Házi macskák

Ázsiai macska: a fajta leírása és jellege, tartalma

Ázsiai macska: a fajta leírása és jellege, tartalma

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. A történelem története
 2. Faj jellemzői
 3. Karbantartás és gondozás
 4. Vélemények

Szép és híres ázsiai macska ma nagyon népszerű és szeretett. Nagyszerű gyermekes családok számára. Ezek a kedvtelésből tartott állatok nemcsak a gyermekek kedvencei, hanem a családtagok hűséges barátai is lehetnek.

A történelem története

Az ázsiai fajtájú macskák képviselői az Egyesült Királyságban gyökereznek, ahol 1980-ban a perzsa chinchilla és a burmai macska átlépésekor ez a faj tenyésztették.

Az ázsiai macskák fajtája az alábbi alfajokat tartalmazza:

 • Ázsiai sima szín;
 • Ázsiai füstös;
 • Ázsiai cirmos;
 • Tiffany;
 • Burmilla.

E fajta állatok esetében a hosszú hajú és rövid hajú macskák. Az első típusú képviselőknek fényes fekete gyapjúuk volt, de a szelekció folyamatában különböző színű volt.

Az ázsiai színvonalú, egyenletes színű macskák tenyésztése semmihez sem vezetett a perzsa chinchillával való átkeléshez.

Az új-zélandi tenyésztők hasonló feladattal próbáltak megbirkózni, számos Mandalay-t hoztak létre.

A modern ázsiai rövidszőrű és Mandalay fajtát azonos fajnak tartják. Ennek az alfajnak a képviselői burmai macskák alkotják, azonban a gyapjú színei különböznek.

Burmill cica
Mandalay
Ázsiai cirmos

Faj jellemzői

Az ázsiai öltöny egyének erős alkotmánya, fejlett izomrendszere és erős csontváza van. A háziállatok átlagos súlya 5-8 kg. Külsőleg az állat nagyon lenyűgöző, a luxus, kerek mellkas, az izmos hát és a lapos has. Az ázsiaiok fejformája hasonlít egy puha ékre, melynek kontúrjai lágyan kontúrok és tiszta profilok. A macskák fülei nagyok, magasak és kissé irányítottak előre. A mandula alakú széles szeme általában sárga vagy sárga. Hosszú és karcsú, kifejezett izmokkal. Rövid haj lehet különböző árnyalatok: csokoládé, füstös, lila, krém, dió, kék.

Ázsiai macskák nagyon érdekesek, barátságosak és aranyosak. Értékelik az ellátást, és cserébe elkötelezettségüket adják a mesterüknek. Természetesen az ázsiaiok csendesek és nyugodtak, de ha szükséges, felállhatnak magukért. Könnyen eljuthatnak más háziállatokkal, különösen kora korban.

Ha a tulajdonos nincs rendszeresen otthon és gyakran elhagyja a kisállatot, a macska nagyon szomorú, és szorongás jeleit mutatja.

Ezért, ha a tulajdonos nehezen fordíthatja a maximális időt és figyelmet a kisállatára, akkor ajánlott, hogy két fajta ebbe a fajba vagy egy másik fajtájú állatot részesítsen előnyben.

Az ázsiai macskák minden alfaja szinte teljesen illeszkedik a fajta általános leírásához, azonban egyes képviselők saját sajátosságokkal rendelkeznek.

Ázsiai füstös macska rövidszőrű, fejlett testtámogatással. Szőrme vastag és testhez erős, általában egyenletes színű, kissé világos aljszőrzetével. A főként füstös szín mellett a macskák és a macskák is lehetnek kék, piros, teknős és krém árnyalatokkal. A ferde szemek árnyéka is függ a kabát színétől, zöld és sárga színűek.

Az ázsiai fajták legjelentősebb képviselői a cirmos alcsoport tagjai. Ennek a fajnak a tenyésztett macskáinak egy jellegzetes, masszív építkezése, erős állkapcsa és állát, széles orrát, nagyméretű, a végükön lekerekített füleket. Rövid hajuknak nincs alsószőrme, és négyféle színezéke van:

 • bogáncs - sötét színű, szabálytalan alakú, a testben szétszórt elemekkel, a has kivételével;
 • tigris (makréla) - a tigris bőréhez hasonló, sötét függőleges csíkok túlsúlya;
 • márvány - átlapolt fekete foltok és csíkok az állat oldalán és hátulján;
 • jelölve (agouti) - minden gyapjú monokromatikus festése, kivéve a mancsokat, a farok és a pofa, amelyen sötét csíkok vannak.
Ázsiai füstös
foltos

  Az ázsiai fajta másik képviselője a burmai ezüst macska. Különleges jellemzői a gyapjú különböző színei: füstös, kék, csokoládé, lila, teknős vagy Bombay. Ezüstös macska és macska ad erős utódok, magas ellenállást a betegségek. A fiatal cica nagyon játékos és mobil, és felnőttkorban szelíd és nyugodt.

  Sikeres kísérlet, amelyben a macskafajta Chinchilla-t egy burmai macskával keresztezték, végül megnyílt a világnak egy új ázsiai háziállatfajta - Tiffany.

  A cica nagyon tetszett a tenyésztőknek félig hosszú, fényes hajukkal, szokatlan fekete-barna színnel. A fő szín, egyenletesen elosztva a testen, a sötétebb árnyalatok enyhe kontrasztjával kombinálódik. A színezési lehetőségek változatosak: sable, barna, kék, csokoládé, platina, lila, piros, krém.

  A fej alakja ebben a fajban kerekebb, az állat erős és lekerekített, a pofák szélesek, a megfelelő harapással. A szeme alakja Tiffanyban különleges: nagy és fényes, a szem felső része keleti alakú, az orr felé hajlik, az alsó pedig kerek. A fajtatiszta macskákban a sárga árnyalatok szemében domináltak. Tiffany természetéből adódóan mérsékelten nyugodt és ismerős, imádják a mesterükkel töltött időt, játszanak a gyerekekkel. Nagyon kíváncsiak és könnyen képezhetők. Kedvező és kényelmes körülmények között egy ázsiai macska akár 20 évig is élhet.

  burmilla
  fátyolszövet

  Karbantartás és gondozás

  A kedvtelésből adódó feltételek biztosítása a kedvtelésből tartott állatok számára nem igényel különleges ismereteket a felnológia területén. Elég, ha az ázsiaioknak fizetjük a szükséges figyelmet és figyelemmel kísérik az egészségüket. Az ázsiai macska gondozásának az alábbi tevékenységeket kell tartalmaznia:

  • a gyapjú rendszeres fésülése, különösen a hosszú hajú fajtákban;
  • gyapjú mosása speciális ágenssel - havonta legfeljebb 1 alkalommal;
  • fülkefe - hetente egyszer;
  • naponta dörzsölje meg a szemet nedves ronggyal vagy pamut tamponnal;
  • havi körmök vágása;
  • a betegségmegelőzés rutinszerű vakcinázása és az állatorvos rendszeres ellenőrzése.

  Egy ázsiai macska kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, amely természetes összetevőket tartalmaz. Az étrend alapja a sovány hús (csirke, pulyka, marhahús), főtt hal. A húsételek mellett a zöldségek és a gabonafélék is alkalmasak. A kényelem érdekében megvásárolhatja a kész prémium takarmányt, amely ideális az állat napi táplálásához. A töltőanyaggal, játékokkal, játszótérrel és kaparóval ellátott tálca más szükséges kiegészítők a kisállat számára.

  Vélemények

  Ázsiai macskák sok pozitív érzelmet okoznak a tulajdonosaiktól. Ennek oka a kedvtelésből adódó kedvtelésből adódó kedvtelésből adódó kedvtelés. A hátrányok közül érdemes megjegyezni, hogy csak az ázsiai macskák költenek. Mivel a fajta tenyésztése Oroszországban nem népszerű, mindenkinek, aki ilyen kedvtelésből tart, jelentős mennyiséget kell költenie, és egy speciális kisbabát vásárolnia kell.

  Ám az ázsiai macskák figyelmet érdemelnek. Nemcsak kifinomult és vonzóak, hanem csodálatos karakterük is van. A megfelelő figyelem és gondoskodás érdekében a macskák szívesen, szeretettel és odaadással szívesen válaszolnak szeretett tulajdonosukra.

  Az ázsiai cirmos macska részletes ismertetését az alábbi videó tartalmazza.

  Írj egy megjegyzést
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

  divat

  szépség

  kapcsolatok