Házi macskák

Ki okosabb: macskák vagy kutyák?

Ki okosabb: macskák vagy kutyák?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Intelligencia összehasonlítás
 2. Az állatok jellemzői
 3. A háziasítás hatása

A macskák és kutyák nagy szerepet játszanak az emberi életben. Versenyeznek egymással, melyikben az ember legjobb barátja. Egyes fajták kutyái az emberiség előnyeit szolgálják, megmentve a megfulladók életét, vagy kábítószereket keresnek. A macskák viszont intuícióval rendelkeznek, érezzék a tulajdonos hangulatát, és ritkán még a depressziót is gyógyíthatják.

A nagy különbségek ellenére a kutyáknak és macskáknak számos közös vonása van: szeretet egy személyre, hasonló étrend, bőséges gyapjú jelenléte. A „Ki okosabb: macskák vagy kutyák?” Kérdés azonban sok embert érdekel, ezért cikkünk részletesen fog válaszolni.

Intelligencia összehasonlítás

A tudósok számos tanulmányt készítettek az állatok intelligenciájáról, amelyek során a következő következtetést vonták le: A kutya agya több mint 525 millió idegsejtet tartalmaz, míg egy macskában ez az érték 250 millió. Ez egyértelmű választ ad a tudományos tények szempontjából feltett kérdésre. Azt is megállapították, hogy a mosómedve agya egyenlő a kutyák neuronjainak számával, így a mosómedve a négy lábú háziállatokkal együtt gondolkodhat.

A kutyák is kedvezően hasonlítanak a macskákhoz, mert tanulhatnak rokonuk tapasztalatából. A kutya felhalmozódik, megtanulja a túlélési készségeket, és a reprodukciós folyamat során a géneket az utódaihoz továbbítja. A macskák nem hajlamosak ilyen öröklésre, és a cica a szülők ismerete nélkül születik.

Természetesen, a tudás mindig örökölni fog a macska családban, de a kutyák fejlődése ebben a kérdésben progresszívebb.

Annak értelmezésére, hogy a kutyák kétszer okosabbak, mint a macskák, eltérő szempontból lehet. Egyes tudósok egyetértenek abban, hogy a macskák egyszerűen kevésbé alkalmasak tanulmányozásra és elemzésre, ezért túl korai lenne következtetéseket levonni a háziállatok bölcsességéről. Ismeretes, hogy a macskák gyakran izolált életstílust vezetnek, és szeszélyes természetűek. Ugyanakkor a kutya jobban eljut a kongresszusok kollektívájába, és tanulhat más kutyákból, tanulva mások hibáiból.

Az állatok jellemzői

Ahhoz, hogy a macskák és kutyák szellemi képességeiről teljes képet kapjunk, az egyes fajokra vonatkozóan számos jelet kell venni: hogyan jobbak a macskák a kutyáktól, és fordítva. A macskák a kutyáktól az alábbi módon különböznek.

 • Az ember manipulálása. Elutasítva a humort, nyugodtan mondhatjuk, hogy a macskák képesek a tulajdonos manipulálására. Ez azért történik, mert a macskák intuitívan megértik, hogy a gazdaszervezet milyen lépéseket reagál különösen erősen. Mindenki emlékszik a híres vörös csizmákra a csizmákban, akik a tekintetével a Shrek-karikatúra hőseit nézték? Ez egy élénk példa a kedvtelésből tartott legegyszerűbb manipulációra.

A tény a macskák fejlett intelligenciájáról és a körülöttük élő emberek viselkedésének elemzésére való képességéről beszél, és ezt a tudást saját hasznára alkalmazza.

 • rangsorolása. A macska tulajdonosa gyakran a következő képet veszi észre: a macska szándékosan új játékkal halad át, és egy másik foglalkozást részesít előnyben, de egy hónap múlva hirtelen érdeklődhet a témával kapcsolatban. Ez ismét megerősíti, hogy a macskák képesek arra, hogy különös figyelmet fordítsanak azokra a dolgokra, amelyek egy adott időszakban a kedvtelésből tartanak. A hobbi ilyen érthetősége a macskákat egyéni, néha szeszélyes karakterrel rendelkező teremtményeknek tartja.
 • Hideg vagy nyugodt macskák. A macskák meglehetősen nehezen tolerálják az új ismerősöket, és az új élőhelyükön lévő új tárgyak sietetlenül, gondosan tanulmányozzák. Ha a kutya nem tudja a kíváncsiságot és egy ismeretlen tárgyon (labda, játék) rohanni, akkor minden macska óvatosan megvizsgálja az objektumot: szippantás, sétál, és gondoskodik. Ez a megközelítés segített a macskáknak, hogy többször elkerüljék a környezeti problémákat.

A kutyáknak vannak olyan tulajdonságai is, amelyek megkülönböztetik szellemi képességeiket a macskától.

 • Új készségek elsajátítása. A kutyák sokkal jobban érzékelik a parancsnokképzést, míg a macskák gyorsan elveszítik érdeklődésüket a tanulás iránt. A kutya megpróbálja szívesen fogadni a tulajdonosát, és megkapja a jóváhagyást. Ez a kutyák két tulajdonságát határozza meg: a hűség és az információ gyors memorizálása.
 • Zavaros mozgások. A kutya nem törekszik az elegáns mozgásra vagy csendes mozgalomra: az állat inkább a cél felé halad, mintsem kecsesen mozog. A macskacsalád képviselői a zökkenőmentes és csendes mozgalomra törekednek.
 • A magányosság gyenge toleranciája. A macska egy nap nélkül jelen lehet egy személy jelenléte nélkül, kellemetlen érzés nélkül. A kutya aggódik, ahol a tulajdonos elment, és miért nincs senki a szobában. Ez nem jelenti azt, hogy a kutyák okosabbak, mint a macskák, de a kutyákat társadalmilag és barátságosan jellemzik.
  • Kollektív intelligencia. Kutyákat használnak a rokonok vadászatának folyamatában: egyesülnek egy nyájba, és mindenkinek világos feladata van. A macskák képviselői közül az ilyen példák nem, mert a macskák önmagukban inkább a vadászatot választják.

  A háziasítás hatása

   Hosszú ideig a kutatók elterjedték az elméletet a kedvtelésből tartott állatok háziasítása az intelligencia és az agyi aktivitás csökkenéséhez vezetett. Állítólag a megtakarító életfeltételek (puha ágy, napi takarmányozás, a tulajdonos simogatása) miatt a macskák és kutyák elvesztették a fejüket. Az elmélet azt sugallta, hogy az állatok többé nem szükségesek az étel, az éjszakai tartózkodás és a biztonságos alvás és pihenés számára.

   Komoly kutatások után azonban a háziállatok szellemi képességeinek elvesztésének tényét visszautasították.

   Bár a háziállatoknak már nincs szükségük túlélési készségekre a jelenlegi környezetükben, más célokra gondolkodnak: a világ feltárása, a parancsok emlékezése és a saját mesterének kellemes.

   A következő videó az állatok intelligenciájára összpontosít.

   Írj egy megjegyzést
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

   divat

   szépség

   kapcsolatok