konyhai felszerelés

Hogyan készítsünk egy arckezelő táblát saját kezével?

Hogyan készítsünk egy arckezelő táblát saját kezével?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Jellemzők és fajták
 2. Éllaplap előnyei
 3. A végtáblák gyártásának elve
 4. Független termelés

A vágódeszka egy konyhai szerelvény, amelyet különféle élelmiszer-feldolgozáshoz használnak. Lehetővé teszi kézi vágást, aprítást és apróra vágást.

Jellemzők és fajták

Fő jellemzőjük a sík, sík felület jelenléte, így nagyobb hatékonysággal használható.

Az anyagok, amelyekből a vágólapok készülnek, műanyag vagy különböző faanyagok. A fából készült modellek a legmegfelelőbbek a mindennapi használatra. Ez azzal magyarázható, hogy a művelet során a lapot a vágószerszám mechanikus ütközésnek vetik alá, ami mikroszkópos károsodáshoz vezet. Ezeknek a károsodásoknak a következtében a felület megsemmisül, és az anyagból kis részecskék képződnek, amelyekből a termék elesik.

A vágólapok az anyag formáját, nevét és célját tekintve különböznek egymástól.

A tábla alakja befolyásolhatja annak használatát. Például az egyik oldalának felülete dekoratív mintával vagy mintázattal megmunkálható, ami lehetetlenné teszi az oldal használatát.

A vágódeszka készítéséhez használt faanyag céljától függően eltérő lehet. A lapok gyártásában rejlő tulajdonságai miatt az előnyben részesített választási lehetőséget adják neki. Vannak olyan fafajok, amelyek a szilárdság és a romboló terhelésekkel szembeni ellenállóképesség magas jellemzőivel rendelkeznek. Ebben az esetben a legnépszerűbb fafajok közé tartozik:

 • tölgy
 • bükk;
 • anya;
 • hamu;
 • juhar.
tölgyfa
bükkfa
juharfa

Fából készült vágógépek két típusra oszthatók: rendszeres és végleges. Fő különbségük a fa szálnak a vágási felülethez viszonyított helyzete és a vágószerszám helyzete. Az első esetben a szál vízszintes, párhuzamos a felszínre, amelyre fel van szerelve. A második esetben a szálirány függőleges.

rendes
vég

Éllaplap előnyei

Az ilyen típusú tábla számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek különleges előnyöket adnak a használat területének meghatározására. Mivel a szál függőlegesen van elhelyezve, a vágószerszám penge felé viszonyított pozíciója merőleges.

Ez a tény megnöveli a megnövekedett erőt. Ez azzal magyarázható, hogy a fa szál vége sokkal hosszabb, mint a hosszanti része. Így a faanyag fűrészelésénél sokkal könnyebb a munkadarabot a szálon át vágni, mint azt.

Ezzel a funkcióval a kézművesek tartós vágódeszkákat készítenek. Ezek a konyhai termékek tömeges főzési helyeken, például éttermekben és étkezdékben igényelhetők.

A rostok függőleges elrendezésével készült táblák előnyei miatt csökken a közönséges konyha speciális felszereléssel történő ellátására elkülönített monetáris és egyéb erőforrás költségek aránya.

A végtáblák gyártásának elve

A végtáblák gyártásánál a megfelelő hatás eléréséhez időigényes technológiákat alkalmaznak.Ismeretes, hogy egy fa fűrészlapja, amelynek rostja merőleges a felületre, amelyre rá van helyezve, rendkívül törékeny lehet. Ennek a hátránynak a kiegyenlítésére a vágódeszkát összeillesztett alkotórészek alkotják, amelyeknek a szálak egymáshoz képest eltérő irányúak. A komponensek egymáshoz való kötéséhez szükség van egy olyan ragasztó kiválasztására, amelynek tulajdonságai biztosíthatják a kötések megfelelő csatlakoztatását. A munkadarabok közötti kötések szilárdságának elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy megőrizze a lemez integritását terhelések alatt.

Mivel a vágódeszka élelmiszerrel érintkező háztartási cikk, csak a speciális ragasztót kell használni. A csomagoláson fel kell tüntetni az élelmiszerekkel közvetlen érintkezésbe kerülő ragasztóanyagok használatára vonatkozó engedélyt. Ez megakadályozza, hogy a káros ragasztó részecskék belépjenek az emberi testbe, amely az ezen a táblán elkészített ételeket fogyasztja.

Fontos, hogy egy jól ismert gyártó által gyártott ragasztót vásároljon egy meghatalmazott képviselőtől. Nagy a valószínűsége, hogy hamis ragasztót vásároljon, amelynek összetétele ilyen helyzetekben nem használható.

A végtábla a következő elv szerint készül.

 • A fedőlapot hosszirányú rudakba vágjuk. Keresztmetszetük a jövőbeli lemez szükségességétől és vastagságától függően négyzet vagy téglalap lehet.
 • Az eredményül kapott rúdlapokat egy kör fordulattal forgatják a tengelye körül, hogy a fa szál irányát eltolják. Ezután össze vannak ragasztva.
 • Szárítás után az előző manipuláció eredményeként kapott táblát keresztirányú fűrészeléssel vágjuk le egymást követő rudakba, amelyek a tengelyük körüli negyednégyzetet követően újra össze vannak ragasztva.
 • A végső szakaszban a lemez felületének csiszolására szolgáló eljárást kell végrehajtani, amelynek célja a munkakörülmény és a bemutatás.

Független termelés

Ahhoz, hogy saját kezűleg vágódeszkát készítsünk, például nyírból, szükséges a megfelelő rajzok és egy szilárd tábla készítése ebből a fáról. Szélességének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy biztosítsa a következő tábla optimális munkaterületét. Minden művelet külön lépésekre osztható.

 1. A táblát előkészítő eljárásnak kell alávetni. Keretén belül a kiálló csomók, az oldalsó kéreg eltávolítása, síkkal történő feldolgozás történik.
 2. Ezután elkezdheti a fűrészelés körfűrészeléssel, amelyen a hosszirányú megállás előre be van állítva. Ennek a megállásnak a jelenléte szükséges, mivel segít abban, hogy a lehető legjobban simítsa meg a hosszanti fűrészeket, és biztonsági tényezőt biztosít a gép használatához. A körfűrész leállása és a vágó penge közötti távolságnak meg kell felelnie azoknak a rudaknak a szélességében, amelyekbe a munkadarab elterjed. Ez figyelembe veszi a fűrészlap vastagsága által okozott hibát.
 3. Miután a munkadarabot láttuk a rúdra, az alkotórészek a ragasztásuk. Ebben a szakaszban a rudak polírozása nem megengedett, mivel ez az alakzat egymáshoz viszonyított megsértéséhez vezethet.
 4. A rudak csatlakoztatásának folyamatában több szorítóval kell összenyomni, ami biztosítja a ragasztás megbízhatóságát. Huszonnégy óra elteltével a munkadarab fűrészelésének következő szakasza történik.
 5. A fűrészelés a ragasztókötések vonalaira merőleges irányban történik. Ezután a kapott kompozit rudakat a rost párhuzamos elágazásának elvével együtt ragasztjuk össze. A munkadarab ismét a szorítóba kerül.
 6. Miután a ragasztó megszáradt, a vakot finomítjuk.Keretei között minden szükséges kiegészítés készül: lyukak fúrása a függesztéshez, a fogantyúk kivágásának kiválasztása.
 7. Ezután őröljük a vágódeszka felületét. E célból mechanikus csiszolási módszert alkalmaznak, amely lehetővé teszi a legjobb eredmény elérését. A csiszolóanyagként különböző szemcsés papírt használnak.
 8. A tábla gyártásának végső fázisa védőanyaggal van ellátva. Olyan ásványolajat vagy méhviaszot használ, amelyet lenolajjal kevernek. Ez megvédi a vágódeszkát a nedvességtől és növeli élettartamát.
11 fénykép

Hogy megtudja, hogyan készítheti el a saját végső vágódeszkáját a bálázmaradványokból, lásd alább.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok