Sütőedények

Mindent egy serpenyő átmérőjéről

Mindent egy serpenyő átmérőjéről

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Hogyan mérjük?
 2. méretek
 3. típusok
 4. Főzőlap kompatibilitás
 5. Hogyan válasszuk ki?
 6. ajánlások

Pan - egy nélkülözhetetlen eszköz a konyhában. Minden háziasszony a megégett hús problémájával szembesül, a palacsinta felszínéhez vagy a rosszul főtt zöldségekhez tapad. A különféle ételek elkészítéséhez többféle ételre van szükség. Minden terméknek szüksége van saját pörkölésre, pörkölésre vagy forrásra - ez függ az edény anyagának minőségétől, az alsó vastagságától, a serpenyő oldalának magasságától és a felület átmérőjétől. Ebből a cikkből megtudhatja, hogy milyen méretűek az ilyen ételek, és hogyan mérhető a serpenyő átmérője.

Hogyan mérjük?

Szükséges kitalálni, hogyan mérjük meg megfelelően a serpenyő átmérőjét. A legtöbb ember az edény átmérőjét az alsó vagy a kerület mentén méri, és ez tévesnek tekinthető, mivel a méretet a belső felület határozza meg.

A termék átmérőjét a központon keresztül egyik oldalról a másikra mérik. A fedél átmérőjét másképp mérjük: a külső szélen a serpenyő közepén.

méretek

A sütőedények standard mérete 18 és 32 cm között változik - a címkén a gyártók pontosan jelzik ezeket a számokat. Például, kényelmes, ha a palacsintát 20-22 cm átmérőjű felületen sütjük, a húst vagy a húst 30 cm-es felületi átmérőjű edényben jobban megcsinálják, minden háziasszony maga választja ki a szükséges konyhai eszközök méretét az edények alkalmazásától és főzésétől függően.

Az ételek méretei az alábbiakban találhatók, bár általában egy speciális táblázatban találhatók.

 • 18-20 cm. Az ilyen méretekkel rendelkező termékek felnőttek számára készülnek. Az ilyen ételeket úgy tervezték, hogy elpusztítsák a zöldségeket, a palacsintát és a sült tojást, hogy kis mennyiségű ételt melegítsenek.
 • 22-24 cm Ezek a termékek általában sült hús, rántotta vagy burgonya. A mártásokhoz megfelelő sütőedények, magas lökhárítóval. Főzőedények, amelyek átmérője az étel főzésére és melegítésére szolgál egy vagy két ember számára.
 • 26-28 cm Az ilyen átmérőjű felületeken az étkezést 3-4 felnőtt számára készítik. Ez a serpenyő egy univerzális asszisztens a konyhában. Erre nagy mennyiségű étel melegíthető, főzzük zöldségeket, húsokat, káposzta-tekercseket vagy húsgombócokat.
 • 30-32 cm Az ilyen átmérőjű termékek fő célja - főzés egy nagy család számára. Az ilyen sütőedényekhez legfeljebb 22,5 cm méretű főzőlap használható, ebben az edényben mindent meg lehet tenni: pörkölt húst vagy káposztát, sült halat, főzzük zöldségkaviárt, szószokat vagy kezeljük.

A kívánt méretű serpenyő kiválasztása meglehetősen egyszerű. A következtetés arra utal, hogy a kis átmérőjű (18-20 cm) termékek alkalmasak az étkezés vagy a palacsinta, az omlett vagy a fánk sütésére, és a 22–32 cm átmérőjű ételeket egy nagy család vagy cég ételeinek főzésére és melegítésére használják.

típusok

A leggyakoribb klasszikus termék magas és alacsony oldalakból készül - attól függ, hogy milyen típusú ételeket kell készíteni. A serpenyőben mindent meg lehet főzni: hal, hús, húsgombóc, palacsinta, rántotta vagy rántotta. A mártások és a lecho készítéséhez a hagyományos serpenyőt pörkölt serpenyőbe cseréljük.

Vannak is Kínai wok sütőedények. Ilyen termékekben meg lehet sütni és pörkölni a húst, főzni a halakat és a zöldségeket. Az ilyen ételek falai homorúak, az alsó felület elég széles.

Wok serpenyő illeszkedik tészta, hús, halételek, pilau és lecho főzéséhez. Az egyenletes hő és hő tökéletes ízlést ad a morzsás termékeknek.Az egyetlen hátrány, hogy a termékeket időben kell keverni, különben az élelmiszer éghet vagy ragadhat a felszínre.

Grill serpenyő - Ez egy ilyen fajta étel. Bordázott aljával rendelkezik. A főzés során az olaj a bordázott felületre terjed, és kitölti a fémrések közötti réseket. A termékeket a grillhez hasonlóan pörköljük. Az étel nagyon lédús.

Egy másik főzési lehetőség csiszolótál Egy ilyen terméknek meglehetősen nagy súlya van. Az edény alja sűrű fémből készül.

A felmelegedés és a főzés egyenletesen történik. A termékek előnyös tulajdonságokat tartanak fenn, és az élelmiszer nem tapad a felülethez. Ez az étel alkalmas különböző ételek sütésére és párolására.

Főzőlap kompatibilitás

A technológia nem áll meg: a háztartási készülékek piacán már elég sok lehetőség van a konyhai kályhák számára. Az égők mérete és a főzőlap tulajdonságai is eltérőek.

Számos lehetőség van a főzőlapokra:

 • gázégőkkel;
 • kerámia bevonattal;
 • indukció;
 • elektromos.

Minden háziasszony ismeri a gáztűzhelyet. A főzés nyílt tűzön történik. A fűtést az egész felület egységessége jellemzi.

A gáztűzhelyeken történő főzéshez ki kell emelni egy emelt alsó serpenyőt - ez a megközelítés biztosítja a termékek egyenletes fűtését.

Az üveg-kerámia bevonattal ellátott lemezek lehetővé teszik a serpenyő felületének egyenletes melegítését. Az ilyen típusú lemezek számára alkalmas edények lapos aljjal. Ne feledje, hogy ezeknek a lemezeknek a használatakor érdemes felemelni az edényeket és mozgatni őket helyről a másikra. Nem szükséges a serpenyőt vagy más terméket mozgó mozgatással mozgatni, mert ez károsíthatja az üvegkerámiát.

Az indukciós kályhákon történő főzéshez speciális konyhai kategóriát használnak. A termékeknek elektromágneses tulajdonságokkal kell rendelkezniük - ez biztosítja az edények mágnesezését a lemez felületére.

Bármilyen edényt elektromos tűzhelyre lehet használni, de csak a bevonat nélküli alumíniumból. Az ilyen tányérok serpenyőjének kiválasztásánál fontos szempont a serpenyő és a főzőlap méretének kompatibilitása.

Hogyan válasszuk ki?

Az alábbiakban a kiváló minőségű edények kiválasztásának fő szempontjai találhatók.

 • Fedjük le (néha tartalmazza). Azonnal vegyen be egy fedelet, ha nem szállítja a serpenyőt. Méretei gyakran ugyanazok, de nem minden modell alkalmas.
 • A szelep megléte a fedélen a levegő kioldásához.
 • Kivehető fogantyú.
 • A főzés kezdetét jelző fűtésjelző.
 • Ábra az alján, megkönnyebbülés formájában. Ez enyhíti az élelmiszerégetést és biztosítja a felület egyenletes fűtését.
 • Olyan eszköz, amely az edény felületén a hőmérsékletet méri.

A fenti tételekhez hozzá kell adni az edények mosogatógépekkel való kompatibilitását.

ajánlások

Természetesen egy bizonyos átmérőjű serpenyő kiválasztása számos tényezőtől függ: a családban élő emberek számától, az előnyben részesített ételektől, a főzőlap típusától, amelyen a főzési folyamat megtörténik.

Az alábbiakban néhány olyan árnyalatot találsz, amit tudnod kell, amikor egy serpenyőt választasz:

 • az égők mérete a tűzhelyen;
 • főzési felület tulajdonságai;
 • az edények átmérőjének átlagos mérete - 18-22 cm;
 • a termék oldalainak átlagos magassága főzéshez - 3 cm.

Érdemes figyelmet fordítani a serpenyő aljának vastagságára. A minőségi fém alsó részének minimális vastagsága 3-4 mm legyen. Az ilyen ételek jobban alkalmasak palacsinta, fánk és omlettek sütésére. Sűrű fém egyenletesen felmelegszik, ami hozzájárul az alapos pörköléshez, pörköléshez vagy forró termékek előállítása nélkül.

A serleg kiválasztásakor figyeljen a fogantyúra. Sok háziasszony nem tulajdonít nagy jelentőséget neki. De a főzési folyamat élvezetét egy kényelmes forma minőségi fogantyújától függ. Nincsenek különleges kiválasztási kritériumok - minden háziasszony hajlamos saját sajátos érzéseire.

A fogantyúkannák több típusra vannak osztva:

 • szegecsekkel;
 • csavarokkal;
 • öntött termékek.

A szegecsekkel ellátott fogantyúk nem olyan kényelmesek. A csavarokkal ellátott termékek praktikusabbak. Vannak olyan szilárd fogantyúk is, amelyek könnyen kezelhetők és moshatók.

Kiváló választás a műanyag opciók és a feldolgozott anyagból készült fa fogantyúk. A fa és a műanyag olyan anyagok, amelyek ellenállnak a magas hőmérsékletnek.

Érdemes megemlíteni a fémből készült opciófogantyúkat - magas élettartamuk van. De hajlamosak gyorsan felmelegedni.

Figyeljen rá cserélhető fogantyúk sütőedényekhez. Nagyon kényelmesek a sütőben való főzéshez - csak tedd a serpenyőt a sütőbe, és távolítsuk el a fogantyút. Ebben az esetben az edényeket nem lehet használni.

További információkért, hogy melyik edények jobbak és hogyan választhatók, lásd a következő videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok