cserépedény

Porcelán: mi az, ami készült, milyen történelem, típusok és felhasználások

Porcelán: mi az, ami készült, milyen történelem, típusok és felhasználások

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Mi az a porcelán?
 2. Egy kis történelem
 3. Előnyök és hátrányok
 4. Típusok és tulajdonságaik
 5. Festési lehetőségek
 6. A gyártók áttekintése
 7. Hogyan lehet megkülönböztetni a hamisítványokat?
 8. Alkalmazás funkciók
 9. Gondozási szabályok
 10. Érdekes tények

A porcelán egy nagyon ősi anyag, de ma már népszerű és kereslet a világ számos iparágában.

Mi az a porcelán?

Ez az anyag a kerámia egyik fajtája. A termékek ilyen nyersanyagokból készülnek a fehér agyag - kaolin magas hőmérsékletű feldolgozásával, beleértve a további összetevőket is, mint például a földpát, kvarc, égett csont. A pörkölés tömege lehetővé teszi, hogy a késztermék vízlepergető tulajdonságokkal, vonzó színnel - fehér vagy krémmel legyen ellátva. Ezenkívül a porcelán nem porózus lesz, és a jellegzetes csengetés az ételek és a díszítőanyagok előállítására szolgáló anyagból ered.

A kaolin tiszta agyag, amely a földpát elpusztításakor keletkezik. A feldolgozás előtt a kínai kő porszerű állapotba kerül, majd a keveréket hőkezeljük +1200 és +1500 fok között. A pörkölés eredményeként a kínai kő megváltoztatja konzisztenciáját, biztosítékokat, és nem porózus üvegt alkot. A kaolin kiemelkedik a hőállóságtól, így megtartja eredeti alakját. A porcelán létrehozásának folyamata teljesnek tekinthető, miután ezeket az anyagokat egy munkatömegbe egyesítette.

Egy kis történelem

A legtöbb forrás azt jelzi, hogy Kína a kínai születési hely. Ennek a nyersanyagnak a megjelenése a VI-VIII. e. Sok éven át titokban tartották az anyag összetételét és összetételét, ott született érdekes díszítési technikák, köztük a „rizs porcelán”. Közép-Ázsiában a 9. század körül a porcelántermékek jelentek meg, 7 évszázad után a japán mesterek ismertté tették az egyedi nyersanyagok gyártási technológiáját, és később porcelángyártás kezdődött Európában.

Kínai porcelán
Japán porcelán

Az orosz porcelán létrehozásának története a 18. századig nyúlik vissza, de kezdetben az ilyen anyag technikai tulajdonságaiban hasonló volt a fajanszhoz. A cári Oroszországban a porcelángyártásnak két iránya volt: ezekben a napokban működő manufaktúrák működtek, és ebből a nyersanyagból származó termékek előállítása a királyi dinasztia felügyelete alatt jött létre.

A leghíresebb létesítmények közül, amelyek még mindig működnek, az Császári porcelángyárahol eredetileg kisméretű tárgyak készültek, mint például a teáskészletek, a nyuszi dobozok és a császárnő gombjai. A szovjet hatalom megjelenésével a magángyárak nacionalizálódtak, sok gyártási technika elveszett.

Az 1930-as években a mesterek erőfeszítéseinek köszönhetően helyreállították a kiváló minőségű alapanyagok feltalálásával kapcsolatos néhány alapelvet, és a porcelántermékek festésével kapcsolatos művészi szempontok is javultak.

Ami a porcelán történetének európai trendjét illeti, az első mesterek, akik ezt az anyagot próbálták létrehozni, az olaszok voltak. Ebben az esetben a brit, francia és németek is megpróbálták sikerrel járni. Ahhoz azonban, hogy egy ilyen eredményt elérhessünk, mint a kínai, azok messze nem sikerült.

Az európai porcelán első mintái inkább az üveghez hasonlítottak.Ebben az irányban igazi áttörés történt Németországban, ahol Bettger fiatal nővér és a fizikus Walter von Chirnhaus nagy mennyiségű fehér agyagot fedezett fel, amelyek plaszticitása miatt radikálisan különbözött a többi ásványtól.

1710-ben megnyitották a nyersanyagok előállítására szolgáló műhelyt, de az anyagot sokkal később, hosszú és kemény munka után találták fel, ami később a Meissen porcelán nemzetközi elismerését eredményezte.

Előnyök és hátrányok

Napjainkban a porcelán sok különböző termékből készül. Mindegyik esetben az anyag összetétele változhat, amelynek fényében a nyersanyagok bizonyos jellemzői előtérbe kerülnek. Általában a porcelán következő pozitív tulajdonságait kell kiemelni:

 • a nyersanyag teljesen nedvszívó a nedvességnek;
 • az anyagnak nincs összetétele, ami higiénikus porcelántermékek szempontjából nagy plusznak tekinthető;
 • porcelán edények, különösen vegyi anyagokkal szemben ellenállóak;
 • annak ellenére, hogy a porcelántermékek többnyire vékonyak, az anyagot a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás jellemzi;
 • ajándéktárgyak, készletek és egyéb edények képesek fényt közvetíteni, ami különleges eleganciát és légkört biztosít számukra;
 • a kiváló minőségű alapanyagokból származó termékek nemes színűek, szürke fény nélkül;
 • a porcelán felülete tökéletesen sima lesz;
 • A legtöbb dekoratív termék az élelmiszer mindennapi életében használható, ami univerzális.

Nincsenek benne anyagi anyagok és termékek, amelyek közül néhány:

 • a legtöbb porcelántermék különleges ellátást és tárolást igényel;
 • Általában a magas minőségű termékek kiemelkednek a magas költségükért;
 • ételek és ajándéktárgyak nem tudnak ellenállni a hirtelen hőmérsékletváltozásoknak.

Típusok és tulajdonságaik

Napjainkban ennek a nyersanyagnak számos fajtája létezik, amelyek minőségi tulajdonságaiban, valamint a termeléssel kapcsolatos technológiai árnyalatokban különböznek.

szilárd

Ezt a típust természetesnek is nevezik. A modern gyártók különböző számú fő összetevőt használnak - a kaolin és a kínai kő. Az első összetevőnek fontos szerepe van a nyersanyagok olyan erősítéssel való ellátása során, amely ugyanakkor meglehetősen instabil a mechanikai sérülésekkel szemben, ezért könnyen megverték. A szilárd fajták általában jelentős tömegűek, az ilyen porcelán nem lesz átlátszó, és felülete mikroszkopikus pórusokat tartalmazhat.

A magas hőmérsékletű fűtőelemek miatt az anyagot rendszerint nyersanyagok beszerzéséhez kapja, a tömeget átlagosan 1500 fokig melegítik, Az égési folyamat több szakaszban zajlik. Kezdetben a szilárd porcelán szürke vagy fehér-kék lesz, a későbbi feldolgozás során a nyersanyag színárnyalata egy nemesebbre változik. A szilárd porcelán összetevőit nem különböztetjük meg magas költségekkel.

Ahogy a gyakorlat azt mutatja, az ilyen fajták minősége nagymértékben rosszabb, mint a csont porcelán, de a szilárd fajokból származó termékek többször is megfizethetőbbek lesznek.

lágy

A második típust fordítva - mesterséges porcelánnak nevezik. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a lágy megjelenést először Európában szerezték meg, amikor megpróbálta megismételni a szilárd anyagot készítő kínai mesterek készségeit. A puha porcelángyártási folyamat egyik jellemzője a pörkölés, de ha nem olyan kritikus hőmérsékletnek van kitéve, amelynek fényében a nyersanyag nem teljesen szinterezett, hanem porózus marad. A figyelemre méltó jellemzők közé tartozik, hogy kiemeljük az anyag vonzóbb színét, ami közelebb lesz a krémhez.

Egy másik változatot is figyelembe veszünk csont és hideg porcelán. Az első típus, a fő összetevők mellett, az égett csonttömegből áll, tartós, kiemelkedik az átláthatósága és a fehérsége.

Ez az anyag magában foglalja egy speciális technikát a földpát tömegének égetésére egy előkezelt csontkomponenssel, amelyből a ragasztó komponenst eltávolítjuk. Ez a porcelán nevezik vékonynak, mivel termékeit vékony falak jellemzik.

Az argentin mesterek hideg porcelánt szereztek, akik összetevőként ragasztót, glicerint, olajokat és kukoricakeményítőt használtak. A tömeg a konzisztenciájukban hasonló az agyaghoz, a mechanikai hatás befejezése után lefagy. A nyersanyagok nagyon műanyagok, ezért vékony és filigrán termékek előállítására használatosak. Az anyag kész formában kerül értékesítésre.

Festési lehetőségek

A porcelántermékek modern gyártói gyakorlatilag többféle festési lehetőséget is alkalmazhatnak:

 • máz felett;
 • mázalatti;
 • vnutriglazurnaya.

A overglaze kialakításának lényege abban rejlik, hogy a tárgy felületén színező készítményeket alkalmazunk, amelyeket égetett és speciális mázzal bevontak. Más színező készítményekből az alkalmazott anyagok folyadékkomponens jelenlétében különböznek, amely képes csökkenteni a hőmérsékletet.

Az üvegezés összetételét megelőzően az alsó festés megtörténik. Mivel a jövőben egy ilyen termék hőmérsékletnek van kitéve, az ebben az esetben használt anyagok színválasztéka minimális választékkal tűnik ki. Leggyakrabban a mintákhoz krómot vagy kobalt-oxidot használnak.

Az üvegezett festéssel ellátott anyag hőkezelésre alkalmas, ami + 1200С-1300 fok. Az ilyen expozíció során az alkalmazott festékkompozíció az üvegezett rétegbe kerül, ami pozitív hatással van a színek megőrzésére és fényességére, még akkor is, ha az érintkezik savas közeggel vagy alkoholokkal.

Ebben az esetben a színmegoldások az arany, a rózsaszín vagy a szürke árnyalatoktól a termékek gazdag színes díszeiig terjednek.

A gyártók áttekintése

Ma a porcelántermékek fő gyártói azonosíthatók:

 • Kuznetsov porcelán - az ételek és ajándéktárgyak gyártására szakosodott kis cég;
 • A hagyományos kézművesség újjáéledésének központja "Fabled" - ajándéktárgyak, művészi porcelán, valamint építési és építészeti kerámiatermékek gyártásával foglalkozó vállalat;
 • Gzhel Porcelángyár - egy nagy vállalkozás, amely kézzel festett termékeket gyárt és értékesít;
 • PC "Dulevsky Porcelain" - belsőépítészeti termékek gyártója, valamint népművészeti és kézműves termékek;
 • Sagradelos - spanyol gyár kerámiák gyártására;
 • Pickman - Kína kínai gyártója;
 • Angol védjegyek Royal Doulton és Wedgwood.
Kuznetsov porcelán
Gzhel Porcelángyár
Pickman

Hogyan lehet megkülönböztetni a hamisítványokat?

Annak érdekében, hogy ne tévesszen össze a porcelán termékek választásával, tartsa be az alábbi szabályokat.

 • A kiváló minőségű kerámiának vékonynak, de tartósnak kell lennie. Ebből, mennyi nyersanyag lesz vékony, költsége függ. Ezért a termék árában, amelyen keresztül láthatja, hogyan ragyognak a kezed. Ez az ételekre, valamint a dekoratív termékekre is vonatkozik.
 • Az a tény, hogy a valódi porcelán átlátható lesz, azt bizonyos módon kell „hangzania”. Általában a tárgyakat egy fából készült bot segítségével ellenőrzik. A porcelánnal érintkező hangnak csengőnek és dallamosnak kell lennie, a siketek pedig azt jelzik, hogy a vizsgált termék hamis.
 • Fontos figyelmet fordítani az anyag színére is. Ideális esetben a kiváló minőségű alapanyagokból készült termékek fehér vagy elefántcsont, szürkenek kell figyelmeztetnie a vásárlót.
 • Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy hogyan készül a termék. A minőségi termékek mindenhol tökéletesen simaak lesznek, a horpadás és a dudorok a kínált termékek gyenge minőségét jelzik.
 • Az egyéni figyelem egy képet érdemel.Még a kézzel festettnek is egyenletesnek és tisztának kell lennie, azonban megengedett, ha a felületen ecsetvonások láthatók.
 • Figyeljen a termékek és márkák címkézésére is. Általában a gyártó a termék hátoldalán érvényes. A jól ismert márkák előnyben részesítése.

Alkalmazás funkciók

Az anyag célja nemcsak az ételek és a belsőépítészeti termékek előállítása. A porcelánt technikai alkatrészek gyártására használják, mivel alacsony a vízfelvétel és a keménység. Ez a nyersanyagok széles választékára vonatkozik. A puha porcelán leginkább művészeti termékek, ételek, stb. Előállítására alkalmazható. A nyersanyagok igényei vannak a fogorvosi rendelőkben, különösen a fogászati ​​koronák előállítására.

A porcelán anyag a mosogatók, WC-k és mosdók gyártásához, a nyersanyagok a mikroelektronikában igényelnek, továbbá porcelánon alapulnak, néhány páncélváltozat készül.

Gondozási szabályok

Ami az ebből az anyagból származó háztartási termékeket illeti, speciális megközelítést igényelnek az ápoláshoz és a tároláshoz. A kerámiatermékeknek az eredeti megjelenését a lehető leghosszabb ideig meg kell őrizni, ezért be kell tartani az ilyen ajánlásokat.

 • A porcelán, különösen az antik tárgyak mosását kizárólag kézzel kell elvégezni. A kézzel festett tárgyak súlyosan forró vízben szenvedhetnek, valamint a csiszoló szivacsok.
 • A lemezeket és más edényeket nem lehet mosni a folyóvíz alatt. Általában a tartályokat vagy tárgyakat a mosogató műanyag felületére helyezik. Szükséges egy puha törülközőt helyezni rajta, vizet kell venni szobahőmérsékleten, óvatosan mossa le a porcelánt.
 • A fogantyúkkal ellátott edényeket meg kell tartani, nem szabad nyomást gyakorolni a tartály vékony vagy csipke elemeire.
 • A porcelán gondozása a háztartási vegyszerek használata nélkül a legjobb. Az erős szennyezés eltávolítása érdekében a szappan vagy a semleges kémia használata engedélyezett. Bizonyos esetekben hozzáadhat egy kis folyékony ammóniát a vízhez. A feldolgozás lehetővé teszi hidrogén-peroxid előállítását.
 • Ne dörzsölje meg a porcelán felületét kemény, kemény felületű fémkaparóval vagy szivaccsal. Jobb lenne puha kefét vagy ruhát használni.
 • A porcelánt nem szabad hosszú ideig vízbe meríteni.
 • A mosott porcelántermékeket szárazra kell törölni.
 • Az antik porcelánt vízzel nem kell mosni, a rendszeres porelszívás természetes sörtéjű kefével elegendő.

Érdekes tények

A polgárháború során a rajzok és díszek helyett porcelán ételeket és díszítőelemeket alkalmaztak az agitációs szlogenek és a szimbolizmus. Ez hozzájárult a kerámiatermékek iránti kereslet növekedéséhez a lakosság valamennyi szegmensében. Különösen nagyra értékelik az ilyen termékeket a gyűjtők körében.

Annak ellenére, hogy nagyszámú porcelán termék került felszabadításra, amelyek ellenállnak a mechanikai stressznek, és néhány edény mikrohullámú sütőben is használható és mosogatógépben mosható, legdrágábbak csak antik tárgyak.

Az árveréseken a szimmetriát és a repedéseket sértő, sok millió dollárra becsülhető.

A következő videóban kirándulást talál a tea-porcelángyárba.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok