cserépedény

Öntöttvas edények: használat, előnyök és hátrányok

Öntöttvas edények: használat, előnyök és hátrányok

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Jellemzők
 2. faj
 3. Előnyök és hátrányok
 4. Hogyan válasszuk ki?
 5. A használat finomságai
 6. Kezelés és tárolás

A szovjet idők óta az öntöttvas edényeket a konyhában értékelték. Bizonyos pontokon a modern tapadásmentes serpenyők majdnem kiszorították az orosz konyhából származó nehéz öntöttvas készülékeket. Azonban sikerült ellenállniuk, mert minőségüket évtizedek óta tesztelték.

Jellemzők

Az öntöttvas edények egyike az univerzális opcióknak, melynek köszönhetően egyszerre ízletes és egészséges ételeket is lehet főzni. Az ilyen serpenyők hosszú élettartammal rendelkeznek, és egyes nagymamákban igazi ritkaságok találhatók: a régi idők óta megőrzött edények.

Ha az edények belső zománcbevonattal rendelkeznek, akkor az étel hosszú ideig tárolható a hűtőszekrényben. Ha ez nem áll rendelkezésre, jobb, ha az ételt egy másik tartályba helyezi, mivel a termékek korróziót okozhatnak a felületen, és tönkretehetik az edényeket.

faj

Jelenleg a modern technológiák lehetővé teszik a már praktikus és kényelmes öntöttvas ételek javítását és finomítását. További fajták találhatók a piacon. Mindegyik opció a konyhai modern körülményekhez igazodik, és bizonyos készülékekkel együtt működik.

 • Indukciós lemezekhez. A nyersanyag, amelyből öntöttvas edények készülnek, mágneseket vonzanak, ami azt jelenti, hogy az indukciós tűzhelyen történő munkavégzésre használható. Most a hőálló tartályok nagy része lapos fenekű, amely nagyon fontos az indukciós tűzhelyen történő főzéskor - az öntöttvas edényeknek ez a problémája sincs.
 • Enamelware. Ez az opció is nagyon alkalmas indukciós tűzhelyen történő sütésre. Általában az ilyen edényeket belülről és kívülről is zománcozzák. A külső jellemzők lehetővé teszik, hogy bizonyos színű ételeket válasszanak, amelyek harmonikusan illeszkednek a konyhabelső kialakításába. A készülék belsejében üvegzománc díszíti, amely a termékek számára teljesen biztonságos, még közvetlen érintkezés esetén is. A zománcozott minták előnye, hogy hosszabb ideig tárolhatja az edényt. A klasszikus öntöttvas készülékekkel ellentétben a zománcozott edényeket nem kell a vásárlás után többször előkészíteni és kalcinálni.

Vannak azonban hátrányok is: ezek az edények korlátozott élettartammal rendelkeznek.

 • A teflon bevonattal ellátott. Ez egy másik lehetőség egy védőréteggel. Az ilyen ételek egy költségvetési modell a zománcozással összehasonlítva, és élettartama még kevesebb. Ebben az esetben a védőbevonatot csak belső felületen alkalmazzuk. E tekintetben az élettartam 3-4 évre korlátozódik. Amint Teflon elkezdett mozogni a falaktól, egy serpenyő használata lehetetlenné válik.

Ez nem a legeredményesebb típusú öntöttvas edények, bár először úgy tűnik, a háziasszonyok számára, hogy a főzés ebben kényelmesebb és gyorsabb, mert a Teflonnak égési tulajdonságai vannak, ami megőrzi az élelmiszerek maximális előnyét. Tény, hogy a teflonbevonat nehezebb gondoskodni, ráadásul nagyon óvatosan kell dolgozni vele, és nem szabad károsítani a falakat vagy az alját egy fém spatulával.

Az öntöttvas edényeket és a szűkebb fókuszú tárgyakat osztályozhatja. Például tűzhelyen történő főzéshez öntöttvas vagy vas edények használhatók, öntöttvas edények, edények, vízforralók, üstök, húsételek, adagolt sütőedények és egyéb főzőedények népszerűek.egy fiatal háziasszony életének megkönnyítése.

Előnyök és hátrányok

A leghíresebb szakácsok több okból is választják az öntöttvas javát. Ezeket az alábbiakban ismertetjük.

 • Ez egy környezetbarát étel, amely nem okoz kárt a fogyasztók egészségére. Öntöttvas termékek előállításával nem alkalmazzák a kémiai elemeket, és a tapadásmentes tulajdonságokat természetesen érik el a főzési folyamatban.
 • Az egyik ilyen serpenyő nem egy évtizede szolgál és több generáció életét is kísérheti. Különös módon nem kell gondoskodnunk róla - az egyszerű tisztítás és kalcinálás elegendő ahhoz, hogy újra újnak tűnjön.
 • Az anyag porózus szerkezete lassan felmelegszik, de megbízhatóan megtartja a hőt, és egyenletesen elosztja az egész területet. Ezért az alumínium vagy acél edényekhez képest az edényt magasabb hőmérsékleten főzzük.
 • Ezek olyan univerzális példányok, amelyek lehetővé teszik, hogy gázt, elektromos vagy üvegkerámia tűzhelyet főzzön, sütjük a sütőben, főzzük, sütjük, pároljuk.
 • Mint már említettük, az ilyen pannákra jellemző az egyenletes fűtés, és ez biztosítja, hogy az élelmiszer mindkét oldalon egyenletesen felmelegedjen. A jól főtt ételek finomabbak és egészségesebbek, mint a kevéssé sült ételek.

Az ilyen ételek vásárlása előtt érdemes megismerni a hiányosságait.

Az öntöttvas serpenyő fő hátránya a nehéz súlya. Átlagosan egy példány körülbelül 2 kg. Nem minden háziasszony tarthat nehéz tárgyat a kezében, különösen akkor, ha gyakran meg kell emelni, például palacsinta főzéskor. Ebből a szempontból az edények a padlóra eshetnek, és repedések keletkezhetnek a padlón, és néha egy darab leesik.

Ezért nagyon óvatosan kell használni az öntöttvas edényeket. Ugyanilyen óvatossággal kell megközelíteni a gondozását és tárolását.

Hogyan válasszuk ki?

Az öntöttvas ételek kiválasztásakor néhány ajánlást kell követnie.

El kell dönteni Mi az a vásárlás? Természetesen vásárolhat egy univerzális serpenyőt, amely tökéletesen sült krumplival, pörköltekkel, süteményekkel, de jobb, ha szűk fókuszú termékeket vásárol: utyatnitsa, kreppelőgép, üst. Az ilyen vásárlás megakadályozza az alapos mosást minden előkészítés után. Emellett a konyhai eszközök élettartama többször is megnő.

Ha a serpenyőt palacsintákhoz kellett volna használni, akkor vékony ételeket kell választania, a húskészítmények pörköléséhez egy edényes aljzatú edényre van szükséged, egy pörköléshez - egy mély edényt. Ne felejtsük el, hogy nagy mennyiségű ételhez, melynek súlya nagyobb.

Ezenkívül a legerősebb tűzhelyre van szükség. Gyakran nehézségekbe ütközik az öntöttvas üst választása. A lapos alsó kapacitás stabilabb, de a falai rosszabbodnak.

. A kerek alsó termék lehetővé teszi, hogy egyenletesen melegítse az edényt minden oldalról, de különleges állványra van szükség a tűzhelyen, ezért ajánlott nyílt tűzön használni.

Figyelmet kell fordítani arra az anyagra, amelyből az edények készülnek. A fentiekben leírták az öntöttvas termékek fajtáit, és arra a következtetésre juthatunk, hogy a további bevonattal ellátott sütőedények több szempontból is kényelmesebbek, és esztétikailag is kedvezőek. De a klasszikus serpenyő, amit öntöttvasból öntöttek, még praktikusabb, mivel a tartósságban különbözik.

Gondosan meg kell vizsgálnia kedvenc termékeit. hibákat. Az öntöttvas hibái ritkák, de van helyük is. Az ilyen karcolások nemcsak rontják a megjelenést, hanem csökkentik az ételek élettartamát. A hibákat nemcsak olcsó termékeken, hanem drágábbakon is megfigyelhetjük.

Érdemes megvizsgálni a választott dolog mindkét oldalán. Nem kell olyan termékeket venni, amelyek legalább egy kis repedést észlelnek, vagy megpróbálják megolvasztani a házasságot. Ez egy sima és jól polírozott bevonatnak kell lennie, anélkül, hogy megszakadna vagy hornyok lennének.

A zománcozott mintákon néha nemcsak dörzsölés és karcolások találhatók, hanem duzzanat is - ezek a jelek rossz minőségű terméket is jeleznek, ami nagyon gyorsan használhatatlanná válik.

Meg kell figyelni és a termék kezeli. Kivehetőek és eltávolíthatatlanok, és öntöttvas, fa vagy polimer anyagokból készülhetnek. Az öntött fogantyúk lehetővé teszik az edény főzését a sütőben, de a hő hatására nagyon felforrósodnak, és vastag törülköző nélkül a háziasszony nem fogja tudni az edényeket kihozni a sütőből.

Ebből a szempontból a fából készült fogantyúk kényelmesebbek, mivel nem melegítik fel és környezetbarátak, de élettartama nagyon korlátozott. A sütőben nem lehet egy serpenyőt fadarabokkal felhelyezni. De ha cserélhető termék, akkor a sütő használata közben is lehetővé teszi a serpenyő használatát. A polimer gombok nem felmelegednek és lehetővé teszik, hogy a sütővel együtt dolgozzanak, de gondatlan kezeléstől elszakadhatnak.

És van fedezésére. Például az öntöttvas edényeket, üstöket vagy uatyatnitokat már előzetesen a borítókkal együtt értékesítik. A sütőedényeket és a brojlereket általában takarók nélkül értékesítik, de talán ez a termék is. A vevőnek nem kell túlfizetnie ezt az attribútumot, mert a konyhájában már megfelelő fedél is lehet.

Ha a fedelet külön vásárolják meg, jobb, ha nem vásárolnak árukat öntöttvasból. Öntöttvas fedelek nagyon nagyok, nehézek, és funkciójuk van, hogy hőt vegyenek, ami negatívan befolyásolja a főzést.

Jobb, ha az üvegfedeleket előnyben részesítjük, mivel kevésbé kifejezetten hővezető tulajdonságokkal rendelkeznek, ráadásul kényelmesebben szabályozható a főzési folyamat.

Az ügyfelek véleménye szerint a legkedveltebb öntvénygyártók gyártói minősíthetik. A vezető helyeket a gyártók foglalják el, mint például "BIOL", "Seaton", "Balezino", "Slutsk".

A használat finomságai

A teljesen védett réteggel ellátott, teljesen öntöttvas serpenyőnek saját jellemzői vannak. Az első használat előtt számos olyan intézkedést kell tennie, amely maximális élettartamot biztosít. Fontos lépés az öntöttvas használatában - kalcinálás. Az edények, amelyek meggyulladnak, nem teszik lehetővé, hogy az étel kiváló íze és aromája megégesse az ételt. Készítsünk öntöttvas terméket az alábbiakban leírtaknak megfelelően.

 1. Először is alaposan le kell mosni a raktárból előállított serpenyőt mosószerrel és törölje szárazra.
 2. Ezután meg kell gyújtani a sütőben.
 3. Ezután le kell hűteni az ételeket.
 4. A következő lépés a só hozzáadása az alsó részhez és a kalcinálási eljárás megismétlése. Ne érintse meg a sót - a tartály térfogatától függően körülbelül 1 kg lesz.
 5. Ezután újra kell hűteni az edényeket.
 6. A következő lépés az utolsó serpenyő gyújtása.
 7. Ezt követően meg kell kenni a még forró tartályt olajjal, és hagyjuk melegített kemencében néhány órán át. Most az ételek készen állnak.

A kezdeti előkészítés szükséges annak biztosítására, hogy a serpenyőben nem tapadó tulajdonságokkal rendelkezzen. Egy ilyen alapos kezelés után a tartály kevésbé oxidálódik az élelmiszer hatása alatt, hosszú ideig és minőségben használják a konyhában.

Kezelés és tárolás

Nem minden háziasszony elégedett az öntvényben főzött ételekkel. Ez akkor fordul elő, ha az edények helytelenül működnek. Fontos, hogy az öntött serpenyőt azonnal lehűtse, miután lehűlt. Ha néhány napig hagyja, az olaj felszívódik a pórusokba, és a következő edénybe kerül, amely megváltoztatja az ízét és aromáját. Használhat néhány további ajánlást az öntöttvas termékek üzemeltetésére és gondozására.

 • A főzési folyamatot csak alacsony hőmérsékleten kell elvégezni.
 • Miután a főtt étel lehűlt, fontos, hogy egy másik tartályba vigye.
 • Szükséges, hogy az öntöttvasból készült termékeket forró vízzel mossuk, majd töröljük szárazra.
 • Mosás után forró vizet kell önteni az alsó részre, és olajjal kenni. Ebben a formában, és meg kell tárolni öntöttvas serpenyő - az olaj létrehoz egy védőgátló korrózió ellen.
 • Öntöttvas ételeket nem lehet áztatni, mivel gyorsan rozsdásodik. Öntöttvas edényeket rendszeresen ellenőrizni kell a rozsda ellen.
 • Mosáskor nem lehetséges durva kefék és agresszív kémia használata, mivel ezek a szerek súlyosan károsíthatják a védőbevonatot, és helyreállítása meglehetősen problematikus lesz. Ezenkívül a háztartási vegyi anyagok felszívódhatnak az anyag pórusaiba. Ugyanezen okból nem ajánlatos mosni az edényeket mosogatógépben.

  Különleges gondoskodást igényel öntöttvas edények zománcozott bevonattal. Az ilyen példányt hideg vízben nem kell lehűlni - hagyjuk önállóan lehűlni. Ha a zománcozott edényt a hűtőszekrénybe helyezték, akkor fűtéskor fontos, hogy várjon, amíg az edény kicsit lehűl. Ha erős hőmérsékletkülönbséget biztosít, akkor a zománcon, amely már nem rendelkezik hosszú élettartammal, kár keletkezik. Annak érdekében, hogy ne várjon, amíg az edényeket a hűtőszekrényből származó ételek el nem éri a szobahőmérsékletet, könnyebb az edényt egy másik tartályba áthelyezni és újra melegíteni.

  Az öntöttvas kiválasztásának és gondozásának információi a következő videóban találhatók.

  Írj egy megjegyzést
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

  divat

  szépség

  kapcsolatok