cserépedény

Minden a lyaganahról

Minden a lyaganahról

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Mi az?
 2. faj
 3. A gyártók áttekintése
 4. Hogyan válasszuk ki?
 5. Gondozási funkciók

A keleti konyhaművészek természetesen tudják, hogy mi a Lyagan és milyen célokra szánták. Ha nemcsak a közép-ázsiai ételek ízét kell éreznünk, hanem a nemzeti ízlésbe is belekeverednünk, akkor keleti stílusú asztallal kell rendelkeznünk, melyet nem lehet elképzelni anélkül, hogy egy nagy étel állna a dastarkán közepén, pilaf vagy manti mellett. Milyen kritériumok alapján választhatja ki a Lyagan-t, hogy milyen típusúak, hogyan kell gondoskodni az ilyen ételekről - mondjuk a cikkünkben.

Mi az?

A Lyagan egy nagy edény vagy egy nagy lemez, amely a közép-ázsiai országokban (Üzbegisztán, Tádzsikisztán) nemzeti ételeket szolgál fel. Ilyen ételekkel összegyűjti a fő edényt a lemezeikben, és ha a burgonya, akkor az ételt vagy egy csipetnyi ujját eszik közvetlenül a békától. A lagánokat általában az ünnepi asztal beállításakor használják, de a hétköznapokon is láthatók, amikor egy nagy család összegyűl.

Nemcsak a legkülönfélébb üzbég pilafot lehet elhelyezni egy ilyen edényen, hanem a törött sütemények részeit is (a szokásos, hogy Közép-Ázsiában sütjük meg a süteményeket, és ne vágjuk őket).

A hagyományos gömbalakú liagán nem rendelkezik nagy mélyedéssel, mivel főpályákhoz, folyadék nélkül vagy kis mennyiségben készült.

Egyes fajok teljesen síkak, teljesen oldalak nélkül vagy 1-1,5 cm-es alacsony oldalakkal rendelkezhetnek, különböző szögben. Az anyag, amiből valódi békák készülnek, égetett agyag, kerámia. A helyi kézművesek többször összeragadják ezt az edényt a mázzal, és keleti mintázattal díszítik, amelyek különleges jelentőségűek lehetnek, ha bármilyen eseményre, például esküvőre adnak ajándékot.

faj

A keleti Lyagan a vendégszeretet és a barátságos ünnepek jelképe, mert egy személy számára valószínűleg nem szükséges. Ez az étel úgy tervezték, hogy a kedves vendégeket ízletes ételek elfogyasztására kommunikálja. A keleti embereknek különleges hozzáállása van az ételekhez a gazdagabb, mint a védjegy minta, annál drágább a vendég a tulajdonosok számára. Természetesen a kézi készítésű liagan jóval magasabb, mint a gyárban készült ételek.

A békák fajtái méretben és festésben különböznek. A legnépszerűbb átlagos méretek - 30 cm. A legkisebb lyagan édességek, szárított gyümölcsök és édességek számára készült. Egy 42 cm átmérőjű edény a keleti dastarkán optimális mérete.

De a legnépesebb ünnepek számára több lagánt választanak, átmérőjük meghaladhatja a 45 cm-t.

Eladáskor gyakran van 55–56 cm átmérőjű békák, jól, és ha nagyobb átmérőre van szükség, akkor egy ilyen lyagánt kérni kell, hogy a parancsnok megrendelje. Nagy lagánokat használnak néha fedélként egy nagy üstben. A Lyagan tökéletesen díszítheti a ház falát, és egyidejűleg felhasználható a rendeltetésű célra. Ehhez a varázsló hátoldalán két összekötő furatot hozhat létre.

Ami a festményt illeti, ez nagyon változatos - az ő számára az, hogy megtanulják a Lyagan helyét. Gyakran a minták nemcsak az edény elülső, hanem hátsó felületét is díszítik. Válasszon bölcsen az ételek mintáit, figyelembe véve minden olyan részletet, amely különleges jelentést hordoz. Hagyományosan fehér színű pamutvirágokkal díszített ételkészleteket találhat sötétkék vagy fekete mázzal - az ilyen mintát „írónak” nevezik (író, „pamut” -ként fordítva).

Nem titok, hogy a közép-ázsiai gyapot jelentős termény, amely a szorgalmat és a jólétet jelképezi. Az író mellett a keleti Lyaganon a következő falfestmények láthatók:

 • zárt körök különböző kiegészítő díszítéssel - a ciklikusság és az összes élőlény folytonosságának szimbóluma;
 • geometriai alakzatok - háromszögek, körök, ívek, félívok;
 • különböző színű zöldségdíszek, gránátalma virágok, mandula gyümölcsök;
 • halak és madarak képei - a szabadság, a béke, a tisztaság és a gazdagság szimbólumai;
 • kések - védjék a gonosz szemektől és a gonoszságtól;
 • egyszerű, de szent dolgok - a nap és az ég, a magok és a víz, az eke és a borona.

Azok a mesterek, akik sok évszázados ismereteket kaptak, titkosíthatják a személy egész életét - születését, házasságát, gyermekeinek születését, unokáit, unokáit, és természetesen halált - a béka festményével.

Megpróbálják megtartani az ilyen Lyagan-t a házban, mint ereklyét. És a Lyagan-nál, mint ajándékot, a kézművesek egész üzenetet titkosítanak.

A gyártók áttekintése

A modern Tádzsikisztán és Üzbegisztán területén számos tartomány ismert porcelántermékeiről. Közülük az ókorok Samarkand és Bukhara, az üzbég főváros Tashkent, a Fergana-völgy Khujand és Kanibadam, Shakhrisabz és Andijan, Gijduvan és Khorezm városai. A világ hírneve a kerámia mesterét érte el Rishtan. Ezt a területet érdemes nevezni az egész közép-ázsiai fő kerámia műhelynek.

A Rishtan föld jellegét a kerámiák ilyen központjává válták: a helyi vörös agyag gazdag lerakódása nem igényel előzetes kezelést és szennyeződések hozzáadását. Itt nincs hiány és természetes színezékek - kvarc, mangán, speciális növények. Volt idő, amikor Rishtan teljes férfi lakossága kerámia volt, és a helyi kézművesek tapasztalata egyedülálló.

A Rishtan díszei kecsesek és vékonyak, a vonalak sima, de jól körülhatároltak.

Kevés ember tudja, hogy a híres orosz kék és fehér festmény, Gzhel valójában a Rishtan kerámiából származik. Igen, az orosz mesterek saját maguk is elfogadják ezeket a lenyűgöző kék és fehér mintákat, helyettesítve a keleti motívumokat az orosz virágokkal. De nemcsak egy ilyen kék égbolt lehet Rishtan festmény - itt a sárga, piros és zöld többszínű színek hozzáadódnak a mintákhoz, és néha monokróm termékek is megtalálhatók.

A Khorezm porcelán híres a béka szélén levő vízszintes mintájáról, és ugyanazról a fehér és kék színsémáról, amely a keleti középkorból származik. A Khorezm étkészlet vékonyan érintkezik, lökhárítói szinte egyenes szögben helyezkednek el. A Bukhara és a Gijduvan Lyagan a festményeivel is hipnotizálhat.

A dolog az, hogy a tálcán lévő minták optikai 3D-s hatást fejtenek ki - a dísz háromdimenziós formává válik, ha eltávolítja a lyagant a szeméből, és közelebb hozza az edényt.

A Gizhduvan termékek vastagsága ellenére könnyűek és porózusak. Ez a funkció hosszú termékeket hagy az eredeti hőmérsékletükön - hideg vagy meleg.

Hogyan válasszuk ki?

A kézzel készített lagánokat sokkal magasabbra értékelik, mint az ipari gyártású ételek. A kiváló minőségű, kézzel készített lyagan vásárlásához ügyeljen a következő árnyalatokra:

 • a konyhai eszközök minőségi felülete sima, buborék nélkül legyen; később a buborék helyén lehet feldarabolni;
 • az alsó felületen a Lyagan-t megfordítva észlelhetjük a fazekaskerékből képződő kör alakú szabálytalanságokat; a gyári terméken az alsó hátsó felület sima lesz;
 • a béka és más ételek alján a mester, aki megalkotta őket, rendszerint aláírja a szerzőt, különösen, ha egy ilyen kézműves már elérte a hírnevet és elismerést;
 • a gyári termékek ideálisan sima élekkel rendelkeznek, ha egymás felépülnek, tökéletesen illeszkednek egymáshoz; míg két kézzel készített termék nem lehet ugyanaz - a széleik valószínűleg nem illeszkednek egymáshoz, és a rajzot nem lehet pontosan kétszer megismételni;
 • az ételeknek könnyű, kellemes jingle-t kell kibocsátaniuk egy kis kattanással; Ez a csengés hasonlít a fém csengetésére, nem pedig agyagra, annál magasabb és vékonyabb a hangja - minél minél kvalitatívabb az objektum.

Fontos! Ha megtör egy lyagan vagy egy másik típusú kézzel készített edényt, a kerámiában kis üregek találhatók. Agyag égésekor alakultak ki, ahol különböző szalmák vagy madarak voltak. Ezek az üregek bizonyíték kézi gyártás és létrejönnek különösen az edények könnyedén, valamint a termoszok vezetőképességének csökkentésében.

Gondozási funkciók

Ahhoz, hogy a Lyagan sokáig szolgáljon, nem szükséges csak falfényként tartani, mert az igazi célja, hogy jó vendégeket gyűjtsön körülötte. Aztán Lyagan megadja a mester kezének melegét, aki ezt tette. A béka pontos használatának gyakorisága nem befolyásolja a tartósságát. A mázas kerámiák nem szeszélyesek a gondozásban, de a kézzel készített ételek kézi kezelést igényelnek.

Így nem kívánatos az üzbég kerámiából származó termékek megbízhatósága a mosogatógépre. Jobb, ha saját kezével mosogatjuk meleg vízben egy speciális mosogatószerrel.

Ezután papírtörlővel szárítsuk meg, és távolítsuk el a vendégeket a falra vagy a szekrénybe.

Egy kézműves által készített lagán, mint a kerámia edények többi része, időben megmutathat egy jellemzőt. A mázzal borított termékek, amelyek természetes anyagokból és festékekből készülnek. Az idő múlásával a máz repedéssel borulhat, amit az üzbégi kézműves szabványnak tekintünk. A ráncokkal bíró lyagán a hagyományos családokban nagyra értékelik, és generációról generációra továbbítják.

A békákról lásd alább.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok