cserépedény

Italok: a választott típusok és jellemzők

Italok: a választott típusok és jellemzők

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Mi az?
 2. típusok
 3. különbségek
 4. Hogyan válasszuk ki?

A tea fogyasztása sok ember számára csodálatos időtöltés. Mindenki szeret látogatni, nyaralni vagy egy csésze teát. A tea ivás a kulcs a jó beszélgetéshez. A tea nagyszerűen repül, és a nap bármelyik részében iszol. De a teafogyasztás sajátossága nemcsak ízletes kezelésekben, vagy drága teafajban, hanem a teát felszolgáló tartályban is.

Sok országnak és nemzetnek van egy különleges szolgálata, amelybe ezt az italt öntik. És ha a nyugati nemzetek között ezek a standard csészék minden csészéhez, akkor a keleti emberek számára is tálakat fogyasztanak.

Mi az?

A Piala egy kicsi, tollmentes tartály, amely félgömb alakú. A tálak méretét és térfogatát tekintve különbözőek az edényekhez, levesekhez, tea és egyéb edényekhez. Az egyedi kerek forma és méret miatt az adagok gyakran adagolt ételeket szolgálnak fel egy közös asztalon. A keleti konyhákban különféle ételek széles választékával kényeztetik a vendégeket. Mivel sokan egyszerre akarnak mindent kipróbálni, ezek a csészealjak tökéletesen teljesítik ezt a szerepet. A "Piala" szó hazája Persia, ahol úgy hangzik, mint "piyale". Úgy tartják, hogy az ilyen ételek az egyik legrégebbi ételtípus a világon. Első felhasználása a korunk 1. századában kezdődött. A tál elkészítéséhez használt anyag agyag volt.

Idővel egy személy úgy dönt, hogy kényelmesebb és praktikusabb dolgokat vesz körül, így az üveg, valamint a porcelán és a kerámia helyettesíti a törő agyagot. Sokan azt kérdezik, hogy miért nincs ilyen fogantyú. Ez a keleti népek nomád életmódjának köszönhető. Ha volt egy toll a tálban, akkor zavarja az ételek zsákokban történő szállítását. Ennek az elemnek a hiánya miatt a hely mentésre kerül, és maga a tál kevésbé van kitéve a mechanikai feszültségnek, és csökken az edénytörés képessége.

Idővel a nomádok speciális eseteket találtak a tálak számára, amelyeket különösen értékesnek tartottak. A mai napig a kínai porcelánhajók a legértékesebbek és hitelesebbek.

Most már a következő anyagok tömeges gyártása áll rendelkezésre:

 • cserép;
 • agyag;
 • üveg;
 • porcelán;
 • műanyagból;
 • fémből;
 • fából;
 • kókusz.
agyag
porcelán

típusok

A hagyományos formájú ivó tálak mérete és térfogata nagyon kicsi: kb. 25-120 ml, mivel minden a gyártótól függ. A falak paraméterei, vastagsága, dísze vagy mintája, fedele vagy kettős falai szintén függenek az ételek gyártási helyétől.

Ráadásul sok az attól függ, hogy milyen célokra fogják használni ezeket az ételeket: használni fogják a teák ivására, vagy ínyenc levest szolgálnak fel.

 • A zöld és fehér tea finom porcelán tálakban van. Nyíltak, így az ilyen tálakból való ivás jellemző a nyári időszakra, mivel ezek a teafajták hűtve hűtik a szomjúságukat. Az ilyen porcelán meleg tea gyorsan lehűl.
 • Ha hideg időben forró teát akarunk inni, akkor erre alkalmasak a sűrített vagy dupla falú kerámia tálak, mivel a hő sokkal hosszabb ideig marad, ami azt jelenti, hogy a tea meleg marad. Ugyanakkor a kerámiák nem fogják nagy mértékben megégetni a kezüket, hanem éppen ellenkezőleg, melegítik őket.
 • A Gauda Oolong-hoz hasonlóan az üvegezett csészéket használják. Ez a fajta tea illóolajokat tartalmaz. A tálak üvegezése miatt az illóolajok nem tűnnek el azonnal, hanem fokozatosan kibontakoznak.
 • Az autentikus japán tea, a teajátékokhoz válasszon nagy tálakat, amelyeket „chawan” -nak hívnak. Nagy mennyiségű edény szükséges ahhoz, hogy a meccs porát egy habverővel közvetlenül felverték a tálba, majd forró vizet öntsünk rá.
 • A közepes méretű tálakat általában leves kiszolgálására használják. Az ilyen tálak gyártásához leggyakoribb anyag a kerámia, mivel nem olyan törékeny, mint a porcelán. Az ilyen pialák már rendelkeznek kis fogantyúkkal, amelyek megkönnyítik a kiszolgálást.
 • Az üvegtálok előnyösebbek a mártással vagy a lekvárral szemben - szerves és tömörek, bármilyen asztalhoz illeszkednek, és nem zavarják a figyelmet. Leggyakrabban a mártásokhoz kis tálakat választanak. Az asztal beállításakor szokás az alapelv használata: egy csésze - egy személy.
 • A fából készült edények a mai ökológiai stílus. Természetesen a fa tálcákat már régóta használják, de most már csak népszerűvé váltak. Ezek közé tartoznak a kókusz tálak. Az ilyen tálak könnyűek és praktikusak, nincsenek különleges minták vagy minták.
mázas
Tyavan
faipari

különbségek

Minden országnak megvan a maga alapja és hagyománya, amelyet generációról generációra, a szülőktől a gyerekekig átadtak. Nem meglepő, hogy sok turista, aki egy adott országba érkezik, megpróbál egy egyedülálló éttermet keresni helyi ételekkel, hogy ne csak megkóstolja a helyi ételeket, hanem élvezze az ételeket is. Kazahban, Tádzsikban és üzbég konyhában az ételeket leggyakrabban nyitott tálakban szolgálják fel, széles szélekkel, fedél nélkül, így az aroma mindenhol megtalálható. A különleges összetevő a fűszerek.

Japán - a felkelő nap földje - inkább a különböző méretű kerámiatermékeket részesíti előnyben. Leggyakrabban, a leves mellett a rizst mindig tálakban szolgálják fel, amelyet ezután a kívánt lapokba csomagolnak, vagy egyszerűen elfogyasztanak minden nélkül. Kína híres porcelánjairól. A múzeumokban a királyi készletek egész összetételét mutatták be. Az ilyen termékek sokfélesége meglehetősen nagy, és minden tea saját típusú (lapos vagy lapos falakkal, kerekítve). A leveshez sűrített falú edényeket használnak.

kazah
japán

Az ételeket egyesíti a rajz - a kínai kultúra és vallás motívuma, amelyet különböző díszek vagy feliratok segítségével készítettek. A kínai tálak diszkrétek, de bármilyen színben készíthetők. A leggyakoribb színek: piros, fekete, fehér és kék.

Agyag- és üvegtálak nem tartoznak egy adott országhoz, amely az első, amely aktívan használja ezeket az anyagokat. Gyakran előfordul, hogy az emberek saját csésze poharat készítenek, például modellezési kurzusokban. Az üvegtálakat üzletek biztosítják.

kínai
agyag
üveg

Hogyan válasszuk ki?

A keleti kultúra körében a legnépszerűbbek a kínai tea-tálak. Kényelemüket nemcsak Kína, hanem azok is ismerik, akik csak ismerik ezt a kultúrát. A fő pont, amelyre a párosított párok kiválasztásakor a figyelmet fordítják, a kötet. A vízforralóban pontosan annyi vizet kell használni, amennyi szükséges ahhoz, hogy egy pár edényt töltsön. Ez azt jelenti, hogy a vízforralónak kb. 50 ml folyadékot kell tartania. Sok magától is függ az ivó tálaktól - ezek nagyobbak lehetnek.

Most nagy ajándékcsomagok vannak, amelyek tartalmazzák a teáskannát, valamint két pár ivás tálat. Vannak más készletek is, ahol a párok száma magasabb. Amellett, hogy az esztétikai pillanatokat, amikor vásárol, figyelmet kell fordítania arra a tényre, hogy a tálat kényelmesen vették, nem csúsztak ki a kezéből, nem volt nagyon durva, és a felület nem volt aprító.

Nem lehet repedések vagy apró zsetonok sem. Ezeket az elemeket az áruk megvásárlása előtt ellenőrizni kell, majd az ivó tálak sok évig tartanak a tulajdonosuk számára.

A következő videóban megtekintheti a tea-szertartás kupáját.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok