cserépedény

Tálak: cél, fajta és ajánlások kiválasztásra

Tálak: cél, fajta és ajánlások kiválasztásra

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Alkalmazási kör
 2. Különböző választék
 3. A gyártási anyagok jellemzői
 4. Hasznos tippek a vásárlás során

A tálat mély és széles edényeknek nevezik, amelyek egy kis medencéhez hasonló megjelenésűek. Az ilyen típusú konyhai eszközök többnyire félgömb alakúak, fedél és fogantyú nélkül. Ennek az ételnek a különlegessége egy vékony alsó és vékony falak. Napjainkban a különböző formájú és térfogatú tálakat széles körben képviselik az értékesítés során. Nagyon változatos és az anyag, amelyből készültek.

Alkalmazási kör

Ez a típusú konyhai eszközök elsősorban összetevők és keverő termékek keverésére szolgálnak. Mindemellett a tálakat gyakran használják leves és más folyékony edények kiszolgálására, gabonafélék és saláták készítésére. Gyúrják a tésztát, mosott gyümölcsöket és zöldségeket, felolvasztott ételeket, pácolt ételeket, amelyeket a hűtőszekrényben tárolnak.

Vannak speciális tálak gélmelegítővel a tészta gyors felemeléséhez a dagasztás során. Ez a típusú, rozsdamentes acélból készült edények elengedhetetlenek egy piknik vagy kempingezés során.

Különböző választék

A tálakat egyedileg és készletekben is el lehet adni. Az ilyen készletek 2-6 (vagy több) elemet tartalmaznak, ami nagyon kényelmes, mivel a különböző méretű tálak különböző célokra használhatók. Kis tárolóedényekben az első edények és a savanyú ételek előmelegítése kényelmes, kis adag élelmiszereket tárolhat a hűtőszekrényben.

A közepes méretű tálakat leggyakrabban saláták vagy darált hús készítésére használják, ételeket tárolnak. A nagy tálak ideálisak tészta dagasztásához, saláták és egyéb ételek kiszolgálásához.

A gyártási anyagok jellemzői

Ma a tálak különböző alapokból készülnek, amelyek előnyei és hátrányai. Leggyakrabban az ilyen típusú edények az alábbi anyagokból készülnek.

 • Rozsdamentes acél. Ez egy nagyon erős és tartós anyag, amely ellenáll a magas hőmérsékletnek. Rozsdamentes acél tálakban gyorsan forrhat vizet, újra melegítheti az ételt, főzheti az ételeket a tűzön. De a rozsdamentes acél edények nehezen tisztíthatók a szennyeződésektől, mivel a konyhai eszközök bármilyen csiszolóanyaga karcolja a felületét.
 • alumínium. Jó hővezető képességű, könnyű és tartós. De az alumínium edényeket savas környezetben és lúgos mosószerekkel érintkezve elpusztítják. Az alumínium edényeket forró vízhez ajánljuk, de nem főzéshez.
 • Metals. A fém tálak nem festettek élelmiszer-színezékekkel, nem szívják el az étel szagát, könnyen moshatók és hosszú ideig vonzó megjelenést biztosítanak. De például nemkívánatos, hogy vizet öntsünk vastartályba, hogy ne járuljon hozzá a korróziós folyamathoz. Ezek jól alkalmasak a sütéshez és a pörköléshez. Használat után alaposan meg kell tisztítani és szárítani.
 • Zománc. A zománcnal borított acél tálat könnyen tisztítható, esztétikus és higiénikus. Ellenáll a savaknak és a sóknak. De a zománcáru nagyon óvatos kezelést igényel. Az ilyen termékek nem tolerálják a sokkokat és a hirtelen hőmérsékletváltozásokat. Semmilyen esetben nem használhatja az edényeket egy törött zománcréteggel, ez veszélyt jelent az egészségre.
 • Fa. A fából készült ételek környezetbarátak, eléggé tartósak és saját egyedi szaguk vannak. A fa tálak ideálisak vinaigrettek, saláták, bogyók, pite, pácolt gombák és zöldségek számára.Az ünnepi asztalon a kiszolgáló fahordó nagyon lenyűgöző. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy az ilyen ételek idővel sötétebbek és szagokat gyűjthetnek össze.
 • Clay. Ez egy csodálatos természetes anyag. Az ilyen ételekben főtt halak, húsok vagy gombák különleges aromájúak és egyedülálló ízűek. Agyag edényekben hosszú ideig tárolhatja az ételt. Ez az edény, amely nincs mázzal, egészen biztonságos az egészségre. Agyagból készült termékeket nem szabad magas hőmérsékletű környezetbe helyezni és fémkefékkel dörzsölni.
 • Fazekas. A kerámia edények törékenyek és nem tolerálják a hirtelen hőmérsékletváltozásokat. Az ilyen konyhai eszközök egészségtelen ólmot tartalmazhatnak. A kerámia tálakat a legjobban a készételek és a mikrohullámú sütők kiszolgálására használják.
 • üveg. Vonzó megjelenésű. Az üvegtálakat könnyű tisztítani, de érzékenyek a mechanikai sérülésekre, és gondos kezelést igényelnek. Hatékonyan használják az ünnepi asztalra saláták kiszolgálására. A hőálló üvegtálak vegyszerekkel moshatók és mikrohullámú sütőkben és sütőkben használhatók.
 • Műanyag. A műanyag edények könnyűek és nem igényelnek különös gondosságot. A PP címkével ellátott polipropilén műanyag tálak az emberek egészségére biztonságos anyagból készülnek. Hideg és meleg ételekhez használhatók, de nem fűthetőek. Leggyakrabban a salátákat és a zöldségeket ilyen tárolóedényekbe helyezik. A keverő és a korbácsoló termékek esetében műanyag tálat használnak, amely egy fogantyúval, magas falakkal és stabil aljjal rendelkezik.
 • Szilikon. A szilikon ételek általában világos színűek, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, nem szívják fel az idegen szagokat. Az élelmiszer-minőségű szilikon biztonságos anyag. Az ilyen edényeket kézzel és mosogatógépben is lehet mosni. De ne feledje, hogy a szilikon tálak nagyon könnyen megkarcolhatók éles tárgyakkal.
 • kókuszdió. Ezek a tartályok teljesen természetesek, újrafelhasználhatóak és egyedi kialakításúak. A kókuszot a könnyűség és a nagy szilárdság jellemzi. A kókusz tálat kézzel kell mosni, és nem szabad hirtelen hőmérsékletváltozásnak kitenni.

Hasznos tippek a vásárlás során

A legmegbízhatóbb és praktikusabb tálak kiválasztásához gondosan olvassa el a tapasztalt szakácsok ajánlásait.

 • Ideális esetben az étel több változatát is megvásárolhatja különböző mennyiségekkel, például 1,5, 2,5 és 5 literes mennyiségben.
 • A tálakhoz azonnal meg kell vásárolni egy szitát a liszt és a gabonafélék szitálásához, valamint a szűrőedényt.
 • Készételek készítéséhez válassza ki a külsőleg vonzó és fenntartható lehetőségeket. A saláták és a darált hús keveréséhez az étel széles modelljeit illesztjük.
 • Ha az élelmiszer tárolására szolgáló tálakat választ, akkor előnyben részesítse a csúcsminőségű termékeket, amelyek fedelét védik az élelmiszerektől az oxidációtól.
 • A mérőskálával ellátott tálak lehetővé teszik, hogy pontosan mérje a folyadék mennyiségét a tésztához vagy a kása számára.
 • Győződjön meg róla, hogy kérje az eladót, hogy mutasson be egy tanúsítványt a kiválasztott mintákra, hogy megbizonyosodjon az ételek biztonságáról.

Tálak szükségesek és multifunkcionális eszközök a konyhához.

Szükség van arra, hogy felkészüljenek a különféle ételek elkészítésére, és közvetlenül a főzési folyamat során, valamint az élelmiszer további tárolására.

Napjainkban a különböző anyagokból készült, különböző formájú és méretű tálak hatalmas választéka található. A megfelelő gondossággal választott minőségi tálak nagyon hosszú ideig tartanak.

Nézze meg az alábbiakban, hogyan készülnek a fa tálak.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok