Házi macskák

Minden a Sziámi macskákról

Minden a Sziámi macskákról

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. A származás története
 2. leírás
 3. jellem
 4. típusok
 5. Hogyan kell táplálni?
 6. Hogyan lehet felnevelni?
 7. Gondozási szabályok
 8. egészség
 9. Érdekes tények
 10. Tulajdonosok véleménye

Sziámi macska - a felismerhető fajták egyike, amely a test jellegzetes színével és szerkezetével rendelkezik. Ezek nagyon intelligens és aktív állatok, egy bátor harcos és vitathatatlan vezető. A sziámi macska szeszélyes és büszke, de ha a mesteréhez csatlakozik, a szeretete végtelen lesz, és az odaadás örökké fog tartani. A sziámi hosszúkásak - jó és megfelelő gondossággal, ezek a macskák akár 25 évig is élhetnek, bár vannak esetek és hosszabb életük.

A származás története

A sziámi macska eredetének sok változata egyetért abban, hogy hazája Thaiföld, amely az ősi időkben Siam volt. Sziámi macska minden alkalommal annyira gyönyörű volt, hogy "hold gyémántnak" nevezték. Az állatot a másik világgal való kapcsolattartás képességének tulajdonították, és egy ilyen útmutató vezetése más világokra csak a vallási miniszterek és a császári család tagjai számára engedélyezett.

Egy értékű macskafajta az állam jogvédelme alatt állt, és az állatok országból történő kivitele szigorúan tilos volt. Van azonban bizonyíték arra, hogy 1884-ben Thaiföld uralkodó uralkodója példátlan ajándékot adott a brit nagykövetnek - sziámi cica volt. Később, egy idő után, teljesen megszűnt a macskáknak az országból történő kivitele.

Egyszer az Egyesült Királyságban a sziámi nem ismerte el az egyetemes elismerést, mivel ellentétben álltak a macskákkal. A fellépés Victoria királyné uralkodása alatt zajlott, aki szerette ezeket a szokatlan macskákat. Hála neki, megjelent a sziámi macskák divatja, aminek következtében gyorsan népszerűvé váltak a nemes emberek és a tenyésztők körében.

A fajta elkezdett aktívan elterjedni, különleges kiállításokon mutatták be, és a sziámi rajongók egyre többé váltak.

Hamarosan a sziámi macska elkezdte felfedezni az egész világ területét. Először egész Európában terjedt, majd Amerikába jött. Szergej Obraztsov először 1954-ben hozta a szovjet macskákat a Szovjetunióba. Ezek két nőstény voltak, akik nem rendelkeztek a legjobb tenyésztési tulajdonságokkal. A szokatlan színû macskák keverést okoztak, és az utódok számára a szokásos macskákkal átlépték. A kiscicák vegyes színt és elég agresszív elrendezést mutattak.

A kudarc nem állította meg a szovjet tenyésztőket. A sziámi nemcsak más macskafajtákon, hanem ugyanabban az alomban is elkezdett keresztezni. Ennek eredményeként sok beteg és még halott cica is született, és az egyedülálló fajta tisztasága elveszett. A sziámit segítették az a tény, hogy a 80-as évek közepén e faj új fajtatiszta képviselői importáltak, és tenyésztését már a fajta tisztaságának megőrzésével összhangban végezték. Ma hazánkban a tiszta fajtájú sziámi macskák teljes mértékben megfelelnek az összes nemzetközi szabványnak.

leírás

A fajtájú sziámi macska miniatűr és jól épített. Megismerheti a jellemző színt. Napjainkban többféle sziámi fajta létezik, de mindegyikük mindig a színben lesz - az úgynevezett sötét színű foltok, amelyek a mancsokon, a farokon, a füleken és a pofán találhatók. A pontok a macska testének azon részei között keletkezett fokozott pigmentképződés miatt alakulnak ki, amelyek hőmérséklete a legalacsonyabb.

Meglepő módon a kutatók felfedeztek egy tulajdonságot ebben a fajtában, hogy megváltoztassák a színét abban az esetben, ha az állat hideg.

Az újszülött cicáknak világos színűek, egyértelműen kifejezett pontok nélkül. Ez azért van, mert a csecsemők melegek voltak az anya méhében, és a pontok csak akkor alakulnak ki, amikor a testhőmérséklet különbsége bizonyos területeken. Idővel a csecsemők hagyományos színt kapnak, ami csak 10 hónapos korig történik. Egy meleg szobában a cica pontjai könnyű csokoládé színűek lesznek, és a melegebb a házban, annál világosabb lesz a színe. Az utcán vagy hűvös teremben született cicákban a pontok világos fekete és barna színűek lesznek.

A sziámi macskáknak izmos testük van, amelynek szerkezete anatómiailag arányos. Megfelelő összetételének köszönhetően a fajtatiszta sziámi regal és kecses. A lábai vékonyak és hosszúkásak, az előhegyek valamivel rövidebbek, mint a hátsó. Egy felnőtt macska súlya nem haladja meg a 4,5-6 kg-ot. A statisztikák szerint a macskák elérik a 67-69 cm-t az orrtól a farokig. A farok hossza legfeljebb 27-28 cm, vékony és hegyes. A macska magassága a válllapok területén nem haladja meg a 28-30 cm-t, az állat haja rövid és vastag, szorosan illeszkedik a testhez, és ennek a fajtának az aljszaka teljesen hiányzik.

A sziámi fej és nyak megnyúltak, a koponyának szinte lapos szerkezete van. A pofa szűkült, és az orr egyértelműen kifejezett, hosszúkás és egyenes. Az elülső terület sík szerkezetű, kisméretű íves ívekkel, az alsó állkapocs rövid és kifejezett. A fajta egyik jellemzője, hogy Az orr szélsőséges pontja és a fülek csúcsai között vizuálisan rajzolhat egy egyenlő oldalú háromszöget. A macska fülei nagyok és fejlettek, alakjuk hasonlít egy háromszögre, és a fülek csúcsai hegyesek.

Minden sziámi macskát és macskát egy szép vágott és szemszínnel különböztetünk meg más macskafajtáktól. A mandula alakú és közepes méretű szemek szép és felejthetetlenek. A tenyésztési szabvány szerint a macska szemének színe fényes kék legyen. Megalakult egy minta, amely szerint a macskában a sötétebb és gazdagabb árnyalatú gyapjú, annál világosabb a szeme színe. A szemek az orrhoz viszonyítva 45 fokos szögben helyezkednek el - ez a sziámi titokzatos és ugyanakkor misztikus megjelenést ad.

jellem

A thai macskák természetüknél fogva különlegesek - még nagyon kedves korukban is van egy személyiséged. Nem mindenki képes kapcsolatot teremteni és megérteni a sziámiokkal. És nem az állat makacsságáról vagy önzéséről szól. Ez a fajta nagyon független, különbözik attól, hogy csak egy tulajdonosot választ ki az egész családból, míg a többit a legjobban figyelmen kívül hagyják vagy tolerálják. A környező környezet sokféleképpen játssza a karaktert egy cica - nyugodt és barátságos légkörben a baba soha nem lesz az agresszor.

A gyerek szeret gondoskodást, figyelmet és csodálatot, de egyáltalán nem tolerálja a versenyt. A sziámi azonnal háborút hirdet egy versenyzőnek, és soha nem adja fel a területét. Kivétel lehet a helyzet, amikor egy felnőtt sziámi macskát egy kis cica hoznak haza, ebben az esetben a barátság közöttük kezdődhet.

A tulajdonoshoz való csatlakozás után a Thaisnak természetes figyelmet kell szentelnie a természetes társaságuk miatt. A magányban a sziámiok nem szeretnek maradni, a maximális, mennyit tudnak várni a mesterükre 10-12 óra. Később, ha a tulajdonos nem tér vissza, a macska vagy macska hangosan elkezd felháborodni. A vokális képességeik nagyon jóak, és hangjukat szomorúan hallják minden szomszédnak. A "koncert" addig folytatódik, amíg a tulajdonos el nem jön és megnyugtatja a kisállatot. Hosszú távollétből való visszatérés után nagyon fontos az állattal játszani, kedvtelésből tartani, barátságosan beszélni vele.

Az érzelmeiket és érzelmeiket kifejezve Thais használja a hangját, amelynek tartománya meglehetősen széles. Környezetükben azonban háziállatok szeretik a békét és a csendet - nem tolerálják a hangos sírásokat, káromkodást, kemény hangokat. Ideges környezetben a sziámi psziché túlzott túlterhelést tapasztal, és megbetegedhet.Bebizonyosodott, hogy a sziámi macskák nemcsak a hanghangra reagálhatnak, hanem egy bizonyos szemantikai terhelést is el tudnak fogni, különösen, ha egy személy beszéde rájuk szól.

A sziámi kíváncsi és kitűnő intuícióval rendelkezik, veleszületett képességük van arra, hogy gyorsan új területeket alakítsanak ki és alkalmazkodjanak hozzájuk. Megtartják a játékosságot és a mobilitást, akár felnőttként is. A macskák szeretik az aktív játékokat gyerekekkel, de csak akkor, ha a gyerekek gondosan kezelik őket. A sziámi nem szereti, ha a gyerekek a faroknál húzzák őket, és ha ez megtörténik, a kisállat azonnal karmokat és fogakat használ, hogy megvédje. A thai macska jobban szeret játszani azokkal az emberekkel, akiket ismer, ő óvatos lesz az idegenek iránt, és nem szeretne játszani.

Gyakran a sziámi macskák megmutatják a veleszületett vadászok ösztöneit - ezt a játékban is kifejezhetjük, amikor szó szerint használjuk mindent, ami az állat számára érdekesnek tűnik, vagy igazi vadászat az egereknek és patkányoknak, ahol a sziámi jól működik. Thais figyelmes - könnyen megtanulják kinyitni az ajtót, a hűtőszekrényt, a pénztárcáját, dobozát. Ezeket a macskákat nem ajánljuk és megbüntetni. A sziámi sokáig emlékszik a bűncselekményére, és elkezdheti bosszút állni az elkövetővel.

típusok

A következő fajták a sziámi fajta klasszikus keleti-keleti csoportjába tartoznak.

 • Sziámi nézet - rövid hajú, keskeny ék alakú fejjel, hegyes hegyű fülekkel és kék szemű macskával. A test vékony, arányos, a mancsok és a farok hosszúak. Ezek a macskák nagyon szépek, és az egyik kedvenc tenyésztő fajtája. Fehér és krém gyapjú, sötétbarna pontokkal kombinálva.
 • Thai nézet - a Thaiföldön létező eredeti fajta alapértékének tekinthető. Ezek különböznek a sziámiától, hogy a test minden vonala és aránya lekerekített és simább vonalakkal rendelkezik.
 • Keleti nézet - a test szerkezete és arányai megegyeznek a sziámi fajokéval, de azzal a különbséggel, hogy a macskáknak egyenletes szürke vagy fekete színük van, néha foltok lehetnek, de a faj színében nincsenek pontok. Ezt a fajt a sziámiokkal együtt hozták össze, de a tenyésztők között nem volt öröm, és nem volt olyan gyakori.
 • Mekong bobtail - A szín és a szerkezet hasonlít a thai megjelenésre, de Bobtailben a farok hasonlít egy csigára, amely több csigolyából áll.
Sziámi nézet
Thai nézet
Keleti nézet
Mekong bobtail

A modern sziámi tenyésztő fajokban a macskák a színek jellemzőit változtathatják.

 • Barna teljesítménypont - A macska testének általános színe világos krém, és a pontok sötét színűek.
 • Kék kék pont - A főbőr színe tiszta fehér, míg a mancsokon, a farokon, a füleken, az orron és a pofán a fehér gyapjú szürkés-kék tónusú.
 • Sárgabarack vörös pont - a szín alaphangja fehér. A pontok gyömbérrel vagy sárgabarack árnyalattal rendelkeznek.
 • Könnyű krém karamell pont - A macska testének színe halvány krém színű, míg a pontok rózsaszínű karamell.
 • Fekete csokoládé pont - A kabát színe halvány krém vagy bézs lehet, és a pontok fekete vagy sötét csokoládé színűek.
 • Rózsaszín lila pont - A macska testének fehér kabátja nagyon szépen kombinálva a szürkés-rózsaszín árnyalattal.
 • Ivory Cinnamon Point - A sziámi teste elefántcsont színű gyapjúval van borítva, a pontok halvány rózsaszínű-barna árnyalattal rendelkeznek.
 • Tortie Tori Point - a szokatlan szín az, hogy a mancsokon, a pofán, a füleken és a farokon lévő pontok a fő szín mellett kék, szürke, piros vagy krémszínűek.
 • Tabi Point - ha egy macska testének teste egyenletes színű, pontjai kifejezett csíkokkal rendelkeznek. A szőrzet kissé sötétebb, mint a pont alapszíne.

Minél szokatlanabb a sziámi macska színe, annál távolabb lesz a tisztasági szabványtól.Természetesen az ilyen színezékek a tenyésztők sokéves munkája.

Hogyan kell táplálni?

A sziámi macskák válogatósak az ételtől, és nem eszik, amit nem szeretnek. Egy kis cica is hozzászokhat bizonyos takarmányfajtákhoz, de ha felnőtt házat vitt be egy házba, készen kell állnia arra, hogy már kifejlesztett ízlési preferenciákat, és nem változtathatja meg őket. A sziámi macska étrendje csak kiegyensúlyozott száraz táplálékból áll, vagy természetes termék lehet, amely száraz ételekkel kombinálható.

Különleges ételeket tartanak a kedvtelésből tartott állatok táplálásának legkedvezőbb módjaként, mivel vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A legjobb minőségű takarmány-sziámi tenyésztők olyan termékeket tartanak, amelyek minősége nem alacsonyabb, mint a prémium osztály.

Ha úgy dönt, hogy háziállatát természetes termékekkel táplálja, próbálja meg összehangolni az étrendjét egy állatorvossal. A menüben lehet:

 • friss marha- vagy borjúhús;
 • pulyka vagy csirke (bőr és csont nélkül);
 • étrend nyúlhús;
 • vörös hal és tengeri zsírszegény hal;
 • marha máj vagy szív;
 • hajdina vagy gyöngy árpa;
 • természetes növényi olajok;
 • tej (cica) és tejtermékek (felnőtteknek);
 • csirke tojás;
 • természetes zöldek, lédús fű.

A sziámi tulajdonosok kétségbe vonják, hogy a macskáknak sertéshús-e. Állatorvosok azt állítják, hogy lehetséges, de a húst először alacsony hőmérsékleten kell fagyasztani, majd hőkezelésnek kell alávetni. A sertést zsírréteg nélkül és kis mennyiségben, főtt szeletek vagy húsleves formájában kell adni.

A macska egészségének megőrzése érdekében az ilyen termékeket ki kell zárni:

 • cukor és annak helyettesítői;
 • kakaó és csokoládé;
 • só és forró fűszerek;
 • hagyma és fokhagyma;
 • savanyúság és ecet;
 • füstölt húsok és konzervek;
 • pálmaolaj;
 • szója és hüvelyesek;
 • friss és szárított édes gyümölcsök;
 • búzadara és kukorica kása;
 • folyóhal, valamint bármilyen eredetű sózott vagy szárított hal;
 • gomba;
 • bármilyen csont, bőr és zsír.

Sziámi fajtájú macskák etetésénél nem szabad túllépni. A táplálkozásnak egyszerre, reggel és este kell történnie. Naponta két étkezés elegendő egy állat számára, feltéve, hogy kiegyensúlyozott a fehérjék, zsírok és szénhidrátok száma. 7 év után a háziállatot naponta 3 étkezésre kell átvinni.

A terhes macskákat naponta 4-6 alkalommal etetik, és a kis cicákat legalább 6-7 alkalommal naponta kell megenni.

Hogyan lehet felnevelni?

A sziámi macskákban korai életkorban hasznos készségeket kell kialakítani, és a macska megtartja az életet, mivel a felnőttek ritkán változtatják szokásaikat.

Először is taníts egy kiscicát a WC-re. Ehhez meg kell tölteni egy műanyag tálcán egy speciális töltőanyagot, amelyet bármely állatboltban vásárolhat. A macska WC-t magányos helyen helyezték el, ahol a kisállat nyugodtnak érzi magát.

Amint hozza a cica-t a házba, vigye el a tálcába, és hagyja, hogy a kisállat tanulmányozza.. Ezután, amikor észreveszed, hogy a baba elkezdett keresni egy olyan helyet, amely megfelel a természetes igényeinek, vigye el a tálcába.

Ha a cica megbirkózik a tálcában tapasztalt problémájával, a babát meg kell simogatni és dicsérni. Így fokozatosan olyan reflexet fog kifejleszteni, amelyet pozitívan támogat.

Ha a baba elkezdett játszani, vagy más okból nem akarja megtenni az üzletét a tálcában, nem szükséges megijeszteni és megbüntetni. Óvatosan vigyük a babát a méh területére, és vigyük a tálcára, ahol meg kell győzni a cica-t, hogy egy pocsolyát készítsen a szelíd hangon, ahol szükség van rá.

Pozitív eredmény után a babát mindig dicsérni kell. Ha egy sziámi a tálcáján kívül végezte üzleti tevékenységét, akkor nem szabad pocsolyában megcsípni az orrát - ezzel nem fogja túlterhelni, de tönkreteheti a kapcsolatot örökre.A macska WC-t rendszeresen mosni és fertőtleníteni kell meleg vízzel és ecettel, erős vegyszerekkel, különösen klórral nem lehet használni.

Nem kevésbé fontos, hogy kényelmes helyet találjunk az alvás és a kisállat pihenésére. A választás során emlékeznünk kell arra, hogy az alvóhely is lesz a cica körülvevő helyének. Gyakran a macskák választanak egy helyet egy kis dombon a padló szintjétől, és az alvás helyét a lehető legközelebb kell tartani az áthaladó emberekhez és a figyelmükhöz.

Jó ötlet, hogy a kisállat számára egy sekély, de meglehetősen széles fonott kosárban egy hálóhelyet rendezzen. Belsejében puha matracot vagy vastag anyagot kell tenni. A kedvtelésből tartott üzletekben ma már hatalmas választéka van a macskáknak tervezett különleges házaknak, ahol a háziállatok jól érezhetik magukat és védik őket.

Ha a cica nem hajlandó aludni a magányos helyen, és megpróbál bejutni az ágyba az emberrel, ezt nem szabad megengedni. A babát az otthoni megjelenésének első napjaitól kell tanítani az alvó sarkára. Gyakran a macskák szeretik választani a pihenni kívánt helyüket, és ha a kedvtelésből tartott nem akar más helyet befogadni, akkor a kosárba kell helyeznie, ahol választotta. Csak ebben az esetben tud aludni és biztonságban érezni magát.

A sziámi macskák szeretik a személy figyelmét és gondoskodását, de az is előfordul, hogy a kisállat elkezdi visszaélni a barátságát - a macska kezd zsarolásra. Élelmiszert kérhet az asztalról, és ugyanakkor hangosan miau. Az ilyen viselkedést nem lehet támogatni, máskülönben érlelődve, a kisállat mindent megkövetel, amit akar, és ugyanakkor nagyon hangosan sikoltozik.

Annak érdekében, hogy ne ösztönözze az ilyen pillanatokat, a tenyésztőknek ajánlott, hogy takarmányozzák a sziámit, amikor már elhagyják a lakást. Tehát reggel elaludhat, és a távolléte sokkal könnyebb lesz, mint a kisállat, mert az Ön gondozása pozitív érzelmekkel fog járni az evés folyamatában. Emlékeztetni kell erre sohasem és semmilyen körülmények között ne ösztönözze a sziámi koldulást - ne adjon neki darabokat az asztalról, ne ossza meg az ételt kézzel.

Fontos, hogy egy cicát a kezed érintésére tanítson, hogy ne karcolja meg. Ehhez a csecsemőhöz naponta többször kell kézbe vennie, és óvatosan meg kell szúrnia a szőrzetet anélkül, hogy hirtelen mozdulnia kellene. Egy cica simogatásakor nyugodtan és barátságosan kell beszélnie. Idővel meg fog szokni, hogy kapcsolatba lépjen a személyrel, és nem fog megharapni vagy karcolni magát.

A kölyköt meg kell tanítani, hogy egy speciálisan kijelölt helyen - a macska karomában - élesítse a növekvő karmokat. Amíg a cica megszokja azt a tényt, hogy a karomokat csak egy kogtetochka-nál lehet felszabadítani, a bútorok szűk burkolattal vannak borítva. Ahhoz, hogy megtanítsa a sziámit, hogy megfigyelje, hol szereti a körmöket, és ez az a hely, ahol telepíti a karcoló posztot - ha a gyerek megérti és mindent helyesen csinál, ne felejtsd el, hogy dicsérjétek őt.

Gondozási szabályok

A sziámi macskák számára könnyen kezelhető, de néhány fontos pontot meg kell ismernie.

 • Az állat optimális hőmérséklete 25-28 Celsius fok. Ez a tartomány a kedvtelésből tartott állatok színének megőrzéséhez szükséges, mert hűvös körülmények között a gyapjú sötétebb lesz. A levegőnek nem kell nedvesítenie, hanem meg kell védenie a macskát a huzatoktól. A szezonon kívüli időszakokban jó, ha különleges meleg ház vagy szőnyeg van, ahol egy sziámi melegen tarthat.
 • A sziáminak nem kell fésülnie a haját, de ha kefét hajt végre a macska hátán és hasán, akkor szeretni fogja. A háziállatot legfeljebb havonta egyszer lehet fürdeni.
 • A bőr, a fül, a szem környéke, a mancsok és a farok - mindössze annyit kell tennie, hogy rendszeresen ellenőrizze a betegségek vagy a vérszívó paraziták károsodását.Ha problémákat talál, azonnal keresse fel az állatorvosi ellátást.
 • A felnőtt macskáknak rendszeresen kicsi méretű fogkefével kell fogkefét használni. Évente egyszer ellenőrizni kell az állat szájüregét az állatorvosnál.
 • A kis cicáknak meg kell vágniuk a karmokat, ekkor még mindig lágyak. A felnőtt macskák magukat a karomra őrölhetik.
 • Az utcán sétálva, különösen a városban, egy pórázot viselhet, amely a kisállatra hámozott - ez megmenti őt attól, hogy félelem esetén elmeneküljön egy ismeretlen irányban.
 • A kedvtelésből tartott füleket és a szemeket rendszeresen meg kell tisztítani nedves pamut tamponnal. Ha a szemtől való kilépést észleli - azonnal forduljon az állatorvoshoz, mivel ez jelezheti a súlyos betegség kialakulását.
 • Rendszeres időközönként a macskának anthelmintikus gyógyszereket kell adnia a helmintus fertőzések megelőzésére.

A sziámi macskák természetüknél fogva nagyon tisztaak, így a tulajdonosnak meg kell győződnie arról, hogy a kisállat mindig friss vizet, egy tiszta edényt tartalmaz, továbbá a WC-tálcát minden nap meg kell rendezni, és gondoskodni kell arról, hogy a kisállat is alszik. tisztán tartják.

egészség

A 8 hetes kiscicák kezdik a betegségek elleni vakcinázást, míg a vakcinázás ütemezése a következő:

 • 8-9 hétig - a pestis és a macska rhinitis elleni vakcina;
 • 12 hét - a pestis és a rhinitis elleni ismételt oltás;
 • 14 hét - veszettség megelőzése;
 • 16 hét - leukémia és fertőző peritonitis elleni védőoltás;
 • 19 hetes - a leukémia és a peritonitis elleni ismételt oltás.

A sziámi macskák a genetikai jellemzők és a tenyésztők erőfeszítései miatt nem rendelkeznek az egzotikus fajtákra jellemző betegségekkel. Azonban még mindig előfordulhatnak egészségügyi problémák, és a sziámi állatorvosok leggyakoribb betegségei a következők.

 • Vírus leukémia - a betegség oka olyan vírus, amely a vérbe kerülve csökkenti a fehérvérsejtek vagy a vörösvértestek számát, vagy a fehérvérsejtek számának fokozatos növekedéséhez vezet. A betegséget egy beteg állattal érintkezve továbbítják, mivel a vírust nemcsak a vérben, hanem minden testnedvben is megtalálják. Ha a macska jó immunitással rendelkezik, vagy az immunstimuláló készítményeket időben bevezették, akkor a vírussal szembeni rezisztencia sikeres lesz. Lehet, hogy sok éven át nem jelenik meg, és a macska, mint hordozója, megfertőzheti a többi testvéreit.

Ebben az esetben a legjobb megelőzés az időben történő vakcinálás.

 • düh - A vírusos etiológia betegsége, amelyet egy beteg állat nyálával érintkezve továbbítanak. Egy nyílt sebbe belépve a vírus belép az agyba, ahol aktívan szaporodik, gyulladást okoz, és belép a nyálmirigyek régiójába. A betegség hatása alatt az állat viselkedése megváltozik - a macska nagyon agresszív vagy túlságosan szeretetteljesvé válhat, miközben erős nyáladást okoz. Egy beteg állat elveszti az egyensúlyt, és izmait észrevehetően kezdik megrándulni. Ennek a betegségnek a kezelése még nem található meg, és a halál valószínűsége 100%.

A megelőző intézkedés csak időszerű és rendszeres vakcinázás.

 • Vegyes fertőzések - előfordulásuk oka a légcseppek által továbbított vírus, míg az állat a légutakat érinti. A betegséget a testhőmérséklet, az orrürülés, a tüsszögés, a szájüregben lévő filmek jelenléte jellemzi. Kisállat nem hajlandó enni, inaktív, álmos. Amikor a gennyes gyulladásos folyamat, a légzés nehéz, légszomj és köhögés. Ennek az állapotnak a kezelése hosszú ideig is folytatódhat, különösen, ha a betegség púpos formába került, de a prognózis általában kedvező, és a kedvtelésből tartott állatok helyreállnak.

A vírusos megbetegedések megelőzése érdekében a kedvtelésből tartott állatoknak el kell végezniük az összes tervezett oltást. Ezenkívül próbálja meg elkerülni azokat a helyeket, ahol a macskák nagy mennyiségben vannak jelen - ezek lehetnek kiállítások vagy csak egyfajta közös terület. Ma számos kombinált oltóanyagot szabadítanak fel a súlyos vegyes típusú fertőzések ellen, de azt időben kell elvégezni.

Érdekes tények

Sziámi élete mindig tele volt titokkal és hihetetlen legendákkal. Azokban az ősi időkben, amikor a macskák Thaiföldön éltek a császár udvarán, úgy vélik, hogy a buddhista szerzetesek főként ezt a fajtát növelték. Amikor a császár meghalt, az emberek hevesen hitték, hogy a lelke az egyik macskájának testébe került, így életük hátralévő részében a korábban a császár alá tartozó háziállatok egész életen át tartó karbantartást és gondozást kaptak a szerzetesektől.

Korábban a sziámi fajták sok képviselője a G-betű alakú ráncok és farok megfigyelését figyelték meg. Idővel a tenyésztőknek sikerült kijavítani ezeket a tulajdonságokat, de a legenda megmaradt, amely szerint egy sziámi macska őrzi a király kupáját. A farkát fonta, és annyira megnézte, hogy megállt volna, amíg a farkát a feszültségtől megcsavarták, és a szemei ​​nem voltak fókuszban. Van egy másik legenda a macska farkáról, mondván, hogy a császár lánya szeretett úszni, és annak érdekében, hogy ne veszítse el a gyűrűit a vízben, egy sziámi macska farkába helyezte őket.

De egy nap a macska még mindig elvesztette az egyik gyűrűt, és a hercegnő a macska farkán csomókat kötötte úgy, hogy a gyűrűk ne essenek le - így alakult ki a szoba a macska farkán.

Egyszer Sziámi macskák segítettek feltárni egy kém összeesküvést - ez történt a múlt század 60-as években a holland nagykövetségen, amely Moszkvában található. A nagykövetség munkatársai számos sziámi macskát tartottak ott. Egy nap az emberek meglepődtek, hogy megtalálják a háziállatok furcsa viselkedését. A macskák idegesek voltak, megkarcolták a falakat, sziszegtek és nagyon gyanúsan viselkedtek. A nagykövetség tisztviselői gyanították, hogy a macskák reagálnak bizonyos hangokra, amelyeket az emberek nem hallottak. Az épület sürgősen kutatást végzett, és mintegy 30 rejtett mikrofont talált a falakba.

A sziámi fajta képviselői nem különböznek különlegességben. Az alomban a nő általában 4-6 cica.

Azonban 1970-ben az Egyesült Királyságban egy esetet rögzítettek, amikor a macska 19 cica megnyalta. A születés folyamán sajnos 4 cica nem élte túl, de a többi csecsemő nagyszerűnek érezte magát. Ez volt a macska termékenységének egyedülálló esete az egész világon.

Tulajdonosok véleménye

  A sziámi macskákról szóló vélemények kétértelműek. Valakivel azonnal talál találkozási pontokat, de valaki nem kapja meg az állat bizalmát. Az interneten, egy csomó leghihetetlenebb történet, ahol dicsérik és szidják a sziámi fajtát. Ha egy macska a szíve mindegyikéhez csatlakozik a tulajdonosához, akkor egy megbízható és szeretetteljes barát lesz az ember életében.

  Ezek a macskák azonban nagyon jól emlékeznek azokra a sértésekre, amelyeket szándékuk vagy gondatlanságuk okoznak, és akkor előfordul, hogy a macska bosszút áll. A párnáján vagy a kedvenc cipőjében rendetlenséget végezhet, dobja el a tárgyakat a polcokról, elfújhat és haraphat. A macskák képesek bosszút állni, és ha egy állat nem szerette valakit, akkor örökre, nincs út vissza. Ezért nagyon fontos, hogy egy kis cica korától kezdve óvatosan és gyengéden kezelje a sziámit, és aztán szeretettel és odaadással válaszol.

  Sok tenyésztő azt mondja, hogy a sziámi hűségük miatt nem alacsonyabbak a kutyákhoz, és életük során nem az életük helyéhez kötődnek, hanem a szerető személyhez. A tulajdonosok megbocsátják a háziállatuknak minden apró trükköt és csínyét, különösen, ha a macska kedves és szeretetteljes karakterrel rendelkezik.

  A sziámi fajtafajta jellemzőiről lásd a következő videót.

  Írj egy megjegyzést
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

  divat

  szépség

  kapcsolatok