Konyhai kiegészítők

Konyhai spatulák: típusok és kiválasztási kritériumok

Konyhai spatulák: típusok és kiválasztási kritériumok

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. leírás
 2. anyagok
 3. alak
 4. kinevezés
 5. Népszerű modellek
 6. Tippek a kiválasztáshoz

Amikor elkészítjük a konyhába a legszükségesebb elemeket, ne felejtsük el a spatulát. A választás azonban úgy tűnik, egy ilyen egyszerű dolog valójában meglehetősen bonyolult. Minden áruházban legalább öt lehetőség található, mit mondhatunk az interneten megtalálható sokféleségről.

A sok ajánlat közül könnyen megzavarható. Ennek elkerülése érdekében alaposan meg kell közelítenie a kérdést, és meg kell vizsgálnia az összes lehetséges lehetőséget.

leírás

A konyhai spatula alatt (mivel nagyon sok fajta van) általános értelemben megérthetjük a két részből álló tárgyat: egy dolgozó (vászon) és egy tollat. Mind a másik, mind a másik rész lehet bármilyen formája, amit annak célja határoz meg, mert a spatula nemcsak a főzés különböző szakaszaiban vesz részt, hanem az elrendezés és az asztal beállításának folyamatában is. Segítségével lehet fordulj meg és sok más, sokféle tevékenységet végez.

Ehhez természetesen a használt eszközöket, például kanálokat is használhatja. De csak egy speciálisan kialakított spatula segít az étel elkészítésében, mindent gyorsan és pontosan elvégezhet.

A jó lapátnak a következő jellemzőkkel kell rendelkeznie:

 • kényelem a munkában;
 • hőmérséklet, szagok és más, a konyhában gyakori tényezők;
 • higiénia;
 • közeledik az ételekhez és a termékekhez (ne hagyja a karcolásokat és egyéb hibákat);
 • megfelelnek az emberekre vonatkozó szabványoknak és biztonsági előírásoknak;
 • szép kialakítású.

Jó, ha a lapát multifunkcionális, és többféle munkára alkalmas egyszerre. Az ilyen univerzális lehetőségek azonban ritkák. Ezért a konyhának jelen kell lennie egy sor több fajtát - Kiválaszthatja magát vagy vásárolhat egy kész verziót.

anyagok

Nagyon sok olyan anyag van, amelyekből a lapátok készülnek. Egyesek természetesek, mások mesterségesen jöttek létre. Érdemes részletesebben megvizsgálni a leggyakoribb lehetőségeket.

 • Metal. A legmagasabb minőségű termékek rozsdamentes acél. Ezek tartósak, nem hajlítanak, nem deformálódnak, ha melegítik. Az ilyen pengék mindenféle termékkel működhetnek. Mivel az anyag könnyen melegíthető, a fogantyút műanyaggal vagy bármilyen más, alacsonyabb hővezető képességgel rendelkező anyaggal kell védeni.

A fémlemez munkadarabja meglehetősen kemény, így károsíthatja a tapadásmentes bevonatot.

 • A fa lehetőségei történelmileg először jelentek meg. Előnyük a természetesség. Alkalmasak gondos kezelést igénylő edényekhez. A fa nem felmelegszik, de meggyulladhat, vagy tüzet okozhat, vagy intenzív hőhatással, így nem szabad a tűzhelyen hagyni.

Ezen túlmenően, a faipari termékek nehezen tisztíthatók, festhetők és elnyelik a szagokat.

 • A műanyag lapátok igen népszerűek. Gondoskodni kell a fűtésről, mivel a forró felülettel érintkező helyen a termék rétegezhet vagy megolvadhat. Ráadásul a rossz minőségű műanyag is kiválthatja a betegségeket kiváltó anyagokat. Az ilyen termék terhelésének mérsékeltnek kell lennie, mivel a műanyagnak nincs nagy szilárdsága. A műanyag spatula azonban könnyű, és különböző színekben készíthető.
 • Szilikon. Biztonságosak mind az ember, mind az áru számára. A termékek könnyen moshatók, nem szívják fel a szagokat, nem veszítik el a színeket. Ezek nemcsak praktikusak, hanem kellemes megjelenésük is vonzóak - mind fényes, mind áttetsző lehetőségeket találnak. A tiszta szilikon lapátok túlságosan puhaak, ezért gyakran erősítik fém- és műanyag betétekkel.
 • A nylon modellek tulajdonságai hasonlóak a szilikonhoz. Ezek rugalmasabbak, de alacsonyabbak az élettartamban. Költségüknél fogva hozzáférhetőbb.

alak

A fő nehézség a penge alakjának megválasztása. Ugyanezen opció használata különböző esetekben kényelmetlen. De a lapocka alakját nézve néha nehéz megmondani, hogy mely esetekben jobb használni. Itt nemcsak a gyártó utasításaira, hanem személyes tapasztalatára is összpontosíthat. Érdemes figyelmet fordítani néhány árnyalatra.

 • Téglalap alakú és trapéz alakú (a kúp vagy a szél felé nyúlva) nagy élelmiszer-darabokra kell dolgozni. A kerek, ovális és bármely más, lekerekített elülső perem alkalmasabb az egyik helyről a másikra történő átvitelre, az azonos alakú adagolt ételek számítása.
 • A szakács vállának munkapengéje rövid vagy hosszú lehet. Minél rövidebb a levél, annál kényelmesebb a kis alkatrészeket tartalmazó edényekkel dolgozni. A nagy darabok deformálódhatnak és jó támogatást igényelnek, így a vászonnak elég nagynak kell lennie. Ne felejtsük el, hogy egy széles vagy hosszú spatulát csak megfelelő méretű edényekre lehet használni. Egy keskeny serpenyőben vagy kis serpenyőben egy kis spatulára lesz szükség.
 • A munkadarab résekkel és más nyílásokkal működik a skimmer elvén. - ezeken keresztül folyik ki a folyadék feleslege (húsleves, mártás, olaj). A hornyokkal és oldallapokkal ellátott evezõk (amelyek elsõ pillantásra nagy kanálok vagy gombócok látszanak), ellenkezõleg, megtartják az összes tartalmat, beleértve a folyadékot is.

Nagyon fontos a munkadarab és a fogantyú összekapcsolásának módja, nevezetesen:

 • Az egyenes lapát (amikor a fogantyú és a vászon ugyanabban a síkban van) kényelmetlen megfordítani és a termékeket megkapni, különösen, ha az ételek mélyek; ezek elsősorban keverésre alkalmasak;
 • a kanyarú fogantyú manőverezhetőbb és kényelmesebb a különböző manipulációkhoz; a hajlítás mértéke eltérő lehet, az ilyen lapátok különböző műveletekre alkalmasak (pry, megfordítás, elrendezés).

A fenti jelek mellett a lapátok a következők lehetnek:

 • ferde elülső éllel, sarokkal vagy egy sarokkal (kerek alsó, félkör alakú falakhoz);
 • egy vékony él vagy vékonyodással a kerülete körül és a közepén sűrűsödés (kényelmes, ha az edények alján vagy bármely más felületen mozgatjuk őket, mivel az érintkezési terület nagy lesz);
 • állvánnyal (ennek következtében a munkadarab nem érintkezik az asztallal, és nem festeti).

Mindezek az alig észrevehető kis dolgok megkönnyítik a főzést. Természetesen ez a kényelem csak a gyakorlatban teljes mértékben értékelhető.

kinevezés

A megfelelően kiválasztott konyhai felszerelések lehetővé teszik a különféle ételek főzését, hogy nemcsak ízletesek, hanem kellemes megjelenést is biztosítsanak. Ehhez leggyakrabban többféle fűrészlapot használnak.

 • Hal vagy hús sütéséhez meglehetősen széles és hosszú válllapra van szükségünk, vékony peremmel, amely könnyen fel lehet venni és megfordulhat még az aljára ragasztva. Ugyanakkor az integritásuk nem szenved, és a fölösleges zsírt kiszárítják.
 • Bármely második tanfolyamra Egy univerzális lapátot tudsz felvenni. A hosszú fogantyú és a munkaruha kanyarja lehetővé teszi, hogy a főtt ételeket bármilyen mélységű ételekből kinyerje, és óvatosan tolja őket egy tányérra.
 • A mártások, gabonafélék és más félig folyékony ételek elkészítésével minden olyan spatula, amely egy kanállal ellátott horonnyal rendelkezik, sikeresen kezelhető. A gőzzel szembeni védelemhez elég hosszú fogantyúval kell rendelkeznie. Hasonló lehetőségeket gyakran használnak állandó keveréshez.
 • Cukrászda szerelmeseinek szüksége lesz mindenféle spatulára. Segítségével könnyedén összekeverheti a különböző összetevőket (a tésztához, tejszínhez, a töltelékhez), az utolsó csepphez, hogy eltávolítsa őket minden edényből és terjessze. Ez a munkadarab rugalmassága és a formák sokfélesége miatt lehetséges.
 • Nem mindenki tudja, hogy van egy speciális lapocka a pizza és a pite. Az egyik oldalon van egy penge, amely lehetővé teszi, hogy a terméket egyidejűleg a kívánt méretű darabokra vágja. Egy vászon meglehetősen széles, majd bővíteni. Alternatívája a torta spatulák, amelyek vékony szélei könnyedén vágják a puha tésztát.
 • A megfelelő kiszolgáláshoz speciális edényekre van szükség. Itt fontos követelmény nem csak az ergonómia, hanem a szép design is. A termékrészek áthelyezéséhez pontosabb volt a spatula-fogó.

Népszerű modellek

A gasztronómiai területen már megpróbáltak véleményt adni a spatula minőségéről és praktikusságáról. Az ilyen információk soha nem lesznek feleslegesek a konyhai eszközök kiválasztásakor. Érdemes megfontolni a legnépszerűbb modelleket, amelyek jó véleményt kaptak.

 • Tefal Bienvenue - erős, hőálló spatula, amely tökéletesen megkóstolja az ételeket - hús, burgonya vagy pite. Jó, mert védi az alakot és a színt a teljes élettartam alatt. A lapocka könnyű és kényelmes. Nem hajlítja vagy karcolja meg a tapadásmentes bevonatot.
 • Magasabb TR-6100. A felső réteg teljesen szilikonból készült. Az anyag könnyen tisztítható, nincs szag, nem melegszik fel. A munkadarab puha, de ugyanakkor rugalmas.

Ezt a spatulát mind sütés közben, mind a cukrászati ​​üzletben használt összetevők keverésére lehet használni. Modern, stílusos kialakítású. További plusz a megfizethető ár.

 • Borner - Ez egy szilikon tészta lapát. Meglehetősen sűrű, jól van a kezében, míg a részleteket nem távolítják el, az összes kötés erős. Nem szívja fel a szagokat és könnyen mosható a mosogatógépben is. Ez a penge alkalmas palacsinták forgatására, a krém alkalmazása és kiegyenlítésére - ezt megkönnyíti a vékony élek és a közepes keménységű munkadarab.
 • Vetta gyakorlatok - Széles kés, kényelmes fogantyúval és kanyarral. Alkalmas a második tanfolyamok főzésére és kibontására. Érdemes megjegyezni a jó ár-érték arányt. A modell műanyagból készült, szagtalan. A penge nem hajlítható, hosszú élettartammal, hőálló.

Tippek a kiválasztáshoz

Ahogy már láttuk, nem egy, de több konyhában van szükség a konyhában. A különböző gyártók kész készletek. Ezekben az összes elemet a végrehajtott funkcióknak megfelelően választják ki, amelyek kiegészítik egymást, és a tervezésüket figyelembe veszik - egy ilyen készlet lehet a modern konyha díszítése. Azonban nem minden eszköz nagyon kényelmes. Ennek elkerülése érdekében a konyhai kiegészítők egy csoportja kézzel összeállítható.

Ehhez meg kell adnia a leggyakoribb ételek listáját, megtudni, hogy milyen típusú lapátokra van szüksége, tanulmányozza a véleményeket, majd vásároljon. Az egyes tételek költsége alacsonyabb lehet, ha megtakarítja a költségkeretet.

Ügyeljen arra, hogy a penge teljes méretét és a munkadarab méretét. Az ételekkel arányosnak kell lennie. Egy rövid fogantyú égési sérülést okozhat. A kombinált modellek gyakran elszakadnak az ízületeknél. Ezenkívül az ízületek és mindenféle szabálytalanság szennyeződéscsoportként szolgál.

Ugyanazon anyagból készült pengék sokkal praktikusabbak.. Ha egy fém rúddal megerősített szilikonlapátról beszélünk, akkor azt csak akkor lehet használni, ha nincs károsodás a külső rétegen.

Előzetesen meg kell határozni minden konyhai eszköz tárolása. A korláton vagy a falon lógó gyűrű további előnyt jelent, különösen, ha a lapátot gyakran használják, és mindig kéznél kell lennie.Hogy a penge hosszú ideig szolgál, Fontos, hogy kövesse a működési szabályokat - ne lépje túl a megengedett maximális hőmérsékletet és gondoskodjon róla.

Nem minden modell mosható mosogatógépben. Ha ez fontos - győződjön meg róla, hogy megtalálja a megfelelő információt a címkén.

Hogyan válasszunk egy főzési spatulát, lásd a következő videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok