cserépedény

Zhostovo tálcák: történelem és funkciók

Zhostovo tálcák: történelem és funkciók

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. A történelem története
 2. leírás
 3. Különböző formák
 4. A rajzok és a minták típusai
 5. A festés szakaszai

A Mytishchitől nem messze fekvő Zhostovo kis falu a moszkvai térségen (és még Oroszországon) kívül is ismert, egyedülálló, színes, felismerhető festménynek köszönhetően több tucat kapcsolódó irányban. Zhostovo tálcák - az orosz népművészet egyik szimbóluma. A 19. századból származik, sok idő előtti eltűnt kézműves szomorú sorsát értette, de Zhostovo ma is él.

A történelem története

1825-ben a falusi kézművesek Vishnyakovs, Sheremetyevo grófjaik tanultak a gyárban, ahol dolgoztak, a fémtermékek lakkozásának technológiája és a papier-méché tervezése. így az egykori Szentháromsági plébánia faluban és falvaiban festett papier-lakkozott lakkozott termékeket előállító műhelyek kerültek bemutatásra.. Van még egy változat: Vishnyakov miniaturista, a főváros gyárának fia, híres kereskedelmet kezdett.

A nevek miatt keletkezett zavart nem teszi lehetővé, hogy biztosan elmondhassuk, ki lett a híres Zhostovo tálcák őse. De a művészetben van egy olyan fogalom, amelyet "a kreativitás érettségének" nevezhetünk. Tehát a Szentháromság-plébániában több településen egy olyan hangulat jött létre, amely egyedülálló kreatív irányt teremtett. És már nem olyan fontos, aki volt az első: a Vishnyakov testvérek, akik maguk vettek magukat a vadon, vagy egy miniaturista, ugyanazzal a vezetékneve.

Zhostovo kézműves érdekes, mert a mesterek nem rendelkeztek mintákkal, képzelet szerint írtak, improvizatívak. Az improvizáció mögött azonban egyértelműen megértették a szabályokat és a tökéletes technikát. A tisztességben meg kell mondani, hogy a tálcák festésének motívumait a Tagil művészek Zhostovo mesterei vették. A Tagil-halászat egy évszázaddal régebbi, mint a Zhostovo, és a fém tálcák ugyanazzal a kivitelével jellemezhető.

A 20. században a Novoseltsevskaya-munkásszárat Novoseltsevóban alakították ki, a Mytishchi kerület egyik falujában. A cég fém tálcákat gyártott lakkbevonattal. Két évvel később még két ágat alakítottak ki Zhostovo - Zhostovskaya Labor és Special Kustar, majd Lakirovshchik és saját munka (csak Troitskben). 1928-ban mindannyian egyetlen rendszerbe egyesültek.

A falu földrajzi elhelyezkedése a művészek kezében volt: a közvetítők szolgáltatásainak felhasználása nélkül Moszkvában értékesíthettek árukat. Kényelmes volt a nyersanyagok vásárlása is. Ugyanakkor az első szovjet évek nem voltak könnyűek Zhostovo mesterei számára: ideje volt a művészetben a társadalmi realizmusnak és a naturalizmusnak, a hagyományos kézművesek jelentéktelenné váltak. De a művészeknek sikerült megtartaniuk az irányt, melynek érdeklődését a Hruscsov "felengedése" alatt jelentették meg. Orosz alkotások jöttek nemzetközi kiállításokhoz, a külföldi kereslet pedig olcsó ajándéktárgyak tömegtermelését eredményezte.

Ma látogasson el a legérdekesebb Zhostovói múzeumba, a kirándulások nemcsak híres tálcákkal, hanem más festett edényekkel, egyedülálló technikával, tárgyakkal és az ősi kézművesség jellemzőivel is megismerkedhetnek.

leírás

A Zhostovo festmény kulcsmotívuma egy virágcsokor volt. Kreatív irányban egyértelműen kombinálható a virág és a dekoratív közösség reális jellege, amely hasonlít a hagyományos, kézzel festett festményre, amely a fonó kerekeket, a ládákat és a tuyasochki díszíti. Egy ilyen virágcsokor döntés meghozatala a dekoratív rendszerek hosszú távú fejlesztése, a kerti virágok sorozata látható - ez az összeszerelt csokor, rózsa csokor, koszorú és koszorú.

A Zhostovo műveknek két fő jellemzője van.

 • Élénk színek. Hagyományos fekete háttér, de ezzel kék, zöld és piros változatok jelennek meg. A tálca széle mentén - könnyű csavart virág dísz.
 • Technicitás, hagyományos rajzolás. A művész széles kefével dolgozik - ügyesen vázolja fel a tálcán lévő összetételt. Munka közben biztosítja, hogy a virágos kép meglehetősen kifejező, valamint a színes foltok ritmikus helye.

Munka mester mókus kefék és olajfesték. A festéket hagyományosan lenolajjal hígítjuk, a keféket terpentin-oldatban mossuk. Minden művésznek gazdag kefék gyűjteménye van: vékony, tűvel vastag, a legnagyobb. És mindegyik kefe saját stroke-ot csinál.

Különböző formák

Ma a gyártott termékeket professzionális présekre bélyegzik, amelyek lehetővé teszik, hogy a terméket bármilyen formára állítsa be. Ha a vakpróbát bélyegzik, akkor először a vázlatot egy sablonnal rajzolják ki, majd levágják és kihúzzák az elektromos sajtóból.

De vannak exkluzív megrendelések is, majd a mester manuálisan kovácsolja az eszközöket. Koval vaslapot készít, kivágja az űrlapot speciális ollóval, aztán kivágja a formát és kihúzza. A termék szélét hengerelték, a huzal hozzá van ragasztva, ami megkönnyíti a terméket és ezzel egyidejűleg erősíti azt. Természetesen egy kézzel kovácsolt termék nagyon drága lesz.

A Zhostovo tálcák:

 • kerek;
 • ovális;
 • gitár;
 • nyolcszögletű;
 • téglalap alakú (gyakori opció);
 • szárnyas (vágott élekkel);
 • kombinált.

Nem lehet azt mondani, hogy az egyik forma népszerűbb, mint egy másik: a kerek és ovális tálcák hagyományosabbak, de a gitár igényelhető, és a kombinált termékek megtalálják az ügyfeleiket (és egyébként belsejévé válnak).

7 fénykép

A rajzok és a minták típusai

A 21. században már nem figyelhető meg a szigorú kánonizálás, amikor a háttérnek egyértelműen feketenek és többé nem kell. Az ezüst, a piros és a malachit háttérszín már nem váratlan a Zhostovo tálcák tekintetében. De a virágok továbbra is a hajó fő mintája. Zhostovisták olyan témát vettek fel az urál mesterekből, akik művészileg is értelmezték a mező szépségét és a kerti virágokat.

A festett tálcák Zhostovo stílusban sok felismerhető árnyalattal rendelkeznek.

 • A nagy növények összetételének központja, úgy is, mint egy ilyen pánik, mintha a virág a tálca közepétől nő. Az élek mentén - virágok kisebbek.
 • A fő nyomtatás egy virágcsokor vagy virág koszorú, Kötelező és virágos díszek, amelyek bonyolultak.
 • A színek kiválasztása a szerző személyes döntése alapján. Mindegyik művész egy tálcán ábrázolta azokat a virágokat, amelyekre tetszett.
 • A témák és minták modern bővítése. A mai Zhostovo festő mesterei csendéleteket, madarakat, állatokat, tájakat és különböző tematikus képeket festenek.
Nagy növények
Virág koszorú
szerzői
Madarakkal

A kreativitás egy élő folyamat. A modern mesterek, akik a kiemelkedő irányt folytatják és dicsőítik, új ötleteket keresnek (formák, minták, színek). Ez nem ellentmond a kanonoknak, hanem a Zhostov festményét fejleszti, részben a tényleges kreatív érdeklődésbe ágyazja, semmiképpen sem személytelenítve, anélkül, hogy megfosztaná az egyéniséget.

Azt kell mondanom, hogy ez a művészi trend is sokat szenved a csalóktól, akik hamisítanak, és valódi Zhostovo tálcákként továbbítják őket.

De az eredetiből hamisítványt lehet megkülönböztetni.

 1. Az a műhely bélyeg-logója, amely előállította, egyértelműen ezen a terméken van.
 2. A hamis tálcák éles szélei lehetnek, de az igazi mesterek soha nem fogják megengedni ezt a hibát - a szélek biztosan hengereltek. Az élfeldolgozás nemcsak művészi szempontból szükséges, hanem annak érdekében is, hogy a tálca erős legyen.
 3. Ez a tálca elég vastag: úgy kell lennie, hogy megtartsa a szamovárt és az ételeket, amelyeket vele szolgálnak. Ha valamit nehézre teszel a tálcára, de hajlított - ez nem eredeti Zhostovo termék.
 4. Ez a tálca tükör felülettel rendelkezik. Többször alapozott, minden réteget polírozni kell. És a felületen lévő lakk legalább két réteget képez, ezek mindegyike polírozott. Elmondható, hogy a Zhostovo tálcában minden tükröződik, mintha egy tükörben lenne. És ha ez nem történik meg, azt jelenti, hogy a lakkozási szakasz kihagyásra kerül, ami csak hamis.
 5. A tökéletes technika. Ezekben a mesterekben nem lehet görbe vonalak, unalmas színek, fuzzy rajz. Ez elfogadhatatlan, mindennek meg kell felelnie a szabványnak és a hagyományoknak.

Emiatt egy olyan termék, amely túlságosan olcsó a priori, nem lehet Zhostovo tálca. Az ilyen többlépcsős, jól ellenőrzött minőségellenőrzés nem olcsó, de sok éven át szolgál a tálcára.

Ez egy csodálatos ajándék, ha egy ajándékot szeretne átadni a saját hazájától, vagy csak azért, hogy tartós, szép, klasszikus dologgal szeresse a szeretteit.

A festés szakaszai

A Zhostovo tálcáinak festménye a rétegződése is megkülönböztethető. Az első réteg egy bevonat. A fehérített festék mestere a színfoltokat, rügyeket és leveleket különböző összetételi sémákra terjeszti. Minden helynek meg kell találnia a helyét, és nem szabad eltérnie a szerző szándékától.

Ezután a szárítás megkezdődik, és a szárítás után a mester a második szakaszba, az árnyékba lép. A mázművész átlátszó festéke sötét, kisebb részleteket hoz a virágelemekre.

A következő lépés a tömítés, amelynek során a szerző világos területeket készít sűrű és átlátszatlan festékkel. Aztán megyemellett minden mester szerző: egy kicsi, egy pedig széles. A vakítás összehasonlítható a zenei ritmussal.

A következő lépés a rajz. A mester könnyű szirmok szélét, a szórólapok, a virágok, a rügyek széleit rajzolja. Például a „vetőmag készítése” azt jelenti, hogy regisztrálja a legkisebb részleteket rügyekben / virágokban. Ezután a kötelező érvényű: az elemek közötti üres tereket kitöltő gyengéd gyomirtás egyenletes és harmonikusvá teszi a kompozíciót.

Az egyik mester nagy figyelmet fordít a kötésre, gondosan előírja a legkisebb részleteket, a másik a minimalista elveken dolgozik. Az egyik szerzőnek világos kötése lesz, a másik pedig dinamikusan illeszkedik a tálca hátterébe.

tömítés
Chertezhka

Ebben a szakaszban a tálca festménye valójában véget ér: a tálca szárítása és átadása a díszítőnek.

Ha vázlatot készítünk a tálcán végzett munka folyamatáról, számos lépést tartalmaz.

 1. Gyenge alapszín a mester vázlatokat készít a virágokról és a kompozíció egyéb összetevőiről.
 2. Ezután a művész áttetsző árnyékokon dolgozik. Ebben a szakaszban a virágzat és a szórólapok készülnek.
 3. A színek formázva a befejező árnyalattal.
 4. A szárítás után a szerző ragyogást vet fel, amely nagy mennyiségben fog adni.
 5. Finom kefe A szerző elkészíti a legkisebb részleteket az elvégzendő munkáról.
 6. Folyamatban van a kép háttere.
 7. A tálca szélein egy dísz dísz. - ezek általában virágok vagy geometriai alakok. Ezt az eljárást befejezőnek tekintik, de még mindig nem lehet bemutatni a Zhostovo tálcát.

Ma nem szükséges, hogy távolról megértsék a kiválóság Zhostovo kézműves titkait. Moszkvában megnyitotta az egyetlen stúdiót Zhostovo, ahol a legjobb mesterek mindenkit tanítanak.

A speciális tanfolyamokon mélyebb felkészülést kaphat.

Az alábbi tálca gyártási folyamatát közelebbről megnézheti.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok