cserépedény

Csont-porcelán: mi ez és mi a híres márka?

Csont-porcelán: mi ez és mi a híres márka?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Mi az?
 2. Előnyök és hátrányok
 3. Az ételek típusai
 4. Téma és színek
 5. A gyártók áttekintése
 6. Hogyan válasszuk ki?
 7. Gondozási funkciók

Az ételek gyártásához és a belső terek díszítéséhez nagy mennyiségű anyagot használtak, köztük porcelán. A szokásos módon a gyártók ma is aktívan használják az ettől eltérő csont-porcelánt, amelynek fényében egyedülálló tulajdonságai kiemelkednek.

Mi az?

Az így nevezett anyag szilárd alapanyag, amelynek összetevője égett csont. Az ilyen porcelán jellegzetességei közül érdemes kiemelni a nagy szilárdságot, valamint a fehér színt is. Az anyag a világhírű kínai porcelán előállítására szolgáló képlet újbóli létrehozására tett kísérletek eredményeként jött létre. A 18. században először a szilárd nyersanyagok összetételében szerepelt a 18. századi csonthamu, melynek eredményeként a mai napig használt csont porcelángyártás alapvető képlete származik.

Ideális esetben az anyag összetételének olyan összetevőket kell tartalmaznia, mint:

 • fehér agyag - 25%;
 • földpát - 25%;
 • az állatok keményített csonttömege - 50%.

A főbb tulajdonságok, amelyek miatt ez az anyag eltér a megszokottól a belsejében lévő üregek hiánya miatt, amely tökéletesen tele van csontkővel. A csont-porcelánra különösen népszerű külső tulajdonságok közül érdemes kiemelni a kifejező fehérséget és az átláthatóságot, valamint annak a lehetőségét, hogy egy finom krém árnyalatot hozzon létre a szilárd és ugyanakkor elegáns alapanyagú termékeken és ételeken. A porcelán alaptulajdonságait fokozatosan, az égés eredményeként szerezte meg, amelyet +1050 és +1300 ° C közötti hőmérsékleten végeznek.

A csonttömeg is előfeldolgozott, aminek következtében a ragasztó és a szerves komponensek eltávolításra kerülnek. Továbbá, a vakolatformák segítségével a termékeket gyártják, majd a mázzal, festéssel vagy matricával tervezik.

A csont porcelán vékonyfalúnak tekinthető, mivel az ebből a nyersanyagból származó termékek eltérnek a falak vastagságától a hagyományos porcelán edényektől.

Előnyök és hátrányok

A csont-porcelán, mint bármely más nyersanyag, erősségei és gyengeségei is vannak, amelyek a belőlük készült termékek működése során nyilvánulnak meg. Az anyag előnyei tehát a következők:

 • fokozott szilárdság, még a termék vékony falainak állapotában is; a gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen összetételű termékek sokkal ellenállóbbak lesznek a mechanikai sérülésekkel szemben, mint az ételek és díszítőanyagok gyártásához használt nyersanyagok más változatai;
 • a porcelán termékeinek falai ragyognak, ami a termékeket könnyebbé, kifinomultabbá és kifinomultabbá teszi; hasonló tulajdonságokat különösen az antik és egyéb arisztokratikus figurák, ételek, stb.
 • a fajta nemes színeiről híres; a valódi csont-porcelán nem lesz kemény-szürke színárnyalat;
 • az ebből a nyersanyagból származó termékek felülete nem tartalmaz durva éleket, minden étel és egyéb termék tökéletesen sima lesz;
 • A gyártók készítenek készleteket és egyéb háztartási tárgyakat az univerzális kategóriába sorolható anyagból, mivel nemcsak az otthon díszítésére, hanem a családi asztalnál szokásos használatra is felhasználhatók.

Nem mentes az anyagtól és néhány mínusztól, nevezetesen:

 • tartóssága ellenére ebből a nyersanyagból származó termékek különleges gondoskodást igényelnek, ami megőrzi eredeti megjelenését, valamint meghosszabbítja az üzemi élettartamot;
 • a gondozásra vonatkozó speciális megközelítésen kívül a csont-porcelán megköveteli a tulajdonostól, hogy bizonyos tárolási szempontokat vegyen figyelembe;
 • ebből az anyagból készült termékek drágák;
 • ereje és keménysége ellenére a csont-porcelán nem ellenáll a hirtelen hőmérséklet-ingadozásoknak sem felfelé, sem lefelé.

Az ételek típusai

A gyártók, akik ezt az anyagot a gyártásuk során használják, az alábbi típusú ételeket kínálják:

 • különböző méretű és mélységű lemezek, beleértve a díszítéshez használt termékeket;
 • készletek;
 • 2 vagy több ember számára tervezett tea- és kávéfőző;
 • levesestálak;
 • készletek.

A konyhai eszközök, figurák, vázák, tematikus figurák porcelánból készülnek.

Téma és színek

A fehér porcelán vagy elefántcsont termékek, mielőtt a boltok polcaira kerülnének, kötelező festési és díszítési folyamaton mennek keresztül. A festmény lehet alulszínezett vagy túlglaszt, és vannak olyan termékek is, amelyek kialakítása egyesíti a művészek két munkamódszerét. A legtöbb csont porcelán termék fehér és kék színben készül, amit hívnak "Kobaltháló", amely az anyagból egyfajta névjegykártya termék lett. Az ilyen festés a hőkezelés függvényében halványkék vagy telített kék lehet. Néha fekete, szürke és barna árnyalatait használják, a magnólia és más növények virágai az ételek felszínére kerülnek.

A festési termékeket kézzel készítik, de egyes termelési üzletekben a csont porcelán termékek különleges formájúak, és a kontúrot meghatározó vékony vonalak rajzolják. És a gyakorlatban is aktívan használják vékony film - matrica, amely a matricával analóg módon működik. Az ételeket és egyéb termékeket túlnyomórészt aranyban festik. A nemesfémekkel való munka ecsettel történhet. kézzel vagy speciális bélyegzővel.

A gyártók áttekintése

Ma számos hazai és külföldi márka foglalkozik csont porcelán termékek gyártásával. A meglévő népszerű márkák közül kiemelkedik a legnépszerűbb termelés.

 • Császári porcelángyár. Ez a vállalkozás a cári Oroszország idején volt az első hazai gyártás, amely a porcelán ételek gyártására szakosodott. Ami a csontanyagot illeti, ennek az üzemnek az alapján az első termékeket már a Szovjetunió idején állították elő.

Jelenleg az egyetlen orosz szervezet, amely magában állítja a nyersanyagokat, valamint a termékeket is.

 • Royal doulton - Ez egy angol anyag, amely hasonló anyagokkal foglalkozik. A márka a csont porcelán termékek egyik legnagyobb szállítója. A vállalat választékában különböző termékek találhatók, beleértve az exkluzív készleteket és a dekor tárgyakat.
 • wedgwood - ez nem kevésbé népszerű márka, mint az orosz gyár, a vállalat az egyik legkeresettebb fülkéket foglalja el, mivel nemcsak a közönséges fogyasztók számára nyújt porcelánt, hanem a brit királyi udvarra készített ételek készítésére is alkalmas. A keresett klasszikusok mellett a vállalat rendkívüli termékek és művészeti tárgyak gyártásával foglalkozik.
 • Spode - Ez egy másik népszerű márka a csont-porcelán termékek gyártására, amely kiváló minőségű ételek széles választékát kínálja az ügyfeleknek. A termelési létesítmények több mint 200 éve működnek. Ma már a márka elit-osztályú termékek gyártására szolgáló exkluzív vonalát indította el.
 • Narumi - egy japán márka, amely a fiatal szegmensek közé tartozik ezen a piaci szegmensen. Ennek a márkának a termékei azonban kiemelkednek a kifinomultságuk, a magas színvonaluk és az ételek tervezésére vonatkozó különleges megközelítésük miatt. Japán kézzel foglalkozik a termékek gyártásával és festésével, amely értéket ad az ételeknek és egyéb termékeknek.

A cég nem maradt el az angol védjegyektől, ezért aktívan gyárt egy sor high-end porcelánt. A fenti vállalatok mellett Kínában és Kazahsztánban is használják az ételek előállításának fő nyersanyagát a csont-porcelán.

Hogyan válasszuk ki?

Az ilyen ételek vagy más termékek beszerzése megértést igényel a kiváló minőségű termékek másodlagos hamisítványoktól való megkülönböztetéséről. A kedvenc termék megjelenésének értékelése során különös figyelmet kell fordítania néhány árnyalatra.

 • Színes. A minőségi termékeknek tiszta fehérnek vagy krémnek kell lenniük. És porcelánnak is meg kell ragyognia. A színséma változhat az új technológiák használatának fényében, de a termékek felületén lévő árnyalatnak melegnek kell lennie, nem szándékos fehérséggel.
 • Átláthatóságot. A lemezeknek vagy más kiváló minőségű csont porcelán termékeknek fényt kell adniuk.
 • Ábra. Ha a javasolt termék étkészletként vagy kézzel festett ajándéktárgyként van elhelyezve, akkor a közelebbi vizsgálat során látni fogja a jellemző ecsetvonásokat.
 • Jelölést. Minden terméknek feltétlenül meg kell jelölnie. Általában a megfelelő bélyegzőket az alsó hátoldalán helyezzük el. Ajánlott előnyben részesíteni az ismert nevű gyártókat.
 • Nincs felszíni hiba. Ha ajándékokat vásárol, vagy személyes használatra kész, gondoskodnia kell arról, hogy minden fal sima legyen. Fontos, hogy a termék ne tartalmazzon lyukakat, buborékokat, chipeket és karcolásokat, különösen az él mentén.

Gondozási funkciók

A csont-porcelán termékeinek üzemeltetéséhez vásárolva érdemes tovább tanulmányozni az ilyen termékek gondozásával és tárolásával kapcsolatos kérdéseket, figyeljen a következő ajánlásokra:

 • mosogató edényeket tilos a kemény csiszoló szivacsok használata, valamint a porított háztartási vegyszerek használata, amelyek megkarcolhatják a felületet; ha lehetséges, érdemes megemlíteni bármely további kémia használatát;
 • a porcelán nagyon érzékeny a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokra, így a csészék, lemezek vagy más tárgyak gondozását vagy karbantartását fenn kell tartani vagy ki kell használni; ha forró folyadékot öntünk a tartályba, először meleg vízzel és így tovább kell öblíteni;
 • a porcelán ápolás a víz szobahőmérsékleten történő használatát jelenti; nem lehet forró vízzel mosni még erős szennyezés esetén is;
 • rendezze az edényeket az asztalra, vagy ha a polcon tárolják, úgy, hogy a tartályok ne érjenek egymáshoz az élekhez; az edényeket egymás tetejére tárolásakor a legjobb, ha a tartályokat fehér papírszalvétákkal helyezzük át;
 • nedves feldolgozás után a porcelántermékeket szárazra kell törölni; Távolítsa el a port száraz, szöszmentes ruhával.

További információt a híres angol finom Dunoon csont-porcelán készítéséről a következő videóban talál.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok