Konyhai kiegészítők

Sütés kövek: mi van, hogyan válasszuk ki és vigyázzuk rájuk?

Sütés kövek: mi van, hogyan válasszuk ki és vigyázzuk rájuk?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Mi az?
 2. Mi az?
 3. Milyen anyagból készült kő?
 4. A gyártók áttekintése
 5. Hogyan válasszuk ki?
 6. Működés és gondozás

A sütőköpeny nagyon hasznos találmány, és széles körben használják különböző ételek sütésére. Annak ellenére, hogy a főzés technikája csak segíti a népszerűségét, a kő már szerzett elegendő számú rajongót szerte a világon, köztük hazánkban is.

Mi az?

Sütés kövek szilárd vagy halmozott lemezek, amelyeket a kenyér sütésére és más termékek sütésére használnak. Sütés, melynek előállításához a pékköteget használják, ízében a lehető legközelebb áll a tandyr vagy orosz sütőből készült ételekhez.

Az ilyen siker titka meglehetősen egyszerű, és a következőkből áll: Magas hőmérsékletre melegítve, az első másodpercből származó kő felmelegíti az élesztő tésztát a teljes vastagságra, így a kenyérnek a lehető leghamarabb fel kell emelkednie a kéreg előtt.

A tészta ezzel a technológiával nem reped, ami az élesztő +60 fokos halálával magyarázható, és a kő azon képessége, hogy a kívánt hőmérsékletet a kéreg kialakulásaig fenntartsa.. Ennek eredményeként a kenyér nem szakadt, és tökéletesen sima és sült. Még a kenyeret a kenyeret csak kissé nyitott és nem törött.

Sütőlemezek készíthetők a kör, négyzet és téglalap. A kerekeket főként pizzák készítésére használják, míg az utolsó két lehetőség egyetemes, és bármilyen étel sütésére alkalmas.

A termékek vastagsága 1,5 és 3 cm között változik. Ez a gyártótól és a gyártási anyagtól függ. Például a kínai modellek gyakran alacsonyabb költséggel rendelkeznek, de túl vékonyak és gyorsan megoszlanak. A kövek vastagabbak, mint 3 cm, de használatuk nem nagyon ésszerű a villamos energia vagy a gázfogyasztás szempontjából.

A vastag minták hosszabb bemelegítést igényelnek, ami átlagosan 30 percenként 1 cm vastagságú. Az optimális vastagság 2-2,5 cm, az ilyen modellek gyorsan felmelegednek és hosszú ideig lemondják a hőt.

A kövek méretei is a legkülönbözőbbek, de a 30x45 cm-es méretek a legkényelmesebbek. Ha a sütő mérete megengedi, az ilyen termékeket a legjobb megoldásnak tekintik, és lehetővé teszi, hogy egyszerre három bagettet és két hosszúkás kenyeret kenyeret sütjenek. Ami a tervezést illeti, az egyrészes modellek kissé drágábbak.

Ez utóbbiak általában több lapka, bordázott alsó felülettel, 1,5–2 cm vastagsággal, hátrányuk túlzottan törékeny, és az előnyök tulajdoníthatóak alacsony költségű és kis sütőkben való használat lehetősége.

A sütőkövek iránti folyamatosan növekvő fogyasztói igény az ilyen tagadhatatlan előnyöknek köszönhető a sütés lehetősége a vaj használata nélkül, a tészta egységessége, a folyamat teljes környezetbarát jellege és a ropogós étvágygerjesztő kéreg kialakulása.

Ez utóbbi a kő tulajdonságainak köszönhetően a nedvességnek a tésztából történő elnyeléséhez vezethet, ami nagy mennyiségű hőt ad. A modellek környezetbarát felhasználása a kő összetételében való jelenléte miatt csak természetes összetevők, amelyek nem kerülnek veszélyes kémiai reakciókba élelmiszerrel, mint ahogy az olajjal sütés közben történik.

Ezen túlmenően, amikor a sütőt előmelegítik, a kő nagyon forró, ami a kemencében lévő kandalló kemence hatásának kialakulásához vezet. Ennek következtében a sütési idő jelentősen csökken, és sütés kiderül, buja, tágas és nagyon illatos. Az előnyök közé tartozik könnyű kezelhetőség és könnyű kezelés. termékek nem kell tisztítószereket használni, jól mossuk meleg vízzel és tiszta ruhával, és mosogatógépben is elhelyezhetők.

Ezen túlmenően, a legtöbb sütőkövek nagyon erősek és 50 MPa nyomószilárdsággal rendelkeznek, ami 50 kg 1 cm2-es súlynak felel meg. A modellek tökéletesen ellenállnak a +1500 fokos hőmérsékletnek, és nem félnek a cseppektől.

Mi az?

A sütőkövek valódi üdvösség a háziasszonyok számára, akik egyenetlen fűtésű kemencéket használnak. Az ilyen kemencékben a sütés egyik oldala gyakran ég, míg a másik szinte nyers. A mikroszkópos pórusok jelenléte miatt a forró kő hosszú ideig megtarthatja a kívánt hőmérsékletet a sütőben, anélkül, hogy növelné.

Ennek eredményeképpen a tésztát nagyon egyenletesen sütik, az alsó nem ég, és ruddy kéreg alakul ki. Ezenkívül a modellek nemcsak egy bizonyos hőmérsékletet képesek fenntartani, hanem azt is, hogy a sütő különböző részein állítsák be. A sütőköpeny tökéletes ruddy kenyér, pizza, muffin, tortilla, pita kenyér és bagett készítéséhez, valamint hús, hal és burgonya pörköléséhez.

Milyen anyagból készült kő?

Agyag és természetes ásványi anyagokat használnak sütőlemezek gyártásához.

agyag

Agyag kövek vagy födémek rendelkeznek porózusabb szerkezetű, mint a természetes kő, és jobban elnyeli a nedvességet. A termékek teljesen biztonságosak az emberi egészségre, mivel nincsenek toxikus szennyeződések és toxikus összetevők. Agyag nem reagál a termékekkel, így biztosítva a sült ételek tökéletes természetességét és tisztaságát.

Az egyetlen hátránya nem túl magas ellenállás a szélsőséges hőmérsékletekkel szemben, mivel az agyag minták élettartama sokkal alacsonyabb, mint a természetes kőből készült modellek élettartama. Agyaglemezek lehetnek üvegezett bevonatok, vagy anélkül.

Ezek felülete általában egyenletes, de az utóbbi időben a megkönnyebbülés alsó részén lévő termékek kezdtek megjelenni, hozzájárulva a forró patakok áramlásának javulásához. Vannak olyan modellek, amelyek kis kövek utánzásával rendelkeznek, amelyeken különösen kényelmes kenyeret sütni.

Sütőlemezek gyártásához kétféle agyagból.

 • piros. Alacsony ára, kis súlya és nagyon gyors fűtése van. A vörös agyagból készült termékek hátrányai közé tartozik a törékenység és a hasadás nagy valószínűsége, amikor a hideg víz a vörös forró felületre kerül. Ebben az összefüggésben a kerámia modellek használata esetén nem ajánlott a főzéshez megszórni.
 • samott. Chamotte agyagból készült termékek, nagy tartósság és hosszú élettartam jellemzi. Az ilyen kövek gyakran kézzel készülnek, ami végül növeli értéküket. A bélyegzett gyári lemezek sokkal olcsóbbak és világosabb árnyalatokkal rendelkeznek. Továbbá állandó használat mellett agyag sötétebbé válik, ami természetes folyamat, és semmilyen módon nem befolyásolja az ételek minőségét és a termékek tartósságát.

A fireclay modellek egyetlen hátránya alacsonyabb porozitás, ami hátrányosan befolyásolhatja az élesztő és a kenyér minőségét.

Természetes kő

Tűzálló ásványi anyagok, mint pl homokkő és kvarcit. Magas porozitás jellemzi őket, és képesek gyorsan felhalmozódni és hőt adni.Ezen túlmenően a homokkő nagyon tartós kő, és elviseli a hűtést és a fűtést. Ennek az ásványi anyagnak a modelljei általában 1 cm vastagságúak, és széles árnyalatok palettájával jellemezhetőek, beleértve a fehér, fakó és zöld színeket.

Az indiai kvarcit a homokkő „relatív”, de sűrűségének és tartósságának szempontjából messze meghaladja azt. Mindkét anyag teljesen ártalmatlan és nem melegítenek fel idegen szagokat és káros anyagokat. Mindkét anyag hátrányai közé tartozik a magas költség az ásványi anyagok szállításának és feldolgozásának nehézségei miatt.

A sima és keményebb ásványi anyagok modelljei azonban gyakran előfordulnak. gránit, márvány és steatitkétségtelen előnyökkel és jelentős hátrányokkal. Tehát a márvány kövek nagyon vonzó megjelenésűek és megfelelő mennyiségű pórusokkal rendelkeznek, de nem tolerálják a túlságosan alacsony hőmérsékletet és költségesek.

A gránit kövek nagyon hosszú ideig hőt tartanak, de vulkáni eredetűek miatt kis mennyiségű káros anyagot szabadíthatnak fel fűtött állapotban. Koncentrációjuk azonban nem olyan kritikus, sok profi pék használja kizárólag ebből az ásványból származó köveket. A szteatit vagy szappan kő nagyon gyorsan melegszik és lassan melegszik, de Nagyon sűrű szerkezetű, elég sokat mér, és nincs pórusai..

A természetes anyagok nagyon tartósak, magas hőmérsékletű és magas páratartalom mellett tolerálják. Sokan azonban mérgezőek lehetnek, vagy megváltoztathatják a sült muffin ízét, ezért a sütő önálló kiválogatása tilos, csak jóváhagyott ásványi anyagokkal használható.

A gyártók áttekintése

A konyhai kiegészítők modern piaca nagy választékban kínál pékségköveket. A gyártók között van egyaránt kicsi, kevéssé ismert cégek és nagy cégek, amelyek kiváló hírnévvel rendelkeznek, és tartós és kiváló minőségű termékeket biztosítanak a fogyasztónak. Ezek közé tartozik a LLC "Pekarsky Stone" Szentpétervárról, amely "Gourmet" márkanév alatt gyárt modelleket.

A cég termékei magas minőségűek és elfogadható áron. Például a vulkanikus kőzetből készült leginkább költségvetési modellt csak 1650 rubelre lehet megvásárolni. A termék mérete 38x28x1 cm, súlya 2,4 kg.

Kompakt méretének köszönhetően a kő tökéletesen alkalmas a hagyományos gáztűzhelyhez, ahol sütővel vagy gázzal működtethető. Bármi lehet főzni a „Gourmet” köveken, kezdve a zsemlétől és a piteektől a töltött zöldségekig és a húsételekig.

Nem kevésbé híres gyártó a vállalat. Weberkerek és téglalap alakú pékségkövek gyártása. A választékban a pizza gyártására szánt kerek alakú, 4999 rubel költségű modell látható. A termék kényelmes fogantyúval és tapadásmentes bevonattal rendelkezik., amely lehetővé teszi a minimális olajmennyiséggel vagy anélkül történő előkészítést.

Hogyan válasszuk ki?

A sütőlap kiválasztásakor először a vastagságára kell összpontosítania. Nem professzionális használatra jobb, ha 1,5-2 cm vastagságú terméket vásárolamely lehetővé teszi mind a sütőipari termékek sütését, mind a hús, hal és egyéb ételek főzését.

Ha a kő kizárólag pizzát vásárol, akkor választhat egy kerek modellt, de ha különböző ételek főzésére kívánja használni, akkor racionálisabb egy téglalap alakú opció megvásárlása. Ami a kő méretét illeti, méretei 3-4 cm-rel kisebbek, mint a sütő belső területe. Ez biztosítja a szükséges távolságot a falak közelében, és hozzájárul a forró levegő megfelelő áramlásához.

A sütőlemez kiválasztásánál fontos szempont az porozitás. Tehát, ha a modellt kenyér és muffin sütésére vásárolják, akkor kívánatos, hogy porózusabb felület legyen, de édes sütés, sajtos sütemények és húshengerek sűrűbb mintákon sültek. A pizza gyártásához jobb választani egy terméket, amelynek vastagsága 1-1,5 cm, amely hozzájárul az anyag gyorsabb fűtéséhez és jelentősen csökkenti a főzési időt.

A pizza mellett, vékony lemezeken pita kenyeret, khachapuri-t és friss vagy leveles tészta- ból készült termékeket is süthet. A sütőkövek kiválasztásakor ezt tudnia kell a tartósabb modellek szögletes vagy hosszanti lábakkal vannak felszerelve. A serpenyő és a sütőlap közötti légrés kiküszöböli az anyag termikus sokkját, ami jelentősen meghosszabbítja a termék élettartamát.

Ezen túlmenően a megszerzés előtt meg kell ismerkednie a megfelelőségi igazolással, megerősítve a nyersanyagok tisztaságát és a kő összetételében a káros szennyeződések hiányát.

Működés és gondozás

Ahhoz, hogy a sütőlemez nagyon hosszú ideig szolgáljon, számos egyszerű szabályt kell követni.

 • Mielőtt elkezdené egy új kő használatát, a sütőbe kell helyezni és +250 fokos kalcinálással kell kalcinálnia. A kalcinálási idő a modell vastagságától függ, átlagosan 30 perc / Cm. Miután a kőzet kalcinált, a sütőt ki kell kapcsolni és kinyitni, hogy az ásványi anyag lehűljön.
 • Használja a kő legyen "száraz" nem ajánlott feldolgozni növényi olajjal. Ellenkező esetben az olajfólia meg fogja húzni a pórusokat, a hőelvezetés zavart okozhat. Szükség esetén a kő felülete liszttel tölthető vagy pergamenpapírral helyezhető el, a hús és a hal fóliába csomagolható.
 • A köveket semmilyen esetben nem szabad éles hőmérséklet-változásoknak kitenni, a kályhából való kilépés és hideg vízáram alá helyezése. A terméknek fokozatosan hűlnie kell, különben törékeny lesz és gyorsan megreped. Ugyanez vonatkozik a fűtésre: semmi esetre sem szabad hideg kőbe helyezni egy már fűtött kemencébe. Melegítsük és hűtsük csak a sütővel. Emellett lehetetlen egy nedves köveket előmelegített sütőben elhelyezni.
 • A sütőlemez és a sütő alja között Légrésnek kell lennie, ezért ne tegye a terméket az aljára. Szükség esetén helyezze rácsra és helyezze azt a lehető legalacsonyabb szinten.
 • A kenyér kinyújtásához Használjon egy speciális lapátot, amely gyakran egy kővel van ellátva.

Ami a sütőlemez gondozását illeti, ez magában foglalja agyagtermékek rendszeres dörzsölését nedves ronggyal és melegvizes természetes kő mosási modelljeivel. Tilos a háztartási vegyszereket használó tisztítási modellek használata. Nehéz szennyeződés esetén puha kefe használható.

A sütőkövek használatával kapcsolatos további információkért tekintse meg az alábbi videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok