cserépedény

Hogyan válasszuk ki a konyhában a legjobb ételeket?

Hogyan válasszuk ki a konyhában a legjobb ételeket?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
  1. Milyen anyag jobb?
  2. Mit kell tudni a bevonatokról?
  3. A legnépszerűbb márkák
  4. Mit érdemes még figyelembe venni a választás során?

Az egészséges életmód nemcsak tápanyagokban gazdag ételeket fogyaszt, hanem a főzés során a hőkezelés valamennyi szabályát is. Ehhez fontos, hogy jó minőségű ételeket vásároljon. A mai napig hatalmas választékban képviselteti magát a piacon, és különbözik mind a gyártási, mind a formatervezési anyag, az ár szempontjából.

Milyen anyag jobb?

A konyhai edények fontos tartozék, amely nélkül nem lehet főzni. Más anyagból készül, amelyek mindegyike előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik. A főzés során leggyakrabban több hagyományos anyagból vásárolnak ételeket.

alumínium

Alacsony praktikusság jellemzi, de ellenáll a hirtelen hőmérséklet-változásoknak és nem ég. Ezenkívül az alumínium edények könnyűek és bármilyen módszerrel moshatók. Jelenleg azonban a piacon alacsony minőségű, olcsó, de főzésre nem használható termékek találhatók. Mivel az ilyen ételeket elsősorban az arzént, ólmot és más elemeket tartalmazó másodlagos alumíniumötvözetekből állítják elő, káros az egészségre. Ilyen tartályokban a zöldségek és gyümölcsök főzése tilos, a szerves savak és az étkezési só hatására emberi egészségre veszélyes anyagokat bocsátanak ki.

Nem ajánlott alumíniumlemezből készült termékeket használni a kompótok, sós ételek, savanyúságok, káposztaleves és tejtermékek elkészítéséhez. Nem alkalmas kész savanyúságok tárolására. Az alumínium termékeket általában tészta, burgonya, különböző gabonafélék és forró víz főzésére használják. Ha a választás még mindig ilyen típusú edényekre esett, akkor ellenőrizze az eladóval a tanúsítványok elérhetőségét. Ez segít megvédeni Önt az olcsó hamisítványok megszerzésében, ami nem csak egy kicsit, hanem az egészségre is káros.

Rozsdamentes acél

Ebből az anyagból származó főzőedényeket a legváltozatosabbnak és praktikusabbnak tartják, mivel mindent meg lehet főzni. A rozsdamentes acéltermékek bármilyen hőmérsékletre felmelegíthetők és tisztítószerrel tisztíthatók. Biztonságos és konyhai eszközökhöz ajánlott „normál” rozsdamentes acélból kell állni, azaz króm-ötvözetből (18%), nikkelből (10%). Az alsó részen „18/10” jelzés látható.

Ami a mínuszokat illeti, a rozsdamentes acél gyorsan ég, a vastagfalú edények pedig nagyon nehézek és drágaek.

Porcelán és fajansz

Annak ellenére, hogy ez az étel jó, a mázas bevonat káros elemeket tartalmazhat, amelyek közül a legveszélyesebb az ólom. Ezért, ha egészséges ételeket kíván főzni, jobb, ha megtagadja az ilyen típusú termékeket. És az áruk meglehetősen magas lehet, mindez a méretétől és a designtól függ.

Öntöttvas

Ez az anyag hosszú ideig képes melegen tartani, az élelmiszer nem ég. Öntöttvas edényekben, palacsintákban, palacsintákban, zöldségekben, pörköltekben és vegetáriánus pilafban ideális lehet. Az öntöttvas fő előnye, hogy egyenletesen felmelegszik (bár lassan). Az ilyen típusú konyhai eszközök azonban nem alkalmasak mindennapi használatra: a felületet borító fekete védőfólia károsodása után az étel fémes utóízgé válik, és sötét foltokba fordul.

Öntöttvas termékek törékenyek, nehézek, és nem moshatók modern mosószerekkel.Mosás után ezt az edényt nem lehet egyszerűen bevenni és a szárítóba helyezni, szárazra kell törölni (különben rozsdásodik).

Hőálló üveg

Megkönnyíti az esztétikai megjelenést, az élelmiszerek semlegességét, hosszú ideig megőrzi a hőt és gyorsan felmelegszik. Ami az élettartamot illeti, az ilyen ételek rövid élettartamúak. Sütés közben is „törekszik”, hogy felrobbanjon, gyorsan ég. Ezen kívül hőálló üvegből készült termékek félnek a hirtelen hőmérsékletváltozásoktól - Ha a tűzön hevített rácsot azonnal hideg csapvízzel öntik, egyszerűen elreped.

Ha az ételek megjelenése fontos a háziasszony számára, és az üvegtermékeket részesíti előnyben, figyelmet kell fordítani a fogyasztói tulajdonságokra: ne legyen karcolás, légbuborékok és chipek.

réz

Az acéltól és az üvegtől eltérően ez az anyag sokkal drágább. Ezen kívül a szakértők úgy vélik, hogy a legfinomabb és egészségesebb étel az, amit réz tálban főznek. A rézfelület gyorsan felmelegszik, így az edényekben és edényekben az étel főzési ideje csökken.

A réz fő előnye, hogy nem oxidálódik.ezért tökéletes a marmeládok, lekvárok és konzervek főzéséhez. Ajánlott réz edényeket is vásárolni az indukciós főzőlapokhoz, míg ez nem a legdrágább.

Mit kell tudni a bevonatokról?

A konyhai eszközök kiválasztásában hatalmas szerepet játszanak nemcsak a gyártás anyaga, hanem a bevonat is. Most a piacon megtalálható a termékek széles skálája, amelyek különböznek a bevonat típusától, amelyek mindegyikének saját működési jellemzői vannak. A leggyakoribb típusú bevonatokat adjuk meg.

Teflon

Ellenáll a korróziónak, ami általában kémiai mosószerek, sós és savas termékek hatására jelenik meg. A "Teflon" edényekben minden étel biztonságos. Ezenkívül a bevonat megbízható és tartós, a modern technológiát alkalmazó gyártók biztosítják, hogy a teflon védve legyen a karcolásoktól. Ennek ellenére az ilyen ételek élettartama nem haladja meg a három évet (gondos kezelés mellett).

Ha elfelejti az edényeket a főzőlapon (túlmelegíti a serpenyőt vagy a serpenyőt), a bevonat integritása veszélybe kerülhet.

zománcozott

A modern zománcfajtákat a savakkal, sókkal szembeni fokozott ellenállás jellemzi, nem toxikusak, ami nemcsak az ilyen bevonatú ételek elkészítését teszi lehetővé, hanem az ételeket a hűtőszekrényben (beleértve a sózott zöldségeket és savanyúságokat is) tárolja. Ideális párolt zöldségek, levesek készítéséhez, nem ajánlott rizs, zabkása és pilau főzéséhez. A zománcozott bevonat előnyei a tartósság és az üzemeltetés biztonsága, ésszerű ár. Ami a mínuszokat illeti, ha az edényekkel helytelenül kezelik, a felületén zsetonok jelenhetnek meg, amelyek veszélyesek az egészségre (fennáll a veszély, hogy az ételt zománc részecskékkel lenyelik). Ne mossa le a zománcozott termékeket a mosogatógépben és kézzel, súrolószerekkel.

kerámiai

Az antibakteriális tulajdonságok, az esztétika és a környezetbarát tulajdonságok jellemzik. A bevonattal ellátott ételeket nemcsak otthon, hanem az étkezőben is használják. A termékek legfőbb hátránya a hirtelen hőmérséklet-ingadozásokkal szembeni törékenység és instabilitás - ha egy edényt kerámia edényben lévő hűtőszekrényből veszünk, és azonnal felhelyezzük a főzőlapra, akkor a terméket a szemétbe dobhatja. A kerámiák is félnek a mechanikai sérülésektől, gyorsan és könnyen elnyelik az olajat, ami után nehéz megmosni. Ami az előnyöket illeti, az ilyen bevonattal rendelkező ételek vásárlása bárki számára megengedett.

A legnépszerűbb márkák

A konyhai eszközök nemcsak a tervezésben, a gyártási anyagban, az árban, hanem a márkában is eltérhetnek. Minőségi termékeket előállító gyártók értékelése, több vállalat vezetésével.

Tefal

Ez a leghíresebb francia cég, amely nemcsak a klasszikus teflonbevonattal, hanem a Titanium Excellence, Power Glide, Prometal Pro, Titanium Pro bevonatokkal is bemutatta a világpiaci ételeket. Az ebből a márkából származó összes termékre jellemző a szélsőséges hőmérséklethatások és a hatások. Ezen kívül a Tefal edényeket olajok és zsírok nélkül is elő lehet állítani. A tapadásmentes bevonattal ellátott termékek kiváló mosás és hosszú ideig szolgálnak. Az ebből a márkából származó termékek előnyei közé tartozik a hőmérséklet-jelzés jelenléte, amely biztosítja a termékek egyenletes fűtését, a minuszokra - fényes felületű modelleken a festék gyorsan kiég.

Kukmara

Ez a márka eredetileg Kazanból származik, így a neve szorosan kapcsolódik a terület nevéhez, ahol sok edényt, serpenyőt és üstet gyártanak. A márka minden termékét kiváló teljesítmény és elfogadható ár jellemzi. Ezen túlmenően a termékek előnyei különböző méretek és modellek. Ami a hiányosságokat illeti, a bevonó edények (bármilyen fajta) gondos kezelést igényelnek.

"Biola"

E márka alatt a hazai gyártó több mint 10 éve gyárt öntöttvas és alumínium edényeket különböző típusú bevonatokkal. A háziasszonyok körében nagyon népszerűek a mélytüzelők, a kreppelők és az öntött braziers. Az ebből a gyártóból készült edények fa vagy szilikon fogantyúkkal vannak ellátva, amelyek eltávolítható rögzítéssel rendelkeznek.amely lehetővé teszi számukra, hogy kompakt módon tárolják és használják a sütőben. A termékek előnyei közé tartozik az alacsony költség, a sűrűsített aljzat, a szép design. Ami a mínuszokat illeti, a permetezés formájában elhelyezett vékony kerámia réteg gyorsan elveszíti tulajdonságait, és vékonyabbá válik.

Rondell

Sok szakács értékelte a német márka termékeit. E márka alatt a világ legjobb professzionális edényeit gyártják. Az alumíniumból, acélból készült, és tapadásmentes bevonattal ellátott termékekben és egyéb termékekben. A Rondell edények előnyei közé tartozik a háromrétegű fenék jelenléte, az égési ellenállás, a különböző modellek és formák. A hátrány túlértékelt.

"Neva Metal"

E márka alatt jó minőségű bevonattal rendelkező, öntött, tartós ételeket készít. A serpenyők vastag fenékkel és falakkal rendelkeznek, így nem sokáig elhasználódnak és deformálódnak. Külön figyelmet érdemel a "Diamond" és a "Titan" sorozat, a gyártó a legfeljebb három év garanciát vállal. Az ételek előnyei környezetbarátak az emberi egészségre, a kiváló minőségű, kopásálló bevonatokra, hátrányokra - a modellek korlátozott választéka.

Fissler

Az ebből a márkából származó termékeket magas színvonal jellemzi, és sok pozitív értékelést tartalmaz, bár drága. Minden egyes serpenyőben a gyártó útlevéllel és legfeljebb ötéves garanciával rendelkezik. Az ételek előnyei közé tartozik a biztonság és a környezetbarát, a modern design, a modellek széles választéka. Ugyanakkor a konyhai kiegészítőknek egy hátránya van: a magas ár.

Vitesse

Az e márka alatt gyártott ételek költségvetési áron különböznek, így szinte minden boltban megtalálható. A termékeket főleg kerámia bevonattal ellátott alumínium edények képviselik. Vannak exkluzív termékek öntöttvasból és rozsdamentes acélból. Az ilyen ételek ideálisak bármilyen étel elkészítéséhez, mivel nem tapadó bevonattal rendelkezik. A termékek előnyei közé tartozik a kényelmes (cserélhető) fogantyúk, a tervezés nagy választéka, az egészségbiztonság.

Az egyetlen olyan dolog, amit az ilyen edények gondos tisztításra és üzemeltetésre szorítanak.

Mit érdemes még figyelembe venni a választás során?

Annak érdekében, hogy a vásárolt konyhai eszközök hosszú ideig tarthassanak és kényelmesek legyenek a főzés során, a vásárlás előtt sok részletre kell figyelni. Válassza ki a megfelelő termékeket a szakértők ajánlásaival.

  • A minőségi edényeknek általában vastag alja és falai vannak, amelyeknek legalább 2 mm-nek kell lenniük. Ebben az esetben a jól bevált, hegesztett fogantyújú modellek.
  • Az edényekben és a serpenyőkben a dombornyomás alsó termékei kevésbé csípődnek. Célszerű előnyben részesíteni a kényelmes fedéllel rendelkező modelleket, amelyek kis nyílással rendelkeznek a gőz kibocsátásához.
  • Minden háziasszonynak minimális készletet kell tartalmaznia, amely különböző méretű edényekből áll. Nagyon fontos, hogy mindig legyen egy nagy konténer a gazdaságban.
  • Az ételek vásárlása előtt tudnia kell, hogy melyik lemezen tervezi használni.
  • Fontos figyelmet fordítani a termékek megjelenésére is, összhangban kell lennie a konyha általános stílusával.

Ezen túlmenően, ha azt tervezi, hogy a mindennapi használatra szolgáló ételeket vásárol, kényelmesnek kell lennie. Ez lehetővé teszi a háziasszony számára, hogy a szokásos főzési folyamatot kulináris művészetgé alakítsa.

Hogyan válasszuk ki a legjobb konyhai edényeket, lásd a következő videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok