Konyhai kiegészítők

Liszt szita: típusok, választási és működési jellemzők

Liszt szita: típusok, választási és működési jellemzők

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. leírás
 2. Mi az a szita?
 3. típusok
 4. Hogyan válasszuk ki?
 5. Használati tippek

A főzés az emberi tevékenység egyik legösszetettebb és összetettebb területe. A főzés során különféle folyamatokat kell végrehajtani és ellenőrizni. Például a lisztel való munka különösen nehéz. Mielőtt hozzáadná ezt az összetevőt bármilyen edényhez, gondoskodnia kell arról, hogy tiszta legyen és nem tartalmaz szennyeződéseket. Ehhez a lisztet szitán átszitáljuk.

Ma a piac számos konyhai felszerelést talál. A szita nem kivétel. A gyártók és az eladók a konyhai készülékek különféle típusait kínálják a fogyasztóknak. Milyen szitát válasszon, és hogyan kell helyesen használni - olvassa el a cikkünket. Itt megtanulhatja a téma használatának minden finomságát, valamint válaszokat talál minden kérdésére.

leírás

Szitán - egy eszköz a liszt szitálására, amely ma szinte minden konyhában megtalálható. Annak ellenére, hogy ez az adaptáció napjainkban igen népszerű, először az ókorban jelent meg. A sziták évek óta a funkcionális szempontból ismételten megváltoztatták a megjelenését, a konyhabútorok ugyanazon gyakorlati tárgyaként maradtak.

Általában, ha leírjuk a sziták megjelenését és általános felépítését, akkor ezt meg kell mondani Ez az objektum egyfajta eset, amelyen a rács rögzítve van. Magától értetődik, hogy ez vagy a termék ezen a rácson keresztül kell szitálni (a legtöbb esetben - liszt). Amint látjuk, az eszköz tervezése elég egyszerű, de mégis elég hatékony és segít megoldani a különböző kulináris problémákat.

A szita különböző anyagokból készülhet: ma a piacon és a boltokban vásárolhat fémből, műanyagból vagy fából készült háztartási készülékeket. Ezenkívül a rács általában műanyagból vagy ugyanazon hajszálból készül.

A szita működési mechanizmusa meglehetősen egyszerű: a készüléknek folyamatos mozgásban kell lennie a közvetlen üzemelés idején. Egy ilyen szabály biztosítja az egységes és alapos szűrést - a liszt nem eltömődik a szita lyukain.

Mi az a szita?

A szita egy univerzális eszköz, amely nélkül nem lehet hostess. Annak ellenére, hogy a piacon ma már számos ökológiai tisztaságú termék, készételek és fogyasztásra kész élelmiszerek találhatók, még mindig vannak hiányosságok ebben a tekintetben. Például a boltban vásárolt lisztet nem lehet azonnal felhasználni főzéshez (sütés, mártások). A terméknek át kell mennie egyfajta előkészítő folyamatot, mielőtt bármilyen edény alkotórészévé válna, a lisztet át kell szűrni.

Először is szükséges a lisztet vetni annak érdekében, hogy megszabaduljon a különböző mechanikai jellegű szennyeződésektől, amelyek ebben a termékben megtalálhatók. Ez a folyamat lényeges, függetlenül attól, hogy milyen különleges ételeket kíván főzni. Emellett úgy vélik, hogy a lisztet át kell szűrni, mielőtt hozzáadnánk a tésztához. Ezzel az eljárással jelentősen javíthatja a végtermék minőségét - a sütés lágyabb és bujaabb lesz.

Így annak ellenére, hogy a szitán természeténél fogva meglehetősen primitív adaptáció, szerepe a főzés szempontjából pótolhatatlan. Ezt az eszközt aktívan használják mind az amatőr háziasszonyok, mind a szakmai szakácsok, az elit éttermek és más vendéglátóhelyek helyszínei.

típusok

Napjainkban sokféle szita variáció van a piacon. Ez a konyhabútor a megjelenésében és használatának kényelmében is jelentősen fejlődött.

Szitacsésze

Tehát, az egyik legegyszerűbb, de ugyanakkor népszerű és közös mechanizmus, egy mechanikus konyhai szita, egy bögre alakú fogantyúval. Egy ilyen eszköz megtalálható szinte minden boltban, konyhai eszközökkel, de nagyon olcsó. Bár a kör-képernyő mechanizmus eléggé egyszerű, ugyanakkor ugyanakkor elég hatékony, és jól működik a funkcióival.

Gyakran ez a kézi szita fém. Hiányzik a bögre alja - a hagyományos aljzat helyett a szitán van. A kényelem és kényelem érdekében a csésze speciális fogantyúval rendelkezik, amely viszont két részből áll, és beépített rugóval rendelkezik. A szitálási folyamat végrehajtásához a lisztet egy bögre kell kitöltenie, majd nyomja meg a fogantyút. Ezzel a szitát automatikusan aktiválja: a liszt a kis lyukakon áthalad, és a már előkészített tartályba már öntözött. Másrészt, a szita belső felületén minden fel nem használt elem és részecske van.

Az ilyen szitának számos előnye van, melynek köszönhetően népszerűvé vált a háziasszonyok körében. Például, nagyon könnyen használható, mert a kis méret. Ezenkívül a készülék tömörsége biztosítja a tisztaságot és a munkahelyi rendet. A szita kialakítása nagyon vonzó és modern. A szitán bögre hátránya, hogy nem alkalmas ipari használatra. Kényelmes használni csak akkor, ha kellően kis mennyiségű lisztet kell szitálnia.

A szitacsésze egy otthoni használatra szánt eszköz.

Hagyományos kör

A hagyományosabb megoldás egy nagy, kerek alakú fa szita. Ezt az eszközt nem csak anyáink és nagymamáink használták, hanem távolabbi őseink is. Ennek ellenére a liszt szitálásához hasonló lehetőség továbbra is népszerű, és számos konyhában megtalálható.

Szerkezete szerint a fából készült szita nem más, mint egy fából készült karika, amelyből egyrészt egy rács van rögzítve a cellákkal. A szűrési eljárás elvégzéséhez a szitát oldalról a másikra kell mozgatni, különös remegési mozdulatokkal. Úgy véljük, hogy egy fából készült szita a készülék leginkább környezetbarát változata, amely sok éven át szolgál, és nem károsítja az átvilágított terméket.

Az ilyen szita fő hátránya az, hogy a nagy méret és átmérő miatt a munkahelyen nem lehet tisztaságot biztosítani. A liszt minden irányban szétszóródhat.

A kevésbé környezetbarát, de modernebb fa analóg egy műanyag szita.

Fém fogantyúval

Egy másik közös szitamodell egy fogantyúval ellátott fémszűrő. Külsőleg ez a készülék egy vödörre hasonlít. Az alsó rész azonban nem szilárd, hanem egy rácsból áll, amely a szitálás funkcióját ellátó sejtekkel rendelkezik. Ennek a szitának a kialakítása nem hasonlít a fent leírtakhoz. A fő különbség a sziták felülete, amely nem egyenes, hanem mélyedéssel rendelkezik. Egy ilyen elmélyítés növeli a hatékonyságot és felgyorsítja a szűrési folyamatot.

Így ma a piacon megtalálható egy konyhai eszköz a liszt szitálására, bármilyen kívánság és szükségletnek megfelelően.Például egy szitán bögre alkalmas háziasszonyok számára, akik a sütés iránt érdeklődnek, és egy fából készült szita kiváló választás a liszt szitálásához nagyobb mennyiségben.

Hogyan válasszuk ki?

Általánosságban elmondható, hogy a sziták kiválasztása minden szakács tisztán személyes ügye. Ha megvásárolja ezt az eszközt, figyelembe kell vennie néhány egyszerű elvet.

 • A sejtméret fontos lehet. Általános szabályként úgy véljük, hogy minél kisebb ez a mutató, annál tiszta és jó minőségű liszt lesz a kimeneten.
 • A design egy másik fontos jellemző. Annak ellenére, hogy az egyik legnépszerűbb modell körkörös szita, az eszköz készüléke nem mindenki számára kényelmes. Ebben a tekintetben meg kell közelítenie a választást.
 • Az ár is szerepet játszik. Általában az ilyen eszközök költsége meglehetősen alacsony. A hagyományos sziták azonban a legolcsóbbak - fa és műanyag.
 • Eszköz kiválasztásakor vegye figyelembe a mérlegeket és a köteteket, amelyekben a lisztet szitálják.
 • Próbáljon választani olyan lehetőségeket, amelyek nem csak a liszt szitálására alkalmasak, hanem más termékek (például kakaó) feldolgozására is.

Így, figyelembe véve az összes tanácsot, nem fog hibázni a választásban.

Használati tippek

A készülék működésének szabályai meglehetősen egyszerűek. ne feledkezzünk meg a konyhai felszerelés gondos karbantartásáról.

 • Minden használat után meg kell mosni vagy tisztítani - ez különösen igaz, ha nem csak a lisztet, hanem más összetevőket is feldolgoz a készülékben. Ebben az értelemben leginkább óvatos a fa szita kezelésére, mivel az ilyen anyag nem tetszik a felesleges nedvességnek, és képes elnyelni a szagokat.
 • Ha a mosási folyamat során mosószereket vagy kémiai oldatokat használ, alaposan öblítse le a készüléket, hogy a felületen és a rácscellákon belül nincsenek mikrorészecskék. Ellenkező esetben a készülék későbbi használata során a szkrínelt termék kölcsönhatásba léphet a kémiai detergens maradékokkal.
 • Javasoljuk, hogy a szitát száraz és tiszta helyen tárolja - ez megnöveli a készülék élettartamát.
 • Ha nagy átmérőjű modelleket használ (fa, műanyag vagy fém), próbálja meg a lehető legpontosabban dolgozni. Ha figyelmen kívül hagyja ezt a szabályt, akkor a konyha minden felületén liszt lehet, és további tisztítást kell végezni.

A fentiekből arra következtethetünk, hogy A szita egy olyan eszköz, amely ősi idők óta jött hozzánk. Annak ellenére, hogy idővel a tervezés és a megjelenés ismételten megváltozott, a konyhai eszközök tárgyának funkcionális jellemzői változatlanok maradnak.

Ezért, ha van egy szitája a családodban, hogy a nagymamád vagy akár a nagymamám is használta, ne rohanj el, hogy megszabadulj a készüléktől - ez helyettesítheti az újabb és modernebb verziókat.

A következő videóban áttekintést talál a liszt szitálására szolgáló bögre.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok