Házi macskák

Népszerű fajták fekete macskák és macskák

Népszerű fajták fekete macskák és macskák

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
  1. Színes funkciók
  2. Temperamentum és szemszín
  3. Típusok és leírása
  4. A fekete gyapjú gondozásának szabályai

Az ókori egyiptomiak feketékkel borított macskákat tartottak szent állatoknak. A brutális középkorban fekete macskákat égettek a téten, képzeletbeli varázslókkal és boszorkányokkal együtt. Hosszú ideig azt hitték, hogy egy fekete macska szerencsétlenséget okoz, és a feketék lakossága a kihalás szélén volt. Viszonylag nemrégiben valaki látta, hogy a fekete gyapjú hátterében ezek a kék, zöld vagy borostyán szemek szokatlanul fényesnek tűnnek, a megjelenés pedig titokzatos.

A fekete hajú macskák népszerűvé váltak, ezeknek a csodálatos lényeknek számos fajtája megjelent. Érdemes még közelebbről megnézni őket, és világossá válik, miért szeretik őket szerte a világon.

Színes funkciók

Először el kell osztanod azokat a mítoszokat, amelyeket évszázadokon át a macskahaja fekete színén hoztunk létre. A szőr fekete színe a genetika eredménye, és nem a gonosz erők meggyengülése. A szín örökölt, az anyától a fiig - A legtöbb esetben a fekete macska pontosan ugyanazzal a kabátszínnel születik.

A mikroszkópos granulátumot képviselő melanin pigmentje felelős a színért.

Ez a pigment viszont két összetevőre bomlik:

  • Az Eumelanin teljesen felszívja a fényt és fekete színezéket ad az összes származék színével: csokoládé, kék, lila, faun;
  • A pheomelanin felelős minden vörösfajtaért.

Egy adott szín öröksége a bajusz-csíkos nemtől függ, mivel a macska egy X-kromoszómával rendelkezik, és lehet fekete vagy vörös szín. A macskáknak két X kromoszómájuk van, így fekete, piros vagy teknős színű cica is megszülethet.

Temperamentum és szemszín

A természet fekete macskákat szolgáltatott, akik bizalmas és békés szeretettel rendelkeznek. Ők valóban csatlakoznak egy személyhez, képesek megragadni a hangulatát és állapotát. Chernysheket a legjobb gyógyítóknak tekintik: a negatívakat magukra vitték, pozitív energiává alakítják át, és visszaküldik a tulajdonosuknak. Ezt az állatot nem agresszió jellemzi. Játékosságuk és vidámságuknak köszönhetően jó társai lesznek a gyerekjátékoknak. Ha a tulajdonos gyakran mozog a helyről, gyorsan alkalmazkodnak az új feltételekhez.

A fekete macska az időjárás megbízható előrejelzője, különösen azok számára, akik a szeizmikus zónában élnek.

A zavaros állat nyugtalanul elkezd rohanni a ház körül, arra kényszerítve, hogy a tulajdonos elhagyja az épületet. A fekete macskák azonban nemcsak az élhető karakter és a színes megjelenés kedvéért, hanem a hatalmas szemek kifejező megjelenéséért is szeretik. Régóta azt gondolták, hogy a leggyakoribb kombináció egy fekete macska, zöld szemekkel. Bár a genetikai tudósok annyira megpróbálták, hogy az írisz szokatlan színével rendelkező állatot hozzon létre, hogy ma szinte lehetetlen találkozni egy macska természetes smaragd zöld vagy füves szemével.

A mai zöld az egyik lehetséges árnyalat.

A tudománynak köszönhetően számos, kék, borostyánszínű, olíva szemű állatfaj jelent meg. Ebben az esetben a tenyésztők figyelmeztetnek arra, hogy idősebb korukban a macska a szem színét megváltoztathatja.

Például kivétel nélkül minden cica kék szemmel születik. Aztán minden a pigmentációtól függ. Ha a szem elülső része pigmentált, a macska sárga szeme lesz. Ha a pigment a pigment hátsó részén van, zöld szeme van.

Típusok és leírása

A tenyésztés eredményeként a tudósok érdekes fajtájú macskákat fejlesztettek ki.A jövőbeli tulajdonos nem csoda és zavaros. Mielőtt eldöntené, hogy milyen fajta fajta macskát hoznak be a házba, érdemes megvizsgálni a kecses háziállatok meglévő fajait.

Bombay

Először is hangsúlyozni kell, hogy a fekete hajú macskák egyetlen fényes képviselője a bombay. Ez a fajta a Niki Horner amerikai tenyésztőnek és tenyésztőnek köszönhető, aki otthon szeretett volna tökéletes példányt készíteni az indiai vad macskáról. Átkeléshez egy amerikai macska és egy burmai macska rövid hajú egyedeit választották ki. A színe sable, ideális esetben fekete. Csak a negyedik generációban kapja meg a szőrme tökéletes fekete színét. De lehetővé tette az új típusú macskák bizonyos szabványainak megállapítását.

A Bombay-fajták képviselői számára a szén-fekete festés jellemző. Ugyanolyan fekete színű orr- és mancspárnák. A fehér foltok nem engedélyezettek. Ritka esetekben a cica a fehér mellkason születik, ami eltűnik, amikor felnőnek. A Bombay jellegzetességei körkörös, távoli szemekkel és közepes méretű fülekkel rendelkező, fejes fejnek tekinthetők. Van egy izmos teste, kis mancsai, kecses járása.

Majdnem 100 százaléka hasonlít egy vad pantherre. Ezt a fajta tenyésztették azonban a félelmetes ragadozó miniatűr példányaként.

Annak ellenére, hogy egy külső idősebb nővér \ t A bombázók rendkívül barátságosak és barátságosak. Könnyen eljutnak a kisgyerekekkel, szívesen játszanak más háziállatokkal, gyakran mászik a karjukba, imádják a tulajdonos ölében ült. Ezek a macskák szeretik a szabadtéri játékokat, egy elhagyott egeret vagy labdát, amit a kutyák hoznak vissza. A fajta többi része nem tartja be a szigorú szabályokat a gyapjú fekete színének megőrzése érdekében, lehetővé téve a különböző színeket. A szakértők azonban megjegyzik, hogy a fekete macskák bizonyos tulajdonságokkal rendelkeznek.

Manx

A manx macskáknak emlékezetes megjelenésük van: egy rövid test, bolyhos haj és egy négyszögletes pofa egy kerek fejen. Jellegzetes arccsontok, enyhén megnyúlt orr, háromszög alakú fülek és kissé ferde, mandula alakú szemek jellemzik. A megjelenés másik érdekes jellemzője a farok.

Gyakran előfordul, hogy e faj képviselői rövid farkával születnek, pom-pom formájában, vagy akár anélkül is. Ennek a fajnak a tagjai számára a szokásos farokhossz ritka.

Manksy könnyen eljuthat a család minden tagjával. Soha nem fognak karcolni egy kis gyermeket, még akkor sem, ha zavarja őket vagy fáj. Szélsőséges esetekben a Manx elrejti a kis zsarnokhoz nem hozzáférhető helyen. Boldog vendégek, így nem kell zárniuk a következő szobában, hogy elkerüljék a bajokat. A háztartás iránti szeretettel együtt ezek a macskák maguk választják a tulajdonosukat. Ezért lehetséges, hogy mindent óvatosan felborítanak, és csak egy személy figyelmét hallgatják, és igazán keresik.

Ha a házban már vannak háziállatok, a Manx gyorsan megtalál egy közös nyelvet velük. És egy vidám barátot kapnak a játékokra - végül is, ez a mobil és kíváncsi állat egyszerűen nem tudja, hogyan kell hosszú ideig ülni egy helyen. Nem véletlen, hogy a kíváncsiságról van szó - ha ez a macska valamit érdekel, minden vertikára rátalál, hogy megvizsgálja azt a témát, amely intrigálja. Ezért a felső polcokon álló mindeneknek stabilnak vagy jól rögzítettnek kell lenniük, hogy az állat ne károsítsa magát, és semmit se hagyjon.

Maine coon

Ez a házi macskák egyik legnagyobb képviselője. A hím súlya elérheti a 15 kilogrammot (a nőstények súlya kisebb, de nem sok). Ezek az óriások vastag, puha hajúak, izmos testük és erős mancsuk. A bolyhos farok hossza akár 50 cm hosszú is lehet. A fej masszív, háromszög alakú fülekkel és kis, de kifejező szemekkel.

Az állatnak kiváló egészsége és nagy kitartása van - nem véletlen, hogy Észak-Amerika kemény éghajlatában tenyésztették.

A lenyűgöző méretek ellenére Maine Coon óvatosan mozog a ház körül, megkerülve az összes akadályt. Döntött székek, párnák, amelyeket egy kanapéból vontak le, vagy törött ételek nem arról szólnak. Elég, ha egyszer egy kis cica meghívást kap, gyorsan emlékszik a tálca helyére.

Maine-kun erős, ugyanakkor barátságos és békés szerető macska, amely nem rángatja a felnőttek kellemetlen érintését vagy egy kisgyerek érintését. Képes és hangutasítással tanulható. Ez nem furcsa, ez a nagy macska rendkívül félénk és fél az éles hangoktól.

Ez a kiegyensúlyozott állat nem tolerálja a stresszes helyzeteket, így a háztartásnak meg kell őriznie a kedvező időjárást a házban, hogy ne rontja meg maguk és kisállatának idegeit.

perzsa

A perzsa hosszúszőrű macskákat látványos megjelenés jellemzi: széles, mopszos orr, masszív fej, kicsi, lekerekített fül, hatalmas, sárga vagy narancssárga színű kifejező szemek. Ezek az állatok erős mancsokkal, nagy háttal és mellkasgal rendelkeznek. A gyapjújuk külön figyelmet érdemel: a perzsáknak vastag aljszőrük van, és az egyes vékony szálak akár 20 cm hosszúak is lehetnek.

Ha egy perzsa macskát ütött, úgy érzi magát, mintha egy puha, selymes párnát érintene volna. Elvileg ezeknek az állatoknak az életmódja nem sokban különbözik a szokásos bútorellátástól: lusta, nem szeretik a szabadtéri játékokat és hosszú futást.

A kényelmes állapot a számukra csendes fekszik a kanapén vagy a széken a tulajdonos társaságában.

Ebben az esetben a perzsák nagyon barátságosak, szeretetteljesek, őszintén csatlakoznak minden családtaghoz. Ezek nem feltűnőek - még ha valamire is szükségük van, nem hisztérikusan lesznek, de a tulajdonosokkal szemben ülnek, és kifejezetten a szemébe néznek. Az állatoknak jó egészségük van, de a figyelem hiányából megbetegedhetnek. Ezért a nap folyamán időt kell találni ahhoz, hogy kommunikáljon a kisállatával, és ne hagyja őt hosszú ideig egyedül.

Devon Rex

Ez egy kis, karcsú macska izmos testtel, vékony nyakkal, magas lábakkal és hosszú farokkal. Nagy fejjel, nagy arccsontokkal, nagy fülekkel és sárga vagy zöld kifejező szemekkel rendelkezik. A Devon Rex egy rövid hajú fajta. Gyakran előfordul, hogy fekete szőrme rézzel vagy ezüstrel van, ami nem véletlen: az oldalakon és a hátsó lágy szálak hullámokba esnek. A fény visszaverődik a gyapjúból, egy bizonyos árnyalatot képezve.

Ezek a macskák jól jönnek a család minden tagjával. Egyformán szeretik a felnőtteket és a kisgyermekeket, akik szívesen részt vesznek szabadtéri játékokban.

De nem figyelemre méltó - ha a tulajdonosok nincsenek otthon, vagy nem állnak készen arra, hogy odafigyeljenek rájuk, a Rex tökéletesen elfoglalhatja magát. Gyakran a visszavonhatatlan kíváncsiság vezérli őket - ez a kutatónak még az apartman legtávolabbi sarkába kell mászni. A házban új elemeket is megvizsgálnak. Ugyanez vonatkozik a vendéglátogatókra is - a macska nem nyugszik, amíg meg nem ismeri az új személyt.

Amerikai göndör

Ezt a fajtát fordított fülek jellemzik. Ez a tünet kiskutyákban jelentkezik, amikor felnőnek, majd egyáltalán nem - körülbelül ⅔ alom nő a fülek kiderült. A szabvány szerint ék alakú fej, izmos test, átlagos mancsméret van. A fürtök puha bevonattal rendelkeznek, enyhén alsószőrűvel. A szabvány lehetővé teszi ezeknek a csodálatos állatoknak a rövid hajú és félig hosszú hajú fajtáit.

Ezek a kis macskák hosszú ideig nőnek, és a második vagy harmadik életévben teljes mértékben súlyt kapnak - csak 3 vagy 5 kilogramm.

Ezek az állatok nem hajlamosak örökletes betegségekre.

A természetben a fürtök barátságos, pozitív állatok. Kíváncsiak a kíváncsiság és a környezet iránti érdeklődés.Ha a tulajdonos munkája gyakori mozgást jelent a helyszínről, az intelligens amerikai gyorsan elsajátítja az új feltételeket. Ezek a macskák szeretik "beszélni" a tulajdonosukkal, szeretik a háztartás figyelmének jeleit. Ugyanakkor nem feltűnőek és mindig találnak valamit. A bosszúságot a figyelmetlenségért a bútorok vagy ruházatok károsítása miatt teljesen ki kell zárni a tiszta fürtök szelleméből.

Mielőtt elhozná ezt az állatot a házba, érdemes néhány pontot figyelembe venni. A fürtöket nem szabad kisgyermekes családokhoz vinni - a csecsemők károsíthatják az érzékeny macskafüleket.

És az amerikai macska rosszul viseli a magányt.. Ha nem lehet időt szentelni egy kisállatnak, érdemes egy függetlenebb karakterrel rendelkező macskát választani.

szibériai

A szibériai fajta egyedülálló abban az értelemben, hogy tenyésztők részvétele nélkül alakult ki. A súlyos természeti viszonyok miatt egy macska vastag bevonattal, nehéz izmos testtel, sűrű, rövid nyakkal és elegáns bolyhos farokkal jött létre. A szibériai körökre jellemző, hogy egy kör alakú arca, az alacsony szájkosarat, a homlokát és a széles orrát jellemzi. Ezek széles körben elhelyezkedő, kerek, kék, zöld, arany és sárga szemek. A mancs-párnák és a fülek csúcsai rojtok.

A szibériai emberek szerények, így egy városi lakásban vagy egy magánházban is elkezdheti őket.

Ezek a gyönyörű micelova könnyen eljuthat a család minden tagjához.: szeretik a felnőttekkel való kommunikációt, és a kisgyermekeket úgy kezelik, mint a natív cica. Szeretnek futni, ugrani és játszani. Fel tudnak mászni a legmagasabb helyekre, hogy tanulmányozzák az ott álló tárgyakat. Ha a tulajdonosok hosszú ideig otthon tartózkodnak, vagy kevés a kapcsolatuk a kedvencükkel, a szibériai igazán unatkozik, és éjszaka szórakozhatnak.

Ugyanakkor az állatot önálló jellege megkülönbözteti: nem állhat meg, ha unatkozik a simogatás és a szorítás. Ahhoz, hogy a tulajdonos farka mögé menjenek, és figyelmet érdemelnek, nem is fognak. A szibériai vendégszeretet szokatlan: régóta riadt az idegenre, és közvetlen veszélyt jelentett a háztartásra.

A fekete gyapjú gondozásának szabályai

Úgy véljük, hogy a feketéknek különleges gondosságra van szükségük. Ez részben igaz, mivel a fekete szín könnyen elhalványul a napsütésben, ami vöröses barnaságot képez. Ezért a kisállatnak nem szabad túl hosszú ideig lennie ahhoz, hogy közvetlen napfényben legyen.

Van még egy figyelmeztetés: ha a kisállat nem kap elég fehérjét, vitaminokat és nyomelemeket, a kabátja unalmas lesz és elhalványul.

A gondos tulajdonos gondoskodik az állat táplálékáról, beleértve a húst, a tojást, a macskafüvet és a különféle kiegészítőket.

A többieknek a következő ápolási szabályokat kell betartaniuk, figyelembe véve az egyes fajták jellemzőit:

  • vastag manx aljszőrzet gondos fésülést igényel, az eljárás végén a macska szőrme fésűvel simítható; Ezeket az állatokat évente kétszer kell fürdeni speciális samponok és kondicionálószerek használatával, amelyek fokozzák a fényességet;
  • bolyhos Maine Coon, a rövid hajú curl és Bombay legalább hetente egyszer kefével kell fésülni;
  • hosszú hajú perzsa és szibériai különösen óvatos gondoskodást igényelnek - a macskákat naponta fésűs fogakkal kell fésülni, majd a szőrzetet puckerrel kell dolgozni, és az eljárás végén gyakori fogakkal fésülni kell. az állatok évente akár négyszer is moshatók, a vízkezelés után a gyapotot speciális szerszámmal kell kezelni a fésülés megkönnyítésére;
  • göndör devon rex fésülködés után elengedhetetlen, hogy nedves kézzel szúrja be, majd a göndör szőrszálak automatikusan illeszkednek a tiszta hullámokba.

Nagy gondokkal járó nehézségek. Ha a tulajdonos őszintén szereti a kisállatát, könnyedén megtalálja az időt a diéta kiválasztására, a gyapjú fésülésére, a szocializációra és a játékra. De a szőrös kisállat 100% -os viszonossággal fog reagálni, és nemcsak játékos hangulattal, hanem luxus megjelenéssel is örül.

Tekintse meg a Bombay fekete macskák jellemzőit az alábbi videóban.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok