Konyhai kiegészítők

Can nyitó: történelem, típusok és választási lehetőségek

Can nyitó: történelem, típusok és választási lehetőségek

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Egy kis történelem
 2. Jellemzők
 3. típusok
 4. Top modellek értékelése
 5. Hogyan válasszuk ki?
 6. Felhasználási feltételek

Canning az emberiség egyik legnagyobb találmánya. Évszázadok óta az emberek megteremtették az ételek megőrzésének módjait, mert a bőség után általában az éhezési idő volt. A távolsági túrák, köztük a katonai felszerelések elkészítése kényelmes csomag megalkotásához vezetett. Ezután a készülék megnyitotta.

Egy kis történelem

Megnyerték a módját, hogy Nicolas Upper, aki 1809-ben Franciaországban szabadalmaztatott egy, az üveg és acél konzervdobozban lévő élelmiszer-megőrzési technikát, egy csomagot csomagolhatott. Kutatásának eredménye meghaladta az összes elvárást. A termékek nagyon hosszú ideig ehetőek voltak, és ez a helyzet, mivel a francia hadsereg Európában aktív tevékenységet kezdett. A hátránya az acéltartályokban lévő üvegedények és rozsda törékeny és nagy súlya volt.

1810-ben, az Egyesült Királyságban, Peter Durand új szabadalmat szabott ki. A feltaláló azt javasolta, hogy színesfém bevonatot használjon, amely elválasztotta az acélt a doboz tartalmától, hogy ne rozsdásodjon. Már 1812-ben a britek ipari mennyiségben konzerveket termeltek. Az angol know-how hátránya a súly volt. A néha meghaladhatja a tartalmát. Lehetséges volt, hogy a dobozból táplálékot egy fejszével vagy egy nehéz kalapáccsal rendelkező vésővel lehessen.

Csak a XIX. Század közepén kezdték el használni vékony acél ón, amelyet a modern kannákhoz is használnak.

Ugyanakkor az USA-ban Ezra Warren egy kést kapott, különös formájú, két pengével. 1858-ban szabadalmaztatta találmányát. Az egyik (éles) penge kinyitotta az üveget, rongyoskodott, a másik (tompa) megtartotta a kést az üveg szélén. 1860-ban a konzervgyártók konzervdobozok eladásával kezdték el értékesíteni.

A 20. század első felében a hadsereg igényei szerint egy egyszerű konzervnyitót találtak a konzervdobozokhoz - egy ónkulcsot. A tervezett design az amerikai John Speaker. Az egyszerű és hatékony kialakítás gyorsan meghódította a piacot, még a vasfüggöny mögött is. A szovjet ipar elsajátította ezt a megnyitási módszert, azonban a gránátok biztosítékaival ellátott dobozokba, majd a patronok cink dobozaiba került.

Oroszországban a canneries története a 19. században kezdődött, 1870-ben. A 20. század elején számos nagyvállalat működött. Megkezdte a halak (Astrakhan) és a hús (Moszkvában) masszív termelését.

Elsajátították, és a kanna nyitók gyártását.

A szovjet időkben megnövekedett a konzervgyártás. Mint hulladék-újrahasznosító gépgyártó gyárakat szerveztek, és a kanálnyitók és a legkülönbözőbb modellek gyártását. A legnépszerűbb volt a forradalom előtti klasszikus kenyérnyitó, a „bika fej”, egy kényelmes fa nyéllel, és egyidejűleg egy üvegnyitó került rá. Ez a modell a mi korunkban készül.

Már a 20. század elején már a hadseregek igényei szerint gyártott összecsukható kések és multitoolok szerszámkészletébe helyezték a dobozok kinyitására szolgáló eszközöket, majd sikeresen elsajátították a turistákat. Napjainkban nehéz elképzelni egy eszközkészletet egy turista számára, anélkül, hogy bármilyen kést nyitna.

A 20. században a konyhai eszközöket és edényeket gyártó cégek is aktívan elkezdték fejleszteni a különböző palacknyitók gyártását. A hordozható hordozható opciók mellett megjelentek a helyhez kötött, asztali és elektromos egységek is. Vannak, akik hatalmasak, és nem esztétika nélkül. A modern konyhai minták már nem igényelnek izomszilárdságot, és a konyhai belsejébe illeszkedve jól szolgálják a háziasszonyokat.

Jellemzők

A konzervdobozok kinyitásához szükséges eszközök megjelenése a konzervdoboz gyártásához. Az anyag finomabbá és viszonylag puhavá vált. Lehetővé vált egy ilyen korsó megnyitása egy rendes késsel is. De ez a módszer, bár alacsony költségű, továbbra is a legveszélyesebb. A kés ki tud csúszni az üvegedény felületéből, majd a következmények enyhén szólva, kellemetlenek lehetnek. Nem kevésbé veszélyes a képződött szelet széle. Nem lesz lehetséges, hogy ez rendben legyen, a szakadt és szétzúzott széle kaotikusan hajlítva meglehetősen komoly veszélyt jelent.

A konzervek speciális késének fő elemei egy vastag rövid penge, melyet nehéz megtörni, és egy speciális megállót a doboz széléhez, hogy az eszköz ne csúszik le. Ez lehetővé tette, hogy simább vágási éleket kapjunk, és biztonságosabbá tegyük a doboz nyitási folyamatát. Az ötlet kialakulása a legbiztonságosabb faj létrehozásához vezetett, amely általában nem volt a penge. Az esztergált hegyes kerekek elkezdték a funkcióját, melynek érintkezése a doboz nyitójának kezével szinte lehetetlen.

Továbbá csak a folyamat javítása, egyre inkább automatizálása volt szükséges.

típusok

A dobozok kinyitására szolgáló eszközök kifejlesztése számos, gyakran teljesen eltérő szerkezetek kialakulásához vezetett.

A legegyszerűbb mód a beépített kulcs, amely kifejezetten ezzel az egyszerű eszközzel gyártott dobozokban kapható. Az ilyen tartályok fedelén egy speciális horony van a karima mentén. Ha egyenletesen húzza a kulcsot, akkor a bank megnyílik, és az így kapott él az ón óvatossága ellenére meglehetősen biztonságosnak bizonyul, de az ívelt kanna fedél nem használható a kívánt módon.

A beépített kulcs egy másik változata magában foglalja a sapka tekercsbe történő csavarását., azzal a következménnyel, hogy a jar tartalma elérhetővé válik. A módszer a XX. Század első felében a legszélesebb körben elterjedt. Mindkét esetben a dobozok gyártása megnehezíti a tervezésüket. A leírt kulcsok vitathatatlan előnye, hogy megbízhatóságuk volt a területen, amikor nehéz egy speciális autonóm nyitót tartani. Emiatt a kulcsokkal rendelkező bankok hadseregadagokat kezdtek.

Az expedíciók és a közönséges túrázás körülményei között sokkal könnyebb az eszközök biztonsága. Egy modern, összecsukható kés, amely lapátokkal és szerszámokkal rendelkezik, szinte minden bizonnyal magában foglalja a legegyszerűbb kanálnyitót.

A háziasszonyok különleges fejlesztéseinek következtében a palacknyitók különböző technikai megoldásokkal alakultak ki, amelyek csökkentik a fizikai erőfeszítéseket a doboz nyitásakor. Az egyik fő irány egy nyitószerkezet kialakítása szorítószerkezettel és egy forgó fogantyúval, amely a vágókerékhez van csatlakoztatva. Az ilyen eszköznek több lehetősége is van. A legfontosabb különbség a nyitási folyamatra alkalmazott minimális erőfeszítés. A mechanikus nyitószerkezet óvatosan vágja át az üveget a peremén vagy közvetlenül az alatta.

Az elektromos palacknyitók megjelenése a mechanikai modellek természetes fejlődése volt.amelyben egy vagy más módon szükség volt az ember erőfeszítéseire. Még az akkumulátorokkal felszerelt hordozható elektromos eszközök, minden mechanikai művelet önállóan történik.Az automatikus elektromos nyitószerkezet lehetővé teszi, hogy megmentse az embert az üveget megtartva. Csak az eszközbe kell behelyezni, és a művelet végén kivonni.

A modern konyhai felszerelések között meglehetősen masszív, és ebből a fenntartható asztali nyitóból áll. Ezek az elektromos készülékek megfelelően tartós anyagokból készülnek, ami lehetővé teszi a hosszú távú működésüket. Táblázatnyitót telepít gumírozott lábakra, ami megakadályozza a csúszást. A doboz egy speciális tartóba van rögzítve, és forgatással az éle mentén egy éles, rozsdamentes acél késsel vágja le.

Számos asztali modell rendelkezik egy mágneses tartóval, amelynek feladata nem csak a doboz biztonságos rögzítése, hanem a fedél kinyitása után is.

Bárokban, éttermekben és kávézókban a nagyméretű dobozok megnyitásához gyakran használják az úgynevezett nagy méretű és teljesítményű professzionális nyitót. Ez különbözik a háztartási készülékektől az 1,2 kg-ot meghaladó tömegű bankok nyitására. Az ilyen eszközök szilárdságára, stabilitására és teljesítményére vonatkozó fokozott igények befolyásolják az árukat. Ez talán a legdrágább, de ugyanakkor egy univerzális változata a dobozoknak.

Top modellek értékelése

A konzervdobozok vásárlása során természetesen mindegyik meghatározza a választást a termékkövetelmények betartásával. Ezek közé tartozik:

 • alkalmassága;
 • tartósság;
 • az ár

Azonban nem kevésbé fontos az eszköz egy adott modelljének tulajdonosainak véleménye.

Jelenleg a piac szó szerint telített, olcsó kínai gyártású mechanikus nyitókkal. A különböző gyártók termékei ugyanolyan jól bevált modell a mechanikus palacknyitónak, amelyet a 20. század közepén fejlesztettek ki a Tefal szakemberei. A nyitó lehetővé teszi, hogy éles élek és ívek nélkül sima él legyen. A kínai változat ára sokkal alacsonyabb, mint az eredeti ár.

A kínai ipar és a szovjet palacknyitó népszerű modelljének gyártása a konzervdobozok és palackok számára, kényelmes fából készült fogantyúval, "Retro" néven.

Természetesen a minőségi termékek bizonyított vállalatokat biztosítanak a konyhai berendezések gyártásában. A legszélesebb választék a mechanikus nyitók és egyszerű kinyitók számára: Tefal, Metaltex, Tescoma, Bradantia.

 • Az elektromos modellek áttekintése az eredetivel kezdődik "Moment" palacknyitók. A név önmagáért beszél. Valójában ez a készülék gyorsan megérti a munkáját. Emellett a vágott él sima és teljesen biztonságos. A két pillanatnyi AA elemből álló "Moment" elektromos konzervnyitó működik. A készülék könnyen alkalmazkodik a burkolatok bármely standard méretéhez.
 • Az eredeti modell Polaris PJO 3003 - egy kis elektromos készülék, amely egy asztalra vagy egy másik sík felületre szerelhető. A gép elindítása után megnyitja a tartályt és leáll a folyamat végén. Csak a palacknyitó eltávolítása lehetséges. A felhasználó részéről semmilyen erőfeszítés nem szükséges a konzervek megnyitásához.
 • A nyitó csodálatos asztali verziója Tefal cég, a Tefal 8536 modellje egy klasszikus, megbízható osztályt jelent az osztályában. Ez az univerzális konyhai eszköz egyaránt jól nyitja a konzervdobozokat és a palackokat. Ez segít a konyhakések élesítésében. A bankok rögzítése mágnes segítségével. A nyitó könnyű érintésről egy speciális karra indul. Az egység teljesen biztonságos a felhasználó számára.
 • Hasonló eszköz és kevésbé megbízható más gyártók modelljei: Kenwood CO 600, CASO (D 10), Tristar (BO 2102). Megkülönbözteti őket egymástól a tervezési döntésektől, beleértve a fémdobozban lévő modellek változatait és a különböző teljesítményű elektromos meghajtókat, amelyek természetesen befolyásolják az árukat. A leírt Tefal nyitóval összehasonlítva egyes modellek módosítása háromszor drágább lehet.
 • A modern étterem normális működéséhez komoly felszerelést igényel. Tehát számos vállalat napi intenzív használatához professzionális egységeket kínálnak. Cancan török ​​nyitó - az egyik ilyen eszköz. Ez a meglehetősen nagy helyhez kötött eszköz 350 mm magas tartályok nyitására szolgál. Ezzel az eszközzel percenként 8 doboz nyitható meg.

A különböző modellek kerek és négyzet alakú dobozok kinyitásához készültek.

Hogyan válasszuk ki?

A modellválasztékot a kanna nyitókhoz az ezen alkalmazkodási követelmények követelményei határozhatják meg. Például, túrázás vagy dacha viszonyok között a legegyszerűbb opcióval lehet elérniAz ilyen körülményekhez és hordozható elektromos nyitókészülékekhez elég nagy fizikai erőfeszítést igényel. A háziasszonyok számára, mint költségvetési lehetőség, egyszerű mechanikai modellek alkalmasak. Ha meg kell nyitni a konzervdobozokat, és gyakran, jobb, ha villamos modelleket vásárolnak. Mindenesetre egy kávézó vagy étterem tulajdonosainak figyelembe kell venniük egy professzionális eszköz beszerzésének kérdését.

A kannák nyitására szolgáló számos modern eszköz nagyon nagy.

A minőségi nyitónak számos egyszerű követelménynek kell megfelelnie, beleértve a következőket:

 • megbízhatóság;
 • kényelem;
 • biztonságát.

A konyhai egységek esetében a funkcionalitás mellett fontos szempont lehet a tervezés is.

Felhasználási feltételek

A dobozok kinyitására szolgáló eszközök messze nem azonosak, a technikai megoldások sokfélesége gyakran nem megfelelő használatának oka lehet, ami sérülést vagy egyéb kellemetlen következményeket okoz.

Általános szabály, hogy az utasítások a modern elektronikus eszközökhöz vannak csatolva, ami segít elkerülni a problémákat.

Furcsa módon, de a legegyszerűbb nyitók használatának képtelensége gyakran sérüléseket, karcolásokat vagy vágásokat okoz. Biztonságos használatához néhány egyszerű szabályt kell követnie:

 • meg kell nyitnod az üveget egy szilárd felületen, rögzítve azt a kezeddel;
 • a nyitási műveletek végrehajtása, ne próbáljon meg zavarodni, ellenőrizni az egész folyamatot;
 • A palacknyitó használata után óvatosan nyissa ki és távolítsa el a fedelet, figyelve annak szélét.

Az Egy gombnyomásos nyitók áttekintése az alábbi videóban.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok