cserépedény

Kobalt ételek: tulajdonságok és származási történelem

Kobalt ételek: tulajdonságok és származási történelem

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Kobalt edények gyártói
 2. A híres minta eredete
 3. Gyártási folyamat
 4. Gondozási funkciók

A kobalt ételek teáskészletek, egyedi csészék, tányérok, edények és még kiváló minőségű porcelán figurák is. Ennek a konyhai eszköznek a jellegzetes jellemzője a kobaltfestékkel és az aranyfestéssel jellemezhető sötétkék bevonat. Az általa alkalmazott ételek és minták, származásuk a távoli múltba kerül.

A kobalt ásványi anyagokból izolált fém a festék alapja az ételek festéséhez. A XVIII. Században történt. A kínaiak először kobaltot használtak porcelán gyártásához. Ez a sötétkék szín és árnyalatai a tárgyak térfogatát és mélységét adják. A kínai tapasztalatokat azonnal elfogadták számos európai ország, köztük Oroszország.

Kobalt edények gyártói

A császári porcelángyárat az I. Erzsébet királyné 1744-ben építették. Ez a vállalkozás a porcelántermékek egyik legnagyobb gyártója, nem csak Oroszországban, hanem Európában is. 152 évnyi munkája után - a hatalomváltás után - átnevezték az Állami Porcelángyárba. További 8 év múlva LFZ - Leningrad vagy Lomonosov Porcelángyár lett. Ez 2005-ig folytatódott. Aztán visszatért az eredeti névre, ismét az Imperial lett.

Novgorod is híres volt kerámia és üveggyártás terén. A tartományban 6 üzem működött. Mindezek a sikeres vállalkozások Kuznetsov Ivan Yemelyanovich kereskedőhöz, később pedig leszármazottaihoz tartoztak. A Bronnitskaya gyár a legmagasabb termelékenységgel dolgozott, amely 1921 után a Proletárius Növényként ismert.

Kuznetsov Ivan Emelyanovich

A második világháború alatt a növényt kiürítették, és miután folytatta a termelést.

1966-ban a vállalat frissítette a berendezést, és a „reneszánsz” üzemnek nevezte. Az ételei híresek a minták minőségéről és egyediségéről, míg a termékeket teljesen kobalt borította aranyfestéssel. Ezt kézzel csak a Szentpétervári Mukhinsky Iskola diákjai festették. Az általuk létrehozott modellek vázlata. A porcelántermékek agyagát Ukrajnából szállították, a festmény aranyat - a moszkvai régióból. A kék porcelánból többféle terméket öntöttek:

 • teáskészletek;
 • különböző formájú és konfigurációs edények;
 • figurák;
 • Ajándéktárgyak helyi látnivalók formájában.

A híres minta eredete

A „kobalt háló” megérdemelten az orosz porcelán (pontosabban az LFZ) névjegye. A minta első ízben feltalálták és festették meg egy művész Anna Yatskevich által készített teáskészletet. Ez 1944-ben történt, amikor Leningrád blokkját csak felemelték.

A minta megalkotását Anna ihlette szomorú eseményekkel: a légijármű-visszajelző lámpák fényében, melyet a keresztezett ablakokban tükröz, a szeretteik halála. Ebben a rajzban a művész reményt adott egy boldog jövőre. Hisz abban a tényben, hogy az emberek soha nem fogják látni a fényszórókat az égbolttal, úgyhogy megcsodálják ezt a mintát, és emlékeznek a győzelem árára. A fehér alapon kék kobalt rács kifejezetten aranyfestményt ad.

A híres kobalthálóval festett első aranyleveles teáskészlet neve "Tulip". Először ez a minta nem kapott egyetemes elfogadottságot. 1958 után népszerűvé vált.Ekkor a brüsszeli világkiállításon az LFZ a kobalt ráccsal díszített szolgáltatás aranyérmet kapott. A cég logóját Anna Yatskevich is kifejlesztette, ma is használják.

Anna Yatskevich művész

Gyártási folyamat

A kobaltminták színe a festékréteg vastagságától függ - annál vastagabb, annál sötétebb a stroke. Egyes beszámolók szerint a kínaiak 7 kobalt árnyalatot tudtak azonosítani, és közülük csak négy az orosz gyártmányú edényeken, a nehézség abban rejlik, hogy nem lehet a termék színét égetés előtt látni. Alkalmazáskor a festék sötétkék árnyalatú, és csak két lövés után kék lesz. ezért A késztermék színsémájának összehangolása a művész vázlatával teljesen függ a mester tapasztalatától és szakértelmétől..

A kobaltmintát alátámasztott edényekre alkalmazzuk. Ezután a terméket 850 ° C hőmérsékleten égetik. Ezután a felületet speciális mázzal borítják, és az égési folyamat megismétlődik, de már magasabb hőmérsékleten - kb. 1350 ºС. Az utolsó szakasz a glasztfestés alkalmazása, és ez leggyakrabban arany vagy ezüst színben történik.

Gondozási funkciók

Sötétkék kobalt, arany és a fehér áttetsző porcelán hátterében kombinálva mindenki számára előnyös kombináció és háziasszony büszkesége. A texturált szegély jelenléte különlegesen finomítja az edényeket. Ahhoz, hogy a termékek a lehető legrövidebb időn belül a vendégek csodálatának tárgyát képezzék, néhány egyszerű szabályt kell követniük.

 • Az ilyen edényeket kézzel kell mosni, agresszív vegyszerek és csiszolószerek használata nélkül.
 • Ha azonban még mindig mosogatógépet használ, akkor csak óvatos üzemmódban és minimális hőmérsékleten.
 • A mikrohullámú sütőben történő használata szigorúan tilos.

A teafőzéshez természetesen bármilyen étel közül választhat - az ital íze nem változik. De egy elegáns készlet kobaltfestéssel és aranyozással csodát hozhat létre.

A szokásos teát a finomított ételben fordítja, hozzáadja ezt a folyamatot ünnepélyesnek és eleganciának.

A híres "Cobalt net" dekorációval készült porcelángyártásról a császári porcelángyár következő videójában olvashat.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok