cserépedény

Minden a dulevskom porcelánról

Minden a dulevskom porcelánról

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Egy kis történelem
 2. faj
 3. Előnyök és hátrányok
 4. Hogyan válasszuk ki?
 5. Gondozási funkciók

A fémből, műanyagból és más modern anyagokból származó termékek nagyon praktikusak lehetnek. De dekoratív tulajdonságai miatt nehéz megtalálni a porcelántermékek méltó alternatíváját. Hazánkban ezt teszik, sőt, ez nem rosszabb, mint az iparág elismert világközpontjaiban.

Egy kis történelem

A fajanszra és porcelánra szakosodott fő orosz gyár a Likino-Dulyovo-i gyár. Ő kiadja:

 • edények;
 • ajándéktárgyak;
 • szobrászati ​​termékek.

Likino-Dulyovo városa Moszkva régióban, pontosabban az Orekhovo-Zuyevo kerületben található. A gyártás megkezdése 1832-ben, a kereskedő T. Ya, Kuznetsov kezdeményezésére zajlott. Ezután a területet, ahol a vállalkozás található, Dulyovo-törzsi területnek nevezték. A város állapota, ez a terület csak 1937-ben érkezett. De már az első szakaszban a Dulevo-i porcelángyár szó szerint az egész Oroszországban dörgött.

20 év elteltével hazánk egyik fő porcelán- és kerámiatermelési központja lett. 1864 óta MS Kuznetsov lett a vállalkozás tulajdonosa. Amikor sikerül elérni a XIX. A vonzó szakemberek és a technikák gondos tanulmányozása lehetővé tette a kifogástalan műszaki jellemzőkkel rendelkező termékek gyártását. 1918 óta a vállalat a következő emelkedés alatt áll.

Már az első években az államosítás után kardinális rekonstrukció volt folyamatban, egy szomszédos speciális festékgyár került kialakításra. Az összes műhely gépesítése meglehetősen gyorsan kezdődik és véget ér. 1932 óta művészeti laboratórium. 15 évig (1918-1932) nemcsak a kezdeti nehézségekkel lehet megbirkózni, hanem az 1913-as csúcskérdést is 3-szor csökkenteni.

Ekkor évente több mint 75 millió termék készül, míg az első világháború előtt csak 25 millió darabra sikerült termelni.

De ez csak a vállalkozás útjának kezdete volt. Az 1930-as években nemcsak a termékek mennyiségére, hanem a művészi teljesítményre is figyelmet fordítottak. Minőségileg új esztétikai szintet érhetünk el (ami tükröződött a gyármúzeum kiállításában is). Likino-Dulyovo történelmében örökre beírta a neveket, mint P. V. Leonov (festmény), Mukhiguli és Strochilin (eredeti konténerformák). Sotnikova, Kozhin, Bogdanova szobrok és kis figurák akkor is rendkívül figyelemre méltó eredményt jelentettek.

Akkoriban jól ismert festők és szobrászok működtek együtt a gyárral. Termékeit külföldön magasan értékelték, még a világkiállítások aranyérmeit is. Az 1930-as évek végén egy új, több érzelmeket kifejező festménystílusra való átmenetet terveznek. Nyilvánvaló okok miatt a frissített koncepció csak az 1950-es években valósult meg. Ismét érdemes megemlíteni a legendás Leonov, és különösen a "Golden Deer" jelzését.

Szolgáltatás "Arany szarvas"

Az 1950-es években Likino-Dulyovo aktívan elsajátította az új megközelítést - a régi orosz folklórból származó motívumok kölcsönzése és a klasszikus díszek használata. Előnyben részesítették az élénk színek kontrasztos palettáját. Ebben az időszakban a modern Dulevo porcelán már ismerős színtartománya dominál:

 • szelén;
 • kék;
 • zöld hangok.

Tapasztalt művészek és szobrászok továbbra is részt vesznek az együttműködésben. Az 1960-as években egy másik díszítő trend jelent meg. Néhány dekorátor a fehér porcelán felületet puha pasztell festéssel próbálta árnyékolni.Ebben a megközelítésben mind az arany, mind az egyszerű geometriát használtuk.

Összességében azonban a cég a minimalista motívumok bevezetésére tett kísérletek ellenére hű maradt az orosz hagyományos stílusban.

Az 1970-es években a természeti tájakkal ellátott etidek használata helyszíni növényekkel történik. 1991-ben az üzemet privatizálták, és termelési szövetkezet alakult. De új valóságokban a Likino-Dulyovo porcelánja elveszíti korábbi népszerűségét. A termékek iránti kereslet gyorsan lecsökkent, és a 2010-es évek elején a növény egy nyomorult létezést húzott ki. Csak a lázas erőfeszítések és a felgyorsult rekonstrukció (az elavult és nem eléggé gazdaságos berendezések elhagyásával) lehetővé tette a vállalkozás teljes összeomlását.

A rekonstrukció befejezésével egyidejűleg, 2014 őszén megnyílik a gyármúzeum. Számos híres alkotó egyedi műveit mutatja be. A reneszánsz 2015-től kezdődik, és a forgalmazott termékek száma évente növekszik. Igaz, nem világos, hogy pontosan mikor fogják fedezni az előző gyártási rekordokat. De itt az ideje, hogy továbblépjünk egy fontosabb témához - a porcelán választékához.

faj

A Likino-Dulyovo termékeket nagyon sokáig kezdték speciális monogramokkal és jelekkel borítani, majdnem a növény létezésének kezdetétől. Akkor még több volt, mint elég ember, aki hajlandó volt hamisítani a népszerű termékeket. Amit a vállalat most termel, elsősorban a fő márkabolton keresztül valósítja meg.

Az első emeleten a látogatókat és a teapárokat kínálják. A teát iszik egy legalább 700 rubel (6 fő részére). A legdrágább készlet az ár eléréséhez 20 ezer. A porcelán szerelmesei rámutatnak erre A legnépszerűbb és érdekes megoldások nem kevesebb, mint 3000 rubel.

Amit 8000 vagy annál többre értékesítünk, ez már ajándékcsomag, sokan kezdetben kézzel festették.

Likino-Dulyovo-ban és különféle vacsora készletekben. Van valami, amit lehet választani, és az árak meglehetősen ésszerűek. A bolt második emeletén található ételeket külön-külön értékesítik. Itt megtalálható:

 • lemezek;
 • teáskannák;
 • saláta tálak;
 • csészék;
 • bakeware;
 • csészék és poharak.

A régi orosz díszek mellett Likino-Dulevsk tervezők is elsajátították az üzbég stílusú motívumokat. Mindenesetre minden készletet és egyéni másolatot nagyon jól átgondolunk. Például, teáskészlet "Cherry" 14 darabból áll és 6 felhasználó számára készült. A gyártó állítása szerint ez a készlet tökéletesen illeszkedik a csendes családi estékbe. A színes leírás és a lenyűgöző realizmus különösen a hivatalos leírásban szerepel.

Szolgáltatás "Cherry"

"Ledum" készlet ugyanolyan összetételű, és ugyanakkor képes bármilyen nyaralást, romantikus estet igazán idillikus időre tenni. A fejlesztők képesek voltak arra, hogy csak kellemes szövetségeket hozzanak létre. Ha nem korlátozza magát az országszolgáltatásokra, akkor figyelni kell például a „Virágzó eperekre”. Ez a készlet a következőket tartalmazza:

 • teáskanna;
 • teapár;
 • cukor tartály.
Labrador tea
Virágzó eper

Vannak a tartományban és az elszigetelt teapárok. Élénk példa erre "Vadrózsa". A Likino-Dulyovo-i üzem is gyárt:

 • tea- és kávéfőzők;
 • csészealjak
 • Cukor tálak;
 • Gyermekkészletek;
 • poharak és csészealjak;
 • bögrék;
 • dekoratív lemezek;
 • vázák;
 • damaszt;
 • porcelán lámpák.

Előnyök és hátrányok

Beszéljünk Dulev porcelán pozitív és negatív oldaláról, hogy két részre bomlanak. Először is, általában a porcelánról. Ezek ideálisak nyaraláshoz és különleges alkalmakhoz. Amikor a hangulat magas, ha valódi oka van az örömnek, akkor miért ne használja ki a kerámiaipar elérését. Nem csoda, hogy ez a fajta étel a leg ambiciózusabb helyeken található.

A minőségi termékek kivételesen vékonyak, sőt „átengedik a napot”. Ugyanakkor a porcelán mechanikai szilárdsága meghaladja az azonos vastagságú üvegt. Az első jellegzetes mínusz azonban azonnal kiderül - azonban a porcelántermékek mechanikai stabilitása hiányzik. És még az elsőosztályú Dulev technológia, amelyet több évtizede fejlesztett ki, nem teszi lehetővé ezt a hátrányt.

A szigorúan természetes összetevők használata azonban biztosítja a fogyasztók teljes biztonságát.

Ami a díszítést illeti, a szakemberek hosszú ideje alábecsülték azokat a termékeket, amelyeket Likino-Dulyovo-ban készítettek. Még a többi hazai gyár terméke is, ugyanaz a Lomonosov, a XIX. A hagyományos orosz telkeket és motívumokat, a stilisztikai döntéseket „kegyetlen philistinism” -nek nyilvánították. De az idők megváltoznak, és az arisztokrata snobs (mint azok, akik már tisztán késő szovjet követők) elmerültek az elfelejtésre. De a hagyományos stílusban készített, jó kézzel készített mintákkal rendelkező porcelántermékek túlélték ezeket az erőszakos támadásokat.

Nem csoda, hogy a tömegfogyasztó egyszerűen elfáradt a matrica technikájából. Legyenek még sokszínűbbek és néha kifinomultabbak, de nincsenek benne semmi különös kellemes "lélek". Ugyanakkor az azonos IKP termékeivel összehasonlítva a dulevskiy termékek mintegy 50% -kal részesülnek (összehasonlítható pozíciók). Vagy egyes esetekben még egy kicsit. A színek nem tetszenek, de ez tisztán egyedi kérdés.

Lomonosov porcelán
IPE
Dulevo porcelán

Hogyan válasszuk ki?

Korábban mindegyik bélyegző volt a "ZK" betűkből. Csak 1832 és 1840 között használták. Később (1860 előtt) kobalt bélyegeket használnak. 1864 óta, 25 évig a vállalat termékeit az MSC és a KFM kék jelzéssel jelölték. A következő két évtizedben egy teljesen más márkát használtak. 1962-től a mai napig Likino-Dulyovo grafikus képet mutat be egy kínai sólyomról.

Ezt a gyakorlatot a brüsszeli kiállításon a megfelelő kompozíció 1958-as győzelmének benyomása kezdte. Tudván, hogy melyik emblémát használták évente bélyegzőként, a mai napig porcelántermékek gond nélkül lehetnek. Az első bélyegek a tésztába nyomódtak. De kiválasztáskor fontos, hogy ne csak a hagyományos jeleket vegyük figyelembe.

Klasszikus népi stílus, mint egy nagyon sok ember. Ha nem illik, választhat egy másik technikát - az úgynevezett matricát. Ez a gyártási módszer azt jelenti, hogy a stencilből áthelyezzük a porcelán képeket. Nem gondolja, hogy az összes ilyen termék élettelen néz ki - köztük kétségtelenül eredetiek. A harmadik dulevskaya technika, amely figyelmet érdemel, a jellegzetes "calico" rajzok alkalmazása.

Ezeken a pillanatokon kívül vannak más finomságok is, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Tehát, amikor csak lehetséges, nagy szaküzletekben szükséges a porcelánból származó áru és egyéb termékek beszerzése. Ezek közül a legjobbak azok, amelyek közvetlenül a gyártótól származnak. Fontos: Ellenőrizze az egyes termékek teljes nevét és megjelenését a hivatalos honlapon található leírással. Egy jó minőségű terméket megkülönböztetünk: a falon keresztül jól látható (megfelelő megvilágítással) az ellenkező oldalon alkalmazott jelzés.

Nem kevésbé fontos a melodikus válasz, amely a felszíni ütések során jelentkezik. Az érdeklődők különleges fából készült botokat használnak a megérintéshez. Ha egyszerű kerámiát vagy fajanszot találnak, a hang mindig elnémul. A hamisítók nem képesek ezt a funkciót megszüntetni.

Fontos követelmény, hogy egy rendkívül sima és sima mázas réteg legyen - ezt a technikusok és a termelési egységek lelkiismeretesen ítélték meg.

Gondozási funkciók

A megfelelő termék kiválasztása nem elég.Gyakran már rövid idő elteltével a tulajdonosokat megzavarja. Ez általában az írástudatlan kezelésnek köszönhető. A kézzel festett porcelánt csak kézzel, mosogatógép nélkül kell mosni. Még a legkedvezőbbek sem működnek megfelelően. Ezért a kockázat túl nagy ahhoz, hogy valami sérüljön.

De a kézmosás is nagyon más. Kategorikusan lehetetlen tisztítani a dulevskiy porcelánt, és azt a vízáram alatt tartottuk. Nagy a valószínűsége annak, hogy a minőségi anyag egy másik azonosító jellemzőjével kell szembenéznie - a töredék típusát. Az edényeket műanyag edényekbe helyezik, amelyekben puha törülközőt helyeznek el.

Szigorúan tilos forró vizet vagy forró vizet használni. Csak folyékony, mérsékelt hőmérséklet. Ha az edények fogantyúkkal vagy vékony részekkel rendelkeznek, a mosás során a test és az alatta marad. Elfogadhatatlan a háztartási vegyszerek használata. Az egyetlen megengedett lehetőség a baba szappan, bár vízzel alaposan kell hígítani, vagy puha hajú kefével kell alkalmazni.

Az ammóniából származó víz segít a foltok és foltok elpusztításában. Kívül, az edényeket gyenge hidrogén-peroxid-oldattal tisztítjuk. Ennek alternatívájaként hígított fogport kell alkalmazni.

Szigorúan tilos bármilyen merev eszköz és csiszoló tisztítószer! De a puha szövetek teljesen alkalmasak száraz vagy nedves módszerek törlésére.

A vízforralók és más nehezen hozzáférhető területek kifolyó tisztításához általában csecsemő ételpalackokhoz készült keféket használnak. Ellentétben a hagyományos ételekkel, a Kínát hosszú ideig nem lehet vízben áztatni. Emiatt "befejezheti a játékot" a repedésekre. Ugyanezen okból érdemes elkerülni az erős súrlódást a mosás során. A szappant és a habot mossa le vízzel óvatosan szobahőmérsékleten.

Amint a porcelánt megtisztítják és megszárítják, azonnal ragyog. Ha ez nem történik meg, hamarosan foltok és foltok jelennek meg. És nem csak azért, hogy megjelenjenek: sokkal nehezebb lesz megbirkózni velük, mint általában. Pormentes kefék, nem durva halom. Ismét: minden manipuláció a lehető legpontosabban és pontosan történik, sietve.

A következő videóban érdekes tényeket vár a Dulevo porcelánról.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok