cserépedény

Kávé francia sajtó: történelem, funkciók és tippek a használathoz

Kávé francia sajtó: történelem, funkciók és tippek a használathoz

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. A származás története
 2. leírás
 3. Összehasonlítás egy francia sajtóval tea készítéséhez
 4. Modell áttekintése
 5. Kiválasztási funkciók
 6. Használati utasítás

A kávéfőző hiánya nem ok arra, hogy azonnali italra váltson a kedvenc frissen főzött egy helyett. A francia sajtó vásárlása nem jelent komoly terhet a költségvetésre, de lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen készítsen kávét otthon.

A származás története

A francia sajtó a kávéra 1929-ben vált ismertté. Az olasz formatervezőknek, Attilio Kallimani-nak és Giulio Coin-nak meg kell köszönniükaki nem csak feltalálta ezt a készüléket, hanem azonnal szabadalmaztatta. Mivel a dugattyúszerkezet ipari termelése, amely lehetővé teszi a kávé főzését, francia cég lett, a név a származási ország jelzését tartalmazza. Ez 1958-ban történt.

Azonban még mindig fontos, hogy ezt hozzátesszük a francia sajtó első verzióját 1852-ben vezették be. Sajnos az eszköz tökéletlen volt, és nem állította meg, hogy a vastag a bögre esik. A milánói tervezők által bemutatott új változatnak a szűrővel ellátott fémlemez helyett különleges hálója volt. Az innovációnak köszönhetően a folyadék és a vastagság elválasztásra került, ezért az ital kiderült, hogy milyen legyen.

Idővel egy biztonságos fogantyút csatlakoztattak a lombikhoz, valamint egy alapot, amely megakadályozta a felület fűtését.

leírás

A francia sajtó egy üvegedény, amely hermetikusan zárja a fedelet egy fogantyúval és egy dugattyúval. Az utóbbi csapja úgy van rögzítve, hogy az egyik oldalon áthalad a fedélen, a másik oldalon pedig egy acélhálós szűrőt kell elhelyezni. Az őrölt kávét feltöltve forró vízzel kell feltölteni, majd erősen nyomni a dugattyúfogantyút. Így az összes vastag levél leereszkedik, a szűrőben megmarad, és a kész ital a lombikban marad. A kávéfőzési idő változhat, és attól függően, a főzött ital íze és telítettsége változik. A francia sajtó egyik fő előnye, hogy az ital aromáját teljes mértékben felfedheti, és az ízt tiszta, tiszta, szennyeződésmentes. Ha betartja az utasításokat, akkor garantálhatja mind a keserűség, mind a savanyúság hiányát, ha a kávéfajta nem biztosítja őket.

Összehasonlítás egy francia sajtóval tea készítéséhez

A kávé és a tea készítő prések között nincs különösebb különbség. Külsőleg mindkét készüléket nem lehet megkülönböztetni egymástól - ugyanaz a lombik tollal és dugattyúval. viszont A prések különböző anyagokból készülnek, és különböző szűrőket is használnak. Ezenkívül szokás, hogy egy kis kávét készítenek egy kis italra, és azok, akiknek 750 ml vagy annál nagyobb térfogatúak, teára alkalmasak.

Modell áttekintése

Általánosságban elmondható, hogy a szakemberek a francia prések több fajtáját különböztetik meg. A klasszikus francia sajtó megfelel az eredeti kialakításnak, és némi hátránya van. Mivel a lombik csak egy csésze kávét tartalmaz, ha egy másik italt szeretne főzni, akkor az egész eszközt ki kell öblíteni a szűrővel együtt. Olyan helyzetben, ahol sok ember szeretne egy italt kipróbálni, vannak bizonyos problémák. Ezenkívül néha kis sűrűségű részecskék kerülnek a folyadékba. Néhány vállalat próbál javítani modelljeit, és további elemeket biztosít számukra a kávé sörfőzéséhez.

 • Ha figyelembe vesszük a francia sajtó modelljének értékelését a kávé készítéséhez, akkor a legjobb szakemberek felismerik a legjobb eszközt Bodum kenya. Előnyei közé tartozik a kiváló minőségű, stílusos kialakítás és az olyan környezetvédelmi anyagok használata, amelyek nem károsítják az emberi egészséget vagy a természetet. A TalleR prések jól mutatják magukat. A hőálló üvegből készült lombik kényelmes orrja lehetővé teszi, hogy italokat öntsünk anélkül, hogy elmosódnak.
 • Francia német cég Gipfel nagyon modernek, és sok konyhabelsőbe illeszkednek. Leggyakrabban a lombikot azonnal megvásárolják ugyanazon márkájú körökkel. Olcsó olcsó, de bebizonyosodott francia sajtó márka, amit bögrékkel értékesítettek. A design kiváló minőségű rozsdamentes acélból és hőálló üvegből készül. Ennek a választásnak az az előnye, hogy képes mosni a mosogatógépben. Egy másik jó présgyártó a Rondell.

A modellek előnyei közé tartozik a termikusan szigetelt fogantyú és a készletben értékesített tartalék izzó.

 • Espro sajtó modell eltér a kettős szűrő klasszikus jelenlététől. A kanadai cég által kifejlesztett eszköz lehetővé teszi, hogy tisztább kávét inni, szennyeződés nélkül.
 • Amerikai sajtó Olyan szerkezet, amelyben egy kis kamra, amelyben kávét öntünk, közvetlenül a dugattyúhoz van csatlakoztatva. A főzési technológia ebben az esetben eltér a megszokottól. A kamra alján, ahol kávét öntünk, enyhén áztatott papírszűrő kerül kialakításra. A lombikot forró vízzel töltjük, majd a dugattyút leeresztjük úgy, hogy a részecskék csak enyhén nedvesedjenek. Fél perc múlva a dugattyú lassan elkezd nyomni, hogy csak egy perc múlva eléri az alját. Általában az italt 3,5 és 4 perc között kell főzni.
 • Végül van Rite Coffee Press modell, amelynek fényképezőgépét a lombik aljára kerámia vagy rozsdamentes acélból készítik. A kényelem érdekében egy homokóra csatlakozik a szerkezet oldalához, amely időzítőként működik.

Kiválasztási funkciók

A francia sajtó kiválasztásához számos fontos tényezőt kell figyelembe venni. Ami az anyagot illeti, számos lehetőség áll rendelkezésre: a lombik üvegből, kerámiából vagy rozsdamentes acélból készülhet. Az üveg leggyakrabban hőálló, de ellenállása sok kívánnivalót hagy maga után. Ezen túlmenően az olcsó modellek gyakran nem tudnak megbirkózni a hőmérséklet-változásokkal. Vásárláskor ajánlatos választani a készletet, amely minden esetben tartalék lombikot tartalmaz.

A kerámia- és acélpalackok tartósabbak, de kissé bonyolítja a főzési folyamatot, mivel lehetetlen megfigyelni. Mindazonáltal a kerámiából készült francia sajtóból készült italt az ízletesnek tartják. Ha lehetséges, akkor jobb, ha egy hajót kettős falakkal tartunk, amelyek megtartják a hőt.

A szűrő kiválasztása a tervezett őrléstől függ: a rozsdamentes acél durva és közepes őrléssel működik, míg egy nejlonszűrő finomabb őrlőporhoz alkalmas.

Vásárláskor jó lenne ellenőrizni a francia sajtó fogantyúját - a bambuszból készült vagy polimerrel bevont alkatrészeket ideálisnak tartják. Mindenesetre fontos, hogy ne felmelegedjen. A lombik alapjának fenntarthatónak kell lennie.

A szakértők nem javasolják az olcsó modellek megvásárlását, mivel nagyon gyorsan meghiúsulnak. Nem kell túl drága eszközöket vásárolni - általában magas áruk nagyrészt egy jó hírű márka vagy egy szokatlan design miatt van. A középkategória pontosan az, amit érdemes összpontosítani. A működtetés sokkal kényelmesebb lesz, ha egy olyan sajtót vásárolnak, amelyet nyugodtan szétszerelhetünk, és így ez az előny fontos. A használt üvegre vonatkozó információk tanulmányozása során a Pyrex cégre kell összpontosítania, megbízható, hőálló üveg gyártására.

Használati utasítás

Ahhoz, hogy egy francia kávéfőzőt megfelelően használjunk, elegendő az őrölt kávé elkészítése az utasításoknak megfelelően, majd az italt ugyanúgy főzni.A projekt megvalósításához 17 gramm őrölt kávét igényel, ami három teáskanálnak felel meg, valamint 250 ml tiszta ivóvíz. Soha nem szabad vizet venni a csapból. A vizet szűrni kell. Ideális esetben vásároljon palackozott vizet.

Ezen kívül A főzés nem lehetséges vízforraló, időzítő és a francia sajtó nélkül. A szakértők azt javasolják, hogy durva őrölt kávét válasszanak, amely vizuálisan könnyen azonosítható a szemcsés cukorra emlékeztető egyes részecskék megjelenésével.

Finom őrölt termék megvásárlásakor ízletes italt lehet készíteni, de ebben az esetben a szűrődugattyú tolatása túl nehéz lesz.

Rendszerint 7 gramm kávét vettünk 100 ml vízre, de a fajtától függően az ital íze változhat, ezért ajánlott az arányt a saját érzéseitől függően változtatni. Kétség esetén egyszerűen öntsük a kávét akár a leeresztett szűrő szintjére, akár a fogantyú kezdetének jelére. Mielőtt italt egy italt, alaposan öblítse le a francia sajtót, és győződjön meg róla, hogy megszárad, mivel a lezárt edény hajlamos a szagok megtartására.

A vízforralóban a vizet forraljuk, majd pár percig várjuk, amíg lehűl. Az alkalmazott folyadék hőmérsékletének 90 és 95 fok között kell lennie. A következő lépésben őrölt kávét öntünk egy edénybe. Ezt megelőzően a szakértők azt javasolják, hogy melegítsenek egy francia présgépet, forró vízbe öntjük és kissé rázzuk. Hasonlóképpen ajánlott egy csésze, amelyben az ital felszolgálásra kerül.

Egy francia sajtóban, amely már tartalmaz kávékészítményt, 100 ml folyadékot lassan öntünk egy frissen főtt vízforralóból. A víz teljesen elrejti az egész kávét. Az italt rendszeres kanállal keverjük össze, és egy percig félretesszük. Az idő kényelmesebb követni egy időzítővel. Továbbá a többi vizet óvatosan hozzáadjuk, és a habot nem szabad károsítani. A francia sajtó bezárul, és egy időzítő segítségével 3 percet észlel.

végül a készítmény legfontosabb része - a dugattyú a lehető legpontosabban lefelé megy. A mozgások nem lehetnek élesek vagy túl erősek - fontos, hogy a dugattyú simán menjen. Az elkészített italt azonnal előkészített bögre öntik, hogy ne provokálja az ízét. Érdemes megemlíteni, hogy a fűszerek még mindig főzés közben hozzáadódnak a kávéhoz. Az ilyen fajták, mint kardamom, gyömbér, fahéj, szerecsendió vagy ezek kombinációja népszerűek.

Ami a további összetevőket - tej, édesítőszer vagy alkohol - a kész kávéhoz adják.

Az aromás folyadék előkészítése után minden alkalommal a használt francia présgépet mossuk. Ha elhalasztja ezt az eljárást, akkor belsejében tartós szag maradhat, ami végül nagyon kellemetlen lesz. Fontos, hogy ne csak a lombikot, hanem a szűrőt is megmossuk mind a retikulumban, mind alatta - ez a nehéz zóna a talajtermékek szemét gyakran marad. Időnként ajánlatos szétszerelni a szűrőt, és minden alkatrészt külön-külön tisztítani.

Hogyan készítsünk kávét egy francia sajtóban, lásd az alábbi videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok