cserépedény

Mindent kerámia edényekről

Mindent kerámia edényekről

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Egy kis történelem
 2. Előnyök és hátrányok
 3. faj
 4. A gyártók áttekintése
 5. Hogyan válasszuk ki?
 6. Működési szabályok
 7. Gondozási funkciók

Egy személy számára való evés nagyon fontos folyamat. Ugyanakkor ugyanolyan fontos, hogy a konyhai eszközök milyen tulajdonságait használják, ahol az ételeket az ételt főzik, milyen kiegészítőkkel állítják be az asztalt. Az egyik legnépszerűbb és leggyakoribb kategória a fazekasság.

Egy kis történelem

A legtöbb tudós úgy véli, hogy a kerámia a neolitikumból származik. Éppen akkor sokan elkezdtek egy ülő életmódot vezetni, állattenyésztésre és termesztésre szánt növényekre költöztek. És egy normális létezéshez ételekre volt szükség. Agyagból készült, égetéssel. Ez lehetővé tette a zárt és tartós tartályok beszerzését a különböző konzisztenciájú termékek tárolásához.

Az ilyen ételek készítése inkább az agyag modellezése volt. Az ujjak segítségével különböző alakzatokat adtak. Érdekes, hogy ez csak egy női kézműves volt.

Kezdetben agyag tüzelésre került egy viszonylag alacsony hőmérsékleti indikátoron - körülbelül 600 fok. Ennek a technológiának a kialakításával már elkezdődött a speciális kemencék gyártása, ahol a levegő fújása révén a hőmérséklet jelentősen növelhető volt.

A teremtés egyszerűsége miatt egyértelmű, hogy az első ilyen típusú termékek nagyon törékenyek. De ebben az esetben az emberek kiutat is találtak, és az ételeket kővel vagy fával csiszolták. Mivel az ilyen ételek létrehozása egyre fontosabbá vált az emberi életben, a termékek elkezdtek díszíteni. Általában a megkönnyebbülés típusának néhány mintájáról volt szó. Ezen túlmenően a konténerek agyag tollat ​​adtak. Szintén sok színes színű bevonattal ellátott ételmodell található. A festék pigmentjeit ugyanazon agyagból extraháltuk.

A kerámiagyártás Kínában mintegy 4000 ezer évvel ezelőtt elérte a legnagyobb jólétet. De abban a formában, ahogyan ma megtörtént, itt megjelent valahol a XIII. Században, amikor az országot a Sung-dinasztia képviselői irányították.

A kínaiak nagyon óvatosan tartották az ételkészítést, és majdnem 4 évszázadon keresztül az európaiak nem tudták felfedni azt. Csak 1710-ben, két évnyi kísérlet után, Johann Friedrich Böttger, a bíróság német alkimista, sikerült megtalálni a kerámia képletét, amely majdnem azonos volt a kínaiéval.

Ezután az első európai gyár, amely kerámiát gyártott, a németországi Meissen városában alakult. Ez a mai napig létezik. Meg kell mondani, hogy termékei mindig nagy keresletben voltak, többek között az orosz arisztokraták körében is. Olyan sok megrendelés történt, hogy különleges napokat hoztak létre, amelyekben a vállalat csak az orosz birodalom ügyfeleinek gyártott termékeket.

Előnyök és hátrányok

Mint minden dolog, a kerámia edényeknek komoly előnyei és bizonyos hátrányai is vannak. Ha a profikról beszélünk, meg kell említenünk a következőket:

 • az előkészített termékek nedvességtartalmának és hőmérsékletének szabályozása, amely a kerámia porózus szerkezete miatt vált lehetővé, amely először abszorbeálja a nedvességet, majd elengedi;
 • függetlenül attól, hogy mennyi ideig használják az ilyen edényeket, nem alakulnak ki skálák;
 • hosszú ideig tárolhat különböző ételeket;
 • a kerámia edényben főzött ételek gazdag íze és csodálatos aroma;
 • Környezetvédelmi szempontból teljesen biztonságos, mert nem tartalmaz nehézfémeket, és magas hőmérsékletnek kitéve nincsenek rákkeltő anyagok vagy toxinok.

De hátrányai vannak:

 • nagyon törékeny;
 • jól elnyeli a zsírt, ezért nem könnyű mosni;
 • elnyeli és megőrzi a főtt étel szagát hosszú ideig, ami nem tetszik mindenkinek;
 • A nedvesség nagyon negatív hatással van az ilyen ételekre az anyag magas porozitása miatt.

faj

Meg kell jegyezni, hogy a "kerámiaáru" kifejezés nagyon széles fogalom, amely magában foglalja a különböző típusú edényeket, valamint a különböző modelleket. Ha a típusokról beszélünk, akkor a fő és a leggyakoribb lehet:

 • porcelán;
 • cserép;
 • terrakotta.

A porcelán változat fehér agyagból készül, és nemcsak kis tömegű és kiváló esztétikai összetevővel rendelkezik. Az ilyen edények hőállóak, erősek és tökéletesen ellenállnak a különböző anyagok hatásainak. A felületre enyhe hatást fejt ki, tiszta és magas hangot ad.

Egy ilyen megoldás hosszú ideig megőrzi a hőt és hűvösebb, és egyfajta „termosznak” nevezhető. Ugyanakkor az ételek nagyon szépek.

A fajansz variáns szintén fehér agyagból készül, de kisebb a szilárdsága, mint a hőállóság. Az ilyen edények porozitása szignifikánsan magasabb, ami a szagok és a nedvesség érzékelhetőbb felszívódását okozza ugyanazon porcelánhoz képest. Az ilyen ételek erőssége körülbelül 25% -kal alacsonyabb, mint a kínai. Ennek oka az alacsonyabb égési hőmérséklet is.

De vörös agyagból készült terrakotta ételek. Ritkán üvegezett. Az égetés után a textúra nagyon változatos lehet - durva szemcsés, finom, folyamatos vagy részleges polírozással. Az ilyen ételek színe vörös és fekete között is változhat. Ma az ilyen ételek kiváló nedvességállósággal rendelkeznek, bár ez nem mindig volt így.

Tegyük fel többet az ilyen típusú ételek speciális modelljeiről. Az első kategória, amit meg akarok mondani Tureen és edények. Az utóbbit általában meleg ételek főzésére és kiszolgálására használják, és ha nagy kapacitással rendelkeznek, akkor főzéshez és forró ételek kiszolgálásához. Különböző fajta túrák szolgálnak fel az asztalra kész levesek kiszolgálására, amikor egyszerre sok embert szolgálnak fel.

Egy másik kategória tálak és tányérok. A kerámiából származó ilyen megoldásokat általában a stilizált vállalkozások asztalainak kiszolgálására használják. A gyártók ma az asztalt szolgálják fel, és hideg ételeket szolgálnak fel.

Szintén létezik tejkancsók, krémek, serpenyők és fűszerkészítmények. A kerámia edények első két neve a teák és kávé tej és tejszín ellátására szolgál. A csónakok a hideg szószok kiszolgálásához szükségesek és fogantyúval és húzott orrával rendelkeznek. A táblázat kiszolgálásához a fűszerekhez szükséges eszközök szükségesek.

Ha a minimumról beszélünk, akkor borsról és sószórókról beszélünk. Néha az ecetet és az olajat és a fogpiszkálót tartalmazó csészékkel kiegészíthetik.

Különlegesek is Kerámia sütés "Casserole" néven. Ezek a sütési formák, különféle formájú, hőálló kerámiákból készültek, beleértve a különböző számokat fedéllel és anélkül. Az asztal különféle, fából vagy rattan kosarakban készült állványokból is felszolgálható.

Különlegesek kerámiákamelyek kis fogású, hosszú fogantyúval vagy anélkül készültek és kis térfogatúak. Gyakran használják a főzéshez és a forró snackek kiszolgálásához.

Nagyon népszerű a háziasszonyok és a kerámia saláta tálak és fagylalt tálak. Érdekes megoldás lenne az eredeti alakú saláta tálak, amelyek egyetlen egészet alkotnak, összeállított formában hasonlítanak egy megosztott edényhez. Saláta tálak szolgálják a természetes zöldségeket, savanyúságokat, salátákat és savanyúságokat.

Egy másik kategória csészék, cukor tálak, kávéfőzők és vízforralók. Forró italokhoz használják, és különböző színekben festhetők.

Vannak is kerámia fondüamelyek általában hőálló kerámiából készülnek, és csészealjakkal egészülnek ki a mártásokhoz, valamint a különlegesen hosszú hosszúságú villákhoz. Az ilyen döntések lehetőséget adnak arra, hogy különböző desszert fondüeket főzzenek és díszítsenek.

Egy másik típusú étel - kerámia vázák fennsíkamelyek gyakran használják a gyönyörű cukrászda-bemutatókat.

Általánosságban elmondható, hogy a kerámia edények széles választéka nagyon, nagyon széles.

A gyártók áttekintése

Most már nem feleslegessé válik a kerámia edények gyártói, amelyek termékei az orosz piacon kerülnek bemutatásra.

Ha hazai gyártókról beszélünk, akkor ma már nagyon jól képviseltetik termékeiket az orosz piacon. Híres termékek az orosz termelés "Borisov kerámia", amelynek növényei található a Belgorod régióban. Ismert a vállalat számos terméke számára. "Mansions kerámia", csészealjak, vázák, csészék, teáskannák, bögrék gyártása. Egyébként ez a márka kézzel készített kerámiákat is kínál a potenciális vásárlóknak. Természetesen drágább, de a minőség nem dicséret.

Sokan érdeklődnek a márkás termékek iránt "Tarusskaya kerámia", amely 1974-től származik. A termelés ugyanabban a városban található a Kaluga régióban. A cég ajándéktárgyakat, edényeket, vázákat és kerámia edényeket gyárt. Kiváló minőségű.

Ha külföldi márkák termékeiről beszélünk, akkor az olasz, a francia, a portugál és a lengyel kerámia a hazai piacon van. Ha erről beszélünk, a vállalat termékei nagyon érdekesek. Boleslawiec a neves lengyel városból. Ez egy egyedülálló kerámiagyártó gyártó a design szempontjából, amely nemcsak Oroszországban, hanem hazájában is nagyon népszerű.

Elég érdekes termékek Dobrush Porcelángyáramely Fehéroroszországban található. Termékei kellemes kialakításúak, tartósak és jó termikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

Elég érdekes kerámiatermékek a cégtől Cesiro. Ez egy romániai márka, amely a különböző típusú kerámiatermékek minőségi gyártója.

Nagyon érdekes termékek Németországból. A legismertebb német márka, amely kerámiaterméket is gyárt Zwilling. Ez a márka mintegy 280 éve létezik, és a német minőség referenciaértéke. Kerámiatermékei minden háziasszony számára áldozatul szolgálnak.

Minőségi kerámia edények készülnek Olaszországban. cég De silva Hőálló és nagyon szép, vörös agyagból készült ételekről ismert.

Hogyan válasszuk ki?

Ha úgy dönt, hogy kerámia edényeket vásárol, jobb választani egy teljes ételkészlet mellett, mert akkor az összes elem azonos stílusban és színben lesz. Ma már különböző stílusok vannak, például Provence. És minden étel lehet fehér vagy színes. Szép és esztétikus.

Az ételek külön megvásárlásakor figyelmet kell fordítania a színre, a mintázat és a design jelenlétére is. Ezenkívül, amikor kiválasztja, gondosan ellenőrizze az egyes tárgyak felületét a chipek és a különböző hibák hiányában.

Nem lesz felesleges dönteni a kerámia típusáról. A konyhában a legkiválóbb lehetőség a fajansz opció, ez az anyag alkalmas mind a gáztűzhelyre, mind a sütőben történő sütésre. A fajansz megfizethető áron, az ételek pedig nem félnek a hőmérséklet változásától. Több terrakotta opció van, de nem szabad nyílt tűzre tenni. Mosás után alaposan meg kell tisztítani.

Működési szabályok

A kerámia edények kiváló megoldást jelentenek a gáz, elektromos és üvegkerámia főzőlapok számára.És jobb, ha ilyen edényeket használnak az égőkön, ami kissé kisebb lesz, mint a serpenyő és a serpenyő átmérője. A sütőben történő főzéshez az edényeknek szükség esetén fogantyúkat kell eltávolítaniuk.

Annak érdekében, hogy az ételek egészen hosszúak legyenek, kerülje a hirtelen hőmérsékletváltozásokat. Például, ne tegyen egy hideg serpenyőt egy már fűtött főzőlapra, és azonnal helyezze be az ételt a hűtőszekrényből vagy a fagyasztóból.

A termékek keveréséhez jobb, ha szilikátból vagy fából készült spatulát használnak. Fémből és késekből készült kanálokat el kell hagyni, hogy a felület ne karcolódjon. Ugyanez mondható el a csiszolóanyagokkal való mosásról. Ha meg kell tisztítani a felületet, jobb, ha ezt szokásos mosogatószer és szivacs segítségével végezzük.

Gondozási funkciók

A kerámia edények gondozása egyszerű. És ha egyszerű szabályokat követ, az ételek hosszú ideig tartanak.

 • Minden kerámia edényt meleg vízzel, néhány csepp mosószerrel kell mosni. Ezen túlmenően az ilyen edényeket nem szabad a főzés után azonnal hideg vízbe helyezni. Ellenkező esetben megrepedhet. Az ételeket mindig össze lehet ragasztani, de a megjelenés már nem lesz vonzó.
 • Semmilyen körülmények között nem szabad fémkötéseket használni csiszoláshoz. Ez károsítja az ilyen edények felületét.
 • Ha az edények üvegezettek, akkor nem szárítható, mert maga a nedvesség gyorsan elpárolog az agyagból. De ha az ételek mázatlanok, akkor minden más. Minden mosás után le kell törölni, és teljesen szárazra kell hagyni. Ellenkező esetben a nedvesség hosszabb ideig lesz rajta, és ha ilyen nedves edényeket melegítenek, akkor megrepedhet.

Ha ilyen ételeket tárol, akkor ne fedje le, mert kellemetlen szagot okoz. Különösen, ha nedves kerámiákról beszélünk, máz nélkül.

Hogy a kerámia edények saját kezükkel látják a következő videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok