evőeszköz

Hogyan tisztítsuk meg az evőeszközöket otthon?

Hogyan tisztítsuk meg az evőeszközöket otthon?

csatlakozzon a vitához

 
A tartalom
 1. Eszközök
 2. Különböző fémek tisztításának jellemzői
 3. lengyel
 4. Tárolási szabályok

Az evőeszközök minden konyhában és minden asztalban szerves részét képezik. A gyártási anyag, a méret és a textúra különböznek egymástól. De van egy közös vonása, nevezetesen a rendszeres tisztítás szükségessége. És ez nem csak egy klasszikus mosogatás, hanem a plakk és a komplex szennyeződésekből származó készülékek különleges kezelése. Hogyan tisztítsuk meg a különböző anyagokból készült evőeszközöket, és hogyan kell gondoskodni róluk - beszélünk ebben a cikkben.

Eszközök

Bármilyen anyagból készült villák, kanalak és kések, nem elegendő, ha meleg vízben, mosószerrel rendszeresen mosni. Bizonyos helyzetekben szükség van az általános tisztításra - a domborítás kiürítésére, a fogak és a fogak közötti felület tisztítására. És nem mindig ilyen célokra használhatja a szokásos koptatószereket. Bizonyos esetekben ezek használata általában tilos.

Az általános tisztításhoz szükséges szerszámok és anyagok meghatározott halmaza a kezelendő szennyeződés típusától függ.

 • A régi zsírból Standard mosószerek - száraz mustárpor, só és citromlé kiválóan segít.
 • Megszabadulni a feketetőlAz eszközök hosszú ideig tartó helytelen tárolása miatt megjelent, segíthet a fogkrém, szóda, fogpor, vagy speciális szerszámok, például a "fehérség".
 • Teaütés az eszközökből eltávolítja a sót, szódát vagy akár csak a szokásos fóliát, amelyet a háziasszonyok használnak különböző ételek elkészítéséhez.
 • Rozsfoltok könnyen eltávolítható és speciális vegyi tisztítószerek és hagymalé. Nem rossz a velük, és a fogászati ​​vagy a mustárpor.
 • Krónikus hegesztési foltok szódával, citromlével, mustárral és szénnel vagy krétával.

  Tisztítószer kiválasztása Ügyeljen arra, hogy fontolja meg az evőeszközök gyártását. Bizonyos esetekben bizonyos anyagok elfogadhatatlanok - talán foltokkal, és segítenek megbirkózni, de egyéb hibákat okoznak az eszközök felületén.

  Például a karcolások, az aranyozott réteg törlése és a fényesség teljes megszüntetése.

  A fentieken túlmenően fa hamut, ammóniát, szóda, gyümölcslé és burgonya-kenyér is használható. Szükséges előzetesen előkészíteni:

  • kesztyű a kezed védelmére;
  • 2 edény meleg vízzel - az egyik az edények áztatásához, a második az öblítéshez;
  • szivacsok (lágy és fém);
  • fólia;
  • fogkefe a nehezen elérhető helyekhez;
  • papírszalvéták;
  • tiszta flanel kis törölköző.

   Csak akkor, ha az összes szükséges anyag és szerszám készen áll, folytassa az evőeszközök tisztítására.

   Különböző fémek tisztításának jellemzői

   Miután eldöntötte az evőeszközök általános tisztítását otthon, előzetesen tudnia kell, hogy milyen anyagból vagy ötvözetből készült. Az a tény, hogy minden egyes fém esetében használnia kell különféle eszközök különféle foltok eltávolítására. Ellenkező esetben a fényes és kristálytiszta hangszerek helyett nagyon sötét és nem alkalmasak további villák, kések és kanálok használatára.

   ezüst

   Az ókorban az ezüst konyhai eszközöket tekintik az arisztokraták ételének.Nyilvánvaló, hogy ez a fém önmagában meglehetősen puha A tisztításhoz nem ajánlott olyan hatásos szereket használni. Emlékezzetek arra is, hogy az ezüst evőeszközök kétféle lehetnek, és különböző módon kell tisztítani.

   Blackened Silver

   Az ebből készült ételek nemcsak sötét színűek, hanem gyakran nagyobb súlyúak. Ökológiai népi jogorvoslattal tisztíthatja.

   Ehhez a hámozott nyers burgonyát szeletekre vágjuk és hideg vízbe tesszük. Az evőeszközöket a tartályba is helyezik, amelyet előzőleg tiszta, meleg vízzel mosunk. Hagyjuk egy órát hagyni, majd az ezüstterméket meleg folyó vízben mossuk és szárazra töröljük.

   Ha sötét foltok vannak az eszközökön, akkor először egy szokásos irodai radírral dörzsölik, majd az összes terméket gélrel kenjük - mosogatószer és szódabikarbóna 1: 1. 15 percig hagyjuk, majd meleg vízzel öblíteni.

   Ha az egyes foltok a felületen maradnak, ammóniával dörzsölik, majd vízzel újra mosják.

   Egyszerű ezüst

   Az ebből az anyagból készült evőeszközök az alábbi módon tisztíthatók.

   • A teatálcát nedves finom sóval eltávolítjuk. A konyhai szivacs durva oldata sóval meghintjük, a készülékeket dörzsöljük, majd sima vízzel mossuk.
   • Finoman őrölt és szitált fa hamu nedves edényekre kell felhordani, és ujjhegyekkel dörzsölni. Ezután fél óráig félretesszük, majd nagy mennyiségű folyó vízben mossuk.
   • Sötét foltok könnyen moshatók savas környezetben. Ehhez adjunk hozzá 1 evőkanál 12% ecetet vagy egy pár evőkanál citromlét egy liter vízhez, és a készülékeket 15 percig engedjük le az oldatba. Különösen sötét helyek is dörzsölik a kezeket, majd egyszerűen megmossák.
   • A legrégebbi zsír a nehezen elérhető helyeken tökéletesen eltávolítható mustárpor és szódabikarbóna keverékével (2: 1 arány). Ezeket nedves edényekre alkalmazzuk, 10 percig hagyjuk, majd rendszeres szivaccsal dörzsöljük és vízzel mossuk. Ez a tisztítás nemcsak a foltokat eltávolítja, hanem a ragyogást is.

    Ha az összes fenti eszköz erőteljes volt, akkor az evőeszközöket speciális műhelyeken vehetik igénybe, ahol feltételes díjat kapnak, vagy kész pasztákat és keveréket használnak ezüst és ékszerek tisztítására.

    német ezüst

    Az ebből az anyagból készült kanál, villák és kések megkülönböztető tulajdonsága a nagy súlya és szépsége, még azt is mondhatom, gazdag megjelenés. Az ilyen ételek fő problémája a gyors és intenzív sötétség. Tiszta nikkel ezüst evőeszközök az alábbiak szerint.

    • Sötét virágzás savas termékekből származnak, a tartós tárolás vagy a tea száraz őrölt kávéval vagy krétaporral könnyen eltávolítható. Alkalmazzon elegendő mennyiséget enyhén nedves felületen, dörzsölje be őket, majd öblítse le jól hideg vízben.
    • Burgonya főzés segít eltávolítani a bármilyen szennyeződést, kivéve a régi zsírt. Ehhez tedd bele az edényeket, és forraljuk 5-7 percig alacsony hőmérsékleten, majd ugyanabban a tartályban hűtsük le, és először mossa le forró és hideg vízzel.
    • Régi zsír és foltok könnyen eltávolítható ammónia és közönséges vagy szódavíz keverékével. Ezeket az alapokat vastag és homogén paszta előállításához keverik. Vastag rétegben, 25 percig hagyjuk, majd az eszközöket meleg vízzel mossuk.
    • Távolítsa el a sötét patinát az aktív szenet is segíti. Ehhez a tablettákat porba öntik, és a megfelelő helyre öntik. Felülről csepp néhány csepp normál vizet.

    Amikor a sziszegő folyamat leáll, az eszközöket néhány percig a kezükkel dörzsölik, majd egyszerűen leöblítik.

     Távolítson el mindenféle szennyeződést egy speciális paszta, melyet ezüst és nikkel ezüst elemek tisztítására terveztek. Csak az utasítások szerint használható.Fontos megjegyezni, hogy a nikkel-ezüst evőeszközök klórtartalmú tisztítása tilos.

     Rozsdamentes acél

     Az evőeszközök megjelentek a Szovjetunióban, és ma szinte minden otthonban vannak. A legegyszerűbb tisztítani őket ipari szerszám "fehér". Ebben az esetben nemcsak a foltokról, hanem a hatékony fertőtlenítésről is megszabadulhat.

     Ehhez hígítsuk meg az anyagot a palackban lévő forró vízben lévő utasítások szerint. A készüléket a készülékbe helyezik, és addig hagyják, amíg a hőmérséklet el nem éri a 35 fokot. Ezután kanalak, villák és kések kerülnek ki, alaposan dörzsöljük szivaccsal és jól mossuk forró és hideg vízben. A termék sajátos illata meglehetősen gyorsan eltűnik.

     Ha nem szeretne vegyi anyagokat használni, az alábbi módszert használhatja.

     • Öntsünk 2 liter vizet egy serpenyőbe, és adjunk hozzá 100 g normál sót és 60 g sütő szódát. Az alsó fóliát több rétegben hajtogatott fóliába kell helyezni.
     • Helyezze a tartályt a tűzre, és ha a hőmérséklete meghaladja a 40 fokot, engedje le a szennyezett evőeszközöket a vízbe.
     • Forraljuk fel és forraljuk 10 percig szorosan lezárt fedél alatt.
     • Távolítsa el a serpenyőt a hőtől, és anélkül, hogy kinyitná, hagyja, amíg a víz teljesen kihűl.
     • Az evőeszközök és különösen a szennyezett helyek kivonását a fogkefével is meg kell tisztítani. Öblítse ki az edényeket tiszta vízben és tárolja.

      Ez a tisztítási lehetőség nem alkalmas rozsdamentes acél edényekhez, ha felületén fa, kő vagy csontbetét van. Változtathatják a színüket és elveszíthetik a fényt.

      Aranyozott

      Ezek a villák, kések és kanál ünnepi jellegűek, és általában csak különleges esetekben kerülnek az asztalra. Ezért a tárolás során elszíneződhetnek, és a felületükön foltok és foltok jelennek meg. Megszabadulhat tőlük a következő módon.

      1. Nedvesítsen meg egy jó minőségű orvosi alkoholos pamutbetétet, és minden oldalról alaposan törölje le az eszközöket. A kezelés után nem szükséges vízzel öblíteni.
      2. A frissen habosított, finom kefével felvert friss tojásfehérjét a szennyeződéseken észlelik. Hagyjuk 10 percig, majd törölje le szivaccsal az edények mosásához, öblítse le vízzel, és válassza ki a száraz.
      3. Turpentin segít a legrégebbi szennyezéssel is. Ehhez a készüléket vattapapírral kell felhordani, és egy órán át tartani.

      A maradványokat puha ruhával eltávolítják a felületről, és az edényeket meleg vízben, tisztítószerek nélkül mossuk.

       A szakértők ezt mondják A borecet segít megbirkózni a szennyezéssel. De természetesnek kell lennie. Ugyanúgy használják, mint a terpentin.

       alumínium

       Az ilyen evőeszközök ma ritkák. Ezek rövid életűek és könnyen deformálódnak. Azonban, ha a gazdaságnak van ilyenje, akkor azokat rendbe lehet hozni.

       • Forrás 30 percig forralás után az oldatban (víz - 5 l, szóda - 100 g, író ragasztó - 100 ml) lehetővé teszi bármilyen szennyeződés eltávolítását. Az eszközöket hagyjuk lehűlni a tartályban, majd alaposan le kell mosni vízzel.
       • A villát, a kést és a kanál savas oldattal fél órán keresztül öntjük, majd szivaccsal dörzsöljük és forró vízben mossuk. Erősített tejtermékek, sóoldat, ecettel savanyított víz vagy citromlé oldatként szolgálhat.

        Elvileg otthon könnyen tisztíthatja az evőeszközöket bármilyen, magas minőségű és gyors anyagból. A lényeg az, hogy a megfelelő eszközt válasszuk, és követjük az ajánlásokat.

        lengyel

        Az ilyen típusú konyhai eszközök tisztításakor a polírozási lépés végleges. Segíti a fényességet, a ragyogást és az eredeti gyári nézetet az eszközökre.

        Mindössze annyit kell tennie, hogy tiszta, kis darab gyapjúszövetet vegyen, és a készüléket minden oldalról körkörös mozdulatokkal törölje le. Már 1-3 perc múlva látni fogjuk, hogy a kések, villák és kanalak visszanyerték eredeti megjelenését.

        Tárolási szabályok

        Az eredményt hosszú ideig mentheti, de csak akkor, ha az alábbi szabályokat követi.

        • Az aranyozott eszközöket speciális, fedéllel ellátott konténerekben tárolják, amelyek alját bársony borítja. Az edényeket tartalmazó edényeket sötét helyen kell tisztítani.
        • Az ezüstáru egyenként egy speciális puha papírba van csomagolva, majd szükség esetén minden terméket egymás tetejére helyezünk, és kartondobozba helyezzük. Fontos megjegyezni, hogy ha az eszközöket egymáshoz kötik, akkor mindenesetre megjelenik egy csík. Ezért ezt nem érdemes megtenni.
        • Az alumínium és rozsdamentes acélból készült termékek nem igényelnek különleges tárolási feltételeket. A legfontosabb az, hogy megvédjük őket a túlzott nedvességtől és túl magas hőmérsékletektől.
        • A nikkel ezüstből készült evőeszközöket puha pamut ronggyal, sötét és hűvös helyen tárolják, és elkülönülnek az egyéb ötvözetekből készült edényektől.

        Ezek a szabályok segítenek az evőeszközök tisztaságában és ragyogásában, és hosszú ideig megtartják őket.

        Hogyan kell tisztítani az evőeszközöket otthon, lásd a következő videót.

        Írj egy megjegyzést
        Referencia célokra szolgáltatott információk. Ne öngyógyuljon. Az egészség érdekében mindig forduljon szakemberhez.

        divat

        szépség

        kapcsolatok