cserépedény

Sütő edény: típusok, választás és alkalmazás

Sütő edény: típusok, választás és alkalmazás

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Jellemzők
 2. Gyártási anyagok
 3. Megjelenés és cél
 4. Top gyártók
 5. Hogyan válasszuk ki?
 6. Felhasználási feltételek

Napjainkban a kulináris (és különösen a cukrászati) irány nagyon gyakori. Gyakorlatilag minden családban, ünnepnapokon vagy ok nélkül, különböző süteményeket, süteményeket, muffinokat és süteményeket sütnek. Egyesek számára ez csak egy hobbi, de mások számára - valódi hivatás és szakmai tevékenység. Ezen opciók közül egyikben sem lehet szép és változatos finomságokat sütni megfelelően kiválasztott alak nélkül. Vizsgáljuk meg részletesebben, hogy milyen típusú sütőformák léteznek, milyen jellemzőik vannak, és mi is megismerkedünk az egyes felhasználási szabályokkal.

Jellemzők

Sokak számára a sütés valódi művészet, így az azonos típusú muffinok és sütemények főzése egyszerűen unalmas lesz. Ilyen esetekben nagyon fontos a különböző formák használata. Ezen túlmenően az ilyen formáknak számos nagyon vonzó tulajdonsága van. Például szinte minden formájú, tapadásmentes felület, így könnyen eltávolíthatja a süteményeket, ha készen áll. És a tészta megfelelő konzisztenciájával az ebből a formából kivont hűtött sütemények pontosan megismétlik alakját. Éppen ezért a legnépszerűbb díszítésű termékek, például virágok, állatok és más szokatlan formák.

Érdekes tény, hogy kezdetben minden sütőedény kerámiából készült, és később más lehetőségek is megjelentek. Érdemes megjegyezni azt is szinte minden, a konyhai termék előállításához használt anyag környezetbarátde vannak még néhány kivétel, amelyre különös figyelmet fogunk fordítani. Figyelemre méltó, hogy egyes termékek gyártásakor például főzőkészülékek mély elemei készültek a főzéshez. Így a kazánok, edények, és bizonyos esetekben agyag edények, mély sütőformák, pl. Muffinok, húsvéti sütemények és egyéb, megfelelő magasságú sütéshez használt formák kerültek felhasználásra.

Figyelembe véve a sütőformák jellemzőit, nem lehet megemlíteni, hogy a több elemből álló termékek az alján elég légmentesen záródnak, így még a vékony tészták sem tudják elárasztani és elrontani a kulináris remekművet. Ezen túlmenően a legtöbbjük nagyon könnyen mosható, ami szintén kétségtelen előny, és jelentősen leegyszerűsíti azok használatát.

Gyártási anyagok

A bakeware sokféle fajtából áll, amelyek különböző anyagokból készülnek, amelyeknek előnyei és jelentős hátrányai vannak. Például A nem tapadó bevonattal nem rendelkező acéltermékekre jellemző, hogy a sütés erősen ragaszkodik az öntőforma oldalfalaihoz és aljához.. Ez határozott hátrány, mivel az égetett termékek nem túl vonzónak tűnnek kifelé, és enyhén keserű ízűek is lehetnek. Az ilyen formák hátrányai magukban foglalják azt a tényt is, hogy szigorúan tilos használni mikrohullámú sütőben.

Az acélformák előnyei között említhető a rozsdamentes tulajdonságok és az oxidáló komponensekkel szembeni ellenállás. Ezen túlmenően nagyon vonzó áruk vannak, és a legmagasabb hőmérsékleten is teljesen biztonságosak. Ezeknek a formáknak a mínuszai miatt nagyon lenyűgöző súly és nem elég vonzó megjelenés az öntöttvas termékekből, de ez rajta van, mert sokkal több plusz van. Az egyenletes felszíni fűtés lehetővé teszi a sült termékek belsejéből fokozatos beállítását, ami gyorsabb és teljesebb sütést eredményez.

Ezen túlmenően az öntöttvasból készült termékek tartósságuk miatt híresek, tartósabbak, mint sok más formában, ellenállnak a kémiai és mechanikai hatásoknak, és végül megfizethető áron.

Az alumínium formákat a gyors fűtés jellemzi, és ennek megfelelően gyors ételeket készít.. Ezen túlmenően ezek a termékek nagyon praktikusak, alacsony költségűek és elég könnyűek. De sajnos ezek a formák rövid életűek, és nagyon könnyen károsíthatók. Meg kell jegyezni, hogy ezek a formák alumíniumfóliából készülnek, és gyakran a fóliázott termékek eldobhatóak.

A kerámia formák, mint az öntöttvas, meglehetősen nehézek, de sajnos nincsenek magas kopásállóságuk. A kerámiatermékek jellemzői a zsetonok és a karcolások megjelenése, valamint a nyílt tűz intoleranciája. Ezért nem ajánlott ilyen formák használata gáztűzhelyekben. A magas költség ellenére a kerámiatermékek elég kevés hiányossággal rendelkeznek, de működésük pozitív szempontjai is vannak. A vizuális fellebbezésen kívül a kerámiák segítenek az edény minden hasznos tulajdonságának megőrzésében, hosszabb ideig fenntartani a hőmérsékletet, és az egészségre is teljesen biztonságosak.

A jellemzők szempontjából is nagyon vonzóak, de magas költségűek, a teflon formák. Ezek a termékek nem tapadó bevonattal vannak ellátva, így a sütés nem tapad a penész felületéhez. Ezek nagyon ellenállnak a magas hőmérsékletnek, ami pozitív hatással van az élettartamuk időtartamára. A negatív oldalak közé tartozik a mechanikai és bizonyos kémiai eszközök károsodására való hajlam. Ezen túlmenően, ha teflon edényeket használunk, az éles hőmérsékletcseppek nem megengedettek, ezért a forró tárgy és a hideg folyadék kölcsönhatása szigorúan tilos.

A nem tapadó tulajdonságokról beszélve nem lehet megemlíteni a vas- és más fémformákat is, amelyek elfogadható költségekkel rendelkeznek, könnyen kezelhetők és nem igényelnek különös gondosságot.

Jelenleg a legnépszerűbbek a gumi formák. De csak gumit neveznek, és valójában nagy szilárdságú, hőálló szilikonból készülnek. Bár az ilyen formák nagyon érzékenyek a nyílt lángra és a túlzottan magas hőmérsékletre, nem különböznek a nagy kopásállóságtól, de számos előnye messze meghaladja a hátrányok számát.

Például ezek a formák nagyon könnyen használhatóak és gondoskodnak, nem érzékenyek a rozsda és egyéb fémváltozásokra, amelyek vegyi anyagokkal és bizonyos mosószerekkel érintkezhetnek. A szilikon formák tökéletesen megtartják alakjukat, amikor hűlnek, de melegítéskor deformálódhatnak. Ezen túlmenően a termékek nagyon vonzóak, nem reagálnak a hirtelen hőmérsékletváltozásokra, és égésgátló tulajdonságaik is vannak, anélkül, hogy speciális bevonattal rendelkeznének.

Megjelenés és cél

Az anyagok megkülönböztető tulajdonságai mellett megjelenési különbségek is vannak, amelyek közvetlenül befolyásolják egy adott termék célját. Például A szív alakú, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készült, a legmegfelelőbb a sütemények és a sütemények sütésére folyékony tésztából. Egy nagyon eredeti formája kiváló választás egy ehető meglepetés elkészítésére a második felére.

Talán minden háziasszony tudja, hogy különböző módon lehet előkészíteni a fűrészárut, például vastag tésztából, amelyet hengereltek, megfelelő méretű darabokra vágnak és forró olajba merítenek - ilyen esetekben a formára nincs szükség. Szükséges a tészta kefék sütésére, és ez a forma nagyon szokatlan.

Ez egy meglehetősen nagy fémelem egy alak formájában, lehet virág, csillag, szív, hópelyhek és még sok más. Ez az elem egy hosszú, fából készült fogantyúval ellátott csapra van szerelve. Így az ecsetek készítésének elve nagyon egyszerű és biztonságos:

 • a formát a tésztába merítik;
 • a tésztával ellátott elem olajba kerül
 • Szükséges, hogy egy szép arany árnyalat után elkészüljön a kefe.

Ez az űrlap megvédi Önt az olajokkal való közvetlen érintkezéstől, és megvédheti az esetleges sérüléseket.

A „Medve” forma nagyon hasonlít a „Szív” jellemzőire. Leggyakrabban ezek a formák lágy változatban készülnek - hőálló szilikonból, sokkal kevésbé találhatók fémváltozatokban. Ez az űrlap tökéletes az édességek sütésére gyermekeseményekre. Nagy kör alakú formák nagyon gyakran használják sütemények sütésére sütemények és magas kekszek számára. Az alacsony oldalú kerek fémformák előnye, hogy pizzát vagy bármilyen tortát is készíthetnek, amelyhez a tészta nem folyékony. Emellett vannak osztott opciók és magas oldalak, amelyek alkalmasak a szokatlan édességek, például pamut sajttorta elkészítésére.

A különböző töltelékekkel és díszítéssel rendelkező cupcakes nagyon népszerűek a cukrászda és a sütés között. Előkészítésük meglehetősen egyszerű, mivel sokféle változat van. Például a kis alumínium- és papírformák különálló elemek, amelyeket minden egyes cupcake-nek szántak, és a nagy fémformák édességek sütésére szolgálnak, általában 6, 9 vagy 12 darab mennyiségben.

A cupcakes sütéshez szilikon öntőformákat is használnak, amelyek mind a fenti sütemények számának megfelelő sütőlapként, mind a papírformák példáját követve önálló elemekként jelennek meg.

Gyakran sütőformákat használnak fedéllel, amely két típusra oszlik: egyeseknél a fedél műanyag, és csak akkor szükséges, hogy a tálcát a hűtőszekrényben való tárolás után fedje le, míg mások számára a fedél közvetlenül részt vesz a főzési folyamatban. A második lehetőség különösen akkor fontos, ha vastag süteményeket sütnek a formában, amit belülről alaposan kell pörkölni, és ezután kinyithatja a fedelet, és hagyja, hogy a pite vörösre kerüljön.

A gyűrű meglehetősen szokatlan sütőedény., mert csak a falakat ábrázolja, nincs alsó és felső része. Ezt az elemet leggyakrabban különböző vastag tésztából készült sütemények készítésére használják. Sütéskor az űrlapot egyszerűen pergamenre és sütőlapra helyezik, hogy a sütemény ne égjen. A gyűrűformák széles skálája különbözik a leválasztható mechanizmus magasságban, átmérőben és méretben való jelenlétében vagy hiányában, így minden háziasszony választhat magának a megfelelőt.

A téglalap és a négyzet alakú formák széles skálája is megtalálható, amelyek nemcsak sütéshez, hanem más típusú ételekhez is használhatók. Az ilyen alakzatok mérete, egy téglalap alakja, valamint az anyag, amelyből készülnek, különböznek. Az alsó, eldobható alumíniumfóliával és grillezővel ellátott termékeket is húst készítenek.

Az "ábrák" űrlapok leggyakrabban rugalmas, hőálló szilikonból készülnek.Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a kész sütés számok formájában sokkal könnyebb lesz egy mozgó, hajlékony anyagból, mint egy szilárd fémhéjból. Leggyakrabban ezeket az attribútumokat arra használják, hogy szokatlan torta süteményeket sütjenek az adott dátumokkal vagy korokkal kapcsolatos eseményekre.

Ki kell emelnünk a tartlets készítésének formáit is, mert könnyen összekeverhetők a cupcakes készítésére tervezett tárgyakkal. Az ilyen típusú termékek egyéni elemek formájában, süllyesztett tálcák formájában is megjeleníthetők, és fő különbségük az, hogy kevésbé mélyek, mint a cupcakes formái. A termékek átmérője, formája és mérete is változhat. Ráadásul nagy lehetőségek állnak rendelkezésre a sütemények és a tészta készítéséhez.

Csak két lehetőség van a csövek sütésére - hengerek és kúpok. Mindkét esetben egy vékony, hengerelt tésztacsíkot tekercselünk az öntőforma körül, majd egy ideig előmelegített kemencében helyezzük. Ezek a tulajdonságok nagyszerűek a desszert készítéséhez, melyet gyermekkorunk óta ismerünk - a leveles tészta csövek és a tejszíntöltet. A fánk sütésére a cupcakes és a tartlets tulajdonságaihoz hasonló formákat használnak., de jellemző, hogy közepén kis részletekkel vannak felszerelve, aminek köszönhetően a fánk közepén hagyományos lyuk van. Azt is vonzza a tényt, hogy bizonyos típusú formáknak köszönhetően a fánk nemcsak kerek, hanem virág alakú vagy dekoratív bordázott felülettel is előállítható.

Top gyártók

Sok sütőgyártó van. Némelyiküknek világszerte híres és sok pozitív véleménye van, amelyek a termékek minőségéről és megbízhatóságáról szólnak, míg mások csak széles körben reklámozott márkák, amelyek formái csak néhány felhasználásra képesek. Vizsgáljuk meg részletesebben, hogy mely gyártók a legjobbak, és megérdemlik a figyelmet és elismerést.

A márka Tefal bár európai eredetű, már régóta ismert a világ minden tájáról, ami egyáltalán nem meglepő. Az ebből a gyártóról származó konyhai eszközök meglehetősen magasak, de teljesen indokolt, mivel a magas minőségű termékek lehetővé teszik, hogy sok éven át sütjük és főzzük a teljes egészségbiztonságot.

Német márka Rondell Nemcsak a kiváló minőségű termékeiről híres, hanem a gyűjtemények stílusos megjelenéséért is. A gyártó termékei nagy szilárdságú acélötvözetekből, valamint hőálló szilikonból készülnek, amelyek lehetővé teszik a formák magas hőmérsékleten történő működtetését mind az elektromos fűtött sütőkben, mind a gázberendezésekben.

Taller nemzetközi gyártó, és gyárakkal rendelkezik a világ számos pontján. A márka főzőedényei nemcsak a kiváló minőségűek, hanem az is, hogy csak a környezetbarát anyagokat használnak sütő- és egyéb hőálló edények gyártásához.

Különös figyelmet érdemel az európai márka. Pyrex, amelynek népszerűsége elterjedt az egész világon. A gyártó híres hőálló üvegből készült sütők és kerámia elektromos tűzhelyek gyártására.

Hogyan válasszuk ki?

Minden háziasszony biztosan azt akarja, hogy a konyhájában sütőedény legyen, vagy akár több is. De ahhoz, hogy egy jó minőségű terméket válasszon, amely sok éven át tart, számtalan egyszerű szabályt kell figyelembe vennie.

 • Kiválasztásakor nem szabad alacsony költségeket vezérelni. Nagyon gyakran, vonzó áron vagy lenyűgöző akcióban rossz minőségű vagy sérült termék található.
 • Meg kell említenünk a kárt.Nagyon gyakran véletlenül vagy sietve megvásárolhatja a sérült sütőedényt. A károk között leggyakrabban kerámiák és csaknem észrevehetetlen karcolások vannak a tapadásmentes bevonaton, így a kiválasztás során szükség van az objektum külső állapotának alapos vizsgálatára.
 • Ha bármilyen étel elkészítését tervezte, meg kell választania a megfelelő formát a mérete és paraméterei szerint.
 • Mindazonáltal érdemes figyelmet fordítani a tapadásmentes bevonattal ellátott elemekre, hiszen nagy mennyiségű vaj használata nélkül bármikor könnyen lehet sütni.
 • Nem ajánlott túlságosan nehéz formákat kapni, mert a főzés során valamit megtöltve még nehezebbé válnak, ami komolyan akadályozhatja az objektum mozgását.
 • Nagyon gyakori, hogy a híres márkák hamis minőségű ételekhez juthat. Kétség esetén alaposan meg kell vizsgálnia a drága ételekhez csatolt dokumentációt, és figyelmet kell fordítania a költségekre is - ha túl alacsony, valószínű, hogy hamis.
 • Ráadásul nagyon gyakran a tapadásmentes bevonat álcázása alatt közönséges festéket adtak ki, amely nem ellenáll a magas hőmérsékletek állandó terhelésének. A tapadásmentes bevonat szinte örökre marad az edény felületén, míg a festék csak néhány használat után kezd el menni.

Felhasználási feltételek

Nem elég csak egy adott téma céljának megismerése, hanem a kiválasztás szabályai. Szükséges az is, hogy megfelelően használják a különféle sütési ételeket, csak akkor tudják szolgálni Önt sok éven át.

 • Először is, a teflon és a nem tapadó bevonattal ellátott egyéb fémtermékek szigorú kefék és fém szivacsok használatával szigorúan tilos mosni. A mechanikai ütközés károsíthatja a bevonatot, ami az edény funkcionalitásának elvesztéséhez vezet.
 • Ezenkívül a bevonatot a hirtelen hőmérsékletváltozások károsíthatják. Ezért nem ajánlott a forma mosását azonnal megkezdeni egy vagy másik termék sütése után, ezért meg kell engedni ezt a formát.
 • Szilikon formák használata esetén szigorúan tilos az éles vágóeszközök használata. A szilikon, bár hőálló, még mindig instabil az ilyen mechanikai hatásokkal szemben, és ha mély karcolások és vágások jelennek meg, akkor egyszerűen alkalmatlanná válik.
 • A csiszoló mosogatószereket el kell felejteni, mivel összetevőik hátrányosan befolyásolják az ilyen edények bevonásának állapotát.
 • Bizonyos formák használata esetén szükség lehet további olajozásra, de a gyártók általában ezt az utasításokban említik.
 • Ha az edényt még égették, szigorúan tilos fémtárgyakkal dörzsölni. Javasoljuk, hogy egy fából készült, műanyag vagy szilikon spatulát használjon, majd lehűlés után vízben áztassa a formát, és hagyja, hogy az égett részecskék önmagukban álljanak.

A sütőedény helyes kiválasztására vonatkozó információkért lásd a következő videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok