cserépedény

A Meissen porcelán tulajdonságai

A Meissen porcelán tulajdonságai

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. A teremtés története
 2. Márkanév
 3. Művészek és stílusok
 4. Gyártási folyamat
 5. Hogyan lehet ellenőrizni a hitelességet?
 6. Gondozási szabályok

Nem kell gyűjtőnek lennie, csak képzett és kulturált személynek kell tekinteni, hogy elképzelje, mi a Meissen porcelán. Ha még nem hallottad ezt a szót, de kezdett komolyan érdeklődni az ételek iránt, akkor a márka ismerete nélkül nem elég.

A teremtés története

A Meissen porcelánt háromszáz évig gyártották - lenyűgöző, és a német termékek körében jelentős keverést okoz. A porcelántermékek Németország tulajdonát képezik: a világ leghíresebb múzeumaiban vannak kiállítva, és a régóta várt sok magánárverés is. Megcsodálják és énekelik a porcelán dicséretét, próbálják megfejteni a termelési titkot. A szerencsések a porcelánterméket vásárolhatják a gyűjteményben.

Mindez a Meissen városában (korábban Meissen) kezdődött, a híres Elbe folyó közelében. A város régi, több mint 1000 éves. A város egyik fontos eseménye az Albrechtsburg-kastély építése a 15. században. Amikor a szászországi király, Augustus az Erős, felment a trónra, a vár helyreállt. A kézművesek elkezdték a palota mennyezetét, kályhákat telepítettek, és a csarnokban megkezdték a fa válaszfalak gyártását. Egy ideig a kastély egy nagy épület volt, dobozokkal, edényekkel és különböző eszközökkel: mintha a talaj a porcelán megjelenéséig nőtt volna.

1710-ben egy igazán nagy esemény történt: porcelánt találtak Európában, de nem tudhatjuk, hogy pontosan ez történt. Az európai porcelán receptje még mindig besorolva van. Miért jelent meg elvileg, feltételezhetjük. Augustus a Strong nagyon ambiciózus uralkodó volt, világosan figyelte a különböző tárgyak gazdasági előnyeit, és nem volt meggyőződve arról, hogy az Albrechtsburg-kastélyt nem használták fel a legteljesebb erejére.

Végül, a híres kínai porcelán túl drága volt, és a saját, nem kevésbé szép, gondolatoknak komolyan kellett gondoskodniuk Augustus erősségéről. És talált egy férfit, aki képes volt kinyerni a kínai termelési titkot (jól, vagy megközelítette ezt). Tehát Friedrich Bettger német alkimista egy csodálatos mester lett, aki kitalálta a szilárd európai porcelánt.

Az anyagot a kastélyban kezdték el termelni, idővel műhelyeket építettek kifejezetten termelési célokra, és ezekben a műhelyekben, és most fehér aranyat állítanak elő. Ez áttörés volt, a Meissen Európa-szerte ismertté vált. A város külvárosában volt egy olyan hely, ahol a porcelán fő alkotóeleme megtalálható. Egy kis bánya épült ezen a helyen, és a kaolint kizárólag a Meissen manufaktúra számára bányászták. Az úgynevezett agyag a legtisztább fehér színű, tűzálló és átlátszó. Kiváló műanyagot szervez a gyártási folyamatban, ideális porcelán anyagként szolgál.

Egyik gyár sem próbált (és megpróbálta) megoldani a Meissen porcelán képletét. A termelés során kifejezetten a kaolin, a kvarc és a földpátra jellemző események még mindig csak a kiválasztottak számára ismertek. Nem ismert, hogy az összetevők milyen arányban keverednek, hogyan tárolják őket. Ez egy nagy titok, amely lehetővé tette, hogy a híres márka évszázadok óta a világ porcelántermelésének zászlóshajója legyen. Habár nem a titokhoz kapcsolódó leghíresebb történelmi manipulációk készültek többször.

A porcelán alkotója nem mondott senkinek a receptről, csak egy bizonyos szakasz volt ismert a dolgozók számára. És amikor Bettger meghalt, az egyik kísérője, a titok tartója egyszerűen elmenekült Bécsbe, és ott akarta fejleszteni a manufaktúrát.Igaz, Augustus Strong elérte, hogy az áruló visszatérhessen hazájához.

És ez a visszatérés volt a helyes lépés: Johann Herold érkezett Németországba Stolzelrel, aki sokat tett a termelésért.

Márkanév

A hiteles Meissen porcelán nem könnyű vásárolni, a terméknek bélyegzővel kell rendelkeznie. A csalók ezt használják és hamis márkaneveket helyeznek a termékekre. Könnyű megtalálni az igazi jelek mintáit, és megnézni, hogyan változott az évek során, és milyen jellemzőik vannak. Gyakran szakértő véleménye nélkül nem lehet megérteni: értékelni fogja a stigma teljes minőségét, valamint a díszítés minőségét.

1948 óta a gyártó évenkénti jeleket helyezett el, és ezek az éves címkék is tekinthetők hitelességi kódexnek. A gyárban ezt komolyabban vették: a legszigorúbb minőségellenőrzés lehetővé tette a házasság megakadályozását. Ha a termék hibája volt, elutasították vagy értékesítették a kézművesek számára másodlagos termékként.

De egyébként, az ilyen otthoni falfestmények nagyra értékeltek: drágábbak, mint a gyárak, mivel kizárólagosak és a szerző kézírásának minden jellemzőjét tárolják. Ebben az esetben a márka módosítása történt: ha a test sérült, egy vagy két vonalat helyeztek el, ha a dekoráció sérült.

A megbélyegzés, a márka, a variációk és a művészi hamisítványok tanulmányozása - valami történelmi nyomozó történet. A régiségek rajongói nem fognak elfogyni, sem a csalók, akik pénzt akarnak csinálni rajta.

Művészek és stílusok

Mint ismeretes, porcelánt találtak Kínában. Ezért a Meissen porcelán első évtizedeit keleti motívumokkal festették. Felismerhető gémek a nádban, a halászokban, a díszekben, a virágokban - ez az első művekben. Johann Gregorius Gerold a japán stílusban "kakiemon" dolgozott. A japán művészek színekben voltak visszatartva, de Gerold megtanulta, hogyan lehet új módon kapni a színeket, és ennek a képességnek köszönhetően a színskála több száz árnyalattal bővült.

Johann Gregorius Gerold

1731-ben Johann Joachim Candler lépett a porcelán üzletbe. A mai napig a híres vállalkozás fő szobrászának tartják. Születésnapját és ma ünneplik: például 2006-ban 300 évvel ünnepelték a legendás művész megjelenése óta. Az alkotó idejében zseniális volt: legalább 1000 miniatűr szobrot készített, sőt még a madár életméretét is szobrászta.

Johann Joachim Candler

És a Kendler asztali porcelánmintáit nem dicsérik.

Számos utánzója volt, ennek a művészi irányzatnak a klasszikusa volt: a feltalált törzsek tollak kanyarjai, komplex virágdíszek, elegáns angyalok és öntett gyümölcsök lettek a művészet modelljei és eszményei. A stílusok megváltoztak, a divat élesen fordult az oldalra, de semmi sem befolyásolta a csokrok és a gyümölcslézők pompáját a Meissen étkészletén.

Candler után Michel-Victor Asya folytatta a porcelán luxus hagyományát. Érkezésük befolyásolta a termelést: a fehér, mázatlan porcelán, szivacs torta volt abban az időben divatos. A mitológiai témájú figurák tökéletes vászonévé vált. Érdekes, hogy a művészettörténészek továbbra is vitatkoznak Asyával kapcsolatban: néhányan azt állítják, hogy a legjobb, hogy hiteles Meissen porcelánt hozott létre, mások azt mondják, nem, nem tud összehasonlítani Candlerrel, míg Asya az áruk minősége csökkent.

Michel-Victor Asya

A Meissen porcelán neveket is tartalmazott Hermann Seilinger, Hugo Stein, William Baring, Otto Edward Voight. Nem is beszélve Paul ShoyrihaElsősorban az Art Deco stílusában dolgozott, és ez a mester hozta létre a híres orosz balett-szériát, amely a berlini Dyagilev balett legendás előadásaiból ered. A stílusok változatosak voltak, de a rokokó az alapnál maradt.

Paul Scheurich
William Baring

És még az expresszionizmus szelleme is, amely a vázák és a lemezek festésénél látható volt a kék alatti, nem vált híressé, mint a rokokó stílusú porcelán.

Gyártási folyamat

A Meissen remekművei a kifogástalan minőségellenőrzés, a különböző keverékek használata, a termékek széles választéka.

A keverő mester több szakaszban készült. Először is szigorúan keverik össze az összetevőket a recept szerint, majd mindent jól összetörnek, hozzáadunk egy kis vizet, és addig keverjük, amíg homogén. Szűrőprés segítségével nyomja ki a felesleges nedvességet.

Az elegyet szükség esetén vákuumban elpárologtatjuk, aminek következtében a levegő részecskék eltávolításra kerülnek.

Fontolja meg a termelés jellemzőit.

 • Mostanáig a fazekasok részt vesznek a Meissen mesterművek megalkotásában, és egy fazekas kereket aktiválnak. Nedves tenyerét a mester befogja a munkadarabot, amely egy körre pörög, a felület homogenitásig törlődik. Ezt követően a mester manuálisan megváltoztathatja a termék alakját.
 • Ezután a munkadarabot egy forgó vakolatformába helyezik: a mester nyomást gyakorol a munkadarab lágy belső falaira szivaccsal, így a mátrix megkönnyebbülését és szerkezetét átviszi. Ezzel a módszerrel csészéket, edényeket, teáskannákat, kancsókat és egyéb edényeket készíthet.
 • Fél óra múlva a terméket eltávolítjuk a gipsz mátrixból. Az űrlap több szegmensre van osztva, amely lehetővé teszi, hogy eltávolítsa azt a termék deformálása nélkül. A mátrixhoz gipszet használnak, amely elnyeli a nedvesség egy részét, ami növeli a termék szilárdságát és megbízhatóságát.
 • A lapos edények másképp készülnek. A mester levágja az agyagréteget, és a lap tetejére kerül. Annak érdekében, hogy a termék külső kontúrokat szerezzen, a második formát használjuk felfelé (ez is felelős a falvastagságért). Ezután a termék denevérek száma.
 • A kis tárgyak részleteit klasszikusan formázzák, de nagy méretű fogantyúkat formálnak. A fogantyúkat ezután folyékony oldattal ragasztják.

Az ételek és figurák létrehozásának sok árnyalata ismert a modern mesterek számára, de nem minden. A titkok és a lojalitás megtartása lehetővé teszi, hogy a Meissen márka tovább fejlődjön, mert a teapárok, vázák, takarók és lemezek nem igényelnek reklámot.

Hogyan lehet ellenőrizni a hitelességet?

A Meissenből származó porcelánt a létezésének kezdetétől hamisítják. 1772-ben egy védjegyet találtak fel - két keresztezett kardot, az évek során megváltozott, de a lényeg ugyanaz maradt. A kardok alatt ma van egy Meissen felirat, ami azt sugallja, hogy egy ilyen termék később 1974-ben készült.

Érdekes, hogy a hamisítványok olyan ügyesek, hogy az átlagos vevő nem tudja megérteni a termék hitelességét. Sok szakértő azt állítja, hogy biztosan azt mondja, vásárolt egy igazi antik vagy szép hamisítványt, csak a manufaktúra képviselői vehetnek részt. Nem mindenki kaphat ilyen szakértői értékelést, de ha vásárol valamit, ami egy régi Meissen porcelánként van elhelyezve, akkor minden bizonnyal felkérheti a szakemberek segítségét.

A termék túl drága ahhoz, hogy fizetni tudjon a hamisításért (bár igaz, hogy néhány hamisítvány meglepően jó).

Gondozási szabályok

A törékeny, gondos karbantartást igénylő. Minél idősebb a termék, annál remegve a tulajdonos. Még akkor is, ha modern ételeket vagy egy híres márka vázáját vásárolta, meg kell tanulnia, hogyan kell gondoskodnia róla.

 • Mossa le a porcelánt csak kézzel, nem tudod megtörténni, futó víz alatt. A terméket műanyag tartályba tesszük, puha törülközőt helyezünk az aljára.
 • A víz legyen meleg, de nem meleg. Minden fogantyúval ellátott terméknek meg kell tartania a testet, finoman alátámasztva az alját.
 • A háztartási vegyi anyagokat teljesen el kell hagyni. A maximum, amit megengedhet, egy semleges baba szappan. A foltok és a sáros foltok jelenlétében egy kis ammónia csöpöghet a vízbe.
 • Kívül, a porcelánt néha könnyű hidrogén-peroxid-oldattal dörzsölik.A porcelán hígított porporral törölhető.
 • A kefék, szivacsok és súrolók nem használhatók, csak a puha törlőkendők vehetnek részt a porcelán mosás folyamatában. A teáskanna kifolyócsészéket finom kefével tisztítják.
 • A porcelántermékek hosszú ideig nem hagyják el a vizet - néha ennek következtében repedések keletkeznek a zománcon. Dörzsölje az edényeket, amikor a mosás nem szükséges.

  A legértékesebb régiségek jobbak, ha egyáltalán nem mosnak, csak a kefe fogása egy speciális kefével vagy természetes sörtéjű kozmetikai kefével.

  2010-ben a világhírű német manufaktúra 300. évfordulóját ünnepelte. Az évforduló alkalmából a mesterek megismételte a megdicsőült termékeket - a Hattyúkészletet, a Majom Zenekart és más szobrokat. Sok pénzt kaptak, bár a Meissen porcelán soha nem volt olcsó.

  "Monkey Orchestra"
  Swan szolgáltatás

  Lásd a Meissen porcelán történetét az alábbi videóban.

  Írj egy megjegyzést
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

  divat

  szépség

  kapcsolatok