Konyhai kiegészítők

Skalki: a választott fajták és árnyalatok leírása

Skalki: a választott fajták és árnyalatok leírása

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
  1. történet
  2. leírás
  3. faj
  4. méretek
  5. anyagok
  6. Tervezési lehetőségek
  7. A legjobb modellek áttekintése
  8. Hogyan válasszunk egy sodrófa?

A gördülő csap valószínűleg a leghíresebb konyha "karaktere". Természetesen ez nagyrészt az anekdotáknak köszönhető, ahol az edények a fegyveres férfiak ellen elkövetett megtorlások női fegyvereként működnek. De a viccek elutasításával magabiztosan mondhatjuk, hogy sok szempontból attól függ, hogy milyen ízletes lesz a torta vagy a tészta.

történet

Egy meglehetősen közönséges és jól ismert gördülőcsapnak gazdag történelme van. A tudósok azt találták, hogy már körülbelül 3000 évvel ezelőtt az etruszkok aktívan használják az ilyen típusú edényeket a mindennapi életben. A világ más részein azonban az eszközök is gyakoriak voltak. Kőből, agyagból vagy fából készültek. Meg kell jegyezni, hogy a sodrófa nem mindig használható a tésztához. A húsokat, fűszereket és gyökereket is megverték. És a IV. Században. e. az ókori Görögországban a terméket simításra, vagy éppen ellenkezőleg, textíliák felhordására használták. A gördülést megelőzően az anyagot speciális megoldásban tartottuk.

A 19. század végén a tésztát gördülő fogantyúval ellátott fából készült sodrófa készült. Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen gördülő csapok különböző városokban kezdtek megjelenni, azonban egy afroamerikai Reed szabadalmaztatta ezt a találmányt. Egy mozgatható forgatóhengeret készített, melyben rögzített helyzetben maradtak.

Különösen érdekes és romantikus üvegtörténeti történet. Őket az angol tengerészek adták fel a feleségeiknek. A törékeny ajándékot díszítő rajzok és feliratok díszítették. Természetesen egy ilyen ajándékot nem használtak a konyhában, de ajándéktárgyként és talizmánként tartották. Úgy vélték, hogy ha a sodrófa repedt vagy összetört egy rossz jel, a hajó roncsosodott. Hagyományosan az üvegáru üreges volt, és egy fogantyúval rendelkezett. Belsejében teát, fűszereket lehetett önteni. De a tengerészek feleségei ott sóztak tengeri sót, úgy vélve, hogy megmenti a gonosz szemtől és a vízen való szerencsétlenségtől.

A leghíresebbek az üveg gördülő csapjai voltak a kobalt Bristol (Bristol városában gyártott), magas költségekkel rendelkeztek. Megfizethetőbb analógok voltak a Nailsea (a Neilsey városától). Palacküvegből készültek.

A 19. század elején megjelentek a kerámia csapok, amelyek az egészség és a higiénia előmozdításához kapcsolódtak. A kerámia kollégákat könnyebb tisztítani, mint a fát. A tészta nem ragadt hozzá, és a henger és a tészta hőmérsékletét a tartozék hűtésével vagy melegítésével lehetett beállítani. A kerámia egyetlen hátránya a törékenység.

A porcelán- és kerámiagyárak azonnal felvették ezt az ötletet, és megkezdték az edények gyártását. Abban az időben a legnépszerűbbek voltak a német "Meissen" gyár és a holland "Delft" kékfehér termékei. Mivel a kerámia görgős csapok gondos kezelést igényeltek, javítani kellett. Tehát forgó (görgős) kerámia változatok voltak fából készült fogantyúkkal.

leírás

A gördülőcsap egy olyan konyhai eszköz, amely egy henger alakú tárgy, amely tésztát gördít. Néhány modell fogantyúval rendelkezik.

A gördülő csapok különböző anyagokból készülhetnek, eltérő konfigurációjúak.

Egy adott modell megválasztása számos tényezőtől függ, de először is a sodrófa céljától függ.

faj

Az építés szempontjából a gördülőcsapok két csoportra oszthatók - azok, amelyek fogantyúval rendelkeznek, és ezek nélkül (görgő formájában).A tartozékon lévő fogantyúk kényelmesebbé teszik a tésztát - a kéz tiszta marad, ahogy maga a tészta is. De nem volt különösebb megkönnyebbülés a termék fogantyúkkal történő kiépítésében. Az ilyen eszközökkel való munkavégzés másik előnye, hogy megvédi a túlmelegedést a kézen lévő súrlódás miatt. Ez különösen igaz, ha a recept megköveteli, hogy hűtse le a gördülőcsapot, vagy húzza ki a tésztát a hűtőből.

A gördülő csapok fogantyúja lehet a görgő folytatása a munkafelülettel vagy külön szerelhető. Ma a gyártók kínálnak és összecsukható fogantyúval rendelkeznek. Az utóbbiak gyakran más anyagból készülnek.

Érdekesebb lehet hívni klasszikus hengeres modellek. Univerzálisnak minősülnek, mert alkalmasak tésztával való munkavégzésre, még sütőlapon vagy serpenyőben is. Ebben az esetben az analóg a fogantyúkkal kényelmetlen lesz. Ezen túlmenően, sok háziasszony használ egy ilyen sodrófa és tolkushki.

Meg tudunk különböztetni egy másik típusú hengeret egy sűrített középső rész (munkafelület). Az ilyen eszközök alkalmasak sűrű, lapos süteményekkel való munkavégzésre (például belyashes), de kényelmetlen az ilyen tésztát ilyen eszközökkel kiönteni.

Ha a frissítésekről beszélünk, érdemes megemlíteni forgó fogantyúval ellátott sodrófa. A termék forgó részből és fogantyúból áll. Még az utóbbit is megtarthatja, mivel csak a munkafelület forog. Az ilyen gördülőcsapok különösen kényelmesek azok számára, akik nagy mennyiségű tésztával dolgoznak: a kezek kevésbé fáradtak, a hólyagok nincsenek dörzsölve.

Általában a forgó fogantyúkkal kombinált termékek: fa és fém, fém és szilikon. Kényelmes, ha a fogantyúk nem csúsznak és nem kényelmesen fekszenek a kezedben, könnyen tisztíthatóak.

A hengerek szerkezeti jellemzői a céljuknak köszönhetők. Például a jól ismert hengeres sodrófa mellett van egy raviolitsa. Használható a ravioli készítésére, melynek szerkezete közel van a gombóchoz.

A Raviolnitsa nagymértékben leegyszerűsíti és felgyorsítja a modellezést: a tésztát egy rétegre darabolják, és egy második réteggel fedik le. Most továbbra is a tészta gördülése szükséges, hogy ravioli alakuljon ki.

Tészta vágó - nélkülözhetetlen asszisztens azoknak, akik szeretik a házi tésztát. Szükséges a tésztát a szokásos hengerrel, majd a tészta vágóval kihúzni. Ennek eredményeként tökéletesen vékony és azonos tésztát kapsz. És ismét megtakarítás lesz az idő és az erőfeszítés.

Termék "3 in 1" nyeri meg azoknak a szívét, akik értékelik a funkcionalitást és az ergonómiát. A tervezési jellemzőknek köszönhetően az olaj vagy mártás tárolására szolgáló üveg, a fűszerek csiszolására szolgáló pisztoly, valamint egy sodrófa is használható.

Egy másik többfunkciós eszköz - cookie-k sodrófa. A klasszikus hengeres asszisztenst műanyagból kezeli. A termék belsejében azonban üreges, kinyílik, és benne tárolja a süteményt. Nagyon kényelmes, mivel a formák nem veszítenek el, és nem igényelnek külön tárhelyet.

méretek

A gördülőcsap méreteit, nevezetesen a hosszát és átmérőjét a termék rendeltetése határozza meg. Ne hagyja figyelmen kívül az eszközök méretét. Néhány eszköz nagy tészta rétegek gördítésére készült, mások lehetővé teszik a tésztát a sütőlapon vagy egy serpenyőben, időt és energiát takarítva.

A 25–30 cm hosszúságú és 5–6 cm átmérőjű készüléket univerzálisnak és a legnépszerűbbnek tartják, amely alkalmas kis és közepes méretű gördülő varratokkal való munkára. Nagyobbaknál ajánlott egy 40-50 cm hosszú gördülőcsapot választani, a méretével együtt a termék átmérője folyamatosan növekszik - 8-10 cm, a kis darabokhoz 7-10 cm hosszúságú kis termékek: tészta pite, gombóc, manti. Előfordulhat, hogy egy tollnak van egy görgője. Az ilyen eszközök helyhiányos körülmények között pótolhatatlanok.

Vannak vékony hosszú tartozékok, az uklyuv. Az örmény levash, baklava gördülékenyek.Kényelmesek a pizzák, néhány tészta tészta gördítésére is. A tészta rétegeket ilyen eszközökre is becsomagolhatja. Egyes termékek hossza eléri a métert.

anyagok

A különbségek azokra az anyagokra vonatkozhatnak, amelyekből a sodrófa készül. Tekintsük a leggyakoribbakat.

faipari

Az egyik legnépszerűbb lehetőség, amely praktikus, tartós, optimális súlyt vonz. Átlagosan 0,5-1 kg - azaz az eszközök nem nehézek, de nem túl könnyűek. A faipari termékeknek azonban hátrányai vannak. Először is különleges gondosságra van szükségük. A fa nem tolerálja a nedvességet, ami bonyolítja a tartozék mosását és fertőtlenítését. Ne áztassa a gördülőcsapot, mosogatógéppel mosjon.

A tészta erősen tapad a fa felületéhez, különösen puha. Szükséges, hogy lisztet vagy filmet használjunk. Végül a művelet során a fafelületen aprítás és repedések jelennek meg. Ez tele van a felszínen lévő baktériumok fejlődésével, és a görgőn lévő rések a kezeket károsíthatják.

Fából készült sodrófa kiválasztásakor előnyben kell részesíteni a tömör fából készült eszközöket: bükk, hárs, tölgy Megválaszthatja a bambusz változatát.

Annak ellenére, hogy a bambusz nem egy fa, az ebből származó gördülő csapok még mindig faanyagnak minősülnek.

bükkfa
bambusz

szilikon

A modern elasztikus anyagot nyomta meg a fa kollektor. A szilikon termékek könnyen kezelhetők, azonban a tészta nem ragaszkodik hozzá. A nagyobb kényelem érdekében a tapasztalt háziasszonyok gördülő csapokat használnak a szilikonból készült szőnyegekkel együtt.

Egy fontos pont - a szilikonból készült görgős csapok meglehetősen könnyűek, ezért nem alkalmasak minden tésztához. A legjobb, ha ezeket puha tésztát tekerjük, de a munka mennyisége kicsi. Ellenkező esetben használhatunk szilikon analógokat egy súlyozószerrel. Az utóbbi szerepe egy fémhenger, amely a tartozék belsejében van rögzítve.

Fém (rozsdamentes acél)

A háziasszonyok gyakran nem használnak rozsdamentes acél tekercset, de egy professzionális konyhában meglehetősen gyakori és szükséges „egység”. Először is A professzionális sodrófa értékes, mert abszolút minden tésztát kivághat. Ezzel egyidejűleg az anyag nem fenyeget repedésekkel és rovarokkal, ezért a tartósságáról beszélhetünk. Ezen túlmenően, a nagy tömeg miatt kényelmes, hogy a viszkózus, rugalmatlan tésztához fém edényeket használjunk, hogy nagy rétegeket húzzanak ki.

Enyhén kevésbé használt alumínium, amely kényelmesebb egy lágyabb és rugalmasabb tésztát. A tartozék alkalmas a dió és a fűszerek csiszolására is. Ha szükséges a recept, akkor melegítheti vagy lehűtheti a fémhengert. Nagyon egyszerű gondoskodni róla, lehetséges a mosogatógép használata.

A fémből készült tartozék hátránya az, hogy nehéz vele dolgozni. Az ilyen gördülőcsaphoz nem könnyű alkalmazkodni, fontos a megfelelő vastagság kiválasztása. A fém görgős csapok szilárdak és kombináltak, azaz a fém munkafelülete fából vagy szilikonból készült fogantyúkkal van kombinálva.

A fémhengerek gyakran üregesek, és képesek a belsejét vízzel tölteni. Ezzel beállíthatja a gördülőcsap súlyát és megváltoztathatja annak hőmérsékletét. Például, ha a tésztában olaj van, és fontos, hogy ne olvadjon, hideg vizet öntsünk a gördülőcsapba. Ha éppen ellenkezőleg, meg kell melegíteni a tésztát, hogy javítsa a rugalmasságát, öntsön meleg vizet.

Üveg (kerámia)

Az opció nem a mindennapi használatra szolgál, amely azonban nem csak a tészta gördülésére alkalmas, hanem a cukor masztikára, a hús és a hal töltelékre, a lekvárra, a csokoládéra. Nyilvánvaló, hogy ez egy igen törékeny termék, amely gondos kezelést igényel. Nagyon gyakran az üreges üvegcsapok üregesek, de ha szükséges, kukoricával tölthetők. Ez utóbbi segít szabályozni a sodrófa súlyát. Ezen kívül ez a tartozék díszíti a belső teret.

A porcelán és a kerámia is hozzárendelhető az üveggörgőkhöz, az osztályozás a dekoratív hasonlóságuk és törékenységük alapján történik. Fontos, hogy megvédjük az ilyen termékek jegesedését és a hirtelen hőmérsékletváltozásokat.

A háziasszonyok és a szakemberek arzenáljában elsőként jelentek meg a kőhengerek, valamint a fából készültek. Aztán eltűntek a mindennapi életből, de most újra élnek, és magas költségek jellemzik. Először is érdemes megjegyezni, hogy tiszteletre méltó megjelenésük és lenyűgöző súlyuk van (átlagosan 2 kg). Az ilyen gördülőcsapok optimálisak a szoros tésztához. Ebben az esetben különösen kényelmes a márványból készült sodrófa használata. De a vékony és finom tészta speciális készségek fejlesztését igényli a kőszerelvényhez való munkához.

A kőtermékek szükség esetén fűthetőek és hűthetők, de ezt nem lehet hirtelen megtenni. Az ilyen hőmérséklet ugrások tele vannak repedések megjelenésével a felszínen. Ugyanez vonatkozik a sokkokra, véletlenszerű gördülő csapokra. Ezért a kő erőssége ellenére a modell még mindig gondos kezelést igényel.

műanyag

Modern anyag, amely ellenáll a víznek, a zsírnak és a hőmérséklet változásának. A műanyag tartozék eléggé gördíti a tésztát, nem tapad a tartozék felületéhez, a tésztát egy sütőtálcába áthelyezheti egy sodrófa segítségével. Mindezek ellenére mindezek a tulajdonságok csak akkor igazak, ha a modell kiváló minőségű élelmiszerből készül. Ha nincs pontos információ a gyártóról és az anyagról, jobb, ha megtagadja a vásárlást.

Fontos pont - nem lehet műanyagokat tartani a sütő közelében, mosogatás a mosogatógépben nem kívánatos.

Tervezési lehetőségek

A felületre egy centiméteres vonalzóval ellátott görgős csapok vannak. Lehetővé teszik, hogy ugyanolyan méretű tésztát tekerjenek, ami különösen fontos a profi pék- és péksütemények munkájában - a kész sütemények ideálisak.

Ha szigorúan be kell állítania a tészta vastagságát, vegye figyelembe a speciális kapcsokkal ellátott gördülőcsapot. Az utóbbi miatt a gördülőcsap munkaköre nem esik egy adott paraméter alá, és a tésztát megkapjuk a kívánt vastagságot.

Dugóként speciális bélésgyűrűket használnak, amelyek a sodrófa mindkét oldalán viselnek. Gyűrűk lehetnek a készletben, biztosítva a tészta kívánt vastagságát, ebben az esetben minden alkalommal, amikor új gyűrűket kell felvenni, és behelyezni. Ezenkívül a gyűrűk beágyazhatók, majd csak átkereshetik őket, beállítva a kívánt magassági paramétert.

A képpel vagy felirattal ellátott, rögtönzött sodrófa a sütemények díszítésére szolgál. Nem alkalmas tészta gördítésére. A faragott gördülőcsapdát, amelyet mintákkal használnak, már a vágás készenléti formáján használják, feltétlenül szükséges a szerszámon áthaladni a tésztán egy mintával. Ellenkező esetben a rajz megszakad. A mintás gördülőcsapnak változatos formájú lehet: egy kis nyomtatásból a cookie-kig, és a mézeskalács és a süteményeké. Egy ilyen asszisztensnek köszönhetően gyorsan és egyszerűen díszíthetjük a tésztát.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez a sodrófa nem alkalmas minden tésztához. Ha egy díszet vagy egy sütőbe emelkedő tésztát rajzol (például élesztő), akkor egyszerűen eltűnik. De a homok tészta mintázata továbbra is kimondott marad.

A cookie-k és a mézeskalács esetében jobb, ha nemcsak egy díszes, hanem egy speciális modellt választunk, amely a tésztát szegmensekre osztja. Elég ahhoz, hogy a tésztán keresztül sétáljunk úgy, hogy a minták közé cookie-k vagy mézeskalácsok legyenek. Mindössze annyit kell tenni, hogy a termékeket a tervezett vonalak mentén vágjuk le.

A legjobb modellek áttekintése

A szakemberek a márka egyik legmodernebb szilikon modelljévé nevezik. Stahlberg. Ez egy fém alapanyag, amely kifeszített szilikon burkolat. A stílusos megjelenésen túlmenően a gördülőszalag szilárdságát és funkcionalitását biztosítja. A német gyártó gördülőcsapjával végzett munka során nem kell nagy erőfeszítéseket tennie - elegendő a fogantyúk felvétele és a tészta keményebb nyomása.Ez utóbbi nem tapad a szilikonhoz, és az edények még szűk rétegeket is kiépítenek.

Az optimális súly, a világos kialakítás (több színben kapható szilikonbevonat) és elfogadható ár a sodrófa előnyei.

Ha még nincs tapasztalata a tészta gördülésében, de tökéletes sütésről, gombócról és tésztáról álmodik, figyeljen a modellre, amely lehetővé teszi a tészta vastagságának beállítását. Az ügyfelek bizalmát az ilyen márkák termékei nyerték Mastrad és Tescoma. Az elsőben 3 cserélhető gyűrű van a pizza, tészta és a cookie-k gördülő tészta számára. A második modellnek nincs eltávolítható gyűrűje, a réteg vastagságának beállításához speciális támaszokat használnak. Az utóbbi magasságát egy speciális szelep görgetésével szabályozzák.

Mindkét lehetőség élelmiszeripari műanyagból készül. A tészta nem tapad a felülethez, maga a termék kényelmes és könnyen tisztítható. Egy másik márka, amely minőségi gördülő csapokat gyárt, amelyek szabályozzák a tészta vastagságát Tupperware.

Mastrad
Tescoma
Tupperware

Gördülő puff, homok és kovásztalan tészta esetében ajánlott rozsdamentes acél termék használata. "Multidom" (Kína). Ez egy klasszikus sodrófa, élénk színekkel ellátott polipropilén fogantyúkkal. Ez az univerzális fajtáknak tulajdonítható - a hossza 42 cm, de egyesek súlya nem tűnik elégségesnek a szűk tésztához (200 g). De a görgős munkahengernek köszönhetően a munka nem sok erőfeszítést igényel.

A további előnyök: az egyszerű kezelés, a tartozék mosogatógépben való mosása.

Sűrű tésztához egy hatékony sodrófa Premier háziasszony. A fából készült állvánnyal és ugyanazon fogantyúval ellátott márvány termék hossza 26 cm, és különösen hatékony a leveles tészta számára.

Mint minden kőhengeres csap, ez a modell jelentős költségekkel jár és gondos kezelést igényel. Súlya lenyűgöző - 2 kg.

Hogyan válasszunk egy sodrófa?

Vásárlás előtt meg kell tartani a gördülőcsap a kezedben, próbáld ki egy képzeletbeli tésztát. Kényelmesnek kell lennie, a termék súlya nem vezethet a kefék fáradtságához.. Húzza meg a munkafelületet, ellenőrizze. Sima kell legyen, aprítás nélkül. Ez gyakran az olcsó fából készült skalok gyártói hibája. Ha a fémhengeren hézagok és szabálytalanságok tapasztalhatók, ez azt jelzi, hogy a termék nem megfelelő tárolása - valószínűleg a tartozék elesett.

Természetesen fontos figyelembe venni, hogy miért vásárol egy sodrófa. Ha sokoldalú modellt keres, és a tésztát ritkán választja ki a 25-30 cm hosszúságú edényeket, ha gyakran tésztát, gombócot, süteményt vagy süteményt főzünk vékony torta réteggel, félméteres asszisztens lesz hasznos. És amikor nincs sok hely a konyhában, és gyakran főzzön kis piteeket, vagy tésztát készít egyenként a ravioli és a gombócok számára, érdemes egy kis gördülőcsapot kapni 7-10 cm hosszú.

A sodrófa használatával kapcsolatos további információkért lásd a következő videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok