konyhai felszerelés

Vágólapok: történelem, típusok, kiválasztás és gondozás

Vágólapok: történelem, típusok, kiválasztás és gondozás

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
  1. Mi az?
  2. Melyek a méret és a forma?
  3. Anyagfajták
  4. További funkciókkal rendelkező táblák
  5. Hogyan válasszuk ki?
  6. Ápolási tippek

A szakemberek azt mondják, hogy a jó háziasszonynak legalább 3 vágódeszkával kell rendelkeznie. De hogyan válasszuk ki ezt a minimumot? A boltok fából, műanyagból, kerámiából és számos egyéb táblából állnak. És nagy és kicsi, négyzet alakú és kerek. Ebben a cikkben a kiválasztásuk típusát, célját és kritériumait tárgyaljuk.

Mi az?

A vágódeszka jól ismert háztartási cikk. Elsősorban a termékek vágására vagy aprítására használják, ezáltal védve az asztal felületét és biztosítva a folyamat biztonságát. Ezen kívül az edényeket forró ételek készítésére lehet használni, valamint ezeket vagy egyéb ételeket szolgálják fel..

A történelmi háttér lehetővé teszi, hogy megállapítsuk, hogy ez a hasznos konyhai kiegészítés az ősi időkben jelent meg. A vágáshoz nagy lapos köveket használtunk.

Ahogy a technológia javult, megjelentek a fa táblák. Az emberek megtanulták a fa feldolgozását, és megjelentek a nyír, tölgy, fenyő és bükk termékek. Hosszú ideig ők voltak az egyetlenek, de a huszadik század 40-es években a szilikonot, majd a műanyag termékeket találták. A háziasszonyok és a szakmai körök között azonnal népszerűségre tettek szert, elsősorban a szaniterbiztonságuk miatt.

Kicsit később megjelentek az üveg analógok. Ezek a termékek azonban törékenységük és számos funkciójuk miatt gyakrabban szolgálnak. A műanyag és üveglapok megjelenésével a fa analógok története nem fejeződött be. Továbbá javult a gyártási technológia. A tömörfa-termékeket ragasztott lapok váltották fel, amelyek praktikusabbnak bizonyultak. Kevésbé deformáltak. A fa kiegészítők népszerűsége ismét elkezdett növekedni a környezetbarát és egészséges életmód ötleteinek népszerűsége mellett.

Ma az Európai Unió a műanyag táblák színmegosztását kínálja, amely jelzi a célt. Tehát fehér termékek kerülnek forgalomba tejtermékek, kék vagy kék halak, tenger gyümölcsei, piros a nyers hús, sárga a nyers baromfi, és a zöld edények ideális zöldségek, gyümölcsök és zöldek.

Melyek a méret és a forma?

A konyhában célszerű, hogy a táblák több lehetősége legyen elég nagy (például a tészta gördítésére), hogy kompakt legyen. Természetesen 2-3 közepes méretű terméknek be kell illeszkednie egymáshoz. A termék kiválasztásakor arra kell összpontosítania, hogy milyen termékek kerülnek a táblára.

A hús, csirke, hal vágásához optimálisnak tartjuk a 3-4 cm-es táblát. Az átlagos méret 30-50 cm.

A zöldségek és a saláták összetevőinek vágásához elegendő a termék, amelynek mérete 20 és 30 cm között van. Zöldek, kolbászok, sajtok, szendvicsek összetevői, még kisebbek is.

A táblák alakja is sok lehetőséget kínál. A leginkább sokoldalú és kényelmes tárolni - téglalap vagy négyzet. A kenyér és a sajtok, valamint a pite, kenyér, sütemények és termékek körében kerekek. Emellett szépnek tűnnek, amikor szolgálnak. Nemcsak a kenyér és a pite, hanem a pirított kolbász apróra vágott zöldségekkel és zöldekkel, shish kebab, sajtdarabok is lehetnek.

Egy másik kényelmes találmány a táblázat sarkában található lehetőség. Általában négyzet alakú termék, speciális lábakkal. Szögben van felszerelve, és a lépéseknek köszönhetően biztonságosan rögzítve van és nem csúszik.

Gyakran az edényeket halak, almák stb. Alkotják. Ez nem annyira a sokféleség és a vonzereje, mint a fórum céljának megjelölése. Logikus, hogy a hal formájában történő választás lehetőségét a halak vágására használják, így senki sem fogja összekeverni a terméket.

Anyagfajták

Az anyagtól függően különböző táblák vannak. Gyakran ez a fajta anyag határozza meg célját. Tekintsük a leggyakoribb lehetőségeket.

faipari

Először is, a fából készült deszkákat választják környezetbarát jellegüknek. Ugyanakkor meg kell érteni, hogy ez csak a tömör fából készült termékekre vonatkozik. Ha ragasztott termék, akkor a priori szintetikus összetevőket tartalmaz.

A fa modellek nagy szilárdságúak. Nem oszlanak el, nem szétesnek, de elég könnyűek (például a kőhez képest). Ugyanakkor a fa vágódeszkák szilárdsága függ a felhasznált fa típusától.

A vezetők itt az akác, tölgy. Általában a szakemberek használják őket, és maguk a táblák magas költségükkel vannak megkülönböztetve.

Az ár és a minőség optimális aránya a nyír vagy a bükk választékát mutatja. Még megfizethetőbb - fenyőtermékek. Azonban a magas higroszkóposság miatt nem tolerálják a gyakori mosást. Jobb, ha száraz ételeket, például kenyeret vágunk.

A gumi modellek és a hevea táblák viszont nem félnek a gyakori mosástól és a túlzottan éles késektől. Igaz, csak meglehetősen nagy szaküzletekben vásárolhatja meg őket.

A legerősebbek a végtáblák. Vastagabbak és keményebbek, keményfából készültek. Egy ilyen termék megismerése a fa szálak helyén lehet - ezek merőlegesek a vágófelületre. Ez biztosítja az edények hosszú élettartamát, és megakadályozza a kést. Ezeknek a tábláknak azonban rendszeres karbantartásra van szükségük - speciális ásványolajjal kell kenniük.

A szupererős (de drága) táblák között szerepelnek az amerikai fekete dió, a brazil cseresznye és az olívaolaj. Az anyacsoport termékei olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek antibakteriális tulajdonságait biztosítják.

Nyilvánvaló, hogy a legtartósabb modellek - a tömbből. De ragasztott társaik gyorsabban oszlanak meg, de kisebb mértékben érzékenyek a nedvesség hatására a deformációra. A legnépszerűbb ragasztott kollekció a rétegelt lemez. Megfelelőek a kenyér, a zöldek, a gyümölcsök és a zöldségek vágására.

Mindenesetre a fa táblákat védeni kell a túlzott nedvességtől. Ráadásul attól tartanak, hogy túlzottan éles kések és fahordókkal fúj (de a vég könnyen ellenállhat egy ilyen tesztnek).

bambusz

Külsőleg ezek a lapok hasonlóak a fához, de alacsonyabbak a költségük. Ez annak köszönhető, hogy a bambusz nagyon gyorsan nő. Ellentétben a fával, a bambusz nem fél a nedvességtől, nem szívja fel a szagokat, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Az ilyen termékeket a bambusz jellemzői miatt mindig ragasztják, az üreges a cső belsejében.

Üveg és üvegkerámia

Az üveg vágódeszkák stílusosak és modernek. Ezen kívül nem félnek a gyakori mosástól, könnyen fertőtleníthetők. Fontos azonban, hogy a mosás során ne tegye ki az üvegtartozékot a kontrasztos hőmérséklet hatásainak. Elméletileg az üvegtermékek bármilyen termék vágására alkalmasak. Azonban a hústól való törlés vagy a kemény darabok levágása megpróbálják elszakadni - az edények repedtek. De a halak, kolbászok, fűszernövények, kenyér vágásához nagyon kényelmesek.

Egy tartósabb kollektor az üvegkerámia lapok. Azonban nem tudják megállni az ütéseket, esés, túl kemény termékek szeletelése.

Emlékeztetni kell arra, hogy az üveg- és üvegkerámia tompa kések, így nem alkalmasak a mindennapi használatra. De az üvegasztalok vonzóak az ünnepi asztalon. Szolgálhatod nekik vaj, sajt, gyógynövények. A hőálló üvegtáblák meleg ételek készítésére alkalmasak.

műanyag

A műanyag termékek a leggyakoribb és megfizethetőbb lehetőség. De ez nem jelenti azt, hogy a legmegfelelőbb. A műanyag táblák (műanyagnak élelmiszernek, biztonságosnak kell lennie), mindennapi használatra alkalmasak. A vágás éles késekkel, könnyen tisztítható és fertőtleníthető. Nem csúsznak, nem félnek az esőtől és a fújástól.

A műanyag transzformátorok nagyon népszerűek. Ha szükséges, például a zöldek öntéséhez hajlítható. Vannak modellek, amelyek szitával rendelkeznek, így a gyümölcsök és zöldségek mosására használhatók, majd azonnal levághatják azokat a táblán. Az összecsukható műanyag lap kényelmes (szabadban, vonaton).

Szilikon

A szilikon termékeket nem lehet szokásos módon vágni. Ez inkább egy rugalmas felületi matrac. Azonban kényelmes, ha a zöldségeket és gyümölcsöket vágjuk rá, és az anyag rugalmassága miatt azonnal hozza őket a serpenyőbe, hajlítsa meg és ürítse ki a termékeket. Ezen kívül a szilikon jól illeszkedik az asztalhoz, nem fél a dudoroktól és az esőtől, ugyanolyan „beteg” hideg és meleg vízzel.

Kiváló minőségű szilikon használata esetén a felületén szinte semmilyen vágás és horpadás nincs, ez helyreáll. Meleg ételek készítésére alkalmas.

A kőtermékek tiszteletre méltóak. Ők díszítik a konyha vagy az étkező - nehéz, nemes megjelenés. A természetes kőlapok azonban higroszkóposak, így elnyelik a foltokat és a szagokat. Ezzel esés közben a kontrasztos hőmérséklet hatására megszakadhatnak. A kő kiegészítők könnyen elnyelik a szagokat, fertőtlenítésük nem könnyű feladat. Kerülje a termékek savakkal való hosszan tartó érintkezését. Végül a természetes kő okozza a kések, különösen a kerámia kést.

A polimer analóg, az úgynevezett mesterséges kő, praktikusabb. Könnyebb, könnyebben karbantartható, nem szívja fel a szagokat. Az ilyen tábla ára 2-szer alacsonyabb.

A szakemberek inkább a tészta vágásához használnak kőlapokat - hosszú ideig hűvös marad, vékonyan és egyenletesen kihúzva. A márványlemezek baktericid tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A modern gyártók gyakran több anyagot egyesítenek. - fa és kő, műanyag és szilikon, fa és szilikon. Néha teljesen elképzelhetetlen anyagokat használnak. Például van egy fórum a Himalája sójából. Úgy néz ki, mint egy csempe, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és a vágási folyamat során ásványi anyagokkal gazdagodik.

További funkciókkal rendelkező táblák

Ma a gyártók fejlett funkciójú táblákat kínálnak. Sokak számára kényelmes és gazdaságos. Ezen túlmenően, amikor a fórumon számos hasznos funkciót ötvözünk, a háziasszonynak lehetősége van arra, hogy helyet takarítson meg a konyhában.

Tábla kosár

Ez egy fából készült tábla kenyér (általában kerek), amely üveg, üveg-kerámia vagy műanyag fedél. Az ilyen táblák pizzákhoz is használhatók (a termék megfelelő mérete), pite.

A baguette szeleteléshez

Hosszú és meglehetősen keskeny, fából készült deszka, oldalakkal. Az oldalak viszont résszel vannak ellátva, amelyekbe a kést behelyezik. A tartozék belsejében egy pékáru kerül. Ennek az adaptációnak köszönhetően még a legfrissebb bagett sem morzsolódik vagy deformálódik, és a darabok mindig vastagok.

A sajt vágásához

Ezeknek az eszközöknek több változata is lehet. Először is, egy olyan fedélzetű fedélzet, amelyben különböző sajtok vágására szolgáló kések vannak beágyazva.A termék kemény fajtáira a fedél beépített késsel vagy feszes horgászzsinórral felszerelhető. Ez lehetővé teszi, hogy a kemény sajtot vékony szeletekre vágja.

A fából készült sajt dokkolónak lehet egy üvegtetője (a kenyérdobozban használt típus szerint). Ez lehetővé teszi az optimális mikroklíma létrehozását, ami szükséges a sajt tárolásához.

Végül vannak olyan modellek, amelyek kombinálják a kést (a tábla hátoldalán vagy a kihúzható dobozokban) és egy átlátszó fedelet.

Mosáshoz

Számos modell is létezik, ám azokat egyesítik. Ezek a táblák a mosogatón vannak beállítva, hogy azonnal mossák és vágják a zöldségeket. nem ritkán felszerelhetők szűrővel. A legjobb megoldás, mivel a termék vízzel, műanyaggal és szilikonnal elkerülhetetlenül érintkezik.

Visszahúzható tartállyal

Az ilyen termékek egy olyan lap, amelyben lyuk van. E lyuk alatt visszahúzható tartály kerül. Miután az összetevők egy részét kivágták, egyszerűen egy nyílásban eldobható, és a tartályba kerül. Ahogy az utóbbi kitöltődik, előrehalad, és az összetevőket egy másik edénybe öntik a tálalás vagy a további főzés érdekében. A visszahúzható tartályokkal ellátott táblák saláták, levesek, pörköltek készítésére alkalmasak.

Néhány modell egyszerre több tartályt is tartalmaz, amelyek a hűtőben és a fagyasztóban is tárolhatók. Ezen túlmenően ezek a táblák lehetnek hulladéktartályokkal is, kényelmesek a hagymát, az uborkát és a paradicsomot vágni.

Súlyokkal

A két szükséges eszköz összekapcsolása egy igazán ragyogó megoldás. A súlyokkal rendelkező tábla különösen szükséges a cukrászdák konyhájában, valamint azoknak, akik számára a termékek pontos aránya fontos.

A kiegészítő funkciókkal rendelkező szokatlan kiegészítők közül a folyadékok összegyűjtésére szolgáló tálcával is kiválaszthatja a termékeket (hasznos eszköz, ha levágja a lédús termékeket). Elég gyakran vannak uralkodókkal rendelkező táblák, amelyek ugyanolyan vastagságúak.

Érdeklődés és kirakós játék. A kombinált formában ismerős téglalap alakú tábla, de ha akarja, darabokra oszthatja. Az utóbbit egyéni beadásra használják. Fontos szempont - egy ilyen tanács rendkívül óvatos hozzáállást igényel. Ezek általában fa modellek.

Az egyiknek csak egy kis tartozéka van, hogy deformálódjon, mivel a rejtvények többé nem lépnek be a másikba.

Hogyan válasszuk ki?

A fórum modelljének megválasztásának a célját kell képeznie. Szóval, alkalmas hús csomó vagy kő tábla. A választás fő kritériumai - erő, mosás és fertőtlenítés.

A végfelület nyers halra is alkalmas, de kevesebbet fog szolgálni - elnyeli a szagokat. Ha hűtött halakat vág (és nem fagyasztott), jobb, ha üveg vagy üveg kerámia termékeket készít.

Zöldek, zöldségek és gyümölcsök esetében jobb műanyag vagy szilikon lapokat venni, mert könnyen mosható, és ezt gyakran meg kell tenni.

A kenyér és a sajt esetében mindig válasszon külön táblát, mivel ezek a termékek könnyen elnyelik az idegen ízeket és szagokat. A fő kritérium a tömörség, a kényelmes opciók egy hurokkal a lógáshoz. általában ezek a termékek fából készült termékeket vásárolnak.

A húst és a halakat vágó fa modelleknek különleges jelöléssel kell rendelkezniük. Az ilyen lapok speciális olajokkal vannak impregnálva, amelyek antibakteriális védelmet nyújtanak.

Ha az üveg-kerámia lapokat mintázattal választja, győződjön meg róla, hogy a hátoldalon alkalmazza. Ellenkező esetben a festékrészecskéket lenyelik. Mivel az üvegtermékek az asztalra csúsznak, jobb, ha olyan gumiszerű lábakkal vagy béléssel rendelkező modelleket választanak.

Racionális, hogy azonnal gondolkodjunk a tábla tárolásáról. Felfüggesztés esetén kényelmesebb a fogantyúval rendelkező modellek használata. Az ilyen táblák azonban nem a legjobb választás, ha a táblázatban tárolni kívánja az elemeket. Ezután a fogantyú hasznos helyet foglal el.

Amint már említettük, az igazgatóság méretét annak célja határozza meg. Ha nagy fából készült táblát vásárol, ragasztja össze, nem monolitikus. Az utolsó alkalom a nedvesség miatt deformálódik. És ha a kis méretű fából készült táblán az alakváltozások nem észrevehetők, akkor egy nagy termék egyszerűen nem lesz használható. Emellett a szálak mentén nagy méretű monolit változat is repedhet.

A ragasztott faanyagok száliránya kiegyenlíti a lehetséges deformációkat. A ragasztott lamellák egymást támogatják, így az ilyen termékek deformációja kevésbé szörnyű.

A ragasztott változatok azonban nem alkalmasak forró állványként. Fennáll annak a veszélye, hogy a ragasztó magas hőmérsékleten megolvad, és a lemez szétesik.

A műanyag lapok kiválasztásakor fontos, hogy az anyag biztonságos legyen az emberek számára. A szakértők legnagyobb jóváhagyása itt a polipropilén. Az élelmiszeriparban használható, praktikus, egyszerű és megfizethető áron. Ez a tábla azonban nem alkalmas a meleg alatt álló állványra (70-80 fokos olvadék). Nem kívánatos a vágás és a forró ételek.

A festett deszkákat csak a hátoldalon lehet használni, ahol nincs minta. De ez még nem garantálja a kép megőrzését. Általában az ilyen termékek ajándéktárgyak, és többet szolgálnak a belső díszítéshez.

Az étteremben gyakran vásárolnak étlapot. Azonban semmi sem akadályozza meg ételeket és otthonokat. Ez általában 2-3 kerek vagy más szokatlan, fából, kerámiából vagy üvegből készült lapból áll. Sült húsdarabok, hamburgerek és hasábburgonya, sült hal és sajt tálak étvágygerjesztőnek tűnnek az ilyen táblákon. Nem kevésbé vonzóak számukra és süteményeikre - akár házi sütemények, akár ízletes cupcakes.

Ápolási tippek

A testület megfelelő gondozása nemcsak az élettartam meghosszabbítására, hanem a saját egészségére és a családtagok egészségére is törődik. A termék levágása után a felszínen patogén mikrobák jelenhetnek meg, ami súlyos mérgezést okozhat.

Minden terméktípus különös gondosságot igényel. Tehát a műanyagból, szilikonból, üvegből és üvegkerámiából készült termékeket mosogatószerrel forró vízben lehet mosni. Ezután szárazra kell törölni.

A fadarabokat forró vízzel ki lehet rázni, és ha kimutatják a foltot vagy a puffadást, megengedhető, hogy egy késsel kaparjanak meg. Ne áztassa a termékeket vízben, tartsa a tűzhely közelében. Elfogadhatatlan a mosogatógépben való mosás.

Új fa táblák előkészíthetők a használatra. - Sétáljon a felületen finom csiszolópapírral, távolítsa el a fából készült port, majd többször fedje le ehető ásványi olajjal. Vékony réteggel vigyük fel, majd hagyjuk az olajat 3-4 órán át száradni. A megadott idő után ismételje meg az eljárást még 3-4 alkalommal. Ez védi a felületet és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Hasonlóképpen, visszaállíthatja a fa táblát, amely késjelekkel ellátott. Ehhez csiszolja meg és készítse el a fent leírt lépéseket.

Az üveg, műanyag és kőtermékek szódával fertőtleníthetők, és az első két lehetőség is - ecettel. Egyébként az ecet eltávolítja a szagokat a felületről.

Ha a műanyag vagy a szilikon felületén szín vagy műanyag foltok maradnak, próbálja meg eltávolítani őket, ha a pasztát szóda és citromlé keverékéből készítik. Add hozzá a gyümölcslét a szódához, hogy nedves sütőt készítsen. Ezt a foltot alkalmazzuk és 15 percig hagyjuk, majd meleg vízzel ellátott táblámat.

A vágódeszkákat ne tartsuk jobban ne abban az osztályban, ahol az edényeket szárították (itt lehet túl nedves), de egy speciális konyhai rekeszben, vagy a falra lógva. Fontos továbbá, hogy a termékek ne érjenek hozzá, és a víz nem halmozódik fel. Ellenkező esetben ne kerülje a penész megjelenését.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vágódeszkát, lásd a következő videót.

Írj egy megjegyzést
Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

divat

szépség

kapcsolatok