cserépedény

Az üzbég ételek jellemzői és típusai

Az üzbég ételek jellemzői és típusai

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Jellemzők és történelem
 2. Fő fajták
 3. Érdekes

A tradicionális íz, amelyet a nemzeti üzbég ételek büszkélkedhetnek, sok embert lenyűgöz. Kiemelkedik a kellemes megjelenéséről, és végül, de nem utolsósorban, ezeknek a termékeknek évszázados tapasztalata van a kézműveseknek. Az évszázadok során kifejlesztett termelési módszereket továbbra is használják, ezért az Üzbegisztán fazekasai termékei megérdemlik a legnagyobb figyelmet.

Jellemzők és történelem

Az üzbégek előállítására irányuló üzbégi megközelítés mind a sima, mind agyagból készült kerámiát használja. A feldolgozás során a használt termékek kézzel festett "gombóc". A klasszikus keleti stílus mindig harmonikusan néz ki és önmagában, és a belső rész részeként. Az üzbégi megközelítés kifinomultsága lehetővé teszi a kényelmet és a meleg légkört. A mesterek tudják, hogyan érhetők el egyértelműen a motívumok.

Az üzbegisztáni kerámia és porcelán a Nagy Selyemút idején kezdett el. Először is Rishtan városában kezdték meg a termelésüket. Ekkor a klasszikus dísz „Betörő” volt, az úgynevezett pamutvirág mintája. Kezdetben Rishtanban és annak közelében minden kerámiát szigorúan kézzel készítettek. A huszadik századig tartott. Csak az 1920-as években kezdték meg a gyárak létrehozását műhelyek helyett.

A régi kézműves műhelyek maguk is fokozatosan lezárultak. Azok a fazekasok, akik azelőtt dolgoztak, mielőtt egyáltalán elhagyták a hajójukat, vagy átköltöztek nagyvállalatokba. Jelenleg 2 fő gyár működik itt - Ázsia fizetési kerámia és Simax F + Z.

De a Taskentben lévő porcelángyár, amely néhány évtizeddel ezelőtt hatalmas ételeket szállított, nem működik most. Korábban az „Anko” madár által megjelölt ételeket. Most ugyanazokat a termékeket gyártják:

 • Üzbegisztán más városai;
 • Kínában;
 • Törökországban.

Az üzbég kerámiaiparban használt festmény egy modern Gzhelnek tűnik. És ez természetesen hasonló. A stilisztikus tulajdonságokat a régi orosz régiók mesterei vették fel. Kizárólag bizonyos képek ismerődtek meg ügyfeleink számára.

A kiváló minőségű kerámiatermékek valóban szívesek lesznek az embereknek, és gyakran használják őket az asztal díszítésére a tisztelt vendégek érkezését megelőzően.

védjegy
Török kerámia

Fő fajták

A pilaf, a leggyakrabban használt készletek 4, 5 vagy 6 fő részére. Ezen túlmenően a fő készletek általában 0,5 m átmérőjű főételeket adnak hozzá. A teakészletek közé tartoznak a kerámia teáskannák és a csészék is, ahol a teát öntenek. Külön beszélgetést érdemel nagy lapos edények, amelyeket Lyagannak hívnak. Ezek az asztal közepén helyezkednek el.

A békák átmérője 0,1 és 0,3 m között változik. Ezek nagyon különböző formájúak lehetnek:

 • négyzet alakú;
 • kör;
 • ovális.

Üzbegisztán legrégebbi ételfajtái megjelentek Khorezmben. Eddig a kerámiák szigorúan a régi szabályok szerint készülnek. Csak klasszikus motívumok és természetes technológiák használhatók. Nem kell félni, hogy egy modern festék vagy egy kémiai üzemben előállított szintetikus lakk valahol esni fog. A Khorezm-ételek festése stilizált szirmok alkalmazásával jár.

Bármelyik közepén tegyen egy tőrt. A jelenben való jelenléte nem véletlen - ősi szimbólum, amely mitológiában az ételek tulajdonosainak védelmének képessége. Ebben az esetben a védelmet nemcsak a személyes ellenségektől, hanem a különféle emberekhez nem kapcsolódó balesetekből is feltételezik.

Ez a motívum ókori ókorban gyökerezik. Kerámián is találkozhatsz vele, több mint 2000 éve.

Khorezm

A khorezm díszek jól felismerhetők, és a helyi kézművesek szorgalmasan elkerülik az újításokat, hacsak nem feltétlenül szükséges. Ezért sikerül változatlanul tartani a szokatlan színes színt. Egy másik nagyszerű antik konyhai eszközök a Rishtan. Az ebben a városban készült kerámiák ismerik a világ minden tájáról származó ismerőket. Nemcsak szokatlan mintákat, hanem ritka smaragd színt is kiemel.

A termelés minden nyersanyagát közvetlenül a város környékéről veszik. Itt készítenek mind agyagdarabokat, mind a festékeket a késztermékre. Természetesen a képek nem csak választottak. A Rishtanban készült ajándéktárgyaknak szigorúan meghatározott jelentése van. Megfejtheted, csak az üzbégek kulturális kódjának ismeretében. A Rishtan mesterei úgy vélik, hogy a világon a legjobb agyag elérhető.

Még az a vélemény is, hogy nem igényel előfeldolgozást. A festékeket a város közelében növekvő gyógynövényekből nyerik. A színező keverék receptje az ókorban kerül kiválasztásra. Mostanáig a Rishtan-stílusú kerámia teljes mértékben ugyanazokat az arányokat követi.

Ugyanakkor nincsenek sztereotípiák a termékek tervezésében. Minden mesternek saját helyi termelési titka van. Ennek köszönhetően szinte minden termék egyedülálló, és a gyártó kezét minden szakértő magabiztosan ismeri el. Néhány étel- és teáskészlet a szerző stílusában készült. A lényeg az, hogy alkotóik teljesen elhagyják a kanonokat, csak a közös nemzeti motívumokat reprodukálják.

Az üzbég élete lehetetlen elképzelni kis és nagy ivó tálak nélkül. A félgömb alakú csészék, amelyek nem rendelkeznek fogantyúval, minden otthonban megtalálhatók. Nagyon gyakran léteznek miniatűr változatok is az edények és a vodka számára. A papság tiltásait így figyelmen kívül hagyják - a 21. század azonban nem érezhető. Nagyobb, mint a tálak, konténerek - köpködés vagy casa (kiejtés függvényében) - szükségesek leves, mártás, egyéb folyékony vagy félfolyékony ételekhez. A zsinórok különböző méretűek. De leggyakrabban pontosan lagany. Szükségük van szilárd és morzsolt ételekre. A folyékony élelmiszerek ezekben az edényekben nem kerülnek.

Fontos: Ne hívj Lyagan-nak egy „lemezt” - minden üzbég vagy valódi híresség megsértődik, amikor ilyen írástudatlan nevet hallott.

Számos étel létezik, mint a Lyagan, de név szerint különböznek. Ez a név mindig egy vagy másik formában tartalmazza a "tovok" szót. Csak szó szerint "tál" vagy "edény".

 • Him-tovok - "részlegesen nyitott kapacitásként" fordították le. Külsőleg úgy néz ki, mint egy nagy tál viszonylag szerény oldallal.
 • Tovoki Labgardon - elfogadják, hogy „ívelt élekkel rendelkező edényt” fordítsanak le. Valójában a kerület körül kissé csavart.
 • Porum termékek - lapos kenyér és cukrászsütemények.
 • Andijan hagyomány parancsok a palov-tovok használatára. Amint azt talán kitalálod, a pilau használatához szükséges. Ennek a hajónak a jellemzője a lábak elhelyezése. Az olaj a magas falakon folyik az edény aljára. Ezért élvezheti az aromás pilaf ízét. Fontos: Taskentben Andiánnal és Ferganával ellentétben nem használnak tűzifát. Valószínűleg ez az ételek magukban lévő különböző zsírtartalmáról szól.
 • Andiánban és általában a Fergana-völgyben gyakran használják a nőket. Ez egy tál, amely szintén fedéllel rendelkezik. Alapvetően nem szükséges étkezésre, hanem egyedi összetevők kiszerelésére. Az üzbég konyhába kerülve gyakran megláthatja, hogy a szakács hogyan főzött húsdarabokat helyez a hölgyekbe.

Khorezm meglepődik a turistáknak és az egzotikusok híveinek egy másik típusú kerámia edényeknek - Bady (a test más kiejtésében). A padlólemez Badia mélysége és magassága nagyobb a táblán. A külső fal közvetlenül vagy 85 fokos szögben helyezhető el. De vannak köztes lehetőségek is - viszonylag simított ferdén. Mivel a Bodia mindig magas lábon van, egyes szakértők azt feltételezik, hogy a női oldalfejlődéssé vált.

A nagyobb méretű edények a Togory nevet kapták - szó szerint „tál” vagy „medence”. A Togor nemcsak kerámiából, hanem fémből is készül. Ez azonban nem egy bizonyos típusú étel, hanem a nagy mélyedények közös neve. Mert fontos, ha az interneten keresztül vásárolunk vagy katalóguson keresztül rendelünk, hogy pontosan tisztázzuk, hogy mit jelent. A kerámiával ellentétben a fém fogók nem rendelkeznek különleges dekoratív értékkel.

Érdekes

Az üzbég ételek általános osztályozásán túl fontos, hogy más árnyalatokat is ismerjünk. Rishtanban a kézműves fazekasok alkalmanként agyagba helyezték a nádat vagy a madár tollat. Az utólagos égetés során keletkező üregek megkönnyítik a kész tartályokat, és a termosz hatását tükrözik. Az ishkorova mázhoz:

 • összegyűjti ugyanazt a növényt;
 • éget;
 • 1200 ° -nál magasabb hőmérsékleten égnek, így kristályok jelennek meg;
 • kristályos hamu őrlése;
 • keverjük össze kvarchomokkal;
 • adjunk hozzá kis mennyiségű lisztet és zúzott fehér kavicsokat.
A réz zöld színt ad a mázhoz, és a kobaltot a kék szín eléréséhez használják. Az ón nem színezésre kerül, hanem az edény megerősítésére.

Fontos: az ón nagyon kis mennyiségben kerül felhasználásra, mivel mérgező lehet.

A recept és a technológiai árnyalatok kifinomultságától függetlenül az igazi "Rishtan" kis repedésekkel rendelkezik. Ők pontosan felismerik az eredeti terméket; a hamisítványok mindig hiányoznak a legkisebb hibáktól.

Üzbegisztán főbb vállalkozásai étkészlet előállítására a „Pakhta” cég. Ő:

 • tejmunkások;
 • Kalapok teáskannákhoz;
 • vázák;
 • A gyümölcsök;
 • fűszerkészletek;
 • zubochistnitsy;
 • borsszórók;
 • Sószórók;
 • kremanki;
 • csészealjak és saláta tálak;
 • háromszög alakú, téglalap alakú, ovális lemezek.

Összességében vannak több mint 80 fajta étel. A „Rishtan kerámia” nem messze van. A vállalat termékei világosak és szépek. Tényleg megtestesíti a hagyományos üzbég ételeket. A festmény mindig ugyanolyan típusú, ami lehetővé teszi, hogy az egyes alkatrészek halmazai problémamentesen vegyenek fel.

A következő videóban az üzbég botok, kések és ételek előnyeit és hátrányait várjuk.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok