cserépedény

Minden a cseh porcelánról

Minden a cseh porcelánról

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
  1. Egy kis történelem
  2. Előnyök és hátrányok
  3. Ételek fajtái
  4. tárgyak
  5. szín
  6. A gyártók áttekintése
  7. Hogyan válasszuk ki?
  8. Gondozási funkciók

A cseh porcelán megérdemelten ismert a világ minden tájáról, és különösen szereti az orosz nép. Azonban annak érdekében, hogy a vásárlás idején hamisítvány ne kerüljön, fontos megérteni az ilyen ételek jellemzőit, és tudni, hogy ki gyártja őket.

Egy kis történelem

A cseh porcelán története a XVIII. Század végén kezdődik, pontosabban a század 90-es években. A csehszlovák porcelán első példányát Karlovy Vary közelében mutatták be, ahol röviddel ezt megelőzően egy kaolin vagy fehér agyag betétet fedeztek fel. Mivel a porcelángyártáshoz szükséges főbb nyersanyagok jó minőségűnek bizonyultak, a régió gyorsan lett az ilyen típusú konyhai eszközök gyártásának központi központja a Cseh Köztársaságban. Sőt, maga a cseh agyagot más porcelángyártással foglalkozó országokba szállították.

Mivel abban az időben ez a terület a németek irányítása alatt állt, nem meglepő, hogy a német gyártási technológiát választották. Ezen kívül A cseh porcelángyártásért felelős gyárak többsége német iparos volt. A cseh edények ára azonban még mindig alacsonyabb volt, ugyanolyan minőségben, mint az angol vagy a német porcelán. Valójában a cseh porcelán népszerűségének titka a két ország előnyeinek kombinációja volt. Cseh oldalról jó minőségű és megbízható forrásanyag volt, és német oldalról időigényes recept volt az ételek elkészítésére, a kézművesek tapasztalatára és az elegáns festészet technikájának elsajátítására.

Előnyök és hátrányok

A Cseh Köztársaság konyhai edényei számos jelentős előnnyel rendelkeznek, ami világossá teszi annak népszerűségét. A termékek nagy szilárdsággal rendelkeznek, és működés közben nem kell aggódnia a zsetonok miatt - valószínűleg nem fognak megjelenni. A kiváló minőségű máz nem fél a mikrohullámú sugárzástól, lehetővé teszi, hogy mosogatógépben mosson termékeket, valamint magas hőmérsékleten használja őket. Az evőeszközök hatása nem okoz foltokat a lemezek felületén, ami szintén plusz. Bár a cseh porcelán ára nem nevezhető kicsinek, lényegesen alacsonyabb, mint a német vagy angol példányok esetében.

A hátránya a tervezés, amelyet nem minden vásárló szeret. Néhány durvaság és monoton telkek gyakran az ilyen típusú edények hátrányai. A cseh porcelán ára inkább a középső szegmensre vonatkozik. Például egy Leander torta simítót vásárolnak ezer rubelért, és egy ugyanazon cég hat személyének egy táblázata körülbelül 23 ezer rubelt fog fizetni.

Ételek fajtái

A cseh porcelánt leggyakrabban teáskészletek vagy asztali készletek formájában vásárolják meg, kombinálva a maximális számú tárgyat, és nem csak a tányérokat és csészéket csészékkel. Például egy 6 fős teáskészlet 15 darabból állhat, köztük egy teáskanna, egy cukor tál, egy tejkancsó és egy csészealj csészével. A tipikus 6 fős asztal 24 darabból áll. Ebben az esetben hat esetben különböző lemezeket mutatnak be: mély, sekély és desszert. Ezen kívül a csomag egy ovális edényt, egy kerek edényt, egy pár saláta tálat, egy sószórót és egy kerek szósszalepet egy állványon. A cseh porcelánnal kapcsolatos szokatlan ételek közül említést kell tenni egy kenyérdobozból, egy csontból készült tálból, egy vajas edényből, egy fűszerkészletből, egy tartályból olaj, citromfű, szalvéta gyűrűk és sok más.

tárgyak

A különböző gyárak által előállított cseh porcelán ugyanazokat a közös tárgyakat használja. Például, gyakran a lemezeken van egy mező virág, vagy inkább a hagymához hasonló növényi elem variációja. A virágokat leggyakrabban hagyományos kék árnyalattal festik. Ugyanígy népszerűek a bibliai jelenetek és vázlatok, amelyeket a reneszánsz stílus ihlette. Mindegyik "Madonna" néven egyesül.

A rózsaszín rózsa porcelán arany levelekkel és virágokkal díszített. A világ minden tájáról érkező turisták cseh libákkal hoznak otthoni bögréket és tányérokat, amelyeket kék íjakkal díszítettek és párban rendeztek.

Nem szabad elfelejtenünk a "zöld vadászatot" - a népszerű időtöltések különböző telkjeit.

szín

A cseh porcelán technológia lényege, hogy maga a keverék kellemes rózsaszínű. Ha megnézi a termék töredékeit, akkor belülről is rózsaszín árnyalatot talál. Ez egyébként lehetővé teszi a cseh porcelán megkülönböztetését a szokásos angol, német és francia nyelvektől, ami fehér lesz a szünetekben. Az európai gyártók további színezett mázzal alkalmazzák a termékeik színét. A leggyakrabban a cseh porcelán tejszerűen néz ki.

A gyártók áttekintése

A cseh porcelángyártók világszerte jól ismertek, mivel sok éve működnek, és garantálják a termék minőségét. Klasterec-Thun üzem2009 óta működik a Cseh Köztársaságban. Gyártás magában foglalja az otthoni, éttermi és egyéb vendéglátóipari létesítmények porcelánját. Korábban a cég Thun márkanév alatt működött, amely 1794-ben kezdte meg munkáját. Az idő egyik népszerű műve volt Porcelán "Tunsky" szolgáltatása Bécsi Birodalmi Bíróság számára.

Egyéb híres Thun alkotások is "Nicole", "Clea", "Constance" és "Opal". Jelenleg a gyártó egyre inkább módosítja a klasszikus kialakítást a modern trendek javára, például az avantgárd megjegyzéseket hozza. Különleges gyermekszolgáltatások is népszerűek.

Thun nicole
Thun Opal

Leander porcelán Először 1907-ben gyártották Karlovy Varyban. A második világháború végén a vállalat az állam védelme alatt állt, és a növényi ételeket nemzetközi vásárokon mutatták be. Jelenleg a cég többféle ételvonalat gyárt: általános használatra, szállodák és éttermek, valamint kézzel festett luxuscikkek. A márka legnépszerűbb szolgáltatásai közé tartozik a Windsor, a Sonata, a Sabina és a Victoria. Itt a cseh porcelán - libák egyik leghíresebb formatervezése.

Concordia Lesov gyár 1888-ban alakult. Fő szakterülete az volt porcelán bernadotte. Az alkalmazott technológia jellegzetessége a kis mélynyomás, nagyon tiszta és tiszta. A termékek fehér vagy elefántcsontból készülnek. A Bernadotte-t különböző változatokban mutatjuk be: a gyümölcslemezektől a szalvétatartókig és a sütemények spatuláihoz. A vásárlók megtalálhatják és ragadják meg, és hamutartók, valamint különböző alkatrészeket a lakberendezéshez.

Leander
Concordia lesov

Haas Czjzek gyári márka 1792-ben alakult, ezért az egyik legrégebbi. A cég termékei egy sor edényt szolgálnak fel az asztalhoz, díszlécekkel díszítve. A leghíresebb márka tekinthető "Simon" halmaza. A kézi festésen kívül a tárgyakat savas gravírozással és más technológiákkal díszítik. A konyhai eszközök kiváló minőségűek és tartósak, mosogatógépben moshatók és mikrohullámú sütőbe helyezhetők. Végül nem lehet megemlíteni az ételeket márka Bohemia Porcelain - az egyik legrégebbi cseh vállalat.

Haas czjzek
Bohémia porcelán

Hogyan válasszuk ki?

Csehszlovákiában készült porcelán kiválasztásakor fontos, hogy gondosan mérlegelje és érintse meg a kiválasztott termékeket. Ez a porcelán kellemes tapintású, mivel teljesen sima, hézagok és hornyok nélkül. Ha például egy fényes fényforrást használó pohárat vizsgál, akkor kiderül, hogy kissé áttetsző. Az ételek hátsó részén mindig megtalálható egyfajta márka - egy lövés, amely a tüzelés után maradt. Néha több pont maradt mellette, amelyek a tűkből maradnak, amelyeken az edények lógtak.

Állandó helyzetben az edények nem lengnek, de folyamatosan megjelennek. Abban az esetben, ha egy porcelántermék egy bizonyos üzem terméke, az utóbbi emblémáját a máz alá helyezzük, és minden termékre kivétel nélkül. Más rajzokat nagyon óvatosan és egyenletesen rajzolunk, zseton nélkül. Általában érdemes megjegyezni, hogy a valódi cseh porcelán nem túl olcsó, de az alacsonyabb árú hamisítványok bővelkednek.

Míg a boltban van, biztosan ellenőrizze a vásárolt terméket, különösen, ha ajándékként vásárolják.

Gondozási funkciók

A cseh porcelánt nem ajánlatos hagyományos mosogatószerekkel mosni, mivel a legtöbb esetben a durva csiszolóanyag-részecskék hátrányosan befolyásolják a felszíni állapotot - megrepedt és elveszíti eredeti színét. Sokkal jobb, ha külön szappanot és egy kis melegített vizet használunk külön tartályban. Az edények állapotát az áramlási szelepből érkező nyomás alatti víz és az egyes minták áztatása hátrányosan befolyásolja.

A mosás befejezése után a csészéket és a lemezt azonnal le kell törölni egy puha ronggyal vagy ronggyal a csíkok elkerülése érdekében.

A cseh porcelán optimális tárolása üvegezett ablakokban történik, védve a portól és a nedvességtől.

Megtudhatja, hogyan készül a cseh porcelán az alábbi videó segítségével.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok