cserépedény

Armuda: hogyan kell nézni és hogyan kell használni őket?

Armuda: hogyan kell nézni és hogyan kell használni őket?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
  1. Mi az?
  2. Megjelenés története
  3. Jellemzők és előnyök
  4. Hogyan kell használni?

A keleti nemzetek tea-szertartása mindig különleges volt. A rituálé még mindig a régi nemzeti hagyományokkal összhangban történik. Törökországban és Azerbajdzsánban a nap egy csésze teával kezdődik, és a nap folyamán többször iszik egy italt, minden étkezést befejeznek. Természetesen a teafogyasztás fő szerepe játszódik üveg csészék - páncélok, kulturális örökség, amelyet az Oszmán Birodalom hagyott.

A keleti országokat látogató minden turista biztosan megkóstolja az azerbajdzsáni kristályüvegek teát. Cikkünkben megvizsgáljuk, hogy milyen fegyverek vannak, leírják a megjelenésükhöz kapcsolódó legendát, valamint a tea-szertartás törökországi végrehajtásának szabályait.

Mi az?

Armuda egy speciális konténer a kristály tea számára, amely Törökországban, Iránban és Azerbajdzsánban elterjedt. Az utóbbi években, a turisták ezen országokba történő áramlásának növekedésével Oroszországban népszerűvé váltak a csészék. Ez teljesen természetes, mert különleges formájuk hozzájárul a hosszabb hővisszatartáshoz, és az átlátszóság lehetővé teszi az üveg teljességének megismerését, ezért még hosszú beszélgetésekkel sem lehet aggódni, hogy az ital lehűl.

Az azerbajdzsáni nyelvből a „armud” szót „körte” -ként fordítják le, a török ​​nyelven ennek a gyümölcsnek a neve „armut”. Sokan úgy vélik, hogy ezek a poharak pontosan a körte alakja miatt kapták a nevüket. Egy másik lehetőség az, hogy a csészék a tea egy tulipán formájúak, ami szimbolizálja a keleti lakosok szeretetét, odaadását és gyengédségét. Sokak számára az armoude képe egy női alakra hasonlít, vékony derékkal, lekerekített csípővel és gyönyörű mellekkel.

Törökország és Irán lakói maguk is hívják a hadsereg teáscsészét.

A hagyományos azerbajdzsáni csészéket fogantyú nélkül értékesítik, azonban a boltokban megtalálható egy olyan modell, amely a turisták számára tervezett tulajdonosokkal rendelkezik - a helyiek nem használják őket.

A forró italt a páncélzatban egy speciális vízforralóból öntik, majdnem azonnal inni is lehet, anélkül, hogy az égés veszélye lenne. Az a tény, hogy a készülék felfelé nyíló formája lehetővé teszi a folyadék felső részének gyorsabb hűtését. A teát nem öntik a szélére, szokás, hogy néhány centimétert hagyni annak érdekében, hogy kényelmesebb legyen a vendég számára, hogy egy csésze és egy kis italt vegyen. Néhány terméknek van egy vékony szegélye, amely jelzi azt a határt, amelyhez a folyadékot ki kell tölteni.

A mindennapi életben az azerbajdzsáni lakosok használják egyszerű üveg armoudesVannak azonban különleges és ünnepi termékek, amelyek minden családban megtalálhatók. Azt is kapják, amikor a vendégek jönnek. A keleti bazárban nagyon szép, porcelánból vagy fajanszból készült páncél található kézzel festett és arany vagy ezüst díszítéssel.

A gazdag emberek számára luxus modelleket kínálnak valódi aranyból vagy ezüstből. Nagyszerű alternatívája az üvegnek kristály gyönyörű mintákkal. A szemüveg térfogata meglehetősen kicsi - 100 ml, ez elég ahhoz, hogy ideje egy italt inni a beszélgetések során, majd még többet. Néha egy tea-szertartás alatt a törökök 15 adag forró teát fogyaszthatnak.

A fegyverhiány ellenére csésze tartó a kezében nagyon kényelmes. Finoman illeszkednek az ujjai közé, és nem csúsznak ki belőlük. A hőálló üveg sűrített aljával megakadályozza az égés és a tea gyors lehűtését.

A teáskészleteket két vagy több embernek adják el, egy tálcát, egy vízforralót a sörfőzéshez és a pohár csészealjakkal.A fogantyúkkal ellátott armlets egy kis üvegcsésze közepére szűkültek. A fogantyú bárhol elhelyezhető a tetején vagy alján, és néha még a szűkület területén is.

Az európai országokban sokan kezdték használni ezeket a csészéket kávéra, kiderült, hogy a miniatűr karakterük miatt kényelmesek a klasszikus eszpresszóhoz. A keleti lakosok azonban elfogadhatatlannak és sértőnek tartják ezeket az akciókat.

Azerbajdzsánban a fogantyút egy csésze tartóval cseréljük ki. Nikkel ezüstből, bronzból vagy ezüstből készülnek. Miközben maga a pohár forró, megtarthatja azt a pohártartóban, de a fő dolog nem az, hogy véletlenül megfordítsa. Ezeknek a termékeknek a kialakítása alapvetően minimalista, azonban az üvegnek magába foglaló fogantyúval rendelkeznek a térfogatmérő eszközök is.

Ajándékként luxuskészleteket találhat gravírozással, mintázattal és akár drágakövekkel.

Megjelenés története

Sok évszázaddal ezelőtt, az Oszmán Birodalom idején, szokás volt, hogy teát iszik a fegyverekből. A csészék körte alakja lehetővé tette az ital optimális hőmérsékletének hosszú ideig tartását, nem volt sem meleg, sem hideg. A birodalom szétesett, és a hagyományok megmaradtak. A Közel-Kelet minden népe úgy véli, hogy a fegyverek először megjelentek a régiójukban, majd elterjedtek az egész területen, de senki nem tud pontos választ adni erre a kérdésre. Ezért különböző forrásokban a szemüveget néha töröknek vagy azerbajdzsáninek hívják.

A turistáknak egy szép történetet kaptak, amely a szűkített termékek megjelenéséhez kapcsolódik. Az ősi időkben a tea részeg volt a szokásos üvegcsészékből. Egyszer, a következő ünnep alatt a fülébe suttogta a padishát, hogy a felesége hitetlennek tartotta Felségét. A dühös szultán elrendelte a felesége végrehajtását, de először úgy döntött, hogy a szégyentelen szemébe néz. Látva a csalót, a férfi olyan szorosan összenyomta a poharat a kezében, hogy keskenyen összeszűkült és kezdett hasonlítani egy vékony derékú női alakra. Azonban a padishah haragja nem tartott sokáig: látta szeretettje gyönyörű szemét, megbocsátotta neki és békében szabadította fel. De az érzelmek tükröződtek az üvegben.

Később bemutatta a feleségének együtt egy csokor tulipán - a szeretet jelképét. Így a szultán azt akarta, hogy a házastársa mindig emlékezzen arra, hogy milyen erős az érzése. Az Iránt és Törökországot látogató turisták minden bizonnyal megpróbálnak forró italt a fegyverekből, és gyakran próbálják teljes mértékben reprodukálni a hagyományos szertartást. Miután megpróbálta a teát üvegből szűkíteni, egyszer nem akarsz visszatérni a szokásosakhoz.

Jellemzők és előnyök

A termékek számos előnye sok nyugati országban népszerűvé tette őket. A hadsereg fő jellemzője természetesen az alakja és a sűrűsödött alja, amely nem teszi lehetővé a tea lehűlését, míg a felső meghosszabbított rész gyorsan lehűl. Mindkét hőmérséklet közepén egyesül, és ideális ital fogyasztásra szolgál.

Ha lelkes teás ital vagy, és minden nap elkezdheti ezt a nemes italt, akkor feltétlenül kapjon egy hagyományos azerbajdzsáni szettet, amely igazi élvezetet biztosít a forró teát inni. A csészék nagy előnye a kényelem: nem húzódnak ki a kezéből, és a hőálló üveg lehetővé teszi, hogy a hőmérsékletet tartsa, és ne égesse meg a kezét, még akkor sem, ha a gőz emelkedik a folyadékból.

A teáskészletek hihetetlen szépséggel rendelkeznek. Még a leggyakoribb üvegből vagy kristályból készült termékek is szokatlanok és kellemesek a szem számára, mit mondhatunk a nemesfémből készült luxusfestékekről vagy modellekről.

Sokan török ​​termékeket vásárolnak nemcsak a rendeltetésükre, hanem a belsőépítészetre is.

A török ​​tea az egész család csodálatos hagyománya lehet.Ez egy felejthetetlen idő, amikor a gyerekek és a felnőttek összegyűlnek az asztal körül, és kényeztetik magukat egy illatos itallal, valami édes, megengedhetik maguknak a hosszú beszélgetéseket, mert az ital nem hűl. A török ​​csészék másik fontos előnye a gyártási higiénikus anyag. Ez nem csak 100% környezetbarát, de nem reagál a folyadékkal, teljesen megváltoztatja a tea ízét.

Ha az egyik keleti országban találja magát, habozás nélkül vásárolhat ajándékba a barátok és a hozzátartozók számára gyönyörű teáskészleteket, amelyek nemcsak ünnepnapokon, hanem minden nap örömmel fogadják őket, miközben egy hangulatos hangulatot teremtenek keleti jegyzetekkel. Ezzel az ajándékkal különösen elégedett lesz a nemes ital szerelmesei, akik elkészítik a saját főzésüket, és nem vásárolnak teászsákokat. Győződjön meg róla, hogy termékeket vásárol magának.

Hogyan kell használni?

A török ​​tea-szertartás lefolytatásához bizonyos szabályokat kell követnie. Általában egy ital elkészítéséhez hosszú levél tea használatos, nagyon ritkán zöld tea.

A teát lassan iszik, kortyolgatva kortyolgat, az egész eljárás több mint negyven percet vesz igénybe. Sörfőző levelek több szakaszban. Először is, a vízforraló forró vízzel történik, hogy felmelegedjen, majd a leveles teát a megfelelő mennyiségbe tesszük, és forró vízzel öntjük középre. Ezután a vízforralót fedővel kell fedni, és egy speciális törülközőbe kell csomagolni, hogy a hő ne jöjjön ki. Hagyja, hogy a tea 4 percig álljon, majd töltse fel több vizet a készülék feltöltésével. Várjon még 5 percet, és szolgálja a vendégeket.

A tea az asztalnál a legelismertebb személytől kezdve palackozódik, ez általában a legrégebbi. Aztán megtiszteltetésre került, és a többiek. Az italt általában csészealjakkal szolgálják fel, néha, ha a vendég nyugatról érkezett, a kényelem érdekében egy fogantyúval ellátott poháralátétben.

A cukorkockákat egy nyitott edényben szolgálják fel, és mindegyik a szükséges mennyiséget veszi igénybe. Keleten az édes egy kis cukorral eszik: először egy darabot egy itallal mártunk, majd kicsit le, majd lemosni. Ebben az esetben kívánatos, hogy a csészealjakat a kezükben tartsák. Biztosan külön tálakban mézet, lekvárt, szárított gyümölcsöket és hagyományos török ​​delikátot szolgálnak fel - török ​​delight.

Sokan nem tudják, miért fogyasztják Törökországban a cukrot, amikor fogyasztják, egy másik történelmi tény is kapcsolódik ehhez a hagyományhoz. Korábban a padishahokat összeesküvők vették körül, akik meg akarták ölni. Vannak, akik megpróbálták mérgét adni az ételben vagy italban. Különösen okos csöpögött a méreg a cukorra, így a kockák elkezdtek bemenni az italba, hogy megnézzék a reakciót. Ha a szemek sziszegni kezdtek, megváltoztatják az árnyalatot, vagy az alján telepedtek le, azt jelenti, hogy dolgoztak rajtuk. A tea levelei néha kettős vízforralót használnak, melyeket a tűzhelyre melegítenek.

A teafogyasztás folyamatában néhány pontot is figyelembe kell venni. Először is Emlékeztetni kell arra, hogy a keleti emberek nagyban tisztelik a véneket, így az első szó az asztalnál a házigazda vagy a legrégebbi. Mindegyik ül a kanapékon vagy a szőnyegen, puha párnával. Az átlátszó edények lehetővé teszik a tulajdonos számára, hogy megértsék, hogy itt az ideje az ital feltöltésére. A vendégek úgy döntöttek, hogy teát adnak hozzá, amíg maguk nem hajlandók.

Ha meghívást kapnak egy tea-szertartásra, azt jelenti, hogy tiszteletben tartják és elfogadják.

A következő videóban egy tea-szertartást talál az Azerbajdzsánban.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok