Konyhai kiegészítők

Mi a jazz és hogyan különbözik a törököktől?

Mi a jazz és hogyan különbözik a törököktől?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
  1. Egy kis történelem
  2. Mi a jazz?
  3. Termelési lehetőségek
  4. Hogyan válasszuk ki?
  5. Turk és jazz - ugyanaz?
  6. Hűség a hagyományhoz

Az emberi lét az elmúlt évszázadok során a kávé szinte mindannyiunk életének szerves részévé vált. Annak érdekében, hogy ezt a finom italt megfelelően és pontosan főzzük, számos különböző edényt és tartozékot találtak fel. Ezek közül a legnépszerűbbek a török ​​és a jazz, ma a főbb különbségeket vizsgáljuk.

Egy kis történelem

Szokatlan nevű hajó ibrik nevezték az első edényeket kávé készítéséhez. Lényegében ez csak egy szép kancsó. Hosszú orrja jól alkalmas forró folyadék öntésére, és maga a kialakítás kiválóan alkalmas nagy távolságok szállítására zsákokban. Általában az ibrikeket nem tették nagyra - térfogata nem haladta meg a 300 ml-t. De semmi sem akadályozta meg őket, hogy nagy méretűek legyenek, mivel felhasználhatók a víz tárolására.

Cserélték őket Dalla. Az arabiai kávé importja során népszerűvé vált. Ezekben az években megszűnt a közönség italának, és magabiztosan belépett a gazdag emberek étrendjébe.

Éppen ezért a dalla, bár ez is egy hagyományos kancsó volt, sokkal gazdagabb, festőiebb, fényesebb.

ibrik
Dalla

Főbb különbségei az ólommintázat és az anyag - agyag helyett fém. Ezenkívül a dallát kizárólag kávéra, nem pedig vízre használták. Fokozatosan elkezdett kúp alakú formát ölteni, és így kiderült, hogy a jazz, amire ma mindannyian megszoktuk.

Egy idő múlva egy másik érdekes eszköz került feltalálásra - kávéfőző gép. Tehát a feltaláló (francia pap) a percolare - „seep, penetrate” szóból hívta. Az egész szerkezet két részből állt, és egyszerűen működött. A felső tálban, melynek falaiban lyukak készültek, őrölt kávét öntöttek, és forró vizet öntöttek bőségesen. A folyadék a már telített alsó tartályba szivárogott, azaz finom, élénkítő, aromás ital formájában.

Dalla
kávéfőző gép

Mi a jazz?

Ez a meglehetősen egzotikus török ​​szó a következőképpen fordul elő "Forró szén". Ilyen gyönyörű nevet alkottak olyan tartályhoz, amely segít a hengerelt kávébabot főzni. Marokkói vagy más klasszikus jazz képviseli egy hosszúkás, vastag falú edény, egy nagyon széles alja és egy hosszú, esetleg fából készült fogantyú.

A hagyományok szerint ez az eszköz rézből készül, és belsejében egy speciális ón borítja, amely biztonságos az emberi test számára. Az a tény, hogy maga a réz, mint a gyártás anyaga, melegítve, hátrányosan érinti az emberi testet. Ezért kell egy másik réteget belsejébe tenni.

Ez a fém jó hővezető és tartósan működőképes. A kávé főzése előtt ellenőrizze, hogy a belső bevonat rendben van - ha ott van réz, akkor a cezve nem használható. Néha drágább modellekben a belső bevonat ezüst.

Az ilyen változások valóban kedvező tulajdonságokkal rendelkeznek az ionok miatt, de egy ilyen termék nemcsak drágább lesz, hanem nem is olyan könnyű.

Termelési lehetőségek

Mint már említettük, a leggyakrabban Cezve extrudált rézből készül, de néha kovácsolást is használnak.. Az első opció lehetővé teszi, hogy a cezve vékonyabb falakat hozza létre, a második esetben pedig a falak vastagabbak. A hajó vékony falai gyorsítják az italt, de a cezve élettartama csökken, és a kávé minősége romlik. A kovácsolt modell egységesebb fűtést és hosszú élettartamot jelent. Leggyakrabban drágább, de nagyon szép cezvesek, falai díszes faragványokkal vannak díszítve, és a fogantyúk tartós fából készültek.

A hagyomány szerint az ilyen vastagfalú tartályokat aromás ital készítésére használták fel a homokon. Ehhez az utóbbit, a kavicsokkal együtt, felforrósították, hogy vörös forró masszát állítsanak elő, és egy cezve-t helyeztek a tetejére. Így volt egy nagyszerű kávé, amelyet ma még a legjobb kávéfőzőben sem lehet készíteni.

A kezdő kávéfogyasztók számára, akik ezt az aromás italt egy cezve-ban szeretnék elkészíteni, választhatnak kvarctermék. A hegyi kvarc teljesen átláthatóvá teszi a falakat. Ennek megfelelően mindig időben észrevehetjük, amikor a víz forralni kezd, és kikapcsolja a hőt, hogy ne roncsolja meg a kávé ízét, és ne foltolja a tűzhelyet. Ezenkívül a teljesítmény ezen verziója nagyon szépnek és szokatlannak tűnik. Első pillantásra még úgy tűnik, hogy a termék üvegből készül, ugyanakkor ellenáll a magas hőmérsékletnek.

Lehetőségek vannak a cezve készítésére is a kínai agyagból. Ez a teljesítmény azonban kevésbé gyakori, mint a többi. Ennek az opciónak az egyik előnye az agyag heterogén szerkezete, amely lehetővé teszi a kávé oxigénnel történő további telítettségét. Az ebben a hajóban főzött ital aromája valóban gazdag és nagyon kellemes.

Ha egy dzhezva-t keres, de nem tudsz dönteni az anyagról, akkor tegyen semmit, a rozsdamentes acél kivételével. Ez talán tovább tart, de hátrányosan befolyásolja az ital ízét. Kávé, még a legdrágább és ízletesebb is, amikor sörfőzéskor a fém ízét kapja.

Hogyan válasszuk ki?

A cezve kiválasztásakor be kell tartani az alábbi ajánlásokat.

  • Figyelmet kell fordítani a tollra. A legjobb választás egy cserélhető modell, amely esetben nem csak a teljes szerkezet tisztítását, hanem a fogantyút is, ha kényelmetlenül cserélheti.
  • Ami a kötetet illetinem szabad túl sok kapacitást választani, kivéve, ha természetesen nem számíthat arra, hogy egyszerre nagy mennyiségű kávét készít. Az ízesített ital egy adagjának elkészítéséhez nem több, mint százötven milliliter elegendő. És a legtöbb kávé receptek ilyen mennyiségek és kiszámított! De ha van egy nagy családod, és mindenki kávét szeretne reggel, akkor biztonságosan vásárolhatsz egy 0,5 literes edényt.
  • Ha a termék alakját választjaA vékony nyakú kúp alakú modellek tökéletesek a folyamatos használathoz. Ez kényelmes és praktikus, mivel ez a konfiguráció lehetővé teszi a víz gyors melegítését, és az elkészített kávé lassan lehűl.

Ezen kívül ez a kialakítás tökéletesen megőrzi az ital aromáját.

Turk és jazz - ugyanaz?

Turk a cezve neve, amely gyökerezik a térségünkben.

Mivel az eredeti nevet nehezen tudták kimondani az orosz nyelvű anyanyelvűek számára, elkezdték hívni ezt az eszközt, és arra összpontosítottak, hogy hol hoztak nekünk kávét iszik. Ebben az esetben a hagyományos török ​​sörfőzési módszer a homok és a kavicsok is.

Leggyakrabban a törökök gyártása során a preferencia nem réz, bár ilyen lehetőségek is jelen vannak.

A legtöbb ilyen termék boltjában kerámiábólközösek és olcsóak. Vannak termékek is sárgarézből. Természetesen a rozsdamentes acél, agyag és réz klasszikus változatai is megtalálhatók. Mind a forma, mind a térfogat változhat.

A hasonlóságok ellenére még mindig vannak különbségek a pólusok és a török ​​között, mivel ez utóbbi jobban megfelel a modern ember igényeinek és igényeinek. Jezva hagyományosan keskeny nyakával rendelkezik, míg a törököknek van egy tölcsérük. De funkcionálisan mindkét lehetőség azonos.

Hűség a hagyományhoz

A kávé Turk vagy a jazz, amint azt eredetileg nevezték, sok éven át kitűnő helyet foglal el egy ízletes, aromás ital szeretőjének konyhájában. Az idő múlásával új kávét hoztunk létre, új receptek készültek az elkészítéshez, az italok sörfőzésének modern egységei jöttek létre. A modern alternatív megoldások és technológiák ellenére azonban \ t Turk még mindig igényel és szeretett.

Egy csomó kávéfőnök megtagadja, hogy fogadjon el más eszközt, és még mindig gyönyörű réz cezve készíti el kedvenc italát.

Teljesen biztosak abban, hogy a legjobb kávé csak kiváló minőségű törökök használatával érhető el, és ezért nem változtatja meg a hagyományt.

Ahhoz, hogy megtanulják, hogyan készíthet helyesen kávét Törökországban, tekintse meg a következő videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok