Konyhai kiegészítők

Hogyan kell tisztítani a serpenyőt?

Hogyan kell tisztítani a serpenyőt?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Alapszabályok
 2. Népi technikák
 3. vegyi anyagokkal
 4. Hogyan lehet megelőzni a szennyezést?

A főzés olyan folyamat, amely örömteli és sok pozitív érzelmet hoz. De csak abban az esetben, ha minden főzőkészülék tökéletesen tiszta. Ez különösen igaz a sütőlapokra, amelyeket nem mindenki észrevesz, és csak miután találta a nagy mennyiségű koromot, elkezdi keresni az eltávolítására szolgáló eszközöket. Annak érdekében, hogy ne takarítson sok időt és pénzt, előzetesen tudnia kell, hogy mely technikák segítenek gyorsan és egyszerűen megbirkózni a friss szennyeződésekkel és a régi égett zsírokkal.

Alapszabályok

A sütőlapok, amelyeken a sütőben főtt étel van, általában alumíniumból vagy üvegből készülnek, de a bevonat teflon vagy zománcozott lehet. Mielőtt otthoni tisztítást kezdene, győződjön meg róla, hogy meghatározza, hogy mi a terméke. Ez nagyon fontos, mert az egyik bevonathoz tökéletes, ami egy másik számára teljesen elfogadhatatlan.

A rossz választás eredményeképpen a konyhai attribútum elrontásra kerül, a bevonat „feltérképezhető”, és ez magában foglalja az ételt és a kellemetlen szagot a főzés során.

Az ilyen problémák elkerülése érdekében számos fontos szabályt kell figyelembe venni.

 • Az üveg és a zománc csak szivacsokkal és a puha oldattal mosható. A régi zsírt nem lehet ecsettel vagy fémkaparóval megdörzsölni.
 • Az üvegből és zománcból készült tálcák tisztításakor nem használjuk a porokat. A por részecskék nem jobbak, mint a kemény szivacsok, megkarcolhatják a bevonatot. Válasszon folyékony vagy gél készítményeket.
 • Az alumínium serpenyő mosása előtt a lehető legnagyobb mértékben vágja le a zsírt egy fából készült spatulával.
 • Bármilyen sütőtálca sokkal könnyebb lesz lemosni a koromból és a régi zsírból, ha meleg vízben, néhány órán át kis mennyiségű folyékony mosogatószerrel áztatjuk őket.

Népi technikák

A népi jogorvoslatok jóak, mert a tisztításhoz szükséges összetevők szinte minden otthonban megtalálhatók.

És még akkor is, ha nincsenek ott, akkor a legtöbb esetben az összetevők puszta fillérek, ráadásul a választás meglehetősen nagy.

Nézze meg, mit használhat a sütőlemez visszaadására az eredeti pezsgő megjelenéshez.

Szóda és só

Ez a kombináció kiváló megoldás az alumínium tálcák számára. Keverjünk össze egy kevés sót és szódát, majd a keveréket különösen szennyezett helyre kell felhordani.

Várjon néhány percet, majd dörzsölje meg alaposan szivaccsal. Az is előfordul, hogy a módszer nem segít, de van egy másik lehetőség:

 1. szóda és só keveréke, egyenletesen fedje le a sütőlapot;
 2. tegye a sütőbe 100 fokig, és várjon fél órát;
 3. Hagyja lehűlni az edényeket, és ismét dörzsölje meg szivaccsal.

Soda és ecet

Ez egy másik módja az alumínium serpenyő tisztításának:

 1. öntsünk egy kis vizet a tartályba, adjunk hozzá egy fél evőkanál szódát és ecetet;
 2. Melegítsük elő a sütőt 100 fokra, és tegyünk egy sütőlapot, de győződjön meg róla, hogy a víz nem kerül ki;
 3. fél óra elteltével távolítsa el a tartályt, várja meg a hűtést és törölje jól.

Szóda és szappan

Ez a technika lehetővé teszi az alumínium lemezek megmentését különösen nehéz szennyezésből, például égett süteményekből, lekvárból, ragasztott hüvelyből sütéshez. A folyamat azonban nehézségekkel küzd:

 1. találjon olyan tartályt, amely nagyobb lesz, mint a sütőlemez;
 2. töltsük fel a lapot vízzel, majd adjunk hozzá két evőkanál szódát és azonos mennyiségű szappanoldatot;
 3. főzzük fél órán keresztül, alacsony hő mellett.

ammónia

Ez a módszer elég hatékony, alumíniumra is alkalmas:

 1. egy kis mennyiségű pénzt önt a lapra;
 2. a szivacsot, amelyet később el kell dobni, a réteget egyenletesvé teszi;
 3. tegyük egy hideg sütőbe és zárjuk be az ajtót;
 4. 12 óra elteltével a foltok könnyen eltávolíthatók.

Ezért ennek a technikának a mínusz kellemetlen szaga Fontos, hogy a sütő ajtaját a lehető legszorosabban lezárja. Ezen kívül kívánatos, hogy a konyhai ajtót teljesen bezárjuk.

A főzéshez használt zománcozott, kerámia- és üvegtartályoknál kissé nehezebb lesz tisztítani őket, de még mindig lehetséges. Az egyik hatékony módja lesz egyszerű áztatás. Ehhez csak a forró vízzel kell kitöltenie a lapot, és néhány mosogatószert el kell dobnia. Néhány óra elteltével megpróbálhatja eltávolítani a szén-lerakódásokat.

Az égetett olaj nyomai könnyen tisztíthatók mustárral, ezt az eljárást legjobban éjszaka végezhetjük. Esténként megszórjuk a száraz mustárt egy tepsibe, és öntsünk rá forró vizet. Reggel sokkal könnyebb lesz mosni a hajót. Továbbá, ha nem akar sok időt várni, használja a szokásos sütőport a vizsgálathoz. Alján öntsünk egy kis sütőport, vízzel permetezve, hagyjuk 30 percig hagyni. Az idő múlásával a sütőlap könnyen tisztítható.

Egy másik rendelkezésre álló megoldás például az édes szóda "Cola". A tartály aljára töltheti, és néhány órára hagyja, vagy közvetlenül a lapon 5-10 percig forralhatja.

vegyi anyagokkal

A korom és a régi zsír tisztításához vásárolt termékek jó alternatíva lesz az otthoni technikáknak. Javasoljuk, hogy vásárolják azokat a hostesseket, akiknek nincs ideje mindent egyszerre, és gyors eredményeket vár.

Használat előtt azonban ne felejtsük el figyelmesen olvassa el az utasításokat, mert a különböző eszközök különböző lépéseket tesznek.

Például, néhány elhelyezett és azonnal elkezd tisztítani, mások időbe telik, hogy elkezdjenek cselekedni. Ezenkívül a munkát mindig gumikesztyűkön végzik, mivel az alapok károsíthatják a bőrt.

Fontolja meg, hogy mely vegyi mosószerek segítenek a régi zsírok tisztításában.

 • Amway. A készítmény koncentrált, hígítani kell. Segít tisztítani nem csak a serpenyőt, hanem az egész sütőt. A szerszámkészletben egy ecset van, amelyet alkalmazni fog.
 • Tisztítás. Egy másik hatékony eszköz, amelyet spray-vel kell alkalmazni. Miután megvárta a gyártó által megadott időt, a készítmény lemosódik. A Clean Up nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat, tükrös fényt ad és felszíni vízlepergető tulajdonságokat biztosít.
 • Eco-Max. A gélszerű kompozíció, amely a szennyezésre vonatkozik, és szivaccsal törölhető. Ez a szerszám nemcsak tökéletesen megtisztítja, hanem fertőtleníti a tartályt, mivel a vörös grapefruit és a tejsav összetétele jelen van.
 • "Shine". Vastag pépes termék, felhordás után 20-30 percet kell várni, majd le kell mosni a keveréket szivaccsal és vízzel.

Hogyan lehet megelőzni a szennyezést?

A sütőlap tisztítása olyan kérdés, amelyet általában későre halasztanak, mert sokkal nehezebb a zsírt teljesen eltávolítani, mint a legszennyezőbb serpenyőt. Ez a megközelítés azonban alapvetően téves, és megakadályozhatja a letétet, ha több szabálya van az arzenáljában.

 • Nem számít, milyen anyagból készül a sütőlap vagy a bevonat, minden esetben jobb, ha „védelmet” alkalmazunk. Például sütjünk húst vagy halat fóliában, és süteményeket helyezzünk pergamenre. Természetesen ez nem fogja teljesen megszüntetni a termékek maradványait, de sokkal könnyebb lesz egy ilyen sütőlapot mosni.
 • Ha nincs idő vagy erőfeszítés a zsírt a főzés után, töltse fel a tartályt forró vízzel, és adjon hozzá mosogatószert. Ez sokkal helyesebb lépés lesz, mint a következő nap, amikor megpróbáljuk levágni az ételmaradványokat a felszínről.
 • Mindig vegye figyelembe az edények készítéséhez használt anyagot.Például az alumínium sütő tálcák tökéletesen alkalmasak csiszolóanyagokra, dörzsölhetők, tisztíthatók és porolhatók. A teflon, az üveg és az ilyen kezelés egyéb felületei nem tolerálhatók, itt csak folyékony készítményeket használhat, és semmiképpen sem vághat késsel, villával vagy fém spatulával a ragasztott darab vagy szén eltávolítására.

Ha már elrontotta a bevonatot, akkor egy ilyen sütőlap visszanyerése meglehetősen nehéz lesz. A sérült bevonat veszélyt jelenthet az egészségre, ezért a tartályt ki kell cserélni.

  Így meg lehet győződni arról, hogy a serpenyő tisztítására számos eszköz van a különböző szennyeződésektől, és kiválaszthatja, hogy mit szeretne. Csak kis erőfeszítéssel kapsz egy szép, pezsgő edényt, ami sokkal szebb lesz, mint a régi korom nyomaiban. Ezenkívül előnyösebb az egészségre, mert biztos lehet abban, hogy a sütőlapon nincsenek baktériumok, amelyek bejuthatnak az élelmiszerbe és mérgezést okozhatnak.

  A sütőlap tisztításának módját lásd alább.

  Írj egy megjegyzést
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

  divat

  szépség

  kapcsolatok