papagáj

Rosella papagáj: leírás, típusok, tartalmi szabályok

Rosella papagáj: leírás, típusok, tartalmi szabályok

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. leírás
 2. típusok
 3. Tartalmi irányelvek
 4. Hogyan viselkedjen a papagáj kezébe?
 5. Tenyésztési jellemzők
 6. Betegségmegelőzés
 7. Tulajdonosok véleménye

Sokan papagájokat kapnak. A háziállat esetleges problémáinak elkerülése érdekében gondosan tanulmányozni kell az egyes fajok jellemzőit. Ez magában foglalja természetesen a rosellát is.

leírás

Ez a fajta madár kiemelkedik a papagájok között a szokatlan, fényes tollazata miatt. Ez egy pikkelyes szerkezetű. A Rosella még városi parkokban is él, ami világosan mutatja, hogy ez a papagáj nehéz helyzetben van. A vadvilág hívei szándékosan születtek Rosellának. A faj népszerűsége a következőkhöz kapcsolódik:

 • a hang gyengédsége és hangossága;
 • a fütyülők és a fuvola hangjainak dallamossága;
 • a tanulás egyszerűsége;
 • külső szépség.

Ami fontos A Rosella is nagyon megnyugtató. Könnyű a vele való teljes kapcsolatfelvétel. A madár nem ír elő különleges követelményeket a tartalomra vonatkozóan. Azonban nem beszél túl jól. Még ha szigorúan betartja a speciális ajánlásokat, Rosella legfeljebb 10 szót tud tanulni.

A szokásos tartalmi tartalommal a szókincs fél. De Rosella énekhangja nagyon kellemes. A papagáj szellemi szintje lehetőséget ad arra, hogy más madarak utánzása problémamentes legyen. Néha még a természet hangjai is reprodukálódnak.

Ne feledje, hogy a rosella ritka kivételekkel agresszíven viselkedik a többi baromfi ellen.

Parrot átlagos mérete (testhossz 0,25-0,35 m). Ennek a nemzetségnek minden faja egy igen széles lépcsőfokú farokból áll, 4 tollból. A felső mandibella felülete az eredeti csúcson található. Az arcokon nagy foltok képződnek:

 • sárga;
 • kék;
 • tejfehér.

A padló meghatározásához nagyon nehéz a Rosella. A szexuális dimorfizmus nem túl kifejezett. Még nagyon tapasztalt tenyésztők néha tévesen vásárolnak azonos nemű madarat. Az egyének színe és mérete pontosan ugyanaz. Elsősorban a fej és a csőr méreteire kell figyelni (a férfiaknál nagyobbak).

A rosella kora elérheti a 15-20 évet. Mindenesetre, ha tiszteletben tartják a szokásos otthoni feltételeket. Sok szerencsével elvárható, hogy a papagáj több mint 25 éve él. Természetesen ez a várható élettartam csak jó táplálkozással biztosítható.

A rozella nagy része kékes szárnyakkal rendelkezik, fekete foltokkal borítva. Maguk a szárnyak hossza legfeljebb 0,1 m. A meglévő ornitológiai besorolás szerint 7 fajta rozellát különböztetünk meg.

A vadászatban a papagáj sokféle táplálékot táplál. Az étrend tartalmazhat:

 • gyümölcsök;
 • bogyók;
 • gabonafélék és egyéb növények;
 • mező, erdő és kert zöldek.

típusok

  A rosella sziklák közötti különbség főként a toll színe. Ezek több fő jellemzője többé-kevésbé egybeesik.

  • A halvány típus hossza 0,33 m. A hátoldal tetején egy fekete szegély borítja a sárga szegélyt. Világos sárga fej kedvezően árnyékos fehér arca. Az alsó hátoldalon, a szárny fő részén és a farok felett a toll kék (vagy kék, zöldes árnyalattal). A vörös alsónemű nagyon vonzónak tűnik.
  • A zöld rosella 0,36 m-re nőhet. A tollazat nagyon változatos, de a legtöbb esetben a madár teste a tetején barna, kék szegéllyel van körülvéve. A nyak, a mell és a korona sárga-zöld, a torka kék színű és a homlok piros.
  • A vörös (rozsdásodó) rosella 0,36 m-re nő, színe nagyon tarka. A fej és a mellkas piros színű, az arca kékes-fehér. Alulról a rosella zöld színű, fekete hátul, kék szárnyakkal és fehérzöld farokkal.
  • A fekete fejű rozellát fekete és sárga toll jellemzi:
   1. felső hátsó;
   2. vállak;
   3. hátulról.

   A fekete fejen jól láthatóak a kék szegélyű fehér arcok.

   • A sárgás rosella a legkisebb. Ő elismerte a csodálatos tollazatát.
   • Pale Rosella leginkább északkeleti Ausztráliában lakik. Ennek a fajnak az állatállománya meglehetősen nagy Queenslandban és Új-Dél-Walesben, számos személy található Tasmaniában. A Red Rosella megtalálható Ausztrália déli és keleti részén, a szomszédos szigeteken. Sárgás fajok elsajátították ugyanazokat a régiókat.
   • Egy feketefejű papagáj látható Ausztrália északi partján. Számukra optimális körülmények jöttek létre (szavanna, ahol magokat lehet enni). A madarak gyakran látogatják a napraforgó és a kukorica mezőket, növényi ültetvényeken is takarmányozhatnak. Egy sápadt fejű papagáj együtt ilyen táplálékkal is elpusztíthatja a kis rovarokat.

   A fészkek építéséhez a Rosella fa üregeket, üres területeket és más menedéket használ.

   • A rosella három alfajra oszlik, amely Tasmaniában és Ausztrália délkeleti részén található. A madár mérete viszonylag kicsi (hossza nem haladja meg a 0,32 m-t, szárny - 0,11 m). A madarat megkülönbözteti a kecses tollazat. A hátsó felső tollak fekete, de mindegyiknek sárga-zöld szegélye van. Ugyanaz a sárga-zöld szín jellemző a hátsó rész egészére. Élénk piros nyak és mellkas nagyon vonzó.

   A hason és a farok fölött a tollak világos zöld tónusúak. A szárnyak lila-kék tónusúak, fekete foltokkal hígítva. A kormánytoll kék színű, a csúcsai kissé könnyebbek, mint a fő rész.

   • Motley papagáj kolonizálja a terep nyitott területeit. Számára a vadon élő és mesterségesen termesztett növények tipikus élelmiszer-magjai. Ugyanakkor a madár a gyomokkal és a káros rovarokkal harcol. Fészkelhet:
    1. üregek nagy ágak;
    2. kihalt nyúl lyukak;
    3. más madarak fészkei;
    4. kényelmes helyek egy póluson vagy sövényen.

   Nagyon egyszerű az, hogy otthon vagy zoológiai sarkon tartsák a csajokat. A papagáj hamarosan hozzászokik az emberekhez, és nem túl hangosan sír. Azonban más madárfajok felé való agresszió valószínű.

    • A rubin kinézetét kecses színének nevezték el. A tollak sárgás foltokkal rendelkeznek. Egy ilyen rosella nagyon jól elsajátította az emberi beszéd utánzását. A várható élettartam elérheti a 30 évet.
    • A Pink Rosella-t valójában nem találták a természetben.. Mindenesetre tudományos forrásokban semmit sem említenek.

    Mindenesetre, mindenféle rosella általában csak Ausztráliába hasonló körülmények között létezhet.

    Tartalmi irányelvek

    A Rosella gondozása nyilvánvalóan nehezebb, mint először. Egy ilyen papagáj más rendetlen. Ennek gondatlan kezelése helyrehozhatatlan mentális kárt okozhat.

    Kategorikusan elfogadhatatlan, hogy elkapja a rosella kezét. Általában speciális puha hálókat használnak erre a célra. Egy másik módja az, hogy az ételt a fősejtről egy hordtáskára vigye.

    Már otthon is el kell távolítania a sügéret a hordozóról, majd a hordozót a nyitott nyitott ketrecbe kell mozgatni. A madár maga fog repülni. Az is fontos, hogy milyen lesz ez a cella.A vadon élő Rosella szereti az egyik ágról a másikra repülni, így otthonában maximális helyre van szüksége.

    Kívánatos, hogy a sejten belül legyen több pólus. Már az ausztrál papagájnak is nagyon kedves korában aktívan kell repülnie. Folyamatosan tartva őt, a tulajdonosok csak növelik a betegség valószínűségét.

    Az egyetlen elfogadható burkolat a száraz homok vagy a közelmúltban fűrészpor. Szükséges a töltőanyagok cseréje a lehető leggyakrabban.

    Rosella különbözik más papagájoktól nem tolerálja a magas páratartalmat. A cellákat száraz helyiségekben helyezik el, amelyeket nem fúj a huzat. A legjobb az egészben, ha a szoba légkondicionált, 60% -os páratartalomra van beállítva. Rosella csak szereti, ha tiszta vízben úszik. A tartálynak folyamatosan kell állnia a ketrecben.

    A papagájok gondozásáról, beleértve az ételt is, nem lehet figyelmen kívül hagyni a jellemző jellegzetességüket - konzervativizmust. Mind a drámai változás a helyszínen, mind az élelmiszerek változásai nagy kárt okozhatnak a madárnak. A Rosella rendkívül rosszul zajlik, különösen zene. A családban, ahol állandóan botrányos, a papagáj kényelmetlenül érzi magát. Nem kívánatos elindítani, és a zajos ünnepek szerelmeseit.

    Szükséges, hogy csak friss termékeket tápláljon. Ehhez:

    • zöldségek;
    • gyümölcsök;
    • gabonakeverékek közepes méretű papagájokhoz.

     Rosella szívesen eszik banánt. De csak akkor, ha először hozzászoktak az ilyen ételekhez. A madár többi részéből makacsul megfordul a csőr. Rosella zöldeket eszik. A zöld salátával, nedves levelekkel, nem csak a kisállatát takarmányozhatja, hanem vizet is adhat neki.

     A vad, rosella zsákmány a férgek, rovarok és különböző lárvák. Nincs szükség arra, hogy ilyen élelmiszereket kapjanak fogságban. Ezenkívül lehetetlen a madarak számára szükséges fajokat beszerezni hazánkban. Egy jó helyettesítő a főtt tojás és az alacsony zsírtartalmú túró. Ne kísérletezzen az élelmiszer többi részével.

     Hogyan viselkedjen a papagáj kezébe?

     Ahhoz, hogy Rosellát megtanítsák, a papagáj a kézen ülve teljesen lehetséges. A legfontosabb az, hogy figyelembe vegyük e madarak természetes konzervativizmusát, és ne erőltessük a folyamatot. Körülbelül egy hónapot fognak költeni a ház elsajátítására. Ezt minden reggel kövessük, óvatosan közelítsük a ketrechez és kezdjük el a táplálást. Sok napot kell töltenünk minden nap rosella-val, különben nem fogják megszokni.

     Általában 1-2 hónap múlva nyugodt, félelmetes illeszkedés érhető el a vállakon. Ugyanakkor meg kell bízni a madarat. Ha fel akar repülni a válláról, és a ház körül pislog, hadd tegye meg.

     A hirtelen mozgások és még csak a hang emelése is elfogadhatatlan. Ők csak megrémítik Rosellát.

     Tenyésztési jellemzők

     Tavasszal 0,25 x 0,25 x 0,4 m beágyazott ház épül madaraknak. A tőzeg és a fűrészpor belsejében elalszik. Ez az inkubáció legkedvezőbb alapja. Fontos: a madarak maguk építhetnek egy fészket. Az anyag lenne egy ilyen konstrukció számára.

     A papagájok tenyésztésének szabályozása szándékosan megfosztja őket a fészek építésének képességétől. De még az alapvető szabályok szigorú betartása mellett sem várhat a csibék megjelenésére. Haláluk fő okai a következők:

     • oxigénhiány;
     • alacsony páratartalom;
     • héjfelület eltömődése.

      Rosella elhagyja a fészket, miközben csak étkezés közben inkubál. Élelmiszert és vizet kell közelíteni a madárhoz. A keltető csirkék vakok, de már vastag bolyhosak. Az etetés valójában a tulajdonosokra esik. A Rosella csak egy hónapig képes önállóan enni.

      A levegő hőmérsékletét a rosella tartalmával 20-25 fok körül kell tartani. Szüksége van a friss levegő folyamatos áramlására. A könnyű napnak legalább 18 órának kell lennie. Télen a fény hiánya mesterségesen kompenzálódik.

      Fontos: hogy a madárnak lehetősége legyen repülni a lakást körül, minden lezárást le kell zárni a repülés megszüntetése érdekében.

      Betegségmegelőzés

      A test egészének ellenállása és különösen az immunitás ellenére a rosella még mindig fáj. A fő veszély a stressz. Ha egy madárnak volt kitéve, akkor a mikroorganizmusok patogén tulajdonságainak megnyilvánulásának veszélye nagyon nagy. Ha a stressz miatt sérüléseket kapnak, a kezelés elvileg nem lehetséges. Az egyetlen módja a harcnak az optimális béke fenntartása.

      Lehetséges kizárni a légúti mycoplasmosis fertőzését, ha:

      • szisztematikusan tisztítsa meg a ketrecet;
      • csak tiszta vizet adjon;
      • vigyázzon a takarmány minőségére;
      • rendszeresen feldolgozzuk a cellát mészhéjjal.

      Az európai országokból szállított Rosella gyakran fertőzött a cirkovírussal. Az EU-ban az állatok behozatalakor az állat-egészségügyi ellenőrzés sokkal szigorúbb, ezért rendszeresen „nem ártalmatlanítanak” az országunkban. A betegség miatt a madár tollazata zavart, a csőr alakja torzul Rosszabb, az immunitás és a tollas idegszövet is érintett.

      Ha megvásárolja, gondosan meg kell találnia a rosella származási országát. Hasznos megkérdezni és egészségügyi kísérő dokumentumokat. Csökkentheti a fertőzés kockázatát, ha:

      • óvatosan távolítsa el a mérlegeket és az ürülékeket;
      • csak bizonyítottan jó minőségű élelmiszert adjon;
      • a beteg és az egészséges madarak érintkezésének megakadályozása.

       Mivel a Rosella kíváncsi és nagyon mobil, komolyan sérülhet. Nincs mód a sérülések megelőzésére. A segítséget csak ornitológus-állatorvos nyújthatja. Az avitaminosis és a parazita betegségek megelőzésére szolgáló módszerek ugyanazok, mint más papagájok. Erősen ajánlott az állatorvosi vizsgálatok időszakos lefolytatása.

       A párásítók és ionizátorok révén a madár létezésének normál feltételeinek fenntartása lehetséges. A rozella papagájok testének megerősítése hagyományos vitaminkészítményekkel. Tartsa őket hűtőszekrényben. A kezelés időben történő megkezdéséhez szoros figyelemmel kell kísérni a rosella változó viselkedését.

       A mérgezés megakadályozásához a papagájokat eltávolítani kell a szobából bármilyen színnel és fertőtlenítéssel, fertőtlenítéssel, javítás és tisztítás során mérgező anyagok használatával. A Rosella-t különböző otthoni és kerti növények mérgezhetik. Ezért meg kell tartanunk a papagájt minden olyan növényzettől, amely nem szándékosan biztonságos erre a fajra.

       A legnagyobb veszélyt a tiszafa, a dope, az akác és az „arany eső” képviseli.

       A vadon termő dope, henbane, nightshade, belladonna és Voronets szintén mérgező. A szobakultúrákból érdemes vigyázni:

       • leander;
       • télizöld;
       • varjú szeme;
       • bármilyen típusú dieffenbachia.

        Tulajdonosok véleménye

        Annak ellenére, hogy a rosella gondoskodik, a papagáj valódi dekoráció lehet bármely otthon számára. Ezt figyelembe kell venni még a sokéves karbantartás mellett is, a madár a kézikönyv végéig nem lesz. A külvilággal való kapcsolatok inkább fájdalmasak. Ha a madár idegen, ismeretlen hangot hall, megpróbálja meggondolni a hangszórót, és a fejét körülfordítja. Vannak, akik azt mondják, hogy a háztartás tagjai atipikus ruhákban is megjelennek, és Rosella elpusztul, és várja a szokatlan helyzet következményeit.

        Nem fog túl gyakran énekelni, leginkább akkor, ha senki más nincs a szobában. A feszült sikolyok zökkenőmentesen jelennek meg a dallamos énektől.

        Fontos: ez a fajta papagáj minden. Ezt figyelembe kell venni a ketrecek és a játékok kiválasztásakor. Néha a rosella több napig „foglalkozik” egy megtorló objektummal, amíg meg nem harap.

        Lásd a következő videót a rosella papagáj megszelídítéséről.

        Írj egy megjegyzést
        Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

        divat

        szépség

        kapcsolatok