konyhai felszerelés

Gőzölők: jellemzők, típusok és felhasználások

Gőzölők: jellemzők, típusok és felhasználások

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Eszköz és működés elve
 2. Jellemzők és funkciók
 3. faj
 4. Előnyök és hátrányok
 5. Top modellek értékelése
 6. Hogyan válasszuk ki?
 7. Működési szabályok
 8. gondoskodás

Úgy gondolják, hogy a gőz forráspontja megőrzi az élelmiszer előnyös tulajdonságait, ami egészségesebbé és táplálóbbá teszi. Az élelmiszerek gőzfeldolgozásának egyik eszköze egy dupla kazán, amely gyakran megtalálható az orosz hostessekben. Ez a cikk a modern gőzkazánok használatának jellemzőit, fajtáit és módszereit tárgyalja.

Eszköz és működés elve

Röviden, a gőz főzőlap az ételeket az erős gőzáram miatt dolgozza fel, amelyet a készülék egyik tartályában lévő víz melegítésével képez. A készülék az alábbiak szerint működik.

 • A dupla kazán alsó tartálya vízzel van feltöltve, amely felmelegszik, és a kettős kazán alján lévő fűtőelem hatására forog.
 • A víztartály felett további tartályok vannak, amelyeken a gőz áthalad.
 • Forraló víz után fokozatosan sűrű gőzáram képződik, amely egyenletesen eloszlik az összes tálban, miközben termikusan feldolgozza az ételt.
 • Az egész eljárás során nagy mennyiségű víz vagy kondenzvíz képződik a tálak falain, ami kifolyik a lyukakon keresztül és egy speciális serpenyőbe kerül.
 • Amint a víz elfogy, a gőz felszabadul, és a készülék automatikusan véget ér.

Ezzel a főzési módszerrel nincs szükség növényi olajokra - a gőz önmagában végez minden munkát. Az eredmény egészséges, alacsony kalóriatartalmú és alacsony zsírtartalmú élelmiszerek.

Külsőleg a dupla kazán így néz ki: a műanyag vagy fém alapja a vezérlőpulton, egy vagy több olyan szint alapján, amelyen az élelmiszer elhelyezkedik. A kialakítás tetején egy sűrű üveg vagy fém fedél zárva van, amely furatokat tartalmaz, amelyek felesleges gőzt szabadítanak fel.

Jellemzők és funkciók

A gőzhajók sokféleségétől függetlenül bizonyos jellemzők és funkciók jellemzik. amelyek a leggyakrabban a modern tervekben találhatók.

 • Management. Ez mechanikus és elektronikus. A mechanikus vezérlés egyszerűbb, és a hazai modellekben is megtalálható. A mechanikai eszközök nem különböznek egymástól nagy teljesítményben vagy különböző üzemmódokban, de stabilan hosszabbak, és nem kellenek gyakori profilaxis. Az elektronikus vezérlésű (érintőképernyőn keresztül) modellek nehezen javíthatók, drágábbak, de a priori több mód is lehetővé teszi, hogy nagyon pontosan megközelítse a legösszetettebb ételek elkészítését.
mechanikai
elektronikus
 • A programok száma. Az elektronikus élelmiszer-gőzölők több élelmiszer-feldolgozó programmal vannak felszerelve. Alapvetően ezek három program: „leolvasztás”, „bemelegítés” és „gőzölés”. A drágább modellekben 5-7 különálló program található, amelyek több mint száz különböző receptet és főzési módot tartalmaznak.
 • Teljesítmény. Az élelmiszer-feldolgozás hatékonysága a hatalomtól függ. A szabványos dupla kazán 2 tálral 800-1000 watt legyen. A legerősebb gőzhajók kapacitása 2000 watt, és 4 vagy 5 szintnyi kosarat tartalmaz.
 • Options. Ha nem veszi figyelembe a kiegészítő tartozékokat, akkor a dupla kazán egy alapból (egy központból áll), tálak vagy kosarak, valamint raklapokból áll. A raklapok és a tálak száma a modell teljesítményétől és vezérlésétől függ.
 • Hőmérsékletet. A készülék átlagos gőzhőmérséklete 100 Celsius fok, ez a hőmérséklet lehetővé teszi a termékek összes hasznos tulajdonságának mentését. A gőzölő üzemmód mellett a komplex gőzölőknek sütési móddal kell rendelkezniük, amely lehetővé teszi, hogy még grillet is készítsen.

Ne felejtsük el, hogy a dupla kazán egyedi modellje saját egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az ártól, a teljesítménytől és a készülékgyártótól függenek.

Az általános jellemzők mellett az elektronikus gőzölők, valamint a mechanikus vezérlés egyes modelljei számos funkcióval rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a főzés folyamatát.

 • A gőzhőmérséklet automatikus vezérlése, a külső légköri nyomástól függetlenül. Ez azt jelenti, hogy a készülék bármilyen időjárási és légköri körülmények között használható.
 • Automatikus emlékeztető a fűtőelem tisztításáról, valamint a tálak szennyezéséről.
 • A késleltetett indítási funkció hasznos lehet azok számára, akik nem képesek egy időben bekapcsolni a gőzölőt. Ha például este szeretne dolgozni, akkor a nap közepén beállíthatja az időzítőt, hogy az étel főzésre és melegítésre kerüljön az érkezésig.
 • Automatikus főzés. A modern gőzösökben több főzési mód áll rendelkezésre, valamint legalább 20 különböző recept a főzéshez. Mindez lehetővé teszi a készülék tulajdonosának, hogy ne zavarja a receptek független kiválasztását, és ne veszítse el az időt az optimális hőmérséklet meghatározására.
 • Az új modellekben az élelmiszerek gyors fűtése is működik, mint a mikrohullámú sütőben.
 • A hangjelzés funkció segít a főzési folyamat végének nyomon követésében sípolással.
 • A modern modellekben egy speciális lyuk van, amelyen keresztül a tartályban lévő vízszintet figyelemmel kísérheti a folyadék és szükség esetén felfelé. Egyes modelleknél a főzés közben a víz közvetlenül hozzáadható.
 • Automatikus kikapcsolási funkció a kosarak vagy alapok túlmelegedése, törése vagy elégtelen feszessége esetén.

faj

A mai konyhai berendezések piaca többféle gőzhajófajtát kínál, a gyártási anyagtól, az autonómiától és a szintek számától függően.

Az anyagtól függően üveg, fém és bambusz gőzölők találhatók.

üveg

Az üveges dupla kazán két elemből áll: egy nagy, mély serpenyőből vagy egy serpenyőből (amely egy fűtőelem szerepe), és egy üvegtál, amelynek alján lyukak vannak. A vizet öntenek a serpenyőbe, amely melegítéskor az élelmiszer-feldolgozáshoz szükséges gőzt hozza létre. Meg kell mondani, hogy ezt a lehetőséget gyakran a készletben egy megfelelő serpenyővel értékesítik.

Ugyanez a rozsdamentes acél vagy öntöttvas melegíthet olyan jelentős hőmérsékletre, amely károsítja az üvegelem integritását. Úgy véljük, hogy az üvegből készült gőzölők sok előnnyel járnak, mivel nem befolyásolják az étel ízét és színét, és sokáig tartják a hőt.

Nyilvánvaló, hogy az üveggőzölőket néha üvegtálakkal ellátott, teljes körű elektronikus gőzölőknek tekintik.

fém

A fém kettős kazánok leggyakrabban rozsdamentes acélból készültek. Az acél gőzölők előnye, hogy gyorsan melegítenek, hosszú ideig szolgálnak, és nem táplálják káros elemekkel az ételt. Tervezés szerint ez a dupla kazán kettős alsó serpenyőahol a vizet az alsó alsó részre öntenek gőz előállításához, és az ételeket a felső vékony alsó részre helyezik az élelmiszer melegítéséhez vagy feldolgozásához.

Ebben az esetben a fémgőzölők nevét is fém kosarakkal és tálakkal rendelkező elektromos modellekként lehet értelmezni.

bambusz

A bambusz gőzölőt környezetbarát megoldásnak tekintik, amely nem okoz kárt a szervezetnek. Emellett a bambusz hihetetlenül ellenáll a magas hőmérsékletnek, ami nem teszi lehetővé az étel deformálódását vagy elrontását.Néhány háziasszony észrevette, hogy a bambusz dupla kazánon való főzés után az étel kellemes növényi ízt ad.

Tervezés szerint ez a dupla kazán egy fém serpenyőben vagy serpenyőben fedél helyett egy réteg bambusz tárolóval. Ebben a kapacitásban nagy számú lyuk van, amelyeken keresztül gőz és belép az élelmiszerbe.

fa

Fából készült gőzölők, mint a bambusz, megfelelő feldolgozással, amely képes ellenállni a jelentős hőmérsékleteknek és akár gőznek is. Ezeket a modelleket egyformán biztonságosnak tartják, sőt, teljesen megegyeznek a designban.

Az autonómia függvényében a gőzhajók a következő típusokra oszlanak.

 • Teljesen autonóm dupla kazán pontos funkciókkal. A dupla kazán szokásos változata, amely a konyhai készülékek piacán található. Az 1-2 tálak és egy raklap alapja.
 • Steamer keverő. Egy többfunkciós gőzölő egy változata, amely az étel melegítését vagy feldolgozását követően a feltüntetett konzisztencia keverékébe őröl. Az ilyen gőzösökben általában zöldségek vagy gyümölcsök készülnek kisgyermekek számára.

Számos főzési program is létezik, amelyek nemcsak az élelmiszer hőkezelését, hanem az őrlés módját is kombinálják.

 • Pároló multivarka. A kettős kazán egyik leggyakoribb változata, amely egyszerre több különálló funkciót egyesít: főzés, pörkölés, sütés és gőzfeldolgozás.

Jellemzően az ilyen eszközök a legdrágábbak, és több mint 10 működési módot és több mint 100 külön receptet kombinálnak.

 • Gőzölős serpenyő. Ez egy mély edény 3-3,5 liter térfogatig. Egy ilyen serpenyőben több elemet kombinálnak: egy élelmiszerrostot, egy gőzzel ellátott fedelet, valamint maga a serpenyőt (ahol az alsó fűtőelemként működik). Ebben az esetben az ételeket pörkölhetjük, de rendkívül nehéz a vízmennyiség szabályozása.

Az ilyen serpenyőknek nem tapadásmentes teflon bevonattal kell rendelkezniük. Ami a gyártási anyagot illeti, a legjobb megoldás a rozsdamentes acél vagy az alumínium.

 • Wok-dupla kazán. Ilyen dupla kazán egy félkör alakú üst, amely szűk fedéllel van borítva. A középső szint belsejében egy fémrács, az alsó réteg vízzel van feltöltve. E kettős kazán sajátossága, hogy ez a forma lehetővé teszi a hő egyenletes eloszlását az összes fal mentén. Ebből következően a víz gyorsabban melegíti a vizet, és az ételeket minden oldalról gőzre és hőre adják. Ilyen gőzölők létrehozásához használt kerámia vagy öntöttvas.

A gőzölők különböznek a szintek számában.

 • A háromszintes és négyszintes gőzfőző egy nagy térfogatú változata a készüléknek nagycsaládok számára.
 • A kétfunkciós gőzhajó 2 tálral alkalmas közepes méretű húsok, levesek és gabonafélék főzésére.
 • Egy- vagy mini-dupla kazán - egy kompakt szerkezet, egy kis szerkezetű, csak 1 szinttel. Rágcsálnivalók főzésére, valamint a második és az első tanfolyamok kis adagjaira is alkalmas.

Előnyök és hátrányok

  A modern háziasszonyok sok pozitív és negatív szempontot tulajdonítanak a gőzhajóknak, amelyek valamilyen módon befolyásolják a főzés kényelmét vagy ízét.

  Először is vegye figyelembe az ilyen eszközök előnyeit.

  • A dupla kazánban főzött étel nagyon meleg és meleg marad a készülék speciális szűk eszközének köszönhetően. Egy tipikus, átlagos hőmérsékletű helyiségben a dupla kazánban lévő étel a főzés után 14 órán át meleg marad. Ha azt szeretné, hogy hűtsük le az ételt, hosszú ideig tartsuk, az ételt tartalmazó edényt fagyasztóba helyezheti.
  • A többi modern elektronikus berendezésnek nincs olyan funkciója, mint egy dupla kazán - a többszintű főzési módszernek köszönhetően az ételeket más tálakban található fűszerek, zöldségek és fűszernövények aromájával lehet áztatni.
  • Mint minden konyhai elektronikus készüléknél, kettős kazánban több beállított időzítővel és gőzhőmérsékletgel rendelkező főzési módot kell beállítani. Ez azt jelenti, hogy nem kell figyelnie a készülék működésére - csak vegye fel a már elkészített egészséges ételeket.
  • Úgy gondoljuk, hogy az élelmiszer gőzkezelése nem árt neki. Ez a leggyengébb fűtés, amely képes az élelmiszerek agresszív hőkezelés nélküli melegítésére.
  • A dupla kazán lehetővé teszi, hogy finoman közelítse meg a legváltozatosabb étel elkészítéséhez, míg a készülék tulajdonosa nem feltétlenül ismeri a készítmény jellemzőit.

  Van azonban egy eszköz és hátrány.

  • A Steamer, mint bármely más eszköz, rendszeres és gondos gondozást igényel.
  • A nagyméretű gőzhajók, amelyek lehetővé teszik egyidejűleg az egész család ételeit, gyakran sok helyet foglalnak el. És nem minden háziasszonyt biztosíthat.
  • Az élelmiszerre kedvező hatású gőz jelentősen károsíthatja a bútorokat, a festékeket és a falak tapétáit, sőt akár a mennyezetre is. Ez azt jelenti, hogy a konyhát gondoskodik a gondozásról.
  • Általában a főzéshez használt kosarak és tálak túl terjedelmesek - nehéz mosogatógépbe helyezni.

  Meg kell jegyezni, hogy a mai technológiák még mindig nem állnak meg - minden nap egyre több kifinomult gőzkazán modell jelenik meg, amely lehetővé teszi, hogy elkerüljék az eszköz működtetésének bizonyos hátrányait és nehézségeit.

  Top modellek értékelése

  A legjobb és leginkább funkcionális gőzkályhák listája évente változik - az alábbiakban láthatod a napjainkban legnépszerűbb gőzfőzők listáját. A növekvő minőség érdekében a legjobb öt legjobb modell kerül bemutatásra.

  VITEK VT-1560

  Népszerű a kínai háziasszonyok párolója, az ára meglehetősen magas, de most a hatalom meghaladja az elvárásokat.

  Előnyök:

  • az élelmiszer-feldolgozó területek kiváló izolálása;
  • 3 ömlesztett konténer élelmiszerekhez;
  • érdekes design;
  • lenyűgöző erő;
  • késleltetett indítási funkció.

  hátrányai:

  • költség;
  • rövid és nem különösen erős kötél.

  Stadler Form Steamer One SFS. 900

  A piac egyik legerősebb modellje.

  Előnyök:

  • egy megbízható gyártó megbízható összeszerelése;
  • gyors gőzfunkció;
  • jobb biztonsági rendszer: a készülék túlmelegedés vagy folyadék hiányában kikapcsol.

  hátrányai:

  • kellemetlen ömlött víz;
  • törékeny felső fedél;
  • Problémák vannak a bejelentett parancsok "automatikus" üzemmódban történő végrehajtásával.

  BORK F700

  Egy másik Kínában gyártott termék. Egyszerre akár három étkezést is készíthet.

  Előnyök:

  • csodálatos megjelenés;
  • költségvetési költség;
  • a konténerek kellemes szétválasztása különböző méretű egyidejű főzéshez;
  • megbízható építés.

  hátrányai:

  • nagy méretű;
  • nehéz tisztítani és mosni az alkatrészeket;
  • nem különösen megbízható konténerek.

  Scarlett SC-142

  Nagyon könnyen kezelhető modell, egy tál rizshez. A mechanikus vezérlés.

  Előnyök:

  • kiváló minőségű és tartós anyagból készült ház;
  • érdekes design;
  • a tál és a bázis tömörsége;
  • alacsony költség;
  • alacsony villamosenergia-költségek.

  hátrányai:

  • az idők során a fülkék színe és maga a bázis jelentősen elhalványul, a modell általános megjelenése elvész;
  • nem különösen kényelmes edények mosogatáshoz a mosogatógépben.

  Panasonic NU-SC101

  A legjobb megoldás mind az ár, mind a technikai feltételek tekintetében.

  Előnyök:

  • ideális esetben erős összeállítás;
  • nagy mennyiség;
  • hosszú élettartam-garancia;
  • konvekciós fűtés;
  • minden tápanyag megőrzése a fűtés és a gőzkezelés során;
  • a termékek teljes elkülönítése sűrű vízszintes fedéllel.

  Itt csak egy hátrány van - messze a költségvetés költségétől.

  Hogyan válasszuk ki?

  Meglehetősen nehéz választani egy minőségi gőzölőt, mert nem mindig lehetséges a modell saját építésének ellenőrzése.Ezen kívül válasszon ki egy dupla kazánt, amely a jövőbeni ételek és a különféle ételek fajtáin alapul. Az alábbiakban felsoroljuk a dupla kazán paramétereit és alkatrészeit, amelyeknek figyelembe kell venniük a vásárlás során.

  • Tálak és kosarak. Ez az első dolog, amit nézni kell. A kosarak számától, alakjától és térfogatától függ, hogy mennyi ételt tudunk egyszerre főzni. Ne feledje, hogy nem lehetséges a csészék eltávolítása a főzési folyamatban, károsíthatja a berendezést, és megszakíthatja a készülék belsejében kialakult hőmérsékletet és nyomást. Jobb, ha a gőzhajókat választjuk, ahol a kosarak kissé eltérnek a méretüktől - így sokkal könnyebb lesz őket tárolni. Ha a teljes főzési folyamatot szeretné figyelemmel kísérni, jobb, ha átlátszó kosarat választ.

  Számos gőzhajó modell van csak egy kosárral, de ne feledje, hogy többszintű modellekben a fenti élelmiszerekből származó gyümölcslevek és fűszerek alacsonyabb szintre esnek.

  • Raklap. Minden kettős kazánban alapértelmezés szerint legalább egy serpenyőt kell felszerelni, amelyben felesleges zsírt, kondenzátumot vagy főtt táplálékot táplálnak. A raklap magassága általában 3 centiméter. A tálcának elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a főzési folyamat során keletkező összes nedvességet megtartsa. Jobb fogantyúval rendelkező raklapokat választani - könnyebb lesz a kondenzvíz elvezetése, és az égési veszély eltűnik.

  A raklap lehet egyszeri, az egész gőzölőhöz, vagy egyenként minden kosárhoz, így elkerülheti, hogy az étel más ízekkel áztassa a különféle szinteket.

  • A kosarak alja. Ez szilárd vagy összecsukható, tömör alsó szegmensű kosarak, amelyek a gőzölőt több rekeszbe helyezik. Az összecsukható fenékkel rendelkező modellek lehetővé teszik, hogy a kosárban egy dimenziójú étel elkészítése érdekében egyesítsen egy kosarat.
  • Teljesítmény. Nagyon sok a főzés függ az eszköz erejétől. Ne feledje, hogy minél több kosarat és tálat tartalmaz a modellben, annál több energiát kell igénybe vennie az ilyen mennyiségű élelmiszer kezelésére. Ha egy tálról beszélünk, akkor elég lesz egy 500 wattos kapacitású dupla kazán, ha körülbelül három kosár 3 literenként - 1500 wattig. A 4 vagy több kosárral rendelkező modellek kapacitása legalább 1600-1700 watt.
  • A konyha mérete. Egyedülálló vagy beépített dupla kazán modellek vannak, amelyek süllyesztve alkalmasak korlátozott helyiségű konyhákhoz. Az ilyen modellek telepítésének helyszíne szekrény, asztallap, polc a motorháztető közelében.
  • Biztonság. Néhány modern gáztűzhely rendelkezik egy speciális védőmechanizmussal, amelyet a túlmelegedés vagy a vízből való kilépéshez használnak, gőz felszabadítására, amikor a fedél kinyílik, a fedelet a főzés ideje alatt rögzíti, és a fedelet rögzíti, ha potenciálisan veszélyes hőmérséklet vagy nyomás keletkezik a készülékben.
  • Wire. Próbáljon ki csak egy hosszú huzalú gőzölők modelljét. Az a tény, hogy nem minden töltőanyag képes ellenállni a 3 vagy több kosarakkal rendelkező kettős kazán által igényelt teljesítménynek.

  Működési szabályok

  Minden eszköz, különösen az elektronikus, speciális működési feltételeket igényel. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan kell megfelelően használni egy modern önálló gőzölőt.

  • Location. A gőzölőnek mindig egyenletes talajon kell állnia, felülete tűzálló és magas hőmérsékletnek ellenálló. Ezért a vékony bevonattal rendelkező polimer vagy fafelületek nem illeszkednek ide. A dupla kazán elhelyezésekor vegye figyelembe a legközelebbi bútorok távolságát is. Annak érdekében, hogy a bőrt, a fát és más anyagokat ne roncsolják meg, legalább 20 cm szabad helyet kell hagyni. Ugyanez vonatkozik a mennyezetre vonatkozó magasságra is - legalább 1 méteres legyen a gőz és a hő akadálymentes kibocsátásához.
  • Mozgó és változó helyek. Ne kísérelje meg a gőzölőt az előkészítés pillanatában mozgatni - forró vizet lehet kiönteni és súlyos égési sérüléseket okozhat.Ha több típusú modellekről beszélünk, ahol a készülék egy multicooker és egy dupla kazán kombinációja, akkor ez az elővigyázatosság figyelmen kívül hagyható. Általában a multicookersben a fedél nagyon szorosan zárva van, ami nem engedi ki a vizet.
  • Gyermekektől távol tartandó. A készüléknek nehezen elérhető helyen kell lennie a gyermekek számára, ez segít elkerülni a súlyos sérüléseket és égési sérüléseket.
  • Vízminőség Az a tény, hogy a dupla kazánban főzött ételek minősége közvetlenül függ a gőztől, amely viszont a víz minőségétől függ. Tekintettel arra, hogy egyes régiókban a víz túlságosan nehéz vagy káros lehet, ajánlott egy speciális szűrt folyadék megvásárlása.

  gondoskodás

  Annak érdekében, hogy a készülék hosszú ideig fennmaradjon, és jól mutasson a főzés során, kövesse a dupla kazán gondozásának bizonyos szabályait. A legnyilvánvalóbbakat az alábbiakban ismertetjük.

  • A készülék bekapcsolása előtt ki kell engedni a csomagolóelemekből, távolítsa el a filmet a szintekről és a tartályokról. Ügyeljen arra is, hogy az eszköz összecsukható részeit alaposan öblítse le és meleg helyen melegítse.
  • Tisztítsa meg és mossa le a dupla kazánt minden főzés után (különös figyelmet fordítson a tálcákban gyakran felhalmozódó zsírokra). Szóval kellemes és természetes illatot tárol, megszabadulhat a rozsda veszélyétől. A minőségi tisztítás potenciálisan növeli az eszköz élettartamát. A kosarak és konténerek vegytisztítására jobb, ha gyakori és kemény kefék használnak.
  • A mosási folyamat során ne felejtsük el, hogy a készüléket leválasztjuk a hálózatról, és próbálja meg külön-külön lemosni az eszköz minden részét. Az ilyen készülékek mosására mosogatógépként szolgálnak. A dupla kazán alapja soha nem mossa le, csak óvatosan törölje le enyhén nedves ruhával.
  • Több alkalmazás után a készülék fűtőeleme skálával borítható. Ez leggyakrabban a rossz vízminőség miatt következik be. A skála ecettel távolítható el - egy víztartályban 1-2 csésze ecetet kell helyezni (5%), a többi helyet vízzel töltjük. A fűtőelemet védjük, a raklapot és 1 élelmiszer-kapacitást alakítjuk ki. Állítsa be az időzítőt 8-10 percre, majd ellenőrizze, hogy maradt-e a skála. Ezt az eljárást többször meg lehet ismételni. A tisztítás után ne felejtse el alaposan öblíteni a teljes szerkezetet.

  Hogyan válasszuk ki a dupla kazánt?

  Írj egy megjegyzést
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

  divat

  szépség

  kapcsolatok