cserépedény

Fajansz és porcelán: mi a különbség?

Fajansz és porcelán: mi a különbség?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Jellemzők
 2. Termelési technológia
 3. A fő különbségek
 4. Melyik jobb?
 5. Hogyan kell gondoskodni?

A fajansz és a porcelán népszerű anyagok az ételek gyártásához. E anyagok előkészítése és ismerete nélkül nehéz lesz megkülönböztetni őket egymástól. Ezért az edények felvétele előtt ismernie kell az ilyen termékek jellemzőit.

Jellemzők

A fajansz és a porcelán ilyen erős hasonlóságát azzal magyarázza, hogy az agyag a gyártás fő anyaga. A hozzáadott egyéb összetevők előállítása során: ásványi és szerves. Minden anyagnak saját elemei vannak, így a kompozíció még mindig eltérő.

fajansz

A fajansz a kerámia alfaja, amely agyagból készült. Szilikátot, fehér agyagot, kvarcot is hozzáadott. A kapott termék kis pórusokkal rendelkezik, nagyon törékeny.

  Az ilyen ételek tartósságának biztosítása érdekében ez egy speciális mázzal van borítva.

  A termékválaszték nagyon széles: könnyen vásárolhat salátabotokat, tányérokat, teapárokat, szalvétatartókat, nagy ételeket és még sok másat. Az étkészlet nem túl drága, mert a gyártása viszonylag egyszerű.

  A fajansz számos előnye van:

  • elfogadható ár;
  • fényelnyelés;
  • erejét.

  Számos hátránya van:

  • elutasítja a hőt;
  • egy idő után elkezd repedni, apró repedésekkel;
  • helytelen ápolással, a mázzal repedésekkel és „bejárásokkal”.

  porcelán

  Ami a porcelánt illeti, itt ugyanaz a kompozíció figyelhető meg, de az arányok eltérőek lesznek: a porcelántól eltérően a porcelán kevesebb agyagot tartalmaz. Az ilyen anyagból készült termékek tartósak, hiányoznak pórusok, átláthatóság figyelhető meg. Természetesen az ételek sokkal drágábbak lesznek, mint a fajansz, mivel a porcelán nehezebb.

   A mindennapi használathoz az ilyen ételeket ritkán vásárolják, többnyire elegáns nyaralás vagy régiségek.

   Megjegyezzük néhány előnyét:

   • kifinomult és elegáns megjelenés;
   • minősége;
   • a termékek teljes környezettudatossága;
   • kiváló hővezető képesség.

   A minuszok között:

   • magas ár;
   • gondos gondozás szükségessége;
   • alacsony ütésállóság.

   Termelési technológia

   Mindkét anyag előállításának első lépése az összetevők előállítása. A fajansz készítéséhez víz kerül agyag és kaolin keverékébe, majd a homokba. A keverék szűrése után szűrőknek van kitéve, egy darálóba helyezzük, és egy ideig hűvös helyiségben hagyjuk. Ezután a tömeget elküldik a második darálóhoz. A porcelán alapanyagok előállítása során a keveréket is keverik, majd többféle keverővel kezelik. Ezután szűrjük, szűrjük és hűvösen hagyjuk. A szükséges idő letelte után a keveréket sajtó alatt küldjük.

   A fajansz mesterek második szakaszában a tömegnek alakot kell adnia, majd - égetnie kell. A porcelánt a vakolat miatt formázzák, majd alaposan szárítjuk. És csak a szárítás után porcelánt égetünk, ehhez speciális kemencéket használva, amelynek hőmérsékletét szigorúan ellenőrizni kell.

   A harmadik lépés mindkét faj esetében azonos. Festett és díszítettek mázzal. A festett fajanszokhoz általában kész stencileket használnak, a porcelán kézzel festhető.

   Meg kell jegyezni, hogy a kézzel festett edények magasabb árakat mutatnak.

   A fő különbségek

   Az olyan anyagokból készült termékek, mint a fajansz és porcelán, nagyon szépek.A külső hasonlóság ellenére fizikai jellemzőikben és termelési technológiájukban különböznek egymástól. Fontolja meg az anyagok közötti különbséget, és hasonlítsa össze őket.

   • Több mint 85% -a fajansz - agyag, ezért a termékek olyan jól át a vizet. A porcelánban az agyag sokkal kisebb, a kompozíció nagy része kisebb komponensek, mint például a földpát, a fehér agyag stb.
   • A nagyon magas hőmérsékleten égetett porcelángyártásnál a fazekadatok esetében ezek a számok sokkal alacsonyabbak lesznek.
   • A porcelán egyáltalán nem szívja fel a nedvességet, de a fajansz ebben a minőségben nem különbözik abból a tényből, hogy a legtöbbet agyagból készítik.
   • A porcelán átlátszó, üvegszerű, a fény áthatol rajta, de a második leírt anyag teljesen átlátszó.
   • Ha megérkezik az ételekhez, a porcelán tiszta, dallamos csengést bocsát ki, míg a fajansztermékek unalmas hangot adnak.
   • A porcelán nem öregszik, örök, de repedések, amelyek a fajansz minták felszínén hasonlítanak a craquelure formára. Ez azonban nem befolyásolja az értéket, mert idővel ilyen módon nem lehet elkerülni.
   • A porcelán ételek könnyebbek lesznek, ha pontosan ugyanazokat a termékeket hasonlítjuk össze mindkét anyagból.
   • A porcelán általában fehér, festhető. Ha más színű terméket találsz, akkor ez valószínűleg fajansz.
   • A porcelánáru egy kicsit, de mégis erősebb lesz, mint a "versenytársa", továbbá vékonyabb lesz.
   Porcelán ételek
   cserépedény

   Melyik jobb?

   Nem lehet egyértelműen válaszolni arra a kérdésre, amelyik jobb lenne. Itt a saját preferenciáit és a költségvetést kell összpontosítania. Ha szeretne egy szép edényt a mindennapi használatra, természetesen jobb, ha előnyben részesítjük a fajanszot, mert ha szükséges, a törött lemezek és csészék könnyedén és olcsóan cserélhetők.

   A minden vékony estet és szerelmesei porcelán ételeket ajánlhatnak. Megfelelő gondossággal lehetőség van arra, hogy a családban több generáción át tartsuk, továbbá az ilyen termékek minden ünnepségben megfelelőek, luxust és gazdagságot teremtenek. Ugyanakkor a fajansztermékek hosszabb ideig megőrzik a hőt, sokféle árnyalattal rendelkeznek, ami több lehetőséget kínál, ha modern típusú belső térrel rendelkezik.

   Az ételek használatát nem szabad előnyben részesíteni a legolcsóbbnak.

   Ügyeljen arra, hogy megvizsgálja a különböző gyártókat, hasonlítsa össze a gyártott modelleket. Mind a fajansz, mind a porcelánnak jó minőségű mázzal kell rendelkeznie, különben elkezdheti felszívni a vizet és a szagokat. Ezenkívül a gondos kiválasztás is fontos, mert ezeket az anyagokat gyakran hamisítványok váltják fel. Az eredeti vásárlásához és nem örökké csalódni az anyagokhoz, ajánlatos néhány szabályt megjegyezni.

   • Porcelán ételeket vásárolva kérje az eladótól a minőségi tanúsítványokat. Ez az első lépés a helyes döntés meghozatalához.
   • Találj egy csészével vagy tányérral egy kanállal. Az üvegcsengők tájékoztatják Önt arról, hogy előtted porcelán van. Továbbá nem lenne fölösleges az ételeket a fényben ellenőrizni - ez segít meghatározni a hitelességet, mert csak a porcelán ragyog.
   • Ne feledje, hogy az igazi porcelán nem lesz olcsó. Ha mindenhol alacsonyabb áron kínálnak termékeket, akkor mindenképpen tisztességtelen eladók.

   Ami a fajanszot illeti, szinte soha nem hamis, mert az ebből származó ételek mindenhol felismerhetők. Lehet adni a fajanszot a porcelánnak, de nem fordítva. Ezen túlmenően ennek az anyagnak a gyártási technológiája egyszerű és gyors, ezért értelmetlen a hamisítványok forgalomba hozatala.

   Hogyan kell gondoskodni?

   Nem titok, hogy minden edény csak esztétikus megjelenést biztosít, csak megfelelő gondossággal. Az itt leírt anyagok nem kivételesek. Mindkét típus termékei nem kedvelik a túl meleg vizet, valamint a cseppeket. Ezért az edényeket csak hideg vízben kell mosni, de el kell felejtenünk a por és a kemény szivacsokat. Csak enyhe szappanos oldatot vagy enyhe mosogatószert használjon.

   Néha, még a leggondosabb gondossággal is, a porcelán sötétíthet. Ezzel könnyen kezelhető, ha a terméket kis mennyiségű szódával vagy citromsavval vízzel töröljük. Ez lehetővé teszi a felszín fehérítését, eredeti megjelenésének visszatérését.

   Ha foltok vannak az edényeken, a folyékony ammónia segít eltávolítani őket.

   Citromsav
   ammónia

   Törölje le a csészéket és a lemezeket azonnal, a természetes szárítás csúnya foltokat és további késleltetést eredményez. Ha ez egy olyan szolgáltatás, amelyet hat havonta használ, akkor az edényeket egy dobozba helyezik, és minden papírt papírral csomagolnak. A dobozt a többiektől elkülönítve kell elhelyezni, a dobozokat rá kell helyezni, más tartályok nem.

   A fajansz a mikrohullámú sütőben felmelegedett, de az ételek tökéletesek, repedések és zsetonok nélkül. A tűzhely hatása rövid legyen. Porcelán esetében az ilyen fűtés tilos.

   Mindkét típusú mosogatógép-mosószerek lehetségesek, de csak finom módban és egymástól távol. De általában a szakértők azt tanácsolják, hogy még mindig előnyben részesítsék a kézmosást.

   A minőségi porcelán különbségei a következő videó hamisítványától.

   Írj egy megjegyzést
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

   divat

   szépség

   kapcsolatok