-2 havonta egyszer, elkerülve a hosszú szüneteket. Különösen óvatosan érdemes hideg évszakban faburkolatok feldolgozását végezni, amikor a konyhai radiátorok működnek. A hőforrás közelsége megnehezíti a táblát: struktúrája jelenleg deformációra hajlamos.

Még ha csak egy napot töltöttél a konyhában, és a sütő és a tűzhely egész idő alatt működött, a motorháztető alig foglalkozott a hővel, ez egy másik ok, hogy a vágódeszkákat olajjal dolgozzuk fel.

Olajfajták

Leggyakrabban használt ásványolaj vágódeszkákhoz. A kőolaj eredetű termék, amelyet tüzelőolaj desztillálásával nyernek. Néha az ásványi olajok előállítására termények is használhatók. Az eszköz a műszaki jellemzők ellenére teljesen biztonságos. Aktívan használják az élelmiszeriparban, az olaj összetétele népszerűvé teszi az orvosi, kozmetikai területen.

Ehető ásványolaj:

 • garantálja a feldolgozott termék magas szintű védelmét;
 • nincs íze vagy illata;
 • könnyen alkalmazható;
 • környezetbarát;
 • gyorsan szárad;
 • Nincs színe (kivéve, ha különleges adalékanyagokat tartalmaz).
Az ásványi olajat nem csak a konyhai eszközök romlása ellen használja, de egyúttal a termék ragyogó megjelenésének is.

Az ásványi olajat gyakran méhviaszdal kombinálják, és ez a kombináció optimális. A viasz a tömítőanyag működését veszi át, védi a porózus fa szerkezetet a nedvességtől. És bár növeli a fa nedvességállóságát, nem teszi vízállóvá.

Ha az olajat viasz nélkül alkalmazza, a hatás nem lesz teljes: a fedélzeten lévő védőfólia nem képződik, nem lesz elég megbízható.A fa struktúrájában lévő baktériumok, élelmiszerdarabok, szennyeződések nem fognak pontosan megérkezni, ha ásványi olajat kevernek viaszgal.

De vannak más feldolgozási lehetőségek is: a gyógyszertárban megvásárolhatja a vazelint és a boltban - lenmagot. Mindkét termék alkalmas a lapok feldolgozására. A vazelinolajat a méhviaszdal is keverni kell. A vazelinolaj egy olaj tisztított frakciója, amelyet a petróleum lepárlása után nyernek, nincs benne káros szerves anyag. A szintetikus termék alapja folyékony paraffinnak tekinthető. Az olaj nem szívódik fel a bőrbe, amit néhány háziasszony fél, mert nagyon kényelmes a mindennapi életben (és a konyhában is).

A lenmagolaj, a fa impregnálása, a külső tényezők hatására sűrűsödik - a polimerizáció következik be. Tehát a folyadék félig szilárd anyaggá válik, ami a fa védelmét jelenti.

A méhviasz kombinációja javítja a vágódeszka védelmét.

Hogyan válasszuk ki a táblán lévő anyagot?

A vágólapok különbözőek - a rétegelt lemezektől (a legegyszerűbb és legolcsóbb opció), valamint a végtábláktól - tölgy, fenyő, bükk. Bármilyen olajat vásárolt, helyesen használva, hasznosak lesznek a termék számára.

Néhány árnyalatot érdemes megjegyezni.

 • Ha a lenmagolajat egy fenyőfából készült deszka impregnálására (és néhányan a földimogyoróval helyettesíti, ami elméletileg lehetséges), akkor a termék idővel nem nagyon kellemes, szagtalan szagot eredményezhet.
 • Néha vannak promóciók a boltban, és a vágódeszkákat olajjal együtt értékesítik. Ne feledje, hogy a gyártó (vagy az üzletek szakemberei) által kínált olajat milyen valószínűséggel a jövőben használnia kell.
 • Az ásványi olajat nem mindig lehet eladni: ha nincs közeli épületbolt, akkor minden bizonnyal gyógyszertár lesz. Ezért előnyösebb lenne a vazelin készítmény.
 • A tölgyfa táblák a legerősebbek, legerősebbek, megbízhatóak. Az ásványi olaj és viasz keverékével telítjük, ne félj túlzásba hozni, a fa olyan mértékben elnyeli, amennyire szüksége van. Az időben történő impregnálás és tisztelet lehetővé teszi, hogy a táblát sok éven át használják.

A vékony rétegelt lemezek nem olyan higiénikusak és tartósak, mint a végső. Kevés ember figyelmet fordít a vékony lemezek feldolgozására, és ez egy mulasztás.

Gyakran elégtelen a kezelés az emésztési zavarokhoz vezet a családtagokban.

Hogyan kell feldolgozni?

A rétegelt lemezek több, egymásra ragasztott fa lapból állnak. A többrétegű rétegelt lemez anyaga nagyon érzékeny a vízre, mivel a ragasztó a lemez összetételében alacsony nedvességállóságot mutat. Ezért a rétegelt lemeztermék gyakran megduzzad, penész és mikrobák „letelepednek” benne, a tábla szerkezete összeomlik. Ezért szükséges egy ilyen termék feldolgozása.

Nézzük meg, hogyan fedjük le olajjal egy rétegelt lemez.

 • Ha a tábla új, akkor több réteg ásványi olajat kell alkalmazni, méhviaszdal keverve. Ha magát a táblát készítette, akkor 3 rétegnek kell lennie (mindegyik legalább 12 órán keresztül szárad).
 • Ha az alapok alkalmazása után meghaladja a többletet, azokat óvatosan távolítsa el puha ruhával.
 • A rendszeres feldolgozáshoz havonta egyszer el kell végezni a tábla ásványi bevonatát, ez elég ahhoz, hogy megbizonyosodjon a használt konyhai kiegészítők tisztaságáról és biztonságáról.

A végtábla (vagy a fűrészáru fűrészáru) kezelésének elvégzéséhez először is meg kell mosni és szárítani. Ha magát a táblát csináltad, és az első kezelés után durvanak tűnik, finom csiszolópapírral kell átmenned.

 • A véglemez telítettségéhez és kenéséhez szükséges, hogy ásványi / lenmag / ásványolajjal fedje le. Ehhez öntsünk egy evőkanál olajat, és egyszerűen töltsük fel a táblára. Ezután egy puha ruhával tampon (vagy csak egy kéz) segítségével dörzsölje a készítményt, hogy a teljes felületre impregnáljon.
 • Nagyon fontos, hogy a feldolgozás egyenletes legyen - ha sietve csinálsz, néhány területet nem fog védeni.Teljessé teszi a tábla minden oldalát és az oldalt is.
 • Ha a fórumon új, ne rohanjon használni a vásárlás napján - az új termék olaj impregnálása többször egymás után kerül megrendezésre. Kezelje a tárgyat legalább kétszer, törölje le a maradék olajat papírtörlővel.

Ha Ön maga is impregnáló készítményt használ, használja az alábbi képletet. Vegyünk 1 rész méhviaszt és 4 rész vazelinolajat: a keveréket vízfürdőben készítjük. Először melegítsük fel az olajat, majd helyezzük bele a viaszt. A keverést a főzés után le kell hűteni, és a lemezre kell felhordani. Ha kényelmetlen a ruhával vagy a kezével dolgozni, akkor széles kefét használhat.

Ha a készítmény megmarad, az új felhasználásig nem tárolható hűtőszekrényben. Indokolt a házban található összes fa étel feldolgozása, és ez általában gördülő csapok és spatulák, kanálok.

És még egy fontos pont. A professzionális konyhában a táblák egyértelműen megkülönböztethetők: némelyik zöldség, mások húsra és halra vágására szolgál. A háziasszonyoktól távol tartják ezt a szétválasztást, bár az elemi egészségügyi szabályok axiómaként megismételik.

Nem számít, milyen óvatosan kezeli a táblákat, függetlenül attól, hogy milyen jól mossa őket, a bélfertőzések kockázata a fa pórusaiban maradt baktériumok miatt marad. Csökkenti a táblák szétválasztását a célnak megfelelően.

    A konyhai eszközök jó gondoskodása mind a takarékosság, az ételek iránti racionális hozzáállás, mind a saját egészségük gondozása.

    Lásd az alábbiakban, hogyan kell áztatni a táblát.

    Írj egy megjegyzést
    Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

    divat

    szépség

    kapcsolatok