cserépedény

Milyen anyagokat készítenek ételekhez?

Milyen anyagokat készítenek ételekhez?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
  1. Fő fajták
  2. Egyéb anyagok

Ma minden boltban étkezőlapok találhatók - különböző anyagokból készülnek, amelyek mindegyikének előnyei és hátrányai vannak. Fontolja meg, hogy a fém edények különböznek a kerámiától, és milyenek a hátrányai és a hátrányai a cserépből. És beszéljünk a porcelán, üveg, műanyag és egyéb ételek típusairól is.

Fő fajták

Az ételek előállításához a legnépszerűbb anyagok közé tartozik a porcelán, agyag, kerámia és üveg. Mindegyik típusra külön kell maradni.

porcelán

A festés módjától függően számos porcelánfajta létezik. A legdrágább a manufaktúra, amelyet kézzel díszítettek. ára olyan magas, hogy elég arányos a Rolls-Royce költségével. A porcelán ételeket matricával díszíthetjük, ezek a gravírozás vagy perforáció segítségével alkalmazott díszítő díszek. A csont-porcelán nagyon nagyra értékelik. A porcelánt azonban gyakran nem festik, mivel ez az anyag önmagában meglehetősen ünnepélyesnek tűnik.

Alapvetően a lemezeket fehérben készítik, mert ez a legtöbb tervező kedvenc árnyéka ezekben a napokban. Ezen túlmenően az ilyen ételek univerzálisak - tetszőleges asztalterítővel és bármilyen étkezési lehetőséggel kombinálhatók. Az arany- vagy kék árnyalatú fröccsöntés formájában enyhe eltérést lehet biztosítani a fehér színtől. A fő dolog az, hogy a lemezek harmonizálnak más evőeszközökkel. Például, ha az ételeket arany díszítéssel díszítik, hasznos lenne, ha aranyozott kanálokat, villákat vagy más tárgyakat helyeznek az asztalra.

A porcelánnak számos tagadhatatlan előnye van.

  • Inertés vegyi anyagokkal való érintkezéskor. Élelmiszer-savak és lúgok, valamint a mosószerek hatására az anyag nem veszíti el tulajdonságait.
  • sokoldalúság. A porcelán ételek minden belső térben fontosnak tűnnek, a divat trendjei felett vannak, így több évtizede stílusos lehet.

A porcelánlemezek mínuszjai közül érzékeny a magas hőmérséklet befolyásolására: nem ajánlott a lemezeket forró vízzel mosni, az ételeket nem szabad őket melegíteni.

A porcelán ételeket kizárólag szolgálatra szolgálják. Ezen túlmenően, hosszabb napi használat esetén az anyag sötétebb lesz.

fajansz

A fajansz régóta olcsó porcelán analógnak nevezik. Ennek az anyagnak a lemezei általában lekerekített vagy tömörített élek, tartósak és nagyon kényelmesek, ezért optimálisak a nagy ünnepi ünnepek megtartására. Könnyen megkülönböztethető a fajansz a porcelántól - ha egy porcelánlemezzel egy fából készült botot találsz, hallható egy magas dallamú hang, és a fajansz válaszol deaflyre.

Kémiai szempontból a fajansz spar, kvarc és kaolin keveréke, ezenkívül az utóbbi részaránya körülbelül 85% -ot tesz ki, ami az anyagnak porózus szerkezetet biztosít, és meghatározza az anyag anyagi előnyeit:

  • alacsony ár - Az orosz családok túlnyomó többségének agyagos ételeket kínálnak;
  • hővisszatartás: főtt ételek, fajansz lemezekbe helyezve, átadják a hőt, és az edények viszont megtartják az edény szükséges hőmérsékletét.

Ugyanakkor a fajansz, mint a porcelán, nem tolerálja a túl magas hőmérsékletet.

kerámia

A kerámia edények fő előnye, hogy képes szabályozni a páratartalom és a hő szintjét. A kerámia lemezek hosszú ideig melegen tarthatják a húsleveset, és a hűtött okroshka nem melegszik fel benne. Agyag edényekben az ételeket mikrohullámú sütőben melegíthetjük, és szükség esetén a sütőben is elhelyezhetjük.

A kerámiáknak számos előnye van, amit az ügyfelek az egész világon:

  • ökológiailag biztonságos összetétel;
  • hő sapka;
  • fűtési egyenletesség;
  • könnyű kezelhetőség.

Fontos, hogy a kerámia lapok kémiailag inertek legyenek: a sav-bázisú oldatokkal való kölcsönhatás során nem változtatják meg összetételüket, és nem bocsátanak ki veszélyes anyagokat, ami azt jelenti, hogy félelem nélkül használhatók fel egy felnőtt és gyermekasztal kiszolgálására. Az agyag és az ásványi adalékok keverékéből származó lemezek a nedvességcsere tulajdonságai: a lemez nagyon porózus szerkezete miatt nedvességet szívnak fel és felhalmozódnak, majd visszaadják a termékeknek.

A kerámialemezek fő hátránya - az ellátás összetettsége. Az a tény, hogy szinte lehetetlen tisztítani a zsírt az ilyen felületekről. Ezen kívül elnyeli az összes szagot, és nem tolerálja a hőmérséklet ingadozásait - például, ha forró levest öntenek egy hideg tányérba, azonnal elreped. Összességében a kerámia meglehetősen törékeny anyag: még enyhe fizikai hatás esetén is a felületeken zsetonokat képeznek.

Az étkészlet előállítására szolgáló polimer agyagot nem használják.

üveg

Az üvegáruk átlátszóak vagy színesek lehetnek, szélei egyenletesek, enyhe ütközés esetén az üveg evőeszközök finom melodikus hangot adnak. A leggyakrabban üvegből készült üvegek, a lemezek előállításához ez az anyag is alkalmas, bár főként üvegkerámiát használnak. Az üvegtermékek népszerűsége az alacsony hővezető képesség miatt, így az étel hosszabb ideig meleg marad, mint más típusú ételek használata esetén. Az üveg könnyen tisztítható, és minden tisztítószer, beleértve a csiszolóanyagokat is, megtisztítható.

Ha azonban üveglemezeket választ, akkor ne feledje, hogy nagyon törékenyek, és óvatosnak kell lenniük velük.

Igen, és a terítő megválasztásával szenvedni kell - nemcsak a vacsorával, hanem az étel tartalmával is kombinálni kell. Például, ha egy rózsaszín terítőt helyez el az asztalra, akkor a tányérra szétszóródott sonka egyszerűen összeolvad.

A kristályból készült önálló lemezek - ez a drágakövek után a legdrágább anyag. Az ilyen eszközöket leggyakrabban asztali környezetben és hideg ételeket szolgálják fel - saláták, gyümölcsök, édességek. Ha a kristályt hőmérséklethatásnak tesszük ki, akkor virágzik és elhalványul. Ugyanakkor az anyag sokkal erősebb, mint az üveg, nagyszerű és látványos megjelenésű.

Egyéb anyagok

A már leírt anyagokon kívül a lemezek is lehet Corian, fém és műanyag. Az ilyen fajok kevésbé kereslet, de még mindig raktáron vannak.

Corian

Néha a lemezek előállításához használja a modern kémia eredményeit, aminek köszönhetően a legszokatlanabb anyagok születnek. Egy mesterséges kő, amit Coriannak neveznek, egymástól elkülönül. Kivételes megjelenése és fizikai-működési tulajdonságai miatt a legszebb, tartósabb és könnyen kezelhető lemezeket kaphatja.

fém

Általában fém villákból, kanálokból és késekből készülnek. A lemezek gyártásakor az alumínium, az acél és a rozsdamentes acél rendkívül ritkán kerül felhasználásra - inkább dekoratív eszközök, vagy zománcozott zománcozott variánsok, amelyeket nem ajánlatos az asztalra helyezni napi opcióként. Ha nem szeret túl sokat járni, akkor hosszú ideig tárolhatja az ételeket a meglévő vastartályokban. Ugyanez vonatkozik a rozsdamentes acél termékekre is.

A mikrohullámú, hogy az ilyen ételeket nem lehet. Az öntöttvas és rézlemezek azonban a távoli múltba süllyedtek - most már csak magángyűjteményekben és múzeumokban találhatók.

műanyag

A műanyag olcsó és praktikus anyag, amelyet újrafelhasználható és eldobható edények készítésére használnak, beleértve a lemezeket is. Könnyen mosható, kényelmes tárolni, és olcsóbbak, mint minden más típusú étel.

Hosszú ideig azonban a környezetvédők kijelentették, hogy a műanyag környezetvédelmi szempontból nem biztonságos: lassan lebomlik, veszélyes anyagokat bocsát ki a talajba, a vízbe és a levegőbe. Ez azt eredményezte, hogy sok országban tilos az anyagot különösen az ételek előállítására használni, Ebben az évben törvény született, amely tiltotta a műanyag edények gyártását és forgalmazását az Európai Unióban - 2021-ben lép hatályba.

A kiváló minőségű edények kiválasztása az alábbi videóban látható.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok