Házi macskák

Minden a macskákról: leírás, típusok és tartalom

Minden a macskákról: leírás, típusok és tartalom

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. leírás
 2. Miért vagyunk?
 3. Karakter, értelem és viselkedés
 4. Népszerű fajták
 5. Érdekes színek
 6. Hogyan válasszunk ki egy cica?
 7. Szex kiválasztás
 8. A fogva tartás feltételei
 9. Megfelelő ellátás
 10. etetés
 11. Oktatás és képzés
 12. várható élettartam
 13. Érdekes tények a macskákról

Az embernek sikerült teljes egészében vagy részlegesen több tucat állatfajt legyőzni. De még ebbe a tömegbe is, a macskáknak nagyon különleges szerepük van. Mivel a "farkú négyszögek" külön vitát érdemelnek.

leírás

A macska az állatok két legkedveltebb társa. Ebben a tekintetben csak egy kutyával versenyezhet, és még nem ismert, hogy ki fog pontosan megkapni a „dobogót”. Ha folytatjuk a modern biológiai taxonómiát, a macskákat a macskacsalád képviselői közé sorolják, a ragadozók csoportjába. Mielőtt általánosan elismerték volna, mint különálló biológiai fajokat. De a mélyreható biológiai kutatások kimutatták, hogy ez egy erdei macska alfaja.

A természetben az erdei lakosok rágcsálók és más kis emlősök áldozatai. A vadászat koordinálásához nem csak hangjeleket használnak, hanem jellemző mozgásokat is. Összesen legalább 200 házi macskafajta van. Nagyon másnak tűnnek, hosszú hajúak és teljesen gyapjú. A fajták számának meghatározásával kapcsolatos problémák nemcsak az egyes fajok tenyésztésével és más fajok eltűnésével kapcsolatosak - a különböző felinológiai szervezetek különböző típusú összetételeket ismernek fel.

Körülbelül 10 ezer évig a macskákat az emberek használják, mert segítenek megvédeni a rágcsálók házait és tulajdonát.

A komplex genetikai elemzések eredményeképpen megállapítható volt, hogy ezen alfajok eloszlása ​​a bolygón két szakaszban történt. Először is, 12 és 9 ezer évvel ezelőtt a házi macska a Közel-Kelet egész területére telepedett le. A második spurt néhány ezer év után következett be, majd Egyiptomból az állatok egész Európában elterjedtek és Afrika északi részén telepedtek le.

A hosszú távú domesztikáció ellenére a macskák túlnyomó többsége, mind a nőstények, mind a férfiak hatékonyan élnek a vadonban. A vadon élő állatok, amikor ezek az állatok az emberi kontrollon kívül vannak, nagyon gyorsan és egyszerűen előfordulnak. Sokan önmagukban telepednek le, de a biológusokat és a vadon élő állatok kis méretű telepeit írják le. Mert még a szakértők nem tudják teljesen megérteni, hogy a macskák a háztartásban vannak.

A tudósok némelyike ​​úgy véli, hogy a történtek nem annyira elidegenítés, mint az együttélésre való áttérés.

De vannak ellentámadások. Ismeretes, hogy a macskák erősen kapcsolódhatnak az emberekhez. Néha játékos viselkedésre hajlamosak. Bármely cica, nem is beszélve egy felnőtt állatról, képes szoros érzelmi kapcsolatot létesíteni a tulajdonossal. És nem csak érzelmi. Sok ember térdre fekszik a tulajdonosokkal, vagy az ember lábaival dörzsöli - jól ismert.

A macskák úszhatnak. És jól csinálják (biztosan jobb, mint a legtöbb kutya). Azonban nem szeretnek merülni. A család többi tagjához képest ezek az állatok egyszerűen kicsi. Mivel a hőszabályozása túlságosan rossz, ugyanazokkal az oroszlánokkal, tigrisekkel, leopárdokkal vagy akár hiúzzal.

Mivel a macska szinte mindig egyedülálló, nem használhatja a „kutya” kijáratot, hogy felmelegedjen, miután kilépett a csoportba.

Továbbá a nedves gyapjú erős kellemetlen szagot eredményez. És ez megakadályozza a vadászattól való vadászat lehetőségét.Igen, a háziállatoknak nem kell vadászni, de az eszméletlen ösztöne vak akarata erősebb. Otthon a fürdés után azonnal meg kell törölni az állatokat szárazon, hogy ne essen túlhűsítve és lehűljön.

Vannak zöld szemű macskák, de a kék szemű példányok ugyanolyan vonzóak lehetnek. Ennél is fontosabb, hogy a szem vagy a kabát színétől függetlenül a viselkedés ugyanaz, mint a vadon élő ősei. Az emberektől eltérően ezek az állatok csak 3 vércsoportot találtak. A macska akár 0,6 m lehet (a farok kivételével), és maga a farka átlagosan 0,25 és 0,35 m között változik. A szexuális dimorfizmus ezen alfajra, valamint más állatokra jellemző.

A macska növekedése átlagosan 0,25-0,3 m-re van, azonban ez a szám nagyon feltételes, és sok mind a fajta, mind a fogva tartás körülményeitől függ.

A legtöbb fajtánál 9 kg-nál nem több, a szibériai és a maine coonok 11-13 kg-ot húznak; még nagyobb tömeg már a patológia jele. A macskák anatómiája összhangban van a kis ragadozó szerkezetével. Más emlősökhöz képest azonban ez az állat egy rendkívüli koponyában különbözik, ahol:

 • extra nagy szemcsatlakozók;
 • erős állkapcsok;
 • nagyjából azonos az arc- és agyi régiók fejlődésének szintje.

A szerkezet ilyen jellegzetességei jelentősen javítják az egészséges macskák látásminőségét. A szag és a hallás is sokkal jobb, mint az emberek. A látómező 20 fokosabb, de a színérzékelés kontrasztja és fényereje rosszabb. De az éjszakai sötétben és a macska szürkületében tökéletesen irányult. Abszolút sötétben azonban teljesen tehetetlenek lesznek.

Miért vagyunk?

A macskákról való beszélgetés természetesen nem korlátozható tulajdonságaik általános leírására. Azt is meg kell érteni, hogy miért szülnek ezek az állatok egyáltalán. Az emberek véleménye alapján sokan az érzelmi pihenésre helyezik a legfontosabb jelentőséget. Egy fárasztó nap után hazajött, vagy nehéz háztartásokkal szembesülve nagyon kellemes találkozni egy ilyen asszisztenssel. A nyugalom és a béke visszatérése, a negatív gondolatok és a negatív hangulat eltűnik.

Azok az emberek, akik egyetlen okból egyedülállóak, egy macska jelenlétében (csak az asztalnál nem) étkezik, sokkal kellemesebb lesz, mint egy magányban. Ha a tulajdonosoknak egészségügyi problémái vannak, akkor a négy lábú háziállatok biztosan odafigyelnek és figyelmet kapnak.

Ősi idők óta a "farkú barátait" az emberek nagyra értékelik. Korábban felfedezték egy ilyen macska képességét, mint a rágcsálók vadászatának képességét.

Még ma is, amikor könnyű mindenféle mérgét és csapdát vásárolni, az állatsegítés felbecsülhetetlen, és még inkább fontos volt a múltban, amikor nem volt ilyen kifinomult technikai eszköz.

Ez a képesség segített abban, hogy a macska túlélje a középkor legvilágosabb időszakát, amikor az egyház fegyvereket vett fel. Nem heves kritika a prédikációkban, az állat mitikus kapcsolatának a gonosz erőkre való említése nem segített. És a papoknak el kellett ismernie a vereséget. A macskákat és macskákat aktívan használják rágcsálók elleni küzdelemben nemcsak otthonokban és istállókban, a magtárban, hanem a múzeumokban, könyvtárakban és más hasonló helyeken is. Végül egyszerűen szépnek és esztétikusnak tűnnek.

Karakter, értelem és viselkedés

A macskák pszichológiájának és tevékenységének sajátosságai nem kevésbé fontosak, mint megjelenése vagy gyakorlati felhasználása. A legtöbb ember ismerete ilyen típusú kisállatról meglehetősen felületes. Sokan csak azt fogják mondani, hogy a macskák gyakran mosják magukat, amikor hideg időjárás közeledik ... és szinte minden rajta van. Eközben a macska képviselőinek valódi cselekedetei, valódi pszichéjük csodálatosak és szokatlanok. Összekapcsolódnak:

 • heves visszafogottság;
 • a tulajdonosok iránti érzékenység;
 • meggyőződés egyben és szenvedély más körülmények között;
 • ravasz;
 • fejlett intelligencia.

A nem tapasztalt emberek, akik egy macskát indítottak, gyakran megcsonkítottak.Meglepődnek a látszólagos ellentmondás és a teljes körű logika hiánya.

Valójában azonban minden egyszerűbb, ha figyelembe vesszük néhány egyszerű tényt.

Először is, a négy ujjú ragadozók. Az egész világ számukra potenciális áldozatokra és potenciális versenytársakra oszlik. A hirtelen agresszivitást ezért nagyon egyszerűen elmagyarázzák: egy kis állat nem tud embert enni, hanem megpróbálja elhúzni, hogy elkerülje a lehetséges károkat.

Az ősháborús állapot egy másik jellemzőt határoz meg - a „saját” terület szigorú védelme. Ugyanakkor a rendelkezésre álló élelmiszer mennyisége és stabilitása nem játszik szerepet. A személyes tér védelme az elfogadás hiányában fejeződik ki:

 • átjáró;
 • bútorok megváltoztatása vagy átrendezése;
 • az állatot legalább ideiglenesen eltávolítják a választott helyről.

A tulajdonosok számára csak egy kiút van - hogy viselkedjenek úgy, hogy háziállataik ne gyanakodhassanak saját területükre. Amikor az oldalról nyugodtan haladnak, maguk a négyszögek is nyugodtan reagálnak rá. És még egy árnyalat: mivel a macska mindig egyedül jár, nem számít senki segítségére. Folyamatosan kell őrködnie, és fel kell készülnie a támadások visszaszorítására.

Ha van más állat a házban (különösen, ha sok közülük), a baleen folyamatosan próbálja megvenni az ételeket és a figyelmet a személytől.

Amikor egy macska hirtelen és nyilvánvaló ok nélkül nyugtalanul viselkedik, azt jelenti, hogy egyszer ugyanabban a helyzetben negatív élményt tapasztalt. Ugyanakkor az összes incidens, még a korai gyermekkori események is tárolódnak a memóriájában. Jelentős jelentőségű az állatok öröklődése. Ez a körülmény könnyen megfigyelhető a különböző fajtájú macskák hatásainak összehasonlításával. Azok, akik nem tartoznak valamelyik fajtához, általában az utatlenség és a kiemelkedő függetlenség által megkülönböztetett, kevés tiszteletben tartják a személyt.

Az ösztöneivel együtt a macskáknak az életük során kialakult viselkedési minták is vannak. Azok, akik kezdetben uralkodtak, a jövőben csak nem fognak alárendelt szerepet játszani. A státuszuk érdekében készek vagyunk kegyetlenül harcolni más macskákkal és akár kutyákkal is.

Fontos: A furcsa viselkedés nagy része az oktatás elemi hiányosságainak köszönhető.

A szokásos konzisztencia és integritás, a részletekre való gondos figyelem megoldja a legtöbb problémát. Szociopátiás macska készítéséhez magának kell eldöntenie. Egyrészt, ezek a háziállatok nem érintkeznek jól a tulajdonosokkal sem. Másrészt - kevesebb figyelmet igényelnek. A vadon élő macskák ritkán közelítik meg az emberek hívását. Sokan közülük elkerüli az emberrel való kommunikációt még abban az esetben is, ha ételt kapnak tőle - általában ez jellemző azoknak az állatoknak, amelyek szisztematikusan megsérülnek és mérgezettek.

Minden kisállat tulajdonosának tudnia kell, hogy mit jelent a viselkedés. A hát felemelése a gyapjú felemelésével együtt veszélyt jelent. Ez egy gesztus, amely egy potenciális ellenségnek szól, úgyhogy ő is fél. Az ilyen pillanatokban lévő házigazdáknak távol kell maradniuk, várva a szorongás érzését. De ha a hátsó ív azonnal alszik, és ez a mancsok összenyomódásával jár, akkor ez csak egy bemelegítés.

Sok tapasztalt ember fogja mondani és a fülét. Amikor egyenesen és nyitottan állnak, a kisállat semleges hangulatban van, és figyelmen kívül hagyja mindazt, amit az emberek csinálnak.

De a fülek megnyomása a fejben haragot jelent. Természetesen ez nem jelzi az ellenséget, hanem csak egy védekező reakció a sérülés kockázatának csökkentésére. A fő dolog, amit meg kell tennie, amikor a préselt füleket látja, óvatos - amikor az agresszió nem provokálódik, a „karmok alá eső” kockázat minimális.

A macskák hátrafelé fordulva úgy tűnik, hogy a macskák értesítik, hogy készek játszani, és érdeklődést mutatnak valamire. Sokan azt mondják, hogy figyelmes emberek és testtartás veszi az állatot. A hátán fekve abszolút bizalmat mutat a tulajdonosok iránt.De a veszélyes állatok vonatkozásában inkább „harcra való felkészülés”. Amikor egy ilyen jelentést hirtelen veszünk fel, és nyilvánvaló ok nélkül, a legvalószínűbb a tudatalatti kísérlet a vadászati ​​készségek képzésére.

Az időszakos hátsó lovaglás azt a vágyat jelenti, hogy szórakozzon, hogy az életed kényelmesebb legyen.

De ha ez szisztematikusan történik, ez azt jelzi, hogy folyamatos a stressz, és megpróbálja megnyugodni. Amikor egy kisállat hosszú ideig ül, és a tulajdonosra néz, általában valamit kér:

 • nyissa ki (zárja) az ajtót;
 • nyissa ki (zárja be) az ablakot;
 • etetni;
 • séta és így tovább.

De bizonyos esetekben a tulajdonos tartós megfigyelése azt mutatja, hogy a macska bizonyos veszélyt lát. Érdemes egy ideig költözni egy másik szobába, és eldönteni, hogy mi provokálja az ilyen reakciót.

De a fejnek a lábhoz való dörzsölése nagyon különleges érzéseket, szeretetet fejez ki az ember felé.

A macskákat mászik, mert a vadászati ​​ösztön megrendeli őket, arra kényszerítve, hogy nyomon kövessék, elrejtsék valakitől. A háborús úton való mászás egyfajta veszélyes érzéssel vagy a házigazdák túlzottan zajos viselkedésével is társítható. Erős félelem kifejeződik a farok a lábak közötti elrejtésében. Ilyen helyzetekben a legfontosabb dolog az, hogy gyorsan megértsük, mi okozza a stresszt, és hogyan kell legyőzni. Ha az állat, a farok préselésével egyidejűleg remeg, és nem hajlandó felkelni, akkor ez egy cukorbetegség akut támadása. A macska megmentésének egyetlen módja, hogy azonnal menjen az állatorvoshoz.

Amikor a farok szisztematikusan mozog oldalról a másikra, nem lehet feltételezni, hogy a kisállat jóindulatú helyzetben van.

Pontosan az ellenkezője - ez ugyanaz, sőt, a fiziológiai reakció, ugyanis az egyes izgatott emberek vágya az ujjaival kopog. Biztos lehet benne, hogy minden pillanatban lesz sziszegés, vagy akár egy csendes, gyors támadás.

Egyenesen felemelve, mint egy cső, egy farok, pozitív hangulatot jelent. Nem indokolt, hogy egy ilyen cselekedet élénk képként belépett a folklórba. Ebben a pillanatban nem szükséges megragadni a fenevadat a karodban. Sokkal kevésbé valószínű, hogy elrontja jó hangulatát, ha a tulajdonosok szerencsejátékra lépnek, vagy némi finomságot adnak.

De amikor egy macska vagy egy macska sziszeg, ez egy jel, amely megtiltja a közeledést. A sziszegést szorongás és félelem köti össze.

A legmegfelelőbb stratégia egy csendes elhagyás az oldalra, és szoros megfigyelés (természetesen a magatartásukkal és egyéb pontjaikkal kapcsolatos megfelelő következtetésekkel).

Dühös, a macska néha horkol. A helyes reakció ugyanaz - ne zavarja az állatot, várjon, amíg nyugodtabb lesz. De a szippantást a por belélegzése is okozza. Bármilyen különleges reakció, ha az állat magával viszi a problémát, nem szükséges. Súlyos kellemetlen érzés, amely néha kísértést kíséri, az orrot mancsokkal dörzsöli - és ezt észrevehetően azonnal el kell mennie a klinikához.

Egy gyakori hiba az, hogy a purring egyedülállóan pozitív reakció. Természetesen egy ilyen hang gyakran hallható egy kisállat befogásával, vagy ízletes táplálással. Néha azonban az éhségérzet vagy a félelem kifejeződése miatt hallatszanak. Ezért, ha hirtelen kezdődik és a teljes jólét háttere (különösen játék vagy szeretet), félre kell lépnie.

Ellenkező esetben néhány perc alatt szükség lehet hidrogén-peroxidra.

Szükséges figyelmet fordítanunk a hunyorodó időkre. Ha hangos és hosszadalmas, közelebb van egy háborúhoz, ez egy újabb jele az izgalomnak vagy dühnek. Bármelyik másodpercen belül várhatóak jellegzetes reakciók - agresszió vagy pánik repülés. Az igazi kellemes hangzás mindig olyan rövid hangokból áll, mint a galambok. Ilyen pillanatban a tulajdonosok teljesen nyugodtak lehetnek, és nem várhatnak semmilyen piszkos trükköt az állattól (természetesen más kommunikációs szabályok szerint).

Népszerű fajták

Számos különböző fajtájú macska van. És még a leginkább odaadó amatőrök valószínűleg nem képesek a „karrierjük” minden fajtájának legalább 30% -át megtenni annak érdekében, hogy szorosan megvizsgálják őket. Ezért nagyon fontos tudni, hogy melyik faj jobb, mint mások, a tapasztalt tenyésztők szerint. A farok egyik vitathatatlan vezetője az abesszin fajta. A származási országhoz hasonlóan nagyon ősi.

Ez a csoport a különleges, a macska, az intelligencia és az ugyanolyan makacsság szabványai szerint különleges.

Az "etiópok" nagyon szép állatoknak minősülnek, mert színeik nagyon szokatlanok. A fotók nem tudják átadni az egyének báját, az összes varázsát. De a függetlenség szempontjából nehéz megtalálni a brit Rövidszőrű fajtának alternatíváját. A tulajdonosokhoz való kötődés ellenére a házban 2-3 napig biztonságosan el lehet hagyni. Amikor a tulajdonosok visszatérnek, az állatukat nem fogja végtelenül megijeszteni vagy megdöbbenteni egy ilyen hosszú szétválasztás.

Sok ember számára azonban sokkal előnyösebbnek tűnik. amerikai rövidszőrű fajta. Társadalmas, de nagyon független. Természetes, hogy közel áll a tulajdonoshoz az ilyen állatokhoz, de ritkán engedik meg maguknak, hogy felvegyék vagy akár egyszerűen simogatják őket. Mint a britek, nyugodtan átadják a tulajdonosok munkáját műszakban vagy rövid utakon, de biztosan sok játékot kell vásárolniuk.

Ha szüksége van egy kisállatra, amely bolyhos farokkal büszkélkedhet, nagyon jó választás lehet Perzsa fajta. Képviselői nagyon nagyok (néha akár 7 kg súlyúak). A mancsok viszonylag rövidek, de a mellkas lenyűgöző erőteljes fejlődésében. Fontos: A perzsák brachycephalikusak, és számos légitársaság szabályai tiltják őket.

A problémák kiküszöbölése érdekében minden egyes repülés előtt meg kell határoznia ezt a árnyalatot.

A szelíd és nyugodt állatok szerelmeseinek figyelniük kell a Ragdoll fajtára. Ez abban különbözik, hogy amikor a tulajdonosok kezében van, akkor 100% -ban nyugodt, mintha elbomlik. A fajta egyéb tulajdonságai közül fel kell tüntetni:

 • szocializáció túlzott bosszúság nélkül;
 • csendes, irizáló hang;
 • gyengédség és lojalitás;
 • nyugodt és fejlett intelligencia;
 • képes megtalálni a kapcsolatot a gyerekekkel.

De szem előtt kell tartani, hogy a Ragdollok néha szenvednek a velük való játék gondatlanságától, különösen a gyerekektől. Csak azért, mert ezekben a macskákban nagyon magas fájdalomküszöb van. De a burmai fajták némileg eltérőek - először a saját méltósága.

Egy ilyen állat minden kétséget kizáróan otthont ad. Ugyanakkor nem nagyon aktív, és nem fog behatolni, ahol nem kérik.

burmai:

 • társaságkedvelő;
 • kíváncsi hangulatban különbözik;
 • észrevétlenül viselkedjen;
 • a karmokat csak utolsó lehetőségként szabadítják fel, ha a passzív eltávolítás nem segít;
 • aktív ápolásra van szükség;
 • 4 lábra nem tudott leszállni, ezért elfogadhatatlan, hogy hagyja őket a szekrényekbe vagy az ablakokat.

A barátság miatt a Selkirk Rex fajtának igénye van. Ez a játék sajátos imádása és a személy figyelmének más megnyilvánulása. Egy ilyen macska tartósan kíséri az embereket, miközben nem zavarja őket túlságosan a jelenlétükkel. Jellemzője a gyerekek nyugodt felfogása és a türelem a csínyeknek.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy egy ilyen kisállat komplex ellátást igényel.

Az Akrinsk-macska azonban az egyik legritkább faj. A félig hosszú hajú csoporthoz tartozik. Nincs más információ. Ha visszatérünk a legnépszerűbb macskafajok számához, akkor meg kell jegyezni:

 • Maine Coon;
 • Bengáli macskák;
 • Kanadai Szfinx;
 • Szibériai és Neva álarcos állatok.
Neva maszkolás
szfinksz
Akrinskaya
Maine coon
Bengália

Érdekes színek

A természet rengeteg érdekes dolgot állított fel, és a macskák színeit csak beillesztik ebbe az „érdekes”, kétségkívül. Itt például, hogyan néz ki a „kis fekete kalap” egy teljesen fehér állatra. És itt nyilvánvaló, hogy a kisállat megjelenése érdekesebbé válik, amikor a „fox” a farokra festett. Azonban a fej fekete teteje egy szürke test egészének hátterében, a fekete farokkal kombinálva nem lesz kevésbé briliáns. És vannak olyan egzotikus lehetőségek, mint:

 • különböző mancsok színei;
 • fekete és világos sárga kombinációja a fejen;
 • fekete háttér fehér alapon;
 • úgy néz ki, mint egy panda.

Hogyan válasszunk ki egy cica?

A színtől függetlenül általában ajánlott kis állatok felvétele. Ők jobban kötődnek a tulajdonosaikhoz, és érzelmileg megmutatják magukat. Csak akkor kaphat egy idős macskát, ha elegendő tapasztalat és szabadidő van. Győződjön meg róla, hogy figyelembe veszi az alábbi árnyalatokat:

 • az ellátás bonyolultsága (minél hosszabb a kabát, annál több munkát végez a tulajdonos);
 • táplálkozási igények (törzskönyv, különösen a kiállítások számára, a példányok kifinomultabbak, mint a szokásos ételek);
 • egy adott fajta jellemzői (szocializmus, nyugalom vagy agresszivitás, a tulajdonoshoz való kötődés mértéke, gyermekkori alkalmasság);
 • a szükséges vakcinák és állat-egészségügyi bizonyítványok rendelkezésre állása;
 • családfáját.

Az óvodákból származó kölykök kiválasztását az intézmény jó hírnevének értékelésével kell kezdeni. Sokat mesél az ott dolgozók szakmaiságáról és a tökéletes megközelítésről.

  De a macskáknak a menedékről való óvatossággal kell lenniük. Nem, nem sokkal rosszabbak a minőségi minták átlagosnál. Számos háziállat azonban rosszul viselkedik az emberekkel szemben (és nem ok nélkül), és gyakran rossz minőségű képzést vagy rossz egészségi állapotú személyeket találnak.

  A 2 hónapnál fiatalabb macskák megszerzése őszintén szólva:

  • túl gyengék;
  • túlzott szükséglet a felnőtt állatok segítésére;
  • az alapvető élet készségek még nem eléggé fejlettek.

  Szex kiválasztás

  Ezt a pillanatot nem lehet alábecsülni. Amikor kiválasztjuk a fajtát, és rövid választ adunk más kérdésekre, itt az ideje, hogy foglalkozzunk a két lehetőség előnyeivel és hátrányaival. A lányok, függetlenül attól, hogy az emberekhez kapcsolódnak, hajlamosak "magukat járni". Csak sajátos nehéz helyzetben kerülnek a tulajdonosaik kezébe. A macska mindennapi környezetében csak önmagukat tudják megkarcolni és megkarcolni.

  A fiúk szeretetteljesek, és szeretetük sokkal zsúfoltabb. Az érzéseket sokkal világosabban és nyíltabban fejezik ki. A tartalom különbségei akkor lépnek fel, amikor az állat teljes biológiai érettséget ér el. Elég gyakran a felnőtteket kasztrálják. Ez a karakter drámai változásához vezet.

  Fontos: a sterilizálást és a kasztrálást nem szabad összetéveszteni.

  Az első esetben bizonyos szervek teljes műtéti eltávolítása helyett teljes hormonális háttér marad, de valójában lehetetlen lesz az utódok megjelenése. Ezért a sterilizált állatok ugyanolyan viselkedést tartanak fenn. Mindkét eljárás negatív oldala:

  • a szövődmények valószínűsége (bár alacsony, de valójában elkerülhetetlen);
  • bizonyos fájdalomcsillapítók és egyéb szükséges gyógyszerek intoleranciája;
  • gyógyulás a műtét után;
  • a szükséglet (kasztrálás esetén) egy speciális élelmiszerre való áttérés vagy a kalóriabevitel szigorú korlátozása.

  A fogva tartás feltételei

  A macska vagy macska otthonában tartásának egyik kötelező feltétele, hogy kíváncsiságukat kielégítse. Ezért az állandó lakóhely elosztásával együtt gondoskodnia kell arról, hogy függőágyat lógjon az ablakpárkányon. Ellenkező esetben maguk az állatok önként másszanak ugyanazon az ablakpárkányon. Hogy lehet véget érni, nem is olyan nehéz kitalálni. A macska nyugágyának a saját kezével történő elkészítése nem különösebben nehéz.

  Jó előformák a PVC csövek. A stabil négyszög megszerzéséhez és összekapcsolásához szükség van a szövet belsejében való nyújtására és rögzítésére.

  Általában a gyártott szerkezet szívócsészékkel van ellátva, amelyek lehetővé teszik, hogy a hűtőn vagy a lakás falán lógjanak.

  Tájékoztatásul - az akkumulátoron lévő függőágy másik változata a következő anyagokból készül:

  • fa tálcák;
  • kis párnák;
  • kötelek;
  • horog a szopókon;
  • nagy hurkok hurkokhoz.

  Néhány ember inkább kész függőágyakat vásárol.

  A kerek termékek tökéletesen reprodukálják az alvó kisállat geometriáját.

  A téglalap alakú és négyzetes szerkezetek azonban gyakrabban fordulnak elő. A „súlyos” vadállat nyugágyának csontvázának fémből kell készülnie. A fűtőtestekre felfüggesztett készülékek acélcsőből készültek.

  De korlátozzunk egy függőágyat, még a legjobbat sem. Kell:

  • szisztematikusan fésülje ki az állati szőrzetet;
  • időről időre (60 napon belül legalább 1 alkalommal) fürdés és meleg vízben mossuk őket;
  • a rendkívüli fürdéshez, ha a gyapjú erősen szennyezett.

  Megfelelő ellátás

  A macskák gondozásáról szóló beszélgetésnek nem szabad anélkül, hogy télen jelezné tartalmuk sajátosságait. A hideg évszakban a háziállatok aktivitása csökken. Játékok helyett inkább meleg sarkokban alszanak. De ha mindez, és még egy tekercselt macska megjelenése is elég kellemes, akkor az étrend megváltoztatása sokkal rosszabb. A tulajdonosoknak meg kell keresniük az optimális pozíciót, elválasztva a természetes vágyakat és az egészség fenntartásának követelményeit.

  Az őszi hónapokban a macskák fészkelnek, hideg időben, hogy szép gyapjú és vastag aljszőrzet legyenek.

  Azonban, ha a lakhatás tartalma ez az éves ciklus megszakad. Ezért szükség van a szőrme bundájának szisztematikus fésülésére, speciális vitaminkészítményeket használva. Szigorúan lehetetlen megakadályozni a hipotermiás háziállatokat, ami sok betegséghez vezet, és általánosan csökkenti a mentességet. Egy macskát vagy egy macskát az erkélyen hagyva félhet a fagyástól.

  etetés

  A táplálkozás a szisztémás ellátás szerves része. Számos egyszerű szabály létezik:

  • a kis háziállatokat szigorúan meleg ételek táplálják, nem melegek vagy hidegek;
  • a felnőtt étrendre való áttérés 4 hónapon belül történik;
  • a vitaminok teljes ellátásához az étrendben és a zöldségekben kell lennie;
  • ahol lehetséges, érdemes kész keveréket használni;
  • az átlagos emberi táplálék, különösen a zsír és a liszt, nem illik tökéletesen;
  • nem használhat füstölt húsokat.

  Oktatás és képzés

  A macska oktatási folyamatának építése szigorúan kondicionált reflexek használatán alapul. A feltétel nélküli reflexekre gyakorolt ​​nyomás sok komoly problémát fenyeget. A kezdetektől fogva meg kell tanítania az állatot:

  • tálcák használata;
  • szigorúan meghatározott helyeken való étkezéshez;
  • a karcoló bútorok, a ruházat szakadásának elfogadhatatlanságára.

  Ha lehetséges, használjon pozitív motívumokat - a macskák egy része az életre emlékszik az okozott bűncselekményekre.

  A legjobb módja annak, hogy ösztönözze őket arra, hogy bármit is tegyenek, az élelmiszer-ingerek használata. A nem kívánt műveletek megállításához zajjeleket kell használni.

  Mivel a macskák természetesen csendben vadásznak, a hangos zajok azonnal leütik őket.

  A jó alternatíva egy szemcsés vagy túl agresszív macska permetezése egy tiszta palackból tiszta hideg vízzel. A mézzel vagy citromlével kevert víz még jobb. Ezután a szőrzet tisztaságával kapcsolatos aggodalmak azonnal rávilágítanak a nem kívánt motívumokra. Amikor megtanulják a latrine használatának készségét, meg kell ismernünk a kisállatot bizonyos pihenőhelyekre, a nap emberi módjára és a karcolási pozíciók használatára.

  várható élettartam

  Egy macska ültetésénél és tanításánál sokan csodálkoznak, hogy mennyi ideig fog élni. Tekintettel az állatgyógyászat jelenlegi előrehaladására, ha megfelelő gondosságot biztosítanak, az állat élettartama 15 év lehet.Számos esetben meghaladta a 20 évet. De ez a háziállatokra vonatkozik.

  A hajléktalanok (mind a városokban, mind a külső településeken) sokkal kevesebbet élnek.

  7 év szinte a határ.

  A szokásos a macska életét ilyen feltételes időszakokra osztani:

  • gyermekek (legfeljebb 10 hónap);
  • ifjúság (10-24 hónap);
  • érett kor (3-6 év);
  • idős korszak (7-10 év);
  • idős korban (kb. 11 év).

  Érdekes tények a macskákról

  Egyesek szerint a leghosszabb életű macska körülbelül 38 éve élt. És egész életen át, amíg a fizikai egészség megengedi, ezek az állatok vadászhatnak. A vadászatnál még akkor is kimegyek, ha telítettséget éreznek - így mondja az ösztön.

  Fontos: ha a bajusz megszakad, akkor a legtöbb esetben a helyzet teljesen normális.

  De ha egy ilyen esemény túl gyakran fordul elő:

  • nedvesítse a levegőt;
  • váltson jobb samponokra;
  • a fürdést ritkábban;
  • Adja meg a kisállat vizet korlátozás nélkül.

  Visszatérve a négy lábú vadászatra, meg kell jegyezni, hogy ezek miatt ezek az állatok hajlamosak a rövidlátásra. Számukra messze értékesebbek és fontosabbak a távolabbi tárgyak, mint a közelben. És amikor a zsákmányt elkapják, és az evés megkezdődik, az íze szinte nem számít.

  A macskákban az ízlelőbimbók kevésbé fejlettek, mint az embereknél. Édes íz, teljesen nem érzik magukat.

  A négy ujjú, Angliában és Skóciában élőknek kiemelkedő része extra ujjaival rendelkezik. A zoológusok azt sugallják, hogy ez egy olyan mutáció eredménye, amely hosszú időn át hajókon élő állatokban keletkezett. Egy másik érdekes tény a macskákról, hogy életük 2/3-a egy álomban halad. A valóságban azonban a macskák képesek 10-szer több különböző hangot termelni, mint a kutyák.

  A házi macskákról lásd alább.

  Írj egy megjegyzést
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

  divat

  szépség

  kapcsolatok