cserépedény

Mitől különbözik a porcelán a kerámiától?

Mitől különbözik a porcelán a kerámiától?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. A definíciók különbsége
 2. Az összetétel és az égési szabályok közötti különbség
 3. Hogyan lehet megkülönböztetni a megjelenést?
 4. Mi a jobb választani?

Gyermekkora óta sokan hallották: "Porcelán szolgáltatás - csak az ünnepekre!" Hétköznapokon a család tele volt kerámia edényekkel, és a szolgáltatást az ünnepi asztalra szállították, amelyhez minden háztartás tagjának kellett tisztelegnie. És miért, kevesen értették, úgy tűnt, hogy a csészék ugyanabból az anyagból készültek, és nehéz volt biztosan megmondani, hogy milyen porcelán állt ki ily módon. Szép, elegáns, de a kerámia csészék és lemezek így is lehetnek. Meg kell érteni, hogy ezek az anyagok hogyan különböznek egymástól.

A definíciók különbsége

A kerámia különböző szervetlen anyagokból készült termékek, amelyeket magas hőterheléssel állítanak elő. A kerámia története évezredek óta nyúlik vissza, és ez idő alatt a fazekasság lényege nem változott. A továbbfejlesztett technológia megváltoztatta a tervezést, de az agyaggal és tüzeléssel való munkavégzés elve lényegében nem változott. Kezdetben, ahogy a történészek azt sugallják, kerámiák készültek a háztartási felszerelések számára - a kerámia edények már régen megjelentek és ma élnek. Az első kerámia játékok rituális jelentőséggel bírhatnak.

Most a kerámiát a gépiparban, az orvostudományban, az építőiparban és a tudományban használják. Például ma nanokerámia létezik - segítséget nyújtva kifinomult technológiai eszközök előállításához.

Műszaki kerámia
Szerkezeti kerámia
Kerámia bevonat

A porcelán különbözik a kerámiától, hogy nem külön kézműves, hanem egyfajta finom kerámia. A porcelán megkülönböztető jellemzője a vizuális könnyűség és az, hogy ez az anyag áttetsző.

Kecsesebb, vékonyabb és jól ad egy dekorációt. Ezért a porcelán nem ellenezheti a kerámiát: ez a fajta. A kerámia nagyon általános fogalom. A kerámia nevezhető, és az, aki agyag edényeket készíti, és az, aki porcelán figurák kialakításán dolgozik.

Az összetétel és az égési szabályok közötti különbség

Nem kell szakértőnek lennie ahhoz, hogy nem tudja megkülönböztetni a porcelánt más anyagoktól. Például, ha nagyon óvatosan ütközik a szokásos ceruzával, a hang tiszta és magas lesz. És ez csak az anyagban rejlik. A porcelán különbségei más jellegzetességek.

 • Ez csak tökéletes a festéshez, minden régió saját festési hagyományokkal rendelkezik.. Ázsiából egy autentikus készletet vagy különféle ételeket hozhat létre hagyományos mintákkal és díszekkel. Sok házban porcelán csészék vannak "még a nagymamától is". És nem mindenki tudja, hogy azok elfojtása nem ok arra, hogy dobja ki az ételeket, a porcelánt meg lehet tisztítani, és egy ilyen vintage szolgáltatás díszíti otthonát.
 • A megjelenés megőrzése. Azt kell mondanom, hogy a porcelán csak sok év után eltűnik. A külső megőrzés szempontjából valóban egyedülálló. Ugyanebben a fajanszban a webes repedések gyakran idővel jelennek meg, ami egyszerűen az anyag természetes változásairól szól. A porcelán kemény, így a kerámia „testvéreivel” kedvező.

Mint már említettük, a porcelán egyfajta kerámia. A kerámia vékony és durva. Az első esetben a készítmény finomszemcsés szerkezetű, ami a szitát gyakorlatilag átlátszóvá teszi. A durva kerámia szerkezete durva szemcsés, ilyen masszát használnak a kerámiában.

A porcelán tömegét a kaolin, kvarc, földpát és alumínium-szilikátok vékony keverékei képviselik. Az anyagnak nincs pórusai, így tartósabb, keményebb, hőállóbb. Sok világmárka, amely porcelánt termel, termékeik minősített receptjeit tartalmazza.

Porcelán tömeg
Nyersanyagok a termeléshez

Az anyag maga is kemény és lágy lehet. A szilárd anyagot kettős égetéssel nyerjük, ha a hőmérséklet +1350 fok felett van. A puha porcelán alacsonyabb hőmérsékleten ég. Vizuálisan megkülönböztethetetlen a szilárd anyagtól, bár a szakértők szerint ez törékenyebb anyag. A kemény porcelán európai (a kompozíció fő része klasszikus agyag) és keleti (nem annyira összetett kaolin). A puha porcelán európai, angol és természetesen francia.

Leggyakrabban összezavarja a fajanszot: nagyon hasonlítanak a megjelenésükhöz, de a fajansz a képzettebben festett, és olcsóbb is.

Hogyan lehet megkülönböztetni a megjelenést?

A porcelántermékeket soha nem fedik fel jegesedés vagy festék a szállítószalag módszerével, azaz a gyártással. Csak kézzel festett anyag képes megőrizni és növelni az anyag csodálatosságát. Természetesen egy ilyen tétel többet fog fizetni.

Lehetőség van a porcelán megkülönböztetésére az ilyen tulajdonságokkal:

 • a termék alján mindig van egy olyan keret, amelyet nem érint a máz: ha fehér, akkor Kína a kezedben van;
 • ha a porcelántermék fénybe kerül, áttetsző lesz, más kerámia minták nem büszkélkedhetnek ezzel a tulajdonsággal;
 • ha a porcelántermék térfogatú, akkor az alján nem lesz máz (a legmagasabb hőmérsékleten a tüzelés végbemegy, az üvegezett fenék ebben az esetben tritely ragaszkodik az állványhoz);
 • emlékezz a porcelán "musicaliségére" - ha kopogtatsz, a hang egyértelmű lesz.

Szakértők jól megkülönböztetik az angol porcelánt például a franciáktól. Francia anyag Finomszemcsés üveges tömegből, mázzal készült, ideális képi élményekhez. Angol porcelán magában foglalja az égetett szarvasmarha csontot, a foszfát sókat és a kaolint, és úgy néz ki, mint a fehér alabástrom. Gyakran használják arany és még ékszerek festésére is.

A kaolin anyag egyéb európai analógjai nem tartalmaznak, és bár kívülről azonosak a porcelánnal, összetételük még inkább üveg. Sok ilyen festék alkalmazható az ilyen anyagokra: szinterezett mázzal, és a festést még átláthatóbbá és ragyogóbbá teszi.

Kínában (ha összehasonlítjuk ugyanazon agyaggal), kevesebb agyag, több, mint más összetevők. Ez határozza meg annak üvegességét, így vékonyabbnak tűnik, mint a többi kerámia.

Mi a jobb választani?

Az ételek megvásárlásakor számos követelmény áll rendelkezésére: az árnak és a minőségnek meg kell egyeznie egymással, a designnak nem kell hibája lennie, végül az ételeknek a konyha és a ház egészének részévé kell válnia (és nem tűnnek idegen elemnek). Számos lehetőség van.

 • Fazekas. Ez egy környezetbarát anyag, a hőmérsékletet is megőrzi, megfizethető. A lemezek kényelmesek: az ételeket a hűtőszekrényben tárolhatja és a mikrohullámú sütőben melegítheti.

Itt csak a hőmérséklet csepp anyagok félnek. Az ételek egy pillanat alatt repedhetnek. Ezért a kerámia csészék és lemezek, ha még melegek vagy melegek, ne mossa le és ne öblítse le hideg vízzel.

 • Üvegkerámia. Ezek a termékek nagyobb szilárdsággal és tartóssággal rendelkeznek, hosszabb ideig tartanak, de mivel az ételek erősebbek és drágábbak lesznek, az költsége. Ezek vékony és elegáns lemezek, csészék, saláta tálak, kényelmesek az ünnepi asztalra és a mindennapi használatra. De azt mondani, hogy az üvegkerámia egyáltalán nem fél a hőmérséklet-változásoktól is. Ezért jobb, ha nem készítenek extrém ellenőrzéseket az ilyen ételekhez.
 • Porcelán. Az étkészletet képviselő elit, és mindent mond. A porcelán könnyedségét, átláthatóságát és szép jingleit nehéz összezavarni fajansz vagy üvegkerámiával. Valódi porcelánban az alsó élek mindig durvaak lesznek, még a nagyon régi lemezek is ragyognak a fényben.
kerámia
Üvegkerámia
porcelán

   A legtöbb esetben otthon van a kerámia család összes képviselője: praktikus és olcsó kerámia, amely egy házi kandallóval, finomított üvegkerámiával és luxus porcelánnal kapcsolatos. A porcelán különleges gondosságot igényel., ha természetesen azt akarod, hogy ezeket a termékeket továbbadják a következő generációknak. Nem mosható háztartási vegyi anyagokkal, ne használjon forró vizet, időnként törölje meg puha ruhával.

   Ezt az anyagot, pontosabban az abból származó termékeket, fel lehet ragasztani és helyreállítani. Ma eladáskor olyan paszták vannak, amelyek nem hagynak jelet a ragasztási helyszínen. Az egyetlen pillanat a restaurálás után a porcelán edényeket ritkábban kell használni. A porcelán figuráit és vázáit azonban hosszú ideig lehet tárolni, nem pedig a szekrényben, hanem a tisztelet helyén.

   Az ételek, ha nem a ház arca, akkor ugyanazok a dombok az arcán, ami nem olyan fontosnak tűnnek, de velük jönnek báj és melegség. Még a kisgyermekek azt is mondják, hogy az egyik tányérról a leves jobb, mint a másik.

   Ezért az élet ezen részének figyelme meglehetősen érthető. Az ételek nemcsak a gyakorlati célokat szolgálják, hanem az élet szépségét is, és ez a küldetés nagyon fontos.

   A kerámia és a porcelán közötti különbségről lásd alább.

   Írj egy megjegyzést
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

   divat

   szépség

   kapcsolatok